Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (VII.17.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2016. 10. 01

Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013. (VII.17.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról

2016.10.01.

Simontornya Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésén és a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében és az egyes törvényeknek a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Simontornya Város Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére (a továbbiakban: filmforgatás) a közterület-használat szabályairól szóló 22/2008./IX.22./ önkormányzati rendelet az e rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.

2. § A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállításáról való gondoskodást,

d) a filmforgatással érintett lakosság és a vállalkozás tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról

e) az esetleges forgalomkorlátozásról szóló tájékoztatót, megjelentetését a helyi médiában, továbbá

f) a filmforgatás miatti vagy az azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik

személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

3. § (1) 1A fizetendő közterület használat díja megegyezik a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 3. melléklet 6. pontjában foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.

(2) 2A rendelet alkalmazásában turisztikailag kiemelt központi területnek számít a 22/2005./XII.13.) önkormányzati rendelet 1.a. melléklet szerinti Vár műemléki közterületek teljes területei: a Vár tér, a Szent István k. utca csatlakozásáig, onnan a Szent István téren át a Mészáros utca a Beszédes utca csatlakozásáig, onnan a Mátyás k. utca teljes hosszában, majd onnan a Szt. István k. utca a Vár téri csatlakozásig bezárt terület. A fizetendő közterület-használat díja megegyezik a 2004. évi II. törvény 3. melléket 5. pontjában foglalt legmagasabb díjtételek mindenkori mértékével.

(3) A kérelmező a közterület-használati díj megfizetése alól a közterület-használat szabályairól szól rendelet 22/2008.(IX.22.) Önkormányzati rendelet 13. §-tól eltérően kizárólag abban az esetben mentesíthető, ha a filmalkotás közérdekű célt szolgál. A közérdekű célt Simontornya Város Polgármestere igazolja a közterület-használatra vonatkozó kérelem benyújtását megelőzően. Közérdekű célnak minősül különösen az önkormányzat, az önkormányzat intézménye, az önkormányzati tulajdonban álló gazdasági társaság, valamint ezek tulajdonában lévő gazdasági társaság által, vagy érdekében, továbbá oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztési célok érdekében végzett filmforgatás.

4. § (1) A közterület-használat szabályairól szóló 22/2008.(IX.22.) Önkormányzati rendelet 2. §-a kiegészül a következő (6) bekezdéssel:

„(6) Simontornya Város Önkormányzata tulajdonában lévő közterületeknek a mozgóképről szóló törvény szerinti filmalkotás forgatása céljából történő igénybevételére a filmforgatási célú közterület-használatra vonatkozó szabályokról szóló önkormányzati rendeletben foglalt eltérésekkel alkalmazandó.”

(2) A 22/2008.(IX.22.) Önkormányzati rendelet 3. § (2) bekezdése a következő ponttal egészül ki:

l/ Filmforgatás: A mozgóképről szóló 2004. évi törvény 34. § (1) bekezdése szerinti filmalkotás létrehozására irányuló tevékenyég.”

(3) A 22/2008.(IX.22.) Önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése a következő alcímmel egészül ki:

- a filmforgatás célú használatra.”

5. § Ez a rendelet 2013. július 20-án lép hatályba.

1

Módosította a 17/2016.(IX.28.) számú önkormányzati módosító rendelet 1. §-a.

2

Módosította a 17/2016.(IX.28.) számú önkormányzati módosító rendelet 1. §-a.