Csór Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2013.(XII.20.) önkormányzati rendelete

A temetőkről és a temetkezések rendjéről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2016. 10. 03

Csór Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

  1. Általános rendelkezések



1. §  A rendelet hatálya kiterjed Csór község közigazgatási területén lévő és létesítendő valamennyi önkormányzati köztemetőre, temetkezési emlékhelyre, valamint a temető fenntartásával és a temetkezésekkel kapcsolatos tevékenységekre.

2. § (1) A temetők korlátozott használatú közterületnek minősülnek, csak rendeltetési céljuknak megfelelő célra használhatók.

(2) A köztemető olyan létesítmény, amelyet azzal a céllal létesítettek, