Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő – testülete

a helyi építészeti értékek védelméről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2022. 03. 03

Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő – testülete

a helyi építészeti értékek védelméről1

2014.01.01.

Erdőhorváti Község Önkormányzat Képviselő-testületének

13/2013. (XII.23.) számú
önkormányzati rendelete
a helyi építészeti értékek védelméről
Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 57. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, valamint az építészeti örökség helyi védelmének szakmai szabályairól szóló 66/199.(VIII.13.) FVM rendelet figyelembe vételével, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:
1. A helyi értékek fogalma és a védelem célja

2. § (1) Helyi érték - a Képviselő-testület rendeletével elfogadott - minden olyan településtörténeti, helyi építészeti, településképi, néprajzi, ipartörténeti, régészeti, képzőművészeti, iparművészeti szempontból jelentős egyedi vagy együttes alkotás, annak részei és tartozékai (különösen épület, építmény, épületrész, utca vonalvezetése, településrész, kilátás, település sziluett) valamint az ezeket körülvevő építészeti környezet, amely nem műemléki védettség alá helyezett.

(2) E rendelet célja a (1) bekezdésben meghatározott értékeknek a fokozott megőrzése, a jövő nemzedékei számára, a település történelmi folytonosságát bizonyító helyi építészeti értékek megtartása, fenntartása és jó karban tartottságuk biztosítása az itt élők önbecsülésének, identitástudatának elősegítése érdekében.

2. A rendelet hatálya
3 . § A rendelet hatálya Erdőhorváti község közigazgatási területén lévő, az 1. §-ban meghatározott és e rendelet alapján védetté nyilvánított, helyi értékekre terjed ki
3. A helyi védelem fajtái

4. § (1) A helyi értékek védelme

a) egyedi védelem,

b) területi védelem

(2) Az egyedi védelem kiterjedhet

a) az épület egészére (H1);

b) az épület utcai homlokzatára (H2);

c) épület tartozékára illetve kisépítmény (H3).

(3) A területi védelem kiterjedhet

a) a település olyan összefüggő részére, amely a jellegzetes településszerkezet történelmi folyamatosságát képviseli;
b) olyan településrészre, térre, utcára, utcaszakaszra, település sziluettre, kilátásra, ahol a település, illetve a környék arculatát meghatározó építmények együttest alkotnak
4. A helyi védelem irányítása

5. § A helyi értékek védelmének irányítása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

5. Védetté nyilvánítás és annak megszüntetés

6. § (1) A helyi védettség alá helyezésről, illetve annak megszüntetéséről a képviselő-testület rendelettel, míg annak elutasításáról határozattal dönt.

(2) A helyi védetté nyilvánításra, illetve annak megszüntetésére hivatalból, vagy bármely szervezet, vagy állampolgár írásban benyújtott kezdeményezése alapján kerülhet sor.

(3) A jegyzőhöz benyújtandó kezdeményezésnek tartalmaznia kell:

- a helyi védelemre javasolt érték megnevezését, állapotát, leírását, ismertetését,
- a védelem rövid indokolását,
- a védendő érték (pl.: épület vagy építmény) helyének ingatlan-nyilvántartási azonosítására szolgáló adatokat (utca, házszám, helyrajzi szám, tulajdonos, használó),
- a védendő érték tulajdoni lapját és térképmásolatát,
- a védendő érték fellelhető archív dokumentumait,
- védendő terület esetén annak pontos körülhatárolását tartalmazó adatokat,
- a védendő érték fényképét,
- a kezdeményező nevét és címét.
(4) A védetté nyilvánítással kapcsolatos előzetes egyeztetést és eljárást a közös hivatal folytatja le.
(5) A helyi védelem alá helyezés, illetve annak megszüntetése tényét a jegyző közli a védett érték tulajdonosával, tulajdonosaival, az ingatlant érintő közművek tulajdonosaival, a védetté nyilvántartás kezdeményezőjével, a védettség megszüntetésének kezdeményezőjével, a körzeti földhivatallal és az építésügyi hatósággal.
6. A védett értékek nyilvántartása

7. § (1) A jegyző a helyi védelem alatt álló értékekről nyilvántartást vezet.

(2) A nyilvántartás az alábbi adatokat tartalmazza:

a) a védett érték megnevezését, pontos helyét (utca, házszám, hrsz.) és tulajdonosát,

b) a védelem fajtáját, a védetté nyilvánítás vagy megszűntetés indokolását,

c) a védetté nyilvánítást vagy megszűntetést elrendelő önkormányzati rendelet számát

8. § (1) A védelem alatt álló építményt, ha a védelem az épület vagy építmény egészére (H1) terjed ki az e célra rendszeresített "Védett építmény" vagy "Védett épület" feliratú táblával lehet megjelölni.

(2) A védelem alatt álló építményt, ha a védelem az épület utcai homlokzatára (H2) terjed ki az e célra rendszeresített "Védett homlokzat" feliratú táblával lehet megjelölni.

(3) A védelem alatt álló építményt, ha a védelem kisépítményre (H3) terjed ki az e célra rendszeresített "Védett objektum" feliratú táblával lehet megjelölni.

7. A védett értékek fenntartása

9. § A védett érték megóvása, állagának megőrzése a tulajdonos feladata.

8. A helyileg védett értékek hasznosítására, fenntartására, átalakítására,
bővítésére és bontására vonatkozó általános előírások

10. § (1) A helyileg védett építészeti értékek fennmaradásának feltétele, megőrzésének módja elsősorban a rendeltetésnek megfelelő használat.

