Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (V. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 23

Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (V. 22.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól

2023.02.23.

Deszk Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 109. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján, figyelemmel a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban: Nvtv.) 3. § (1) bekezdés 6. és 11. pontjára, az 5. § (2) bekezdés b) pontjára, a 13. § (1) bekezdésére, valamint a 18. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazásra az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed:

a) a települési önkormányzatra, annak szerveire, továbbá az önkormányzat által alapított és irányítása alatt működő, önálló költségvetési szervekre (a továbbiakban: intézmények);

b) az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlan és ingó dolgokra, vagyoni értékű jogokra, a gazdasági társaságokban az önkormányzatot megillető részesedésekre, valamint az értékpapírokra (a továbbiakban: önkormányzati vagyon).

Az önkormányzati vagyon

2. § (1) Az önkormányzati vagyon külön részeként kezelt törzsvagyon tárgyait – általános jellegük szerint - a rendelet 1-2. sz. melléklete tartalmazza forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes vagyontárgyak szerinti felosztásban.

(2) A forgalomképes, üzleti vagyoni kört jelen rendelet 3. sz. melléklete tartalmazza.

(3) Az önkormányzat nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősíti az I. világháborús emlékművet és a temetőt.

Vagyonnyilvántartás

3. § A helyi önkormányzat tulajdonába tartozó vagyonelemekről Mötv. 110. §-ában meghatározottak szerint kell nyilvántartást vezetni

II. Fejezet

Az önkormányzati vagyon feletti rendelkezési jog gyakorlásának közös szabályai

A tulajdonosi jogok gyakorlása

4. § (1) Az Mötv. 107. §-a alapján az önkormányzati vagyonhoz kapcsolódó tulajdonosi jogokat a képviselő-testület gyakorolja, kivéve a 10. § (2) bekezdésében foglalt átruházott hatáskört.

(2) Önkormányzati vagyon birtoklására, használatára, hasznai szedésének jogára, fenntartására, üzemeltetésére, létesítésére, fejlesztésére, valamint felújítására az Mötv. 108.-ban foglaltak az irányadók.

(3) Önkormányzati vagyonra vagyonkezelői jog alapítása az Mötv. 109. §-ában foglaltak szerint történhet.

(4) A képviselő-testület vagyonkezelési szerződést, haszonélvezeti jogot alapító szerződést, valamint a nemzeti vagyon hasznosítására vonatkozó szerződést az Nvtv. 11. §-a szerint köthet.

(5) Az önkormányzat által alapított gazdasági társaságokban a tulajdonosi jogosítványokat a képviselő-testület nevében a polgármester gyakorolja. Attól eltérni csak a képviselő-testület nyilatkozatával lehet.

(6) Az önkormányzat saját nevének kültagként betéti társaságban, vagy cég nevében történő feltüntetéséhez nem járul hozzá.

Az önkormányzati vagyon hasznosításának nyilvánossága

5. § (1) Az önkormányzati vagyon értékesítése, a vagyon használatának, illetve a hasznosítás jogának átengedése csak az Nvtv. 13. §-ban meghatározottak szerint történhet.1

(2) A képviselő-testület nyilvános értékesítésre, hasznosításra irányuló döntése alapján a vagyonkezelő szerv feladata a versenytárgyalás lebonyolítása.

(3) A szerződés megkötésére a polgármester jogosult.

Az önkormányzati vagyon értékének meghatározása

6. § (1) A vagyon értékének megállapítására a nyilvántartási érték az irányadó.

(2) Értékesítéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:

1. értékpapír esetén a névérték alapján,

2. ingatlan vagyon esetén 6 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés alapján,

3. ingó vagyon esetén legalább a könyv szerinti nyilvántartás alapján.

(3) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg), a rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.

(4) Örökölt vagyon esetén a hagyatéki eljárás során megállapított értéket kell a vagyon értékének tekinteni, amennyiben az adó- és értékbizonyítvány 6 hónapnál nem régebbi.

Eljárás a tulajdonos képviseletében

7. § (1) Az önkormányzati vagyont érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jogot, továbbá a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogát a polgármester gyakorolja.

(2) Az önkormányzat jogi képviseletének biztosításáról a polgármester gondoskodik.

