Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013. (IX.26.) önkormányzati rendelete

a közterület filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2016. 10. 28

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34.§ (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§ (1)[1] A mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás céljára történő közterület-használat) a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Nonprofit Zrt.-vel megkötött hatósági szerződés alapján történhet.


(2)A filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő, Mktv-ben meghatározott képviselő-testületi hatásköröket a polgármester gyakorolja.


(3) A hatósági szerződés jóváhagyásának egyedi feltételeként kell meghatározni mindazon előírásokat, amelyeket a kérelmezett közterület-használattal kapcsolatban a közútkezelő a véleményében, a forgalomtechnikai kezelő-üzemeltető az általa jóváhagyott forgalomtechnikai tervben, a zöldfelület kezelője-üzemeltetője a hozzájárulásban, vagy bármely más, a kérelmezett közterület-használat folytán érintett szerv, szervezet nyilatkozatában meghatároz. A közút közterület-használatára vonatkozó közútkezelői vélemény hiányában a hatósági szerződés nem hagyható jóvá.


(4) A közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a teljes közterület 80%-át. Ezen belül a technikai kiszolgálás és stáb parkolás céljára történő közterület-használat nem haladhatja meg a teljes közterület használat

40 %-át.

2.§ (1) Filmforgatás céljából történő közterület-használat időtartama nem haladhatja meg az egy hetet, azonban külön igény esetén, a helyi önkormányzat képviselő-testület hozzájárulásával meghosszabbítható.


(2) Vasárnapra és ünnepnapra vonatkozó közterület-használat nem hagyható jóvá.

3.§ (1) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület-használó köteles folyamatosan biztosítani. E kötelezettséget nem tartalmazó hatósági szerződés nem hagyható jóvá.

4.§ (1) Amennyiben a közterületre vonatkozóan már közterület-használat iránt kérelmet nyújtottak be a már benyújtott kérelem az elbírálás során elsőbbséget élvez.


(2) Ha a hatósági szerződés megküldésének időpontjában a közterületre vonatkozóan érvényes közterület-használati szerződés van, a közterület-használat jóváhagyását meg kell tagadni.


(3) Meg kell tagadni a hatósági szerződés jóváhagyását annak a kérelmezőnek, akinek a közterület-használati szerződése a kérelem benyújtását megelőző egy éven belül jogellenes közterület-használat, vagy díjfizetési hátralék miatt szűnt meg, vagy jóváhagyott hatósági szerződésétől eltérően szabálytalanul használta a közterületet, vagy a megállapított díjat nem fizette meg, vagy annak, aki a kérelem benyújtását megelőző 3 éven belül közterület használati

hozzájárulás nélkül használta a közterületet.


(4) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület-használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület-használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület használatot ilyen esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

5.§  (1)[2]


(2) Mentes a közterület használati díj alól:

a) az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

b) az önkormányzatról turisztikai célból készült film forgatása,

c) községi ünnepségeken, rendezvényeken az önkormányzat intézményei által készített

felvétel forgatása,vagy

d) tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása.

Köbli Miklós polgármester s. k.                                                           Kovács János György jegyző s. k.

[1]

A rendelet szövegét a 12/2016 (X.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016.10.28.-tól

[2]

Hatályon kívül helyezte a 12/2016 (X.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a. Hatálytalan: 2016.10.28.-tól