Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (X.30.) önkormányzati rendelete

a közterületnév és településrész-név megállapításának, valamint a házak számozásának, emléktáblák elhelyezésének részletes szabályairól

Hatályos: 2024. 06. 10

Kunhegyes Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (X.30.) önkormányzati rendelete

a közterületnév és településrész-név megállapításának, valamint a házak számozásának, emléktáblák elhelyezésének részletes szabályairól

2024.06.10.

Kunhegyes Város Önkormányzati Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény 51. § (5) bekezdésében, valamint a 143. § (3) bekezdésében kapott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy a közterület elnevezése Kunhegyes város közterületeit pontosan megjelölje, azonosítsa, a tájékozódás céljára szolgáljon, egyben emléket állítson, hagyományokat ápoljon és a közterületek elnevezésére, azok megváltoztatására vonatkozó szabályokat egységes rendbe foglalja.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet alkalmazásában: Közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló terület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás is ekként tartja nyilván. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása, a pihenő és emlékhelyek kialakítása.

(2) Közterületnév: a város területén lévő közutak és terek rendszerint út, utca, tér, park, köz, sétány stb utótagot tartalmazó neve.

Általános szabályok

3. § (1) Kunhegyes városban minden közterületet el kell nevezni.

(2) Új közterület kialakítása után, közterületként való bejegyzését követően egy éven belül meg kell állapítani a közterület nevét.

(3) Az elnevezett közterület természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett közterület nevét veszi fel (meghosszabbítás).

4. § (1) Közterület elnevezésekor különös figyelemmel kell lenni a helyi hagyományokra, a helytörténeti kutatásokra, a lakosság élő névhasználatára, a magyar nyelv követelményeire, az egyszerűségre és arra, hogy a név a többitől írásban is, hangzásában is jól megkülönböztethető legyen.

(2) Közterület élő személyről nem nevezhető el, valamint alkalmazni kell a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2)-(3) bekezdéseit.

(3) A közterület elnevezésekor névazonosság nem állhat elő.

(4) Közterület elnevezését kezdeményezhetik az önkormányzati képviselők, a Képviselőtestület bizottságai és Kunhegyesen lakóhellyel rendelkező állampolgárok legalább tíz főből álló csoportja, akik az indítvány benyújtásának időpontjában az érintett közterületen bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek.

Hatásköri és eljárási szabályok

5. § (1) A közterület elnevezése és megváltoztatása a Képviselőtestület hatáskörébe tartozik. Az elnevezésről a Képviselőtestület határozattal dönt. A képviselő-testületi döntéssel kapcsolatos előkészítési és végrehajtási feladatokat Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatalának az arra kijelölt osztályai végzik el.

(2) Ha a közterület elnevezésének megváltoztatását az érintett lakosság kezdeményezi, akkor az adott közterületen lakók véleményét ki kell kérni. A lakosság véleménynyilvánítása e rendelet 8. §-a alapján történik, azonban a lakosság véleményének a Képviselőtestület döntésére nincs kötelező ereje.

(3) Nem lakossági kezdeményezés esetében a Képviselőtestület kikérheti a közterület elnevezésével, megváltoztatásával érintett lakosság véleményét, azonban a lakosság véleményének a Képviselőtestület döntésére nincsen kötelező ereje.

6. § (1) A közterületnév megállapításáról, illetőleg megváltoztatásáról szóló határozatban a Képviselőtestület köteles rendelkezni arról, hogy az új, illetőleg megváltozott közterületnév mely időponttól lép hatályba. A határozatban rendelkeznie kell az utcanév-táblák elhelyezésének határidejéről.