A felajánlott vagyon elfogadása

8. § (1) Ha a vagyonról az önkormányzat javára lemondtak, ezt a lemondásban megnevezett vagyonkezelő a képviselő-testület jóváhagyásával elfogadhatja, feltéve, hogy képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére.

(2) Az önkormányzat részére 1.000.000 Ft értékhatár felett ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásához szükség van a képviselő-testület jóváhagyására.

Rendelkezés az önkormányzati vagyonnal

9. § A képviselő-testület hatáskörébe tartoznak az alábbi, vagyonhasznosításra vonatkozó döntések, értékhatártól függetlenül:

1. az önkormányzat tulajdonát képező vagyontárgyaknak az önkormányzati vagyon részeibe való besorolása,

2. ingatlan vásárlása, cseréje, értékesítésre történő kijelölése,

3. gazdasági társaságokban fennálló részesedéseinek értékesítésre történő kijelölése, valamint pénzbeli és apport befektetése társaságokba

4. hitel felvétele, illetve annak felvételéhez vagyoni fedezet biztosítékul nyújtása,

5. kötvény, váltó kibocsátása és elfogadása,

6. kezesség vállalása, egy évet meghaladó lejáratú értékpapír vásárlása,

7. gazdasági társaság alapítása,

8. társadalmi szervezet, alapítvány létrehozásának engedélyezése, társadalmi szervezethez, alapítványhoz való csatlakozás, hozzájárulás, azok támogatása.

10. § (1) A képviselő-testület hatáskörébe tartozik:

1. 1 000 000 Ft feletti vagyontárgy vásárlása,

2. 1 000 000 Ft értékhatár felett a vagyontárgy értékesítése, a vagyon használatának, illetve a hasznosítás jogának átengedése, cseréje, biztosítékul adása és egyéb módon való megterhelése,

3. behajthatatlan követelések törlése, 500 000 Ft. értékhatár felett.

(2) A polgármester hatáskörébe tartozik:

1. a képviselő-testület által értékesítésre kijelölt, 1 000 000 Ft. értékhatár alatti ingatlan elidegenítése, használatának, illetve hasznosítási jogának átengedése, biztosítékul adása, egyéb módon történő megterhelése,

2. 100 000 Ft-tól 1 000 000 Ft értékhatárig ingó vagyontárgy adásvételének engedélyezése, gépkocsik adásvétele, valamint az éves költségvetésben jóváhagyott beszerzések engedélyezése,

3. 1 000 000 Ft. értékhatár alatt, ellenérték nélkül felajánlott vagyon elfogadásának jóváhagyása,

4. behajthatatlan követelések törlése 30 000 Ft és 500 000 Ft között.

5. a képviselő-testület döntése alapján a vagyonhasznosítási jogügyletek megkötése,

6. bérleti szerződések megkötése,

7. biztosítási szerződések megkötése.

A vagyonkezelés ellenőrzése

11. § (1) Az önkormányzat a vagyonkezelésbe adott önkormányzati vagyonnal való gazdálkodást, a közfeladat ellátását évente ellenőrzi:

1. belső ellenőrzés keretében,

2. a vagyonkezelő éves beszámoltatásával, melynek keretében a vagyonkezelő az általa kezelt vagyonra vonatkozóan vagyonkimutatást készít.

(2) A vagyonkezelés ellenőrzése során ellenőrizni kell, hogy a vagyonkezelő megfelelően gondoskodott:

1. a vagyontárgy értékének megőrzéséről,

2. az állagának megóvásáról, üzemképes állapotának fenntartásáról,

3. a rábízott vagyon biztosításáról,

4. egyéb vállalt kötelezettségeiről

(3) Az (1) bekezdés a) pont szerinti ellenőrzéseket az önkormányzat éves ellenőrzési tervében szerepeltetni kell.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

12. § (1) E rendelet 2013. év június 1. napján lép hatályba.

(2)2

1

Módosította a 2/2014. (II. 05.) Ör. Hatályos 2014. február 6. napjától.

2

Hatályát vesztette a Jat. 12. § (2) bekezdése alapján.

3

Az 1. melléklet a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 2. melléklet a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. melléklet a Deszk Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (V. 31.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.