Apátistvánfalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013. (XII. 23.) önkormányzati rendelete

Apátistvánfalva Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013.(XII.23.) önkormányzati rendelete a temetőkről és temetkezés rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 22- 2019. 07. 22

Apátistvánfalva Község Önkormányzat Képviselő-testületének

15/2013. (XII.23.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Apátistvánfalva Község  Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, és a Magyarország Helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § (1) bekezdése alapján kapott felhatalmazás szerint, a 13.§(1) bek. 2. pontja szerinti feladatának ellátása kapcsán  az 1999. évi XLIII. tv. 6.§ (4) bekezdés szerinti felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Apátistvánfalva község közigazgatási területén lévő köztemetőre, továbbá ennek  működésével, valamint a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységekre terjed ki.

2. § (1) A község területén működő köztemető: Községi temető ( 4  hrsz.).

(2) A községben lezárt köztemető és önkormányzati fenntartásban lévő felekezeti temető nincs.

2. A temetkezési helyek kialakításának szabályai

3. § (1) A köztemető létesítéséről, fenntartásáról, üzemeltetéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszüntetéséről Apátistvánfalva Község Önkormányzata gondoskodik.

(2) A temetőt római folyószámmal ellátott sírhelytáblákra (parcella), a  sírhelytáblákat arab folyószámmal ellátott sorokra, a sorokat pedig sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.

(3) A gyermek, az egyes, a kettős és az urnasírhelyek, valamint a sírboltok külön sírhelytáblában, vagy ha az nem lehetséges, külön sorokban alakíthatók ki.

(4) Az elhunytak eltemetése az alábbi temetési helyekre történhet:

a) gyermek sírhely,

b) egyes sírhely,

c) kettős sírhely,

d) urnasírhely,

(5) A sírhelyeket a betemetés alatt álló sírhelytáblákban folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

(6) Az elhamvasztott elhunytak hamvait tartalmazó urnákat sírhelyben (rátemetéssel), vagy urnasírhelyben lehet elhelyezni.

4. § (1) A sírhelyek méretei:

a) gyermek sírhely    hossza 1,5 m, szélessége 0,6 m, mélysége legalább 1,6 méter;

b) egyes sírhely        hossza 2,3 m, szélessége 0,9 m, mélysége legalább 2 méter;

c) kettős sírhely       hossza 2,3 m, szélessége 1,9 m, mélysége legalább 2 méter;

d) urnasírhely           hossza 0,8 m, szélessége 0,6 m, mélysége legalább 1 méter.

(2) A sírok egymástól való legkisebb távolsága 0,6 m.

(3) Mélyített felnőtt sírhelybe (2,2 m) történő koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljzatának a föld felszínétől legalább 1,6 m mélyre kell kerülnie.

(4) Kettős sírhelybe elhelyezett egy koporsón kívül még három urna is temethető.

(5) Egy urnasírhelybe négy urna temethető.

(6) A temetkezési helyeket összevonni nem lehet.

(7) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek, síremlékek legnagyobb magassága: 1,5 m, mérete a sírhely méretét nem haladhatja meg.

(8) A sírgödröt kifalazni tilos. Amennyiben a sírhely, sírbolt köré szilárd burkolat kerül, csúszásmentes felülettel kell kivitelezni.

5. § (1) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárás tényét és időtartamát hirdetményben kell közölni, melyet tájékoztató táblán a temető területén ki kell függeszteni. A lezárt táblába csak rátemetéssel vagy kettős sírba lehet temetni.

(2) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében őrzési illetve kártérítési felelősség az önkormányzatot nem terheli.

3. Szociális temetés

6.§ (1) A köztemető mindenkori üzemeltetőjének feladata:

a) meghatározza a temetkezési szolgáltatás, a szociális temetés és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek temetői rendjét;