(2) 1 A képviselő-testület döntéséről Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatalának Jegyzője által kijelölt Osztály 30 napon belül köteles értesíteni:

a) az érintett tulajdonosokat (lista szerint, ingatlanonként 1 személyt),

b) a települési lakcímnyilvántartót helyben,

c) a települési adóhivatalt helyben,

d) a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Kunhegyesi Járási Hivatalát,

e) a közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szervet,

f) a Magyar Posta kunhegyesi postahivatalát,

g) a Karcagi Rendőrkapitányságot,

h) a tűzvédelmi hatóságot,

i) az egészségügyi szolgáltatókat,

j) a Kunhegyesi Mentőállomást,

k) a közműszolgáltatókat (TIGÁZ Zrt., E-ON Zrt., TRV Zrt.)

l) a Földrajzinév-bizottságot valamint a Földmérési és Távérzékelési Intézetet (csak településrész-névvel kapcsolatos döntés esetében).

Közterlületnév táblák

7. § (1) Az utcanév-táblák elkészíttetése, elhelyezése, karbantartása és szükség szerinti pótlása a Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatala illetékes osztályának a feladata.

(2) Az utcanév-táblákat építményeken (épületen, kerítésen, támfalon), illetőleg önálló, vagy pedig más célra is szolgáló oszlopon, jól látható helyen kell elhelyezni.

(3) Növényzetre utcanév-táblát elhelyezni nem szabad.

(4) Az ingatlan tulajdonosa, kezelője vagy használója a közterületnév tábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles. Amennyiben a tábla elhelyezésével az ingatlanon kár keletkezik, azt a kihelyezésért felelős szerv köteles megtéríteni.

A lakosság vélemény-nyilvánításának rendjére vonatkozó szabályok

8. § (1) A lakosság véleményének kikérésében, azok összesítésében, a Képviselőtestület döntésének előkészítésében Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatala működik közre.

(2) A lakosság a Képviselőtestülethez a véleményét, kérelmét, javaslatát postai és elektronikus úton egyaránt benyújthatja.

(3) Az érintett lakosság véleményének kikérése esetén Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatala hirdetményt tesz közzé – az Önkormányzat honlapján, illetőleg a Hivatal hirdetőfalán a tervezett névváltozásról, amelyre a helyi érdekeltségű civil szervezetek, illetve bármely helyi lakos észrevételt tehet.

Házszámtáblák, címmegállapítás

9. § (1) 2 A házak (építési telkek) megszámozásáról Kunhegyes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete dönt. A házak megszámozásának technikai lebonyolítását a Jegyző által kijelölt osztály végzi el. A kijelölt osztály minden új utca vagy telek kialakítása alkalmával köteles értesíteni a tulajdonosokat és a mindenkori közhiteles ingatlan-nyilvántartást végző szervet.

(2) A mindenkori közhiteles ingatlan-nyilvántartást vezető szerv köteles a házszámokról térképi nyilvántartást vezetni jelen rendelet 6. § (2) e.) pont alapján, ezt Kunhegyes Város Polgármesteri Hivatala pedig köteles az egyes államigazgatási ügyek intézése alkalmával mindig figyelembe venni.

(3) 3 Kunhegyes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete köteles a házszámozást felülvizsgálni és az esetleg szükséges változtatásokat a Jegyző által kijelölt osztállyal elvégeztetni, ha valamelyik utca neve megváltozik, ha valamelyik utcát közterület-szabályozás érinti, vagy ha ezt a kialakult házszámozás rendezése indokolja.

(4) Az épületek házszámait az ingatlanok tulajdonosai (kezelői) kötelesek saját költségükön a közterületről jól látható módon (táblán vagy más módon) feltüntetni. Az utcanév házankénti feltüntetése nem kötelező.

9/A. §1 A házszámokat az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) az utcák házszámai mindig a csatlakozó felsőbbrendű úttól kezdődnek és attól távolodva növekednek, zsákutcát a bejáratától kezdve kell házszámokkal ellátni,

b) a számozás arab számmal, páratlan oldalon 1-gyel, páros oldalon 2-vel kezdődik és a számok kihagyás nélkül emelkednek a közterülethez tartozó utolsó belterületi telekig, ha az utca külterületen folytatódik, a sorszámozás is tovább folytatódik,

c) új utca kialakításánál a számozás növekedésének irányába nézve a jobb oldalon a páros, bal oldalon a páratlan számokat kell alkalmazni,

d) egy oldalon beépített utcánál a számozás folyamatos számozással, egyesével emelkedik,

e) a terek épületeinek, telkeinek számozása folyamatosan emelkedő sorrendben, az óramutató járásával egyező irányban történik. Amennyiben a téren út halad keresztül, a tér számozása a keresztező út legkisebb sorszámának irányából kezdődik.

