Alsógagy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013(XI.28.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2013. 11. 29- 2014. 05. 30 23:59

Alsógagy Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013(XI.28.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

2013.11.29.

Alsógagy Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében elrendeli jogalkotói hatáskörben , valamint Magyarország helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § § (1) bekezdése 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény II. § és 25. § (3) bekezdés b pontjában, 25. §-ában 32. §-ában (3) bekezdésében és a 47. § (1) bekezdés c pontjában, és 47. § (3) bekezdése kapott felhasználás alapján a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendeletének végrehajtására a következőket rendeli el.

1. A rendelet célja, hatálya:

1. § (1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásokról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendelet alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosít. Alsógagy Község Önkormányzata számára.

(2) Eredeti célja, hogy az Alsógagyban élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, átmeneti segély, egyszeri tűzifajuttatás, ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.

(3) E rendelet hatálya kiterjed a Alsógagy község közigazgatási területen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen itt tartózkodnak.

2. A támogatás feltételei, mértéke:

2 § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosíthat annak a személynek, aki
1. lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy
2. rendszeres szociális segélyben részesül, vagy
3. foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül, vagy
4. rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy
5. 3 vagy annál több gyermeket nevel, vagy
6. 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas, vagy
7. kihűlés vagy fagyhalál veszélye áll fenn.
(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési igényben csak egy alkalommal (kivéve Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását) kizárólag természetbeni ellátás formájában legfeljebb 5 erdei űrmérték (m3 azaz _ mázsa) mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.
(3) Az állam által biztosított tűzifa támogatást meghaladó igény esetén a kérelmezők közül előnyben részesül a 2. § (1) bekezdésében felsorolt jogosultsági sorrendben előbb lévő kérelmező. A képviselőtestület köteles az állam által biztosított teljes szociális tűzifa mennyiséget szétosztani, ennek alapján szükség szerint jogosult a kérelmezőhöz 2. § (2) bekezdésében foglalt mennyiségnél több tűzifát kiszállítani.
(4) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén Családsegítő Gyermekjóléti Szolgálat családgondozójának javaslata alapján tűzifajuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.

3. § (1) nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra-függetlenül a 2. § - ban meghatározott feltétel teljesülésétől - az a személy, család.

1. Aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos vagy az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.

2. azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető.

1. A támogatás igénylésének menete

4. § (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerint kérelemre indul.

(2) A kérelmet 2013. december 10. napjáig lehet benyújtani a Szalaszendi Közös Önkormányzati Hivatalban. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálásáról Alsógagy Község Önkormányzata Képviselő-testülete soron következő ülésén, de legkésőbb 2014. február 12. napjáig dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa házhozszállításról 2014. február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.

1. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet a kihirdetést követően azon a napon lép hatályba, melyen a miniszter 2013. évi szociális tűzifa támogatásról az 57/2013. (X.4.) BM rendelet 2. §-a alapján pozitív döntést hoz és 2014. május 31. napján hatályt veszít.