Ónod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások szabályozásáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 02. 24

Ónod Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (XII. 21.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátások szabályozásáról

2014.01.01.

Ónod Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt eredeti jogalkotó hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. § (3) bekezdésében, a 26. § (1)-(2) bekezdésében, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A pénzbeli és természetbeni szociális ellátás iránti kérelmet az ellátásra jogosult, illetve törvényes képviselője terjesztheti elő.

(2) A kérelmet az Ónodi Közös Önkormányzati Hivatalban lehet benyújtani az erre a célra rendszeresített formanyomtatványon.

(3) A formanyomtatvány az Ónodi Közös Önkormányzati Hivatalban (3551 Ónod, Rákóczi u. 64.) rendelkezésre áll, vagy a www.onod.hu honlapról letölthető.

(4) A kérelemhez csatolni kell

a. ) a kérelmező és a vele közös háztartásban élő közeli hozzátartozók jövedelméről szóló igazolást,
b. ) a szociális ellátások elbírálásához a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban: Szt.) és végrehajtási rendeletében meghatározott egyéb igazolásokat.
(5) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához, ha a kérelmező életvitele alapján vélelmezhető, hogy a jövedelemigazolásban feltüntetett összegen felül egyéb jövedelemmel is rendelkezik, a kérelmező kötelezhető arra, hogy családja vagyoni viszonyairól a 63/2006. (III. 27.) Korm. rendelet 1. számú melléklete szerinti formanyomtatványon (vagyonnyilatkozat) nyilatkozzék.

2. § . (1) A rendszeres jövedelem számításakor jövedelemként a kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmét kell figyelembe venni.

(2) A nem havi rendszerességgel szerzett, illetve vállalkozásból származó jövedelmek esetén a kérelem benyújtásának hónapját közvetlenül megelőző tizenkét hónap alatt szerzett jövedelmek egyhavi átlagát kell figyelembe venni.

(3) Ha az 1. § (4) bekezdés a) pontja szerinti jövedelemigazolásokban foglaltak vitathatók, fel kell hívni a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentumok benyújtására. Ha a fenntartási költségek meghaladják a jövedelemnyilatkozatban szereplő jövedelem 50 %-át, a jövedelem a fenntartási költségek figyelembevételével vélelmezhető.

3. § . (1) Az önkormányzat a kérelmező szociális helyzetéről tájékozódik, amennyiben szükséges, környezettanulmányt végez. Környezettanulmányt kell végezni minden olyan esetben, ha a benyújtott igazolások és nyilatkozatok alapján a rászorultság nem állapítható meg egyértelműen.

(2) Nem kell környezettanulmányt készíteni az igénylőről, ha életkörülményeit a hivatal már bármely ügyben 1 éven belül vizsgálta, s nem feltételezhető azokban lényeges változás.

(3) Kérelmező köteles a szociális helyzetére vonatkozó tájékozódást elősegíteni, annak feltárásában közreműködni.

(4) A szociális ellátásban részesülő személy a jogosultság feltételeit érintő lényeges tények, körülmények megváltozását a változást követő 15 napon belül köteles bejelenteni az Ónodi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjénél, e kötelezettségről a megállapító határozatban tájékoztatni kell a jogosultat.

(5) Az e rendeletben foglalt feltételek hiányában, vagy megsértésével nyújtott ellátást meg kell szüntetni.

(6) Ha a kérelmező a (4) bekezdésben foglaltaknak nem tesz eleget, vagy valótlan adatot közöl, az ellátást jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevevőként kötelezni kell a pénzbeli ellátás visszafizetésére, illetve a természetben nyújtott ellátásnak megfelelő pénzegyenérték megfizetésére.

4. § . (1) Önkormányzati segélyt ugyanazon családban élők részére évente legfeljebb 4 alkalommal lehet megállapítani.

(2) Ha a család a kérelem benyújtásának időpontjában egyféle rendszeres ellátásban részesül, akkor az (1) bekezdésben meghatározott támogatást évente legfeljebb 2 alkalommal lehet megállapítani.

(3) Ha a család a kérelem benyújtásának időpontjában kétféle rendszeres ellátásban részesül, akkor az (1) bekezdésben meghatározott támogatást évente legfeljebb 1 alkalommal lehet megállapítani.

(4) A (3)-(4) bekezdés alkalmazásában rendszeres ellátásnak minősül a:

a. ) rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény,
b. ) lakásfenntartási támogatás.

