Beret Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2013(XI.27.) önkormányzati rendelete

a szociális tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2013. 11. 28- 2014. 05. 30

Beret Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. Cikk (2) bekezdésében elrendeli jogalkotói hatáskörben , valamint Magyarország helyi önkormányzatokról  szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§   § (1) bekezdése 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi  III. törvény II. § és 25.§ (3) bekezdés b pontjában, 25. §-ában 32. §-ában (3) bekezdésében és a 47. § (1) bekezdés c pontjában, és 47. § (3) bekezdése kapott felhasználás alapján a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendeletének végrehajtására a következőket rendeli el.


1. A rendelet célja, hatálya:


1. § (1) A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásokról szóló 57/2013. (X.4.) BM rendelet alapján a központi költségvetés a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatást biztosít. Beret Község Önkormányzata számára.


(2) Eredeti célja, hogy a Bereten élők részére támogatást nyújtson szociális rászorultsága alapján, tekintettel törvényi felhatalmazásra meghatározza a természetben nyújtott szociális ellátás, átmeneti segély, egyszeri tűzifajuttatás, ellátási forma jogosultsági feltételeit, és az igénylés, odaítélés menetét.


(3) E rendelet hatálya kiterjed a Beret község közigazgatási területen lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező állampolgárokra, akik életvitelszerűen itt tartózkodnak.


2. A támogatás feltételei, mértéke:


2 § (1) Az önkormányzat vissza nem térítendő természetbeni támogatást, tűzifát biztosíthat annak a személynek, aki

  1. lakásfenntartási támogatásra jogosult, vagy
  2. rendszeres szociális segélyben részesül, vagy
  3. foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesül, vagy
  4. rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül, vagy
  5. 3 vagy annál több gyermeket nevel, vagy
  6. 65 éven felüli egyedül élő nyugdíjas, vagy
  7. kihűlés vagy fagyhalál veszélye áll fenn.


(2) A tűzifa támogatás ugyanazon lakott ingatlanra háztartásonként egy jogosultnak állapítható meg, egy fűtési igényben csak egy alkalommal (kivéve Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének fennállását) kizárólag természetbeni ellátás formájában legfeljebb 5 erdei űrmérték (m3 azaz _ mázsa)  mennyiségben függetlenül a lakásban élő személyek számától. Amennyiben egy ingatlanról több kérelem érkezik, az elbírálás a kérelem beérkezésének sorrendjében történik.

(3) Az állam által biztosított tűzifa támogatást meghaladó igény esetén a kérelmezők közül előnyben részesül a 2. § (1) bekezdésében felsorolt jogosultsági sorrendben előbb lévő kérelmező. A képviselőtestület köteles az állam által biztosított teljes szociális tűzifa mennyiséget szétosztani, ennek alapján szükség szerint jogosult a kérelmezőhöz 2. § (2) bekezdésében foglalt mennyiségnél több tűzifát kiszállítani.


(4) Kihűlés vagy fagyhalál veszélyének észlelése esetén Családsegítő Gyermekjóléti Szolgálat családgondozójának javaslata alapján tűzifajuttatás iránti eljárás hivatalból is indítható.



3.§ (1) nem jogosult szociális célú tűzifa támogatásra-függetlenül a 2.§ - ban meghatározott feltétel teljesülésétől - az a személy, család.

  1. Aki erdőgazdálkodó, erdőtulajdonos vagy az elmúlt 2 évben engedéllyel fakitermelést végzett.
  2. azon ingatlan vonatkozásában, mely tűzifával egyáltalán nem fűthető.

(2) Az üresen álló, nem lakott ingatlanra, amelyben életvitelszerűen senki nem él, a támogatás nem kérhető.

3.A támogatás igénylésének menete


4.§ (1) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerint kérelemre indul.

(2) A kérelmet 2013. december 10. napjáig lehet benyújtani a Szalaszendi  Közös Önkormányzati Hivatalban. A határidő elmulasztása jogvesztő.

(3) A kérelmek elbírálásáról Beret Község Önkormányzata Képviselő-testülete soron következő ülésén, de legkésőbb 2013. február 12. napjáig dönt.

(4) A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. mellékletét képező átvételi elismervény aláírásával igazolja. A tűzifa házhozszállításról 2013. február 15. napjáig az önkormányzat térítésmentesen gondoskodik.


4.Záró rendelkezések


5. § Ez a rendelet a kihirdetést követően azon a napon lép hatályba, melyen a miniszter2013. évi szociális tűzifa támogatásról az 57/2013. (X.4.) BM rendelet 2. §-a alapján pozitív döntést hoz és 2013. május 31. napján hatályt veszít. 


Beret, 2013. november 27.


                        Gulyás Károly                                                  Nagy Boglárka

           Polgármester                                                              Jegyző

Mellékletek