Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2013.(XI.28.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 13/2011.(V.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

Rábapatona Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében és 140/R. § -ában kapott felhatalmazás alapján, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 6. § c) pontjába biztosított jogkörében a szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 13/2011.(V.26.) önkormányzati rendeletét az alábbiak szerint módosítja:


  1. §


A szociális igazgatás és szociális ellátások helyi szabályozásáról szóló 13/2011.(V.26.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: R) 3. § (2) bekezdése c. pontjában az „átmeneti segély” szöveg helyébe „önkormányzati segély” szöveg lép.

    2. §


 A R. 13. § (1) bekezdésében a „bérpótló juttatás” szöveg helyébe a „foglalkoztatást helyettesítő támogatás” szöveg lép.

    3. §


A R. 28. § fejezetcíme „Átmeneti segély”-ről „Önkormányzati segély”-re változik.

    4. §


A R. 28. § -ának szövege az alábbira változik:


„28. §


(1) Az önkormányzat az Szt. 45. §-ában foglaltak szerint önkormányzati segélyre való jogosultságot állapít meg és segélyt nyújt azon személyek részére, akik a létfenntartást veszélyeztető, rendkívüli élethelyezetbe kerültek, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére, akik önmaguk illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező, többletkiadások vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorulnak.


(2) Nem várt többletkiadások különösen:

  1. a betegséghez
  2. a halálesethez,
  3. az elemi kár elhárításához,
  4. a válsághelyzetben levő várandós anya gyermekének megtartásához,
  5. az iskoláztatáshoz,
  6. a gyermek fogadásának előkészítéséhez,
  7. a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartásához,
  8. a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez

kapcsolódó kiadások.


(3) Önkormányzati segélyre csak az a személy jogosult, ahol az egy főre számított havi családi   jövedelemhatár nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

  1. közös háztartásban élők esetén 150 %-át,
  2. egyedül élők esetében a 200 %-át.


(4) Önkormányzati segély adható eseti jelleggel vagy meghatározott időszakra havi rendszerességgel.


(5)  Egy naptári évben –aki e rendelet szerint más rendszeres támogatásban nem részesül- legfeljebb két alkalommal kaphat önkormányzati segélyt, melynek együttes összege sem haladhatja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át.


(6) Az önkormányzati segélyt elsősorban pénzben kell nyújtani. Az önkormányzati segély természetben is nyújtható. A természetben nyújtott önkormányzati segély ellátás lehet különösen:

  1. Erzsébet-utalvány
  2. élelmiszervásárlás támogatása vagy élelmiszer csomag
  3. tüzelőanyag vagy tüzelősegély
  4. a tankönyv- és tanszervásárlás támogatása
  5. tandíj támogatása
  6. közüzemi díjak kifizetéséhez nyújtott támogatás
  7. gyermekintézmények térítési díjának kifizetéséhez nyújtott támogatás, ideértve a működtetésre szolgáló és az étkeztetés térítési díját is
  8. családi szükségletek kielégítését szolgáló egyéb támogatás.


(7) Elemi kár (vis maior) esetében öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-ának megfelelő összegéig állapítható meg önkormányzati segély.


(8) Egyéb, jelen önkormányzati rendeletben szabályozott támogatásban részesülő személy részére külön elbírálás alapján, különösen méltányos esetben állapítható meg önkormányzati segély. Erre legfeljebb évente egy alkalommal kerülhet sor, az egyéb jövedelmi és jogosultsági feltételek fennállása esetén is.”

    5. §


A R. 28/A §-ának szövege az alábbira változik:


28/A §


Az eltemettetéshez nyújtott önkormányzati segély


„(1) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként megállapított önkormányzati segély összege a helyben szokásos temetés költségének legfeljebb 20 %-a.


(2) Ha a temetési költségek viselése a kérelmező vagy családja létfenntartását veszélyezteti a temettetésre köteles személy köztemetéssel történő temetést kezdeményezhet az önkormányzatnál, a Szt. 48. § (1) b) pontjára hivatkozással.


(3) A temetési költségek finanszírozása érdekében önkormányzati segély nem állapítható meg annak a személynek, aki a hadigondozásról szóló törvény alapján temetési hozzájárulásban részesült.” 

    6. §


A R. 29. § szövege az alábbira változik:


29. §


Tankönyv- és tanszervásárláshoz nyújtott önkormányzati segély


(1) Az önkormányzat természetbeni ellátásként önkormányzati segélyt nyújt az általános iskolás gyermekek tankönyv- és tanszerellátásának támogatására annak az általános vagy első szakképesítést megszerzésére irányuló, középfokú tanulmányokat folyatató gyermeket nevelő családnak, ahol a családban az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át és a gyermek vagy gyermekek igazolt tankönyv költsége eléri a gyermekenkénti 10 000 Ft-t.


(2) A támogatás mértéke legfeljebb az összes tankönyvköltség 50 %-a, de legfeljebb 15 000 Ft.


(3) Az ellátást egy tanévben csak egyszer lehet megállapítani.


(4) Az ellátás teljesítése természetben történik, a benyújtott számlák alapján utólag, vagy az iskola által hivatalosan igazolt költségkimutatás alapján előre, 30 napon belüli, számlával igazolt, utólagos elszámolás terhe mellett.” 

    7. §


A R. kiegészül az alábbi 29/A §-al:


29/A. §


Beiskolázáshoz nyújtott önkormányzati segély


  1. Beiskolázási célú önkormányzati segély nyújtható pénzbeli ellátásként azon rászoruló gyermekek részére, akiknek családjában a jövedelmi viszonyok a jelen rendelet 29. §-ában foglaltaknak megfelelnek és nem kapott tankönyv- és tanszer vásárlási célú önkormányzati segélyt.


  1. A beiskolázási célú önkormányzati segélyt az iskoláztatási kötelezettség teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges egyéb kiadások fedezetéül szolgáló költségekre nyújtja az önkormányzat.


  1. Az iskoláztatási kötelezettség teljesítéséhez elengedhetetlenül szükséges egyéb kiadások alatt értendő különösen: a tornafelszerelés, egészségügyi csomag, váltócipő, formaruha, köpeny.


    8. §


  1. A rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba és a folyamatban levő ügyekben is alkalmazni kell.


  1. A jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a R.
    1. 3. § (3) bekezdéséből az „a temetési segély kérelmek” szöveg,
    2. 11. § (1) bekezdés f. és g. pontjai,
    3. 11. § (3) bekezdéséből az „f. és g.” szöveg.

Mellékletek