Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2013. 06. 01- 2023. 04. 28

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (V. 31.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól

2013.06.01.

Újszentiván Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. Törvény 5§. 11. §-ában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 109. § (4) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet tárgyi hatálya kiterjed Újszentiván Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő, tulajdonába kerülő ingatlan- és ingó vagyonra, vagyoni értékű jogokra, pénz- és értékpapírokra, az Önkormányzat és szervei saját jogán szerzett vagyonára ( a továbbiakban: önkormányzati vagyon), melyet az Alaptörvény nemzeti vagyonná nyilvánít.

(2) Az Önkormányzat szervei:

Deszki Közös Önkormányzati Hivatal ( a rendeletben a továbbiakban Közös Önkormányzati Hivatal)
(3) E rendelet személyi hatálya kiterjed az Önkormányzat szerveire, közalapítványokra, az önkormányzati vagyont kezelő természetes és jogi személyekre.
II. Fejezet

Az Önkormányzat vagyona

2. § Az Önkormányzat vagyona nemzeti vagyon, mely az alábbiak szerint önkormányzati törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll.

(1) Az önkormányzati törzsvagyonon belül elkülönül a kizárólagos önkormányzati tulajdonban álló vagyon, melyek körét törvény határozza meg. Az Önkormányzat forgalomképtelen vagyonából nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyont nem jelöl meg. Az önkormányzati törzsvagyon forgalomképtelen ingatlanvagyon-elemeit e rendelet 1.a. számú melléklete tartalmazza.

(2) Az önkormányzati törzsvagyon részét képezik azon vagyonelemek, melyeket törvény, vagy helyi önkormányzati rendelet korlátozottan forgalomképes vagyonná nyilvánít, az Önkormányzat korlátozottan forgalomképes ingatlanvagyon-elemeit e rendelet 1.b. számú melléklete tartalmazza.

(3) Az üzleti vagyon körébe tartozik – ha jogszabály másként nem rendelkezik – mindazon önkormányzati vagyon, mely jogszabály alapján nem tartozik az önkormányzati törzsvagyon körében, az önkormányzati üzleti vagyon ingatlanvagyon elemeit e rendelet 1.c. számú melléklete tartalmazza.

3. § A Képviselő-testület – ha jogszabály eltérően nem rendelkezik – indokolt esetben dönthet a vagyontárgy besorolásának módosításáról, kiemelt esetben akkor, ha a besorolása függ az adott vagyontárgy funkciójától, jellegétől, s feladatátadás, -megszűnés, -átszervezés miatt a törzsvagyon a kötelező önkormányzati feladat- és hatáskör ellátását, a közhatalom gyakorlását közvetlenül már nem szolgálja. Az ingatlan forgalomképtelensége megszűnik amennyiben a külön jogszabály alapján lefolytatott telekrendezési eljárásban megváltozik az ingatlan jellege, vagy a telekrendezési határozat végrehajtása érdekében a tulajdonosok megállapodnak.

III. Fejezet

A vagyongazdálkodás szabályai

4. § A vagyongazdálkodás célja és alapvető feladata Újszentiván Község Önkormányzata kötelező és önként vállalt feladatinak eredményes és hatékony ellátása olyan formában, hogy a vagyontárgyak hasznosítása nem veszélyeztetheti a kötelező feladatok ellátását.

5. § (1) A vagyon értékének megállapításakor a bruttó nyilvántartási érték az irányadó.

(2) 10 millió forint bruttó nyilvántartási értéket meghaladó értékű ingatlanvagyon értékesítése esetén az árat megbízott ingatlanforgalmi értékbecslő által készített 6 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslés figyelembe vételével kell meghatározni.

(4) Belterületi építési telek értékesítésre kijelöléséről és árának meghatározásáról a Képviselő-testület külön határozatban dönt.

6. § (1) A tulajdonosi jogokat a Képviselő-testület gyakorolja, a tulajdonos képviseletének szabályait, a vagyongazdálkodás területén átruházott hatásköröket e rendelet szabályozza.

(2) A Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartoznak:

a) az ingatlan tulajdonjogának átruházása, elidegenítése;

b) tulajdonról, vagyoni értékű jogról való lemondás;

c) ingatlan vásárlása, cseréje;

d) az Önkormányzat szervei használatában lévő vagyon tartós bérbeadása (tartós bérbeadásnak minősül a 6 hónapot meghaladó, vagy határozatlan időtartamra történő bérbeadás);kivéve az önkormányzati bérlakásokat

e) a vagyon megterhelése;

f) hitel felvételéhez, kötvény kibocsátásához vagyon fedezet biztosítékul nyújtása;

g) behajthatatlan követelések-jogszabályban foglaltak alapján-történő törlése;

h) az önkormányzat tulajdonában lévő 500.000;-Ft egyedi bruttó nyilvántartási értéket meghaladó ingó vagyon értékesítése és selejtezése;

i) az önkormányzati törzsvagyont képező ingatlan funkciójának megváltoztatása;

j) vagyonkezelési szerződés és haszonélvezeti jogot alapító szerződés megkötése.

k) döntés az önkormányzati törzsvagyont képező ingatlanon jelentősebb átalakítással járó beruházás megvalósíthatóságáról.

