Oszlár Önkormányzat képviselő-testületének 15/2013. (IX.24.) önkormányzati rendelete

A Helyi Építési Szabályzatról szóló 11/2006.(XI.22.) számú rendeletének módosításáról

Hatályos: 2013. 10. 15- 2013. 10. 14

OSZLÁR Község Önkormányzatának Képviselő testülete Magyarország  Alaptörvényének A helyi önkormányzatokról szóló 32. cikk (2) bekezdése alapján, továbbá Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. tv. 9.§-a hatáskörben eljárva az Országos Településrendezési és Építési Követelményekről szóló többször módosított 253/1997.(XII.20.) Kormányrendelet (továbbiakban OTÉK) alapján az építés helyi rendjének biztosítása érdekében a település közigazgatási területének felhasználásával és beépítésével, továbbá a környezet természeti, táji és épített értékeinek védelmével kapcsolatos, a telkekhez fűződő sajátos helyi követelményeket, jogokat és kötelezettségeket az alábbi rendeletmódosításban állapítja meg, OSZLÁR Helyi Építési Szabályzata (továbbiakban: HÉSZ) és Szabályozási Terv (továbbiakban: SZT) melynek elfogadásával elrendeli annak alkalmazását a 314/2012. (XI.8.) Korm.32.§. (1) b) rendelet bekezdésben biztosított véleményezési jogkörben eljárva.


Jogszabályban előírt illetékes szervek véleményének kikérésével – a következőket rendeli el:


A rendelet hatálya


1.§


(1) A rendelet területi hatálya kiterjed OSZLÁR KÖZSÉGBEN az „1” jelű területen a Gip jelű övezetre terjed ki.


(2) A rendelet hatálya alá tartozó területen területet alakítani, épületet és más építményt (a műtárgyakat is ide értve) tervezni, kivitelezni, építeni, felújítani, átalakítani, korszerűsíteni, bővíteni, lebontani, használni, valamint mindezekre hatósági engedélyt adni az általános érvényű előírások mellett csak és kizárólag e rendelet és a hozzá tartozó szabályozási terv együttes alkalmazásával szabad.


(3) A rendelet területi és tárgyi hatályát érintő minden természetes és jogi személyre nézve kötelező előírásokat tartalmaz. A rendeletben foglalt kötelező előírásoktól eltérni csak a HÉSZ és a Szabályozási terv módosításával lehet.












2.§


A HÉSZ kiegészül 18/A. § és 18/B. §


Gazdasági területek övezetei


18/A.§


Gip IPARI GAZDASÁGI TERÜLETEK ÖVEZETEI

Az egyéb ipari terület övezete


(1) Az egyéb ipari terület elsősorban az ipari az energiaszolgáltatási és a

    településgazdálkodás építményei elhelyezésére szolgál.


(2) Az övezetben elsősorban élelmiszeripari tárolási és feldolgozói tevékenység folytatható.


(3) Az ipari gazdasági területeket legalább részleges közművesítéssel kell ellátni, amennyiben a szükséges közművek még nem épültek ki. A részleges közművesítés (energia vízellátás, szennyvízelvezetés korszerű alternatív műszaki megoldással is történhet).


(4) Az ipari - gazdasági területek terepszint alatti építmények - az elő-, oldal és hátsó kertben elhelyezhető melléképítmények kivételével - csak a telkek „építési helyein" helyezhetők el. Az épületek alatt pinceszint létesíthető. A terepszint alatti építmények, pinceszint létesítésénél figyelembe kell venni a talajvíz szintet. Magas talajvíz esetén a talajvíznyomás elleni szigetelés szükséges.


(5)A technológiai tervnek igazolnia kell az övezetre vonatkozó környezetvédelmi előírások betarthatóságát, miszerint a környezetterhelés a szomszédos telkekre és a közterületekre nem terjed át.