f) a kialakult számozás után megosztott telek eredeti házszáma nem szűnik meg, az újonnan kialakított telkek közül az kapja meg az eredeti házszámot, amelybe korábban jelentkeztek be. A többi, megosztás után keletkezett telek a számsor növekedésének irányában kiegészül egy nem ékezetes, egyjegyű nagybetűvel A-tól Z-ig, „/” jellel elválasztva a házszám mögé írva. Ha a bejelentkezés alapján nem eldönthető, hogy mely telek kapja az eredeti házszámot, akkor a házszámok sorozatában a betű nélküli házszám megelőzi a betűvel kiegészített házszámot.

g) ha a kialakult számozás után megosztott telek házszáma már rendelkezik a magyar ABC ékezet nélküli nagybetűjével képzett alátöréssel, az eredeti házszáma nem szűnik meg, az újonnan kialakított telkek közül az kapja meg az eredeti házszámot, amelybe korábban jelentkeztek be. A többi megosztás után keletkezett telek a számsor növekedésének irányában kiegészül 1-sel kezdődő emelkedő sorrendű arab számmal, „/” jellel elválasztva a házszám mögé írva. Ha a bejelentkezés alapján nem eldönthető, hogy mely telek kapja az eredeti házszámot, akkor a házszámok sorozatában a számos alátöréssel rendelkező házszám követi a számmal nem kiegészített házszámot.

h) ha a kialakult számozás után megosztott telek házszáma már rendelkezik arab számmal képzett alátöréssel, az eredeti házszám nem szűnik meg, az újonnan kialakított telkek közül az kapja meg az eredeti házszámot, amelybe korábban jelentkeztek be. A többi megosztás után keletkezett telek arab számmal képzett alátörése megszűnik és helyette a számsor növekedésének irányában kiegészül egy nem ékezetes, egyjegyű nagybetűvel A-tól Z-ig, „/” jellel elválasztva a házszám mögé írva. Ha a bejelentkezés alapján nem eldönthető, hogy mely telek kapja az eredeti házszámot, akkor a házszámok sorozatában a számos alátöréssel rendelkező házszám megelőzi a számmal nem kiegészített házszámot.

i) ha a telek megosztása után keletkezett telkeknek nem adható az f) pont szerinti módon házszám, akkor azon telkek újraszámozása szükséges, amelyek újraszámozását követően teljesül az f) pontban meghatározott feltétel.

j) a kialakult számozás után egyesített vagy összeépült telkek az eredeti házszámukat megtartják, összevonásra kerülnek, az összevont házszámokat kötőjellel kell egységessé tenni,

k) egy közterületre nyíló több ingatlan azonos számmal nem jelölhető,

l) Amennyiben a közterületen az ingatlanok házszámozása már megtörtént, és az ingatlanon újabb lakások létesülnek, akkor a többlakásos épület házszámozását a KCR 16. § - 18. §-ai szerint kell elvégezni.

m) A saroktelken lévő, illetve több közterületi kapcsolattal rendelkező ingatlan csak egy házszámot kaphat, kivéve a KCR 15. § (1a) bekezdésében foglalt esetet.

n) külterületen a házszám:

na) az a)–c) pontoknak megfelelően vagy

nb) a helyrajzi számból, az első „0” számjegy elhagyásával képzett számként

kerül meghatározásra.

9/B. §2 (1) A korábban megállapított házszám csak indokolt esetben változtatható meg. Ekkor törekedni kell arra, hogy ez minél kevesebb érintett lakcímének megváltoztatásával járjon.