2. Szociális ellátások

2.1. Aktív korúak ellátása

5. § . (1) Az aktív korúak ellátásának keretén belül, amennyiben a kérelmező személy a támogatásra jogosulttá válik, lakókörnyezete rendezettségének biztosítása érdekében köteles

a. az általa életvitelszerűen lakott ingatlanán háztartásonként 1 db szeméttároló edényt elhelyezni, és azt rendeltetésszerűen használni, a heti szemétszállítás alkalmával az ingatlana elé (az intézményes szemétszállítás hivatalos útvonalába) kihelyezni,
b. a tulajdonában lévő lakáshoz tartozó udvart, kertet műveléssel illetve gyepesítéssel rendezett állapotban tartani. A terület gyomtalanításáról minden évszakban a növényvédelmi előírások betartása mellett gondoskodni kell. Továbbá e területen építési törmelék, lom, veszélyes illetve kommunális hulladék szeméttároló edényzeten kívüli tárolása tilos. (pl. autóroncs, elhasznált bútor, háztartási szemét).
c. az ingatlan előtti járdaszakasz tisztántartásáról gondoskodni, a kerítéssel kívül határos közterületet virágosítással vagy gyepesítéssel rendben tartani.
(2) A kérelmező köteles az (1) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság időtartama alatt fenntartani.
(3) Meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a juttatásra jogosult személynek, aki az (1)-(2) bekezdésben foglalt kötelezettségét felhívás ellenére határidőre sem teljesíti.
(4) Az (1)-(2) bekezdésben foglaltak betartását az önkormányzat ellenőrzi.

2.1.1. Rendszeres szociális segélyre vonatkozó külön rendelkezések

6. § (1) A rendszeres szociális segély megállapítása feltételekhez kötött.

(2) Az egészségkárosodás esetét kivéve minden egyéb, az Szt. 37. § (1) bekezdés b)- d) pontja szerinti esetekben a rendszeres szociális segély akkor állapítható meg és folyósítható, ha az ellátásra jogosult személy nyilatkozatában vállalja a Családsegítő Központtal való együttműködést.

(3) Az együttműködési kötelezettség keretén belül az aktív korúak ellátására jogosult személy:

a) az együttműködésre kijelölt szervnél megjelenik a határozat meghozatalától számított 8 napon belül a további együttműködés céljából,

b) a beilleszkedést segítő programról írásban megállapodik az együttműködésre kijelölt szervvel,

c) teljesíti a beilleszkedést segítő programban foglaltakat.

(4) Az együttműködés megszegésének esetei:

a) határidőre nem jelenik meg és nem veteti nyilvántartásba magát,

b) nem teljesíti a beilleszkedési programban foglaltakat,

c) nem tartja be az együttműködés eljárási szabályait,

d) nem fogadja el az állami foglalkoztatási szervvel való együttműködés keretében a számára felajánlott munkalehetőséget,

e) közfoglalkoztatásra irányuló jogviszonyát jogellenesen megszünteti,

f) az önkormányzat által szervezett foglalkoztatását a munkáltató rendkívüli felmondással szünteti meg,

g) az együttműködési kötelezettségének 2 éven belül ismételten nem tesz eleget.

(5) Ha az aktív korúak ellátására jogosult személy a folyósítás időtartama alatt az együttműködési kötelezettségét megszegi, abban az esetben a jogosultságát meg kell szüntetni.

2.2. Önkormányzati segély

7. § . (1) Önkormányzati segélyben azt a személyt vagy családot lehet részesíteni,

a. ) akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 200%-a, továbbá
b. ) azt az egyedülélő személyt, akinél az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének legfeljebb 250 %
c. ) eseti megszorultság esetén az a) és b) pontokban meghatározott jövedelemhatároktól függetlenül önkormányzati segély állapítható meg az arra rászorultnak.
(2) Az önkormányzati segély összege legfeljebb 15.000.- forint lehet.
(3) Önkormányzati segély természetbeni és pénzbeli ellátásként egyaránt nyújtható. Természetbeni ellátást kell megállapítani akkor, ha
a. ) a kérelem erre irányul vagy
b. ) amennyiben az ellátásban részesülő életvitele alapján az ellátás természetbeni nyújtása indokolt és célravezetőbb.

8. § (1) Az önkormányzati segély iránti kérelem ügyében a Képviselőtestület dönt.

(2) A polgármester a 7. § (2) bekezdésében meghatározott összegtől eltérő összegű önkormányzati segélyt állapíthat meg a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyzetbe került azon személyek vagy családok részére (különösen elemi kár, baleset, betegség) akiknek azonnali segítségre van szüksége a rendkívüli esetre tekintettel.

(3) A polgármester az általa megállapított önkormányzati segélyekről a Képviselőtestületet utólagosan tájékoztatja.

