Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2013. 12. 31

Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelete

a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről

2014.01.01.

Egerág Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. Cikk (2) bekezdésben meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. Cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében, 54. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Egerág község közigazgatási területén a helyi viszonyok figyelembevételével biztosítsa a tisztességes és méltó temetéshez, valamint a végtisztesség megadásához való jogot, szabályozza a temetők működési rendjét, a temető használatának szabályait.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Egerág Község területén lévő valamennyi lezárt és üzemelő köztemetőre, valamint ezek fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos összes tevékenységre.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a köztemetők fenntartását, üzemeltetését, továbbá a temetkezési szolgáltatást végző személyekre, a temetkezési szolgáltatások igénybevevőire, illetőleg mindazokra a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, akik a köztemetőn belül bármilyen tevékenységet végeznek, vagy a köztemetőben tartózkodnak.

A köztemető fenntartása és üzemeltetése

3. § (1) A köztemető tulajdonosa: Egerági Római Katolikus Egyházközség

(7763 Egerág, Szabadság tér 8.)

(2) Helyrajzi száma: egerági 214 hrsz
(3) A köztemető fenntartásáról, üzemeltetéséről Egerág Község Önkormányzata gondoskodik, a kezelői jogot biztosító szerződés alapján 2025-ig.

A temetési hely gazdálkodási szabályai

4. § (1) Az egyes temetkezési helyekért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetésre kötelezettnek díjat kell fizetni. A fizetendő díj mértéket a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltás napjával kezdődik, rátemetés esetén annak megváltásának napjával kezdődik.

(3) A használati idő letelte után a temetkezési helyek – külön tiltó rendelkezés hiányában – újra megválthatók.

(4) Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult a megváltási idő lejártát követő 1 éven ismételten nem váltja meg a temetkezési helyet, az üzemeltető a temetési helyet újból értékesítheti.

(5) Sírhely-tábla, vagy az egész temető lezárásáról és /vagy kiürítéséről az önkormányzat képviselő-testülete dönt.

(6) A lezárt temetőkben temetkezési tevékenységet nem lehet folytatni. A lezárt temetőket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásáról döntés nem születik.

(7) Lezárt temetőből és sírhely-táblából a holttest-maradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe /sírhely-táblába.

Az exhumálást csak az illetékes tiszti főorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető felé előzetes bejelentés szükséges.

Temetési helyek és szabályok

5. § (1) A halottat eltemetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni temetőben vagy temetkezési emlékhelyen létesített temetési helyen szabad.

(2) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelemre történő kiadásáról az üzemeltető gondoskodik. Az urna kiadást az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhalt közeli hozzátartozója.

6. § (1) A temetőt sírhely-táblákra, gyermeksírhely, urnasírhely, sírbolt, szociális parcella, valamint a hamvak szétszórására alkalmas területekre lehet felosztani.

(2) A sírhely-táblák olyan temető részeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével -szabályszerű eljárás mellett - ki lehet üríteni és temetés céljából újra igénybe lehet venni.

(3) Külön sírhely-táblákat kell kijelölni a felnőttek, a gyermekek, és a szociális sírhelyek kialakítására.

(4) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámokkal sírhelyekre kell felosztani.

(5) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhely-táblákban - főszabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(6) A betelt sírhely-táblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhelytábla temetési helyére urna helyezhető el, koporsós temetés csak sírboltba vagy dupla sírhelybe engedélyezhető.

(7) Az elhamvasztott hamvait tartalmazó urnát urnasírban, vagy urnafülkében lehet elhelyezni.

7. § (1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a) felnőtt sírhely, egyes: 2,20 m hosszú,

2,00 m mély,
1,30 m széles
b) felnőtt sírhely, dupla: 2,20 m hosszú,
2,20 m mély,
2,00 m széles.
c) gyermek sírhely: 1,30 m hosszú,
1,60 m mély,
0,60 m széles.
d) urnasírhely: 1,30 m hosszú,
2,00 m széles.

(legfeljebb négy urna elhelyezése engedélyezett)

e) urnafülke: 0,30 m hosszú,
0,30 m széles
f) sírbolt: 2,00 m hosszú,
3,50 m széles.
(2) A sírok egymástól való oldaltávolsága 60 cm, a gyermek síroknál 30 cm, sírboltoknál 100 cm.
(3) A hagyományos sírhelybe további 2 urna rátemethető. Az így elhelyezett urnák után nem kell urnasírhely díjat fizetni.
(4) Az egyszeri megváltás idő tartama:
a) urnafülke, urna sírhely: 25 év
b) urnasírbolt: 25 év
c) sírhely: 25 év
d) sírbolt: 60 év.
(5) A szociális temetési helyek mentesülnek az első sírhelymegváltási díj alól.

A köztemető általános rendje

8. § (1) A köztemető az év minden napján 0-24 óráig nyitva van. A nyitva tartás rendjét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

(2) A köztemetőben mindenkinek a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást kötelező tanúsítani. A látogató a hangos és oda nem illő beszédtől, illetve öltözéktől tartózkodjon.

(3) Köztemetőben gyertyát, vagy mécsest gyújtó személy köteles a tűzveszély elkerülése érdekében a szükséges intézkedések megtételéről gondoskodni. Avar, elszáradt koszorú- és virágmaradvány égetése tilos, és azt csak az arra kijelölt helyen lehet elhelyezni!

(4) Köztemetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítésére szolgáló tárgyak – koszorúk, vázák, mécsesek, gyertyák – helyezhetők el.

(5) A köztemető látogató – sírgondozás céljára – a vizet ingyenesen használhatja.

(6) A sírhely gondozása úgy végezhető, hogy más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatónak kegyeleti érzéseit ne sértse, sírgondozásában ne akadályozza.

(7) Tilos a sírhely környékéről a talajt elhordani.

(8) A sírhely tulajdonosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni, rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni.

(9) Köztemetőben az arra kijelölt hulladékgyűjtő helyen, hulladékgyűjtő konténerbe kizárólag a sírhely gondozása során keletkező hulladék helyezhető el. A hulladékot a sírhelyek között tárolni tilos!

(10) A hulladékgyűjtők rendszeres ürítéséről és elszállításáról az önkormányzat gondoskodik.

(11) A köztemető területén, 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat. A gyermek által okozott károkért a kísérő felnőtt tartozik felelősséggel.

(12) A köztemető területére kutyát bevinni – vakvezető kutya kivételével – tilos!

(13) A köztemető területén a hirdetőtáblán kívül vállalkozói reklám, hirdetés elhelyezése tilos!

Temetkezési szolgáltatások

9. § (1) A köztemetőben temetkezési szolgáltatást végezhet az üzemeltető, továbbá az a vállalkozó is, aki a jogszabály alapján e tevékenység végzésére jogosult, és annak díját megfizette.

(2) Köztemetőben temetkezési szolgáltató csak az üzemeltetővel kötött írásos megállapodás aláírását követően végezhet temetkezési szolgáltatást.

(3) A köztemetők mindenkori üzemeltetője a temetési szolgáltatás során együttműködik az egyéni és társas vállalkozókkal.

(4) Az együttműködő szervezetek között – az egymásra utaltság következtében – fokozott együttműködésre van szükség. Elsődleges szempont a kegyeletet figyelembe vevő, magas színvonalú szolgáltatással párosult kulturált magatartás.

Mindezek érdekében az üzemeltető temetkezési szolgáltatók között hátrányos megkülönböztetést nem alkalmazhat.
(5) A temetkezési szolgáltató a tevékenység ellátása során köteles az eltemettetőnek a temetési szertartásra vonatkozó rendelkezését – az egyházi temetések esetén az egyházi szertartás rendjét – tiszteletben tartani.
(6) A szolgáltatást végzők tevékenységük során kötelesek méltó magatartást tanúsítani, a munkálatokat a kegyeleti igényeknek megfelelő öltözetben kell végezni.
(7) A temetkezési szolgáltató a temetés során csak olyan kelléket és cikkeket használhat fel, mely nem ütközik törvénybe és olyan ravatalozást, illetve szertartást rendezhet, amely nem sérti a közízlést és a kegyeleti etikai normákat.
(8) A vállalkozó csak az ügyfél általi meghatalmazás alapján járhat el a temetkezési szolgáltatás ügyében.
(9) Az engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók temetőn belüli szolgáltatások igénybevételéért az önkormányzati rendelet 2. mellékletében meghatározott díjat kötelesek megfizetni.