(2) A házszámok megváltoztatása hivatalból vagy írásbeli kérelemre történhet. Kérelmet az nyújthat be, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(3) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, amennyiben

a) olyan ingatlanhoz vezet, amelyen az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szerinti épület található;

b) több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik;

c) az ingatlan házszáma téves;

d) az ingatlan megosztására vagy egyesítésére kerül sor.

(4) Amennyiben több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik, vagy az ingatlanok számozása hibás, akkor a közterületet, magánutat vagy annak egy részét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon kell átszámozni.

(5) A már meglévő házszámokat indokolt esetben a jegyzőnek felül kell vizsgálnia, a szükséges módosításokat el kell végeznie.

(6) Amennyiben egy, már kialakult házszámokkal rendelkező közterület teljes újraszámozása válik szükségessé, úgy ebben az esetben a 9/C. § rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.

9/C. §3 Amennyiben a teleknek a 9/A. § szerinti házszámozása a közterületre néző legalább 3 további telek újraszámozását eredményezné, úgy a házszámot – a 9/A. §-tól eltérően –:

a) a közterületen már kialakult számozás figyelembevételével, a folytonosság megszakítása nélkül, a lehető legkevesebb telek újraszámozásával kell megállapítani,

b) ha a kialakult számozás figyelembevételével nem lehet házszámot megállapítani abban az esetben,

ba) ha a közterület azonos oldalán több számozatlan telket fognak közre házszámmal ellátott telkek, és azoknak egymást követő házszámuk van, akkor a kialakult kisebb házszámot kapják meg az addig házszámmal nem rendelkező telkek oly módon, a számsor növekedésének irányába a magyar ABC ékezet nélküli nagybetűiből emelkedő sorrendű alátörést kapnak vagy

bb) ha a kialakult számsorban két- vagy több teleknek azonos házszáma van és a számsorban következő szám követi őket, akkor az azonos házszámokat megtartják a telkek és a második telektől kezdődően a számsor növekedésének irányába a magyar ABC ékezet nélküli nagybetűiből emelkedő sorrendű alátörést kapnak.

9/D. §4 (1) A házszám megállapítására, megváltoztatására vagy törlésére irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megállapításához vagy megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(2) A házszám megállapítására megváltoztatására vagy törlésére irányuló kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani a jegyzőnek.

(3) A házszám megállapítására e rendelet által meghatározott szabályokat kell alkalmazni a házszám megváltoztatására, törlésére vonatkozóan.

(4) A házszámozási eljárásra és a jogkövetkezmények megállapítására az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

Emléktábla állítás rendjére vonatkozó szabályok

10. § (1) A város közterületein emléktábla csak a Képviselőtestület hozzájárulásával helyezhető el.

(2) A műemlék, műemlék jellegű és a helyi védettségű épületeken emléktábla elhelyezéséhez az illetékes műemlékvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása is szükséges.

(3) A képviselőtestületi hozzájárulás nélkül vagy a hozzájárulásról szóló határozatban foglaltaknak nem megfelelően elhelyezett emléktáblát a polgármester – az eltávolításra vonatkozó felszólításban megjelölt határidő eredménytelen eltelte esetén– az emléktábla tulajdonosának költségére leszerelteti és elszállíttatja.

Vegyes és záró rendelkezések

11. § (1) Közterületnév, házszám, épület, lépcsőház, szint, ajtó számozásának változása miatt, költözéssel nem járó lakcímváltozásról az állampolgárnak nem kell bejelentést tennie. A lakcímadat ilyen megváltozása nem minősül adatváltozásnak. Társasházak esetében a lakcímek pontosításakor egyidejűleg, szükség esetén az ajtószámozások ellenőrzését, pontosítását is el kell végezni.

(2) 4

(3) A házszámtáblával nem rendelkező ingatlan tulajdonosa, kezelője, használója a jelen rendelet 9. § (4) bekezdésében foglalt tábla-kihelyezési kötelezettségének e rendelet hatályba lépését követő fél éven belül köteles eleget tenni.

1

A 9/A. §-t a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 9/B. §-t a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

A 9/C. §-t a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

4

A 9/D. §-t a Kunhegyes Város Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2024. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.