9. § . (1) Kérelemre önkormányzati segélyt kell megállapítani az egyéb feltételek teljesülése esetén akkor, ha a családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét, egyedülálló esetén annak 150%-át nem haladja meg.

(2) A segély odaítélése során figyelembe kell venni:

a) érintett szociális, vagyoni, jövedelmi helyzetét és viszonyait,

b) az érintett egyenesági rokonai vagyoni, jövedelmi helyzetét,

c) a temetés kapcsán, az elhunyt kultúrköréhez tartozó megemlékezési hagyomány körében tartott esetleges összejövetel minőségét, nagyságát, költségességét.

(3) Amennyiben több eltemettetésre köteles személy van, a segély iránti kérelemben a (2) bekezdésekben foglaltakról valamennyiük tekintetében nyilatkozni kell.

(4) A segély odaítéléséről a Képviselő-testület dönt.

(5) A segély összege tizenötezer forint.

(6) A segély iránti kérelmet legfeljebb az eltemettetést követő 30 napon belül lehet benyújtani az Ónodi Közös Önkormányzati Hivatalban.

2.3. Közgyógyellátás

10. § (1) Méltányossági közgyógyellátási igazolványra jogosultság állapítható meg azon személy részére, ahol

a.) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 200 %-át. (57.000,- Ft),
b.) egyedülálló esetében az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 250 %-át, (71.250,- Ft) és ha a rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 25 %-át (7.125,- Ft) eléri, vagy meghaladja.

2.4. Lakásfenntartási támogatás

11. § (1) A lakásfenntartási támogatás megállapításánál az Szt. 38-39. §-ai az irányadók.

2.5 Köztemetés

12. § . A köztemetésre vonatkozó szabályokat a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló1993. évi III. törvény 48. §-a szabályozza.

2.6. Szociális temetés

13. § (1) Szociális temetés esetén a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.), továbbá a végrehajtására kiadott 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Vhr.) előírásait az ebben az alcímben meghatározott rendelkezésekkel kiegészítve kell alkalmazni.

(2) Ónod Község Önkormányzata szociális temetkezés céljára az …………… temető …………………. parcelláját jelöli ki.

(3) Földbetemetés esetén a szociális temetkezés céljára kijelölt parcellarész hant nélküli parcella lehet.

14. § (1) A szociális temetés iránti kérelmet a rendszeresített formanyomtatványon írásban az Ónodi Közös Önkormányzati Hivatalnál kell előterjeszteni.

(2) Az Ónodi Közös Önkormányzati Hivatalba látja el a Ttv. 24/A §-ában, továbbá a Vhr. 17/B. és 17/C. §-ában előírt feladatokat.

(3) A temetőgondnok szociális temetés esetén

a. ) kijelöli a temetkezési helyet,
b. ) gondoskodik a szociális temetési kellékek átvételéről, tárolásáról,
c. ) a Ttv. 16. § (1 ) bekezdése szerint gondoskodik arról, hogy a szociális temetés lebonyolításában részt vevők megismerhessék a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokat,
d. ) biztosítja a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket,
e. ) ellenőrzi a szociális temetési helyek elhelyezésére, méretezésére vonatkozó előírások betartását, ellenőrzi továbbá az eltemettető és az általa megbízott személy(ek) munkavégzésének szabályszerűségét, továbbá a jogszabályoknak nem megfelelő munkavégzés esetén aTtv.16/A. §(2)bekezdése szerinti intézkedéseket megteszi,
f. ) megakadályozza a munkavégzést, amennyiben az eltemettető a Ttv. 24/A. § (7) és (8) bekezdésében írt nyilatkozatokat a munkavégzés megkezdése előtt nem adta át az Ónodi Közös Önkormányzati Hivatalnak.

15. § (1) Az Ónodi Közös Önkormányzati Hivatal a szociális temetés iránti igényről haladéktalanul tájékoztatja a temetőgondnokot. A szociális temetést - figyelemmel a Vhr. 17/B. § (3) bekezdésében írt határidőre - a temetőgondnokkal egyeztetett időpontban és a temetőgondnok jelenlétében kell lebonyolítani.

(2) A temetőgondnok szociális temetés esetén köteles az Ónodi Közös Önkormányzati Hivatallal folyamatosan kapcsolatot tartani, és a szociális temetés befejezését követően annak szabályszerű megtörténtét bejelenteni.

3. Záró rendelkezések

16. § . (1) A rendelet 2014. január 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Ónod Község Önkormányzat képviselő-testületének a szociális ellátásokra való jogosultság helyi szabályairól szóló 5/2011. (V.12.) önkormányzati rendelete.

A rendeletet kihirdettem: Ónod, 2013. december 21.