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit, ideértve a temetési helyre való első temetést megelőzően - a szociális temetés kivételével - a sírhely kiásásáról (sírásás) való gondoskodást;

c) megállapítja a temetőlátogatók kegyeletgyakorlásának feltételeit, a nyitvatartási időt;

d) biztosítja a ravatalozó technikai berendezései, tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását és működteti azokat;

e) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről, és biztosítja a temető nyitását, zárását;

f) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket;

g) tájékoztatja a temetőlátogatókat;

h) kijelöli a temetési helyeket;

i) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztántartását, az utak karbantartását, síkosság mentesítését és a hó eltakarítását;

j) összegyűjti és elszállítja a hulladékot;

k) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról;

l) összehangolja a temetéseket;

m) gondoskodik az ügyfélfogadásról;

n) ellenőrzi a szociális temetési helyek elhelyezésére, méretezésére vonatkozó előírások betartását;

o) szociális temetés esetén biztosítja a sírhely kiásásához, a koporsó leengedéséhez és a betemetéshez szükséges eszközöket, valamint gondoskodik a szociális temetési kellékek átvételéről, tárolásáról;

p) a szociális temetés lebonyolításában részt vevőket írásban tájékoztatja a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokról;

g) Szociális temetést végzők temetőben végzett tevékenységét ellenőrzi. A jogszabályban foglaltak be nem tartása esetén felhívja a szociális temetést végző(ke)t a munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi előírások betartására.

r) beszedi a sírhelymegváltási díjakat.

(2) Apátistvánfalva Község közigazgatási területén szociális temetés céljára a Apátistvánfalva 4 hrsz-ú temetőben a temető DK-i részében jelölhető ki a koporsós temetések számára  szociális parcella, illetve az urnás temetések számára szociális temetkezési hely. Ebben a köztemetőben a temető üzemeltetője köteles a koporsós temetések számára szociális parcellát, urnás temetések számára szociális temetkezési helyet kijelölni és biztosítani.

(3) Ravatalozni csak a temetőben, az arra kijelölt helyen szabad. Ettől eltérni csak az illetékes tisztiorvos engedélyével lehet. Szociális temetés esetén az elhunyt ravatalozása, búcsúztatása a sírnál is történhet.

(4) A szociális temetés esetén a TeTv. és a TeR. előírásai szerint kell eljárni. A szociális temetést a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal szociális ügyekkel foglalkozó szervezeti egységénél írásban  kell bejelenteni. Szociális temetést az eltemetésre kötelezett igényelheti az elhunyt utolsó lakóhelye szerinti önkormányzattól.

4. A temetési helyek használati ideje és díja

7. § (1) A temetési hely feletti rendelkezési (használati) jog annak megváltása napján kezdődik.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog és meghosszabbításának (újraváltás) időtartama valamennyi temetési hely esetében 25. év.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog előre is megváltható.

(4) A rendelkezési jogot másra átruházni nem lehet.

8. § (1) A temetési helyek használatáért megváltási díjat kell fizetni, kivéve a szociális temetési helyek első sírhelymegváltási díját. A fizetendő díjtételeket az 1. melléklet tartalmazza. A második vagy többedik megváltáskor a mellékletben foglalt díjtételek 50 %-kal megemelt összegét kell fizetni. A díjtételeket évente felül kell vizsgálni.

 (2) A díjakat minden esetben a temetést megelőzően kell megfizetni.

(3) Rátemetés esetén a meghosszabbított sírhelyhasználati időre vonatkozó arányos sírhelyhasználati díjat kell megfizetni.

(4) Az Önkormányzat a rendelkezési jog lejáratának évét megelőző év október 31. napjáig felhívja a rendelkezésre jogosultak figyelmét a rendelkezési jog megszűnésére. A figyelemfelhívást az Önkormányzat a temetőben kifüggeszti, valamint egy országos és egy megyei napilapban közzéteszi.

5.  A köztemetők rendje

9. § (1) A köztemető nyitva tartása nincs szabályozva.

(2) A temetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az Önkormányzat gondoskodik. A temetőben keletkező hulladékot a temetőben lévő hulladéktároló konténerben szabad elhelyezni.

(3) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző tevékenysége során keletkezett hulladékot, építési anyagot köteles elszállítani, azt az (2) bekezdés szerinti hulladéktárolóban elhelyezni tilos.

(4) A sírhely birtokosa köteles a sírhely gondozását, gyomtalanítását rendszeresen elvégezni. A síremlékek karbantartásáról, helyreállításáról saját költségén annak létesítője, illetve a temetési hely felett rendelkezni jogosult köteles gondoskodni.

(5) A temető területén csak sírok, síremlékek díszítésére szolgáló, kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak helyezhetők el. Egyéb, engedély nélkül elhelyezett, a temető rendjét zavaró tárgyakat az Önkormányzat eltávolíthatja, illetve eltávolítására az érintett felhívható.