(4) A Képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatáskörök:

a) mezőgazdasági rendeltetésű földterületek bérbeadása és bérleti díjának megállapítása;

b) egyéb vagyon eszközök (gépek, járművek, ingó vagyontárgyak) bérbeadása;

c) az önkormányzati lakás, nem lakás céljára szolgáló helyiséges tartós bérbeadása és bérleti díjának megállapítása;

d) az önkormányzati vagyon érintő hatósági eljárásban a tulajdonost megillető nyilatkozattételi jog, a közigazgatási és bírósági eljárásban az ügyfél jogának gyakorlása;

e) egyéb tulajdonosi jognyilatkozatok közül az Önkormányzat javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom, jelzálogjog törléséhez-amennyiben ennek jogszabályi feltételei fennállnak-hozzájárulás átadás;

f) az átmenetileg szabad pénzeszköz ideiglenes-egy évnél nem hosszabb-lekötésére vonatkozó döntés-amennyiben az éves költségvetésről szóló rendelet ettől eltérően nem rendelkezik-meghozatala;

g) a vagyon besorolásától függetlenül az Önkormányzat tulajdonában lévő 500.000,-Ft egyedi bruttó nyilvántartási értékhatár alatti ingó vagyontárgyak elidegenítéséről és selejtezéséről dönt;

h) az értékvesztés, valamint a terven felüli értékcsökkenés elszámolásának engedélyezése;

i) a Képviselő-testület által e Rendelet 5. § (3) bekezdésében foglaltaknak megfelelően az értékesítésre kijelölt belterületi építési telkek értékesítése.

j) hitelfelvétel 3 millió forint összeghatárig

(5) Az SZMSZ rendelkezéseinek megfelelően a polgármester saját hatáskörében az önkormányzat tulajdonát érintő ügyekben 2. 500. 000 forint értékhatárig köthet szerződéseket, vállalhat kötelezettségeket, írhat alá megállapodásokat. Az általa kötött szerződések a képviselő-testület utólagos jóváhagyásával érvényesek

7. § Az Önkormányzat vagyon a Közös Önkormányzati Hivatal útján a jogszabályi előírásoknak megfelelően kerül nyilvántartásra az ingatlanvagyon-kataszter és a számviteli nyilvántartás előírásszerű vezetésével, melyek biztosítják a jogszabályoknak megfelelő tárgyévi vagyonkimutatás elkészítésének alapját.

8. § (1) Az Önkormányzat 25 millió forint bruttó nyilvántartási értékű vagyonát hasznosítani – ha törvény kivételt nem tesz – csak nyilvános versenytárgyalás útján az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére, a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet, melyre vonatkozó részletes szabályokat e rendelet 2. számú mellékletét képező Versenytárgyalási Szabályzat tartalmazza.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak alapján történő értékesítésből származó bevétel a Képviselő-testület eltérő döntését kivéve csak fejlesztési célra használható fel.

9. § (1) Gazdasági társaságban az Önkormányzatot a polgármester képviseli, aki a tagképviseleti meghatalmazásra vonatkozó szabályok szerint jogosult a képviselettel a Képviselő-testület bármely tagját, a, vagy az önkormányzat bármely szervének vezetőjét megbízni.

(2) Az Önkormányzat által alapított gazdasági társaságok helyzetéről, a tulajdonosi jogok gyakorlásáról a polgármester évente köteles beszámolni a Képviselő-testületnek.

10. § (1) A Képviselő-testület a nemzeti vagyonának meghatározott körére vonatkozóan a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek megfelelő módon és tartalommal vagyonkezelői jogot létesíthet.

(2) A vagyonkezelői jog létesítésének részletes feltételeit a Képviselő-testület a vagyonkezelési szerződés elfogadásával határozza meg, melynek tartalmaznia kell:

a) a vagyonkezelési jog gyakorlásának terjedelmét, mértékét és esetleges korlátait;

b) a közfeladat ellátása érdekében a vagyonkezelésbe adott vagyonelemeknek a tételes jegyzékét – az érték megjelölésével, valamint az önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítésének módját és formáját;

c) az ellenőrzéssel kapcsolatos eljárást;

d) a vagyonkezeléssel kapcsolatos éves beszámolási kötelezettség módját, tartalmát;

e) az elkülönített nyilvántartási kötelezettség követelményeit;

f) felmondási feltételeket, a szerződés megszűnésének eseteit,

g) a vagyon megterhelésével kapcsolatos tiltást;

h) a szükséges feltételek igazolásának módját.

11. § (1) Az Önkormányzat szervei számára az alapfeladat ellátáshoz szükséges és elégséges mértékben a vagyoni elemek használati jogát biztosítja, melynél fogva használóként jogosultak és kötelesek a rendeltetésszerű használatra, működtetésre, fenntartásra, a vagyoni elemekhez fűződő közterhek viselésére, a jogszabályi előírásoknak megfelelő nyilvántartás vezetésére. A vagyonelemek használója köteles az Önkormányzat vagyonát elvárható gondossággal megőrizni és gyarapítani.

(2) Az (1) bekezdésben biztosított használati jogot a Képviselő-testület visszavonhatja, ha azok egyéb módon történő hasznosítása az önkormányzati célok megvalósítását hatékonyabban szolgálják.

Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet 2013. június 1-én lép hatályba.

(2) Hatályát veszti az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 13/2008 ( V. 26. ) Ö. Rendelete önkormányzati rendelete.