(2) A védett épületeket hagyományos építészeti tömegükben, tetőformájukban kell megtartani, érintetlenül hagyva az értéket képező homlokzati nyílásrendet és a nyílások osztását, megőrizve az eredeti homlokzati tagozatokat és a homlokzat egységes színezését.

(3) A védett épület belső korszerűsítését, átalakítását, esetleg bővítését a védettség nem akadályozza, sőt, a védelem érdekében elő kell segíteni ezen épületek mai igényeknek megfelelő használatát. A belső átalakításokat az eredeti szerkezet és belső értékek tiszteletben tartásával kell megoldani.

Amennyiben a védelem alapja a belső tér (pld. pince) a védelem alapjául szolgáló teret eredeti méretében és jellegében kell megtartani, bővítése az eredeti tér egyértelmű elkülönítésével lehet.
(4) A védett épületet úgy lehet bővíteni, hogy az eredeti épület tömegformája, homlokzati kialakítása, utcaképi szerepe ne változzon, illetve a legkisebb kárt szenvedje és a tervezett bővítés a régi épület formálásával, szerkezetével, anyaghasználatával összhangban legyen. Védett épület homlokzatának anyaghasználata, színezése egységes kell legyen több albetét/tulajdonrész esetében is.
(5) A védett épület átalakítása, bővítése feltételeként az egyes épületrészeknek, tartozékoknak az új épületbe történő beépítését, visszaállítását vagy megőrzését a jegyző előírhatja.
(6) Védett épület bontására csak a teljes műszaki és erkölcsi avultság esetén kerülhet sor, ha a védelemben részesülő építészeti érték károsodása olyan mértékű, hogy a károsodás műszaki eszközökkel nem állítható helyre. A védett épület bontására csak a védettség megszűntetését követően kerülhet sor.
(7) A védett épülettartozékot az épület elbontása után az új épületbe – felújítás, javítás után – vissza kell építeni.
(8) A kőkeresztek, kőszobrok javítását, karbantartását szakképzett restaurátorral kell elvégeztetni
(9) Amennyiben az épületet az építést követően átépítették az épület eredeti állapota visszaállítható.
9. Helyi értékvédelmű területi (He)

11. § (1) A helyileg védett területen meg kell őrizni a település jellegzetes szerkezetét, telekrendszerét, utca vonalvezetését. Új telek kialakítása, vagy telekhatár rendezés csak ezzel összhangban engedélyezhető.

(2) A védett területen lévő építményeket egymással összehangoltan, a jellegzetes településkép egységes megjelenését biztosító módon kell fenntartani, illetőleg kialakítani. E tekintetben az épületek fő tömeg- és tetőformája, külső homlokzata, az alkalmazott anyag, azok színe, felületképzése meghatározó jelentőségű.

(3) A védett területen a közterületek burkolatát és berendezését (utcabútorok, világítótestek, kandeláberek, pavilonok, autóbuszvárók, stb.), ezek megválasztását és az utcákon megjelenő hirdetéseket az épületek jellegéhez, az utcák hangulatához igazodva kell kialakítani.

(4) A védett terület hangulatához illeszkedően kell a szükséges műtárgyakat megvalósítani (utak, hidak, átereszek, támfalak, vízfolyások, közművek, stb.).

(5) A helyileg védett értékek fenntartásával, helyreállításával, korszerűsítésével kapcsolatos, részletes előírásokat esetenként és egyedenként a jegyző határozza meg.

(6) A helyi védelem alatt álló területeken a településkép védelme érdekében:

a.) közmű-, energia-, és hírközlő vezetékek és műtárgyak az épületek közterületről látható homlokzatán nem vezethetők, illetve nem helyezhetők el;
b. közműlétesítmény önálló, föld feletti, szabadon álló építményként nem helyezhető el;
c. építmény közterületről látszó homlokzatán a mesterséges szellőztetés és az égéstermék kivezetés berendezései, szerelvényei nem helyezhetők el.
10. Építési engedéllyel vagy bejelentés tudomásul vételével végezhető munkák és tevékenységek

12. § (1) Az építésügyi hatóság az építési engedély kiadását vagy a bejelentés tudomásul vételét megtagadhatja vagy feltételekhez kötheti, ha a tervezett építési munka:

a) területi védettség esetén a meglévő utcaszerkezet, építési vonal, telekosztás, építmények tér- és tömegarányának, tetőformájának, párkány- és gerincmagasságának megváltoztatásával jár

b) egyedi védettség esetén az épület, építmény tömegének, homlokzatának, tetőzetének, homlokzati tagozatainak, díszítőelemeinek, burkolatának, tetőfelépítményeinek, kéményeinek, nyílászáró szerkezeteinek anyaghasználatának, színvilágának vagy jellegének, valamint egyéb épülettartozékainak megváltoztatásával, eltávolításával vagy elbontásával jár

c) a környezetbe nem illő építéstechnológia, homlokzatkiképzés, felületképzés és színezés alkalmazását tervezi, és a védett érték megőrzését veszélyeztetné, jellegét hátrányosan megváltoztatná, vagy értékcsökkenését eredményezné.

(2) Az építésügyi hatóság az engedélyezési vagy a bejelentés tudomásul vételi eljárás során a helyi építészeti szabályzat alapján:

a) meghatározhatja az épület tetőfedésének anyagát,
b) előírhatja a homlokzat kialakításának módját és színezését,
c) korlátozhatja az építmények falán reklám felfestését vagy reklámhordozó elhelyezését,
d) megtilthatja az építmények közterületről látható megjelenését kedvezőtlenül befolyásoló gépészeti berendezések, antennák, légvezetékek, árnyékolók stb. alkalmazását.
11. Záró rendelkezések

15. § E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet az Erdőhorváti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (III. 1.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte 2022. március 4. napjával.