Az üzemeltető kötelezettségei

10. § (1) Az üzemeltetőnek az alábbi kötelezettségei állnak fenn.

a) betartja és betartatja a temető rendjét;

b) naprakészen vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyvet és a sírboltkönyvet;

c) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

d) biztosítja az eltemetés, urnaelhelyezés feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően a sírhely kiásásáról való gondoskodást;

e) biztosítja a ravatalozó és technikai berendezései, tárolók és hűtők karbantartását, működteti azokat;

f) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását, síkosságmentesítését és a hó eltakarítást;

g) összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységet, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását;

h) ellenőrzi a szociális temetési helyek elhelyezésére, méretezésére vonatkozó előírások betartását.

(2) A panaszügyintézés az üzemeltető feladata. Az ügyfél a panaszt írásban vagy szóban teheti meg az üzemeltető központi telephelyén.

A vállalkozói szolgáltatás elvei

11. § (1) A köztemetőben végzendő minden munkát a köztemető üzemeltetőjének 3 nappal a munkavégzés megkezdését megelőzően be kell jelenteni. A síremlék felállítását az üzemeltetőnél kell kérelmezni. Csak az üzemeltető engedélyezését követően kezdhető meg a munka.

(2) A temetési helyen történő építés, felújítás, bontás során feleslegessé váló anyagokat, a munkát végző köteles elszállítani.

(3) A köztemetőben munka csak úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit, ne akadályozza az elhunyt elbúcsúztatását.

Szociális temetés

12. § (1) Szociális temetést az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzatnál lehet bejelenteni és igényelni.

(2) Az eltemettető vagy az általa felkért személy a szociális temetés igénylése során nyilatkozatban vállalja, hogy maga látja el a következő temetési szolgáltatásokat.

a) az elhunyt temetésre való előkészítése;

b) sír vagy urnasír kiásása és visszahantolása;

c) koporsó, urna gépjármű nélküli szállítása temetőn belül, és

d) a sírba helyezés vagy urnaelhelyezés.

(3) Ha az eltemettető szociális temetést igényelt, de nem tud gondoskodni a személyes közreműködés biztosításáról, tájékoztatja az önkormányzatot, amely közköltségen történő temetés keretében gondoskodik az elhunyt eltemettetéséről.

(4) Az üzemeltető gondoskodik az eltemettető munka-, és balesetvédelmi oktatásáról, ellenőrzi az eltemettető munkavégzését, biztosítja a szükséges eszközöket.

(5) A köztemető üzemeltetője biztosítja az elhunyt hűtését, szállítását, hamvasztását.

(6) Szociális temetés kizárólag a fenntartó által kijelölt parcellában, illetve temetkezési helyen végezhető.

Záró rendelkezések

13. § (1) E rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba. E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Egerág Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temető fenntartásáról és a temetkezési rendjéről szóló 16/2001. (XII.19.) önkormányzati rendelete.

(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

Hegyi Győző
polgármester

Kumliné dr. Tormási Zsuzsanna
jegyző

1. melléklet a 14/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelethez

A temetési hely megváltási és újraváltás díja (a díjtételek az Áfá-t nem tartalmazzák)

Megnevezés

Díj

Felnőtt egyes sírhely

2.000,-

Felnőtt dupla sírhely

3.000,-

Gyermek sírhely

1.000,-

Urnasírhely

2.000,-

Urnafülke

2.000,-

Sírbolthely

5.000,-

Az újraváltási díj azonos az első használati díj összegével.

2. melléklet a 14/2013. (XII. 18.) önkormányzati rendelethez

Temetői létesítmények igénybevétele, temetőfenntartási hozzájárulás és egyéb üzemeltetői díjak ( a díjtételek az Áfá-t nem tartalmazzák)

Megnevezés

Díj

1. A temetkezési szolgáltatók által fizetendő létesítmény igénybevételi díj temetésenként
( A díj magába foglalja a temetőben lévő közművek (villany), út, ravatalozó használatát


5.600,-(ravatalozó használat

2. Sírköves vállalkozó által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás

1.000,-

3. Hűtőhasználat (Ft/nap)

5.000,-

A díjak kiszámításánál minden megkezdett nap egy napnak számít.