(6) Tilos

a) a sírhelyeket kerítéssel körülhatárolni;

b) a temető területén – a fenntartó kivételével – fát, cserjét ültetni, kivéve a sírhelyre ültetett növényzetet, amely teljes kifejlettségében nem lehet magasabb 1,5 méternél, és a sírhely méretét nem haladhatja meg;

c) a temetőben vegyszeres gyomirtást végezni;

d) a temető területére állatot bevinni, kivéve a vakvezető kutyát;

e) a temetőbe gépjárművel behajtani és ott közlekedni, kivéve a súlyos mozgássérültet szállító járművet és a temetkezési szolgáltató temetkezési tevékenységében részt vevő járművet;

f) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a kijelölt lerakóhelyen kívül egyéb helyen elhelyezni;

g) hulladékot, koszorú- és virágmaradványt a temetőben elégetni;

h) háztartási hulladékot a (2) bekezdésben meghatározott hulladéktárolóban vagy a temető területén elhelyezni;

i) a sírokat és a temető infrastrukturális berendezéseit megrongálni;

j) a temető területén minden olyan magatartást tanúsítani, amely a temetőt látogató közönség kegyeleti érzését sérti;

k) a temetőben virágot, vagy bármilyen más tárgyat árusítani.

(7) A temetőben vállalkozásszerűen munkát végző és a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző személyeknek tevékenységük megkezdése előtt a Szentgotthárdi Közös Önkormányzati Hivatal Apátistvánfalvi  Kirendeltségén (9982.Apátistvánfalva Fő  út 143.) bejelentést kell tenniük a tevékenységük végzésének kezdetéről, időtartamáról és az érintett sírhelyről.

10. § (1) Az Önkormányzat a temetőkről nyilvántartó könyvet és sírbolt könyvet vezet. A nyilvántartó könyv a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Ttv.) 18. § (2) bekezdésében és a Vhr. 41. § (1) bekezdésében foglalt adatokon túl tartalmazza a temetési hely megváltásának utolsó időpontját, a rátemetés feltételeit, fertőző betegségben elhunytnál a halál okát, a temetkezési szolgáltatást végző megjelölését, a veszélyes sírjel megjelölését az annak elhárítására tett intézkedésekkel és időpontjukkal, a lezárás tényét és elrendelésének időpontját, valamint a megszüntetés tényét és időpontját.

(2) A nyilvántartás mellett betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halott nevét és sírhelyének pontos megjelölését tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat a temetőről térképet készíttetett, amelyet a temető bejáratánál kifüggeszt.

11. § (1) A temető rendeltetésszerű használatához szükséges üzemeltetési feladatok ellátása érdekében, a temető létesítményeinek igénybevételéért a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző a 2. mellékletben meghatározott igénybevételi díjat fizet.

(2) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végző a 2. mellékletben meghatározott temető-fenntartási hozzájárulási díjat fizet.

(3) A (2) bekezdés szerinti díjat a kötelezettnek – a tevékenység megkezdése előtt – az Önkormányzat számlájára kell megfizetnie.

(4) A temetőben a (2) bekezdésben meghatározott tevékenység csak az Önkormányzat értesítését követően folytatható.

6. Záró rendelkezések

12. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdési kivételével kihirdetését követő 30. napon lép hatályba.

(2) A rendelet 6.§-a 2015-január 1.napján lép hatályba

(3) A rendelet hatályba lépésekor lejárt rendelkezési jog meghosszabbítására a 7. § (4) bekezdését kell alkalmazni.

(4) A rendeletben nem szabályozott kérdésekben a Ttv. és a Vhr. rendelkezései az irányadók.

(5) Hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 9/2000.(XII.13.) önkormányzati rendelet.

12. §

Ez a rendelet az Európai Parlament és a Tanács belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelvének való megfelelést szolgálja.

 

 

1. melléklet a 15/2013. (XII.23.) önkormányzati rendelethez

Sírhely megváltási díjak

A

B

nettó díj

C

bruttó díj

1.

Gyermek sírhely

2.500,- Ft

3.175,- Ft

2.

Egyes sírhely

6.000,- Ft

7.620,- Ft

3.

Kettős sírhely

10.000,- Ft

12.700,- Ft

4.

Urnasírhely

3.500,- Ft

4.445,- Ft

2. melléklet a 15/2013. (XII.23.) önkormányzati rendelethez

1. Igénybevételi díjak

A

B

1.

Ravatalozó használata

3.000,- Ft/alkalom