(6) A „Gip” övezetre vonatkozó értékeket a VI/A  táblázat tartalmazza


VI/A TÁBLÁZAT (Gip)


Az építési övezet jele

Gip

1.A kialakítható legkisebb telekméret

5000 m2

2.A beépítési mód

SZ (szabadonálló)

3.A beépítettség megengedett legnagyobb mértéke

40 %

4.A legnagyobb építmény magasság

10,5 m (T)* a technológia igényelte vertikális elemeket nem kell figyelembe venni

5.A legnagyobb homlokzatmagasság

10,0 m

6.A beépítés feltételének közművesítettségi mértéke

Részleges

7.A zöldfelület legkisebb mértéke

25%

kötelező a látványtakaró fásítás, telken belüli kétszintes növényzettel, I. sövény, II. magastörzsű lombhullató fa

8.A megengedett igénybevételi, kibocsátási, szennyezettségi  határértékek (környezetszennyezettségi határértékek)

Levegőtisztaság-védelem vonatkozásában: hatályos jogszabály szerint levegőminőségi agglomerációs övezet határértékei alatt

Zaj és rezgésvédelem vonatkozásában: Gazdasági terület felhasználási kategória határértékei alatt

9.Terepszint alatti építmények

Előkertben nem építhető


* T –vel jelölt értékek technológiafüggő értékek (tartály, darupálya, siló, kémény)


(8)A kötelező fásítást az SZT alapján kell elvégezni.



18/B.§

Tájbaillesztés


(1) A tájbaillesztést látványtervvel kell igazolni. A látványtervben meg kell jelennie a környező terepalakulatoknak.  A látvány feltárulást a fő feltáró útvonalakról is igazolni kell. A kilátás és a rálátás szempontjait egyaránt vizsgálni kell.


(2)Az épületek színezésének általános szabályai

Lehetőleg fehér, pasztellszínek kerüljenek alkalmazásra. Harsány ríkító színek nem engedhetők meg.


(3)Egyéb tájvédelmi előírások:

a) A  felszínformákat, terepfelszínt az ingatlan építése és használata során lehetőség szerint egyaránt meg kell őrizni.


b) Tájképvédelmi okokból az építési telken történő terepalakítás 10 % alatti tereplejtésnél legfeljebb 1,0 m 10-20 % közötti tereplejtésnél legfeljebb 1,5 m 20 %-ot meghaladó tereplejtésnél 2,0 m lehet az eredeti terepszinttől mérten. A kialakításra került rézsűk 6/4 -nél meredekebbek nem lehetnek.


c)Nyilvántartott régészeti lelőhely a területet nem érinti, amennyiben a földmunkák végzése során mégis régészeti lelet   kerül elő, a hatályos jogszabályok szerint kell eljárni.


d)Közművezetékek felszín alatti nyomvonal vezetését kell előtérbe helyezni, különös tekintettel ajánlott a villamosenergia, és távközlés vezetékeinek földkábelbe helyezése.


e)Az épületek, építmények környezetének  rendezése során ápolni kell a gyepes felületeket, ahol fásítani kell, az kizárólag tájba illő, nem invázív  őshonos növényekkel történhet. Az őshonos növények alkalmazásának legyen prioritása.


                                                                       4.§


Záró rendelkezések

(1) A polgármester a településrendezési eszközt - az elfogadásáról szóló jegyzőkönyvvel együtt - a képviselő-testületi döntést követő 15 napon belül megküldi az állami főépítésznek és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervnek, vagy az elektronikus úton hitelesített dokumentumok elérését biztosítva 15 napon  belül értesíti az állami főépítészt és az eljárásban részt vevő összes államigazgatási szervet annak elérési lehetőségéről.  A rendelet az előbbi  közlést követő 5. napon,    de leghamarabb az elfogadástól számított 15. napon lép hatályba.


(2)A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.


(3)       E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg Oszlár Község Önkormányzat Képviselőtestületének 11/2006.(XI.22.) számú önkormányzati rendelete mellékletét képező szabályozási tervlapoknak a jelen módosításokkal érintett részei helyén, a  jelen rendelet mellékletét képező SZM-1/2013-09 jelű tervlapot kell alkalmazni.


(4)A rendelet elfogadását követően a HÉSZ egységes szerkezetbe foglalásáról gondoskodni kell.



Oszlár, 2013. szeptember 23.




                      Tóth Zoltán                                    Dr. Sivák Anita jegyző távollétében

                     polgármester                                  Dr. Oravecz-Mihalik Tímea aljegyző


Kihirdetési záradék:


Ez a rendelet kihirdetésre került 2013. szeptember 24. napján.



                                           Dr. Sivák Anita jegyző megbízásából

                                                Dr. Oravecz-Mihalik Tímea

                                                                  aljegyző

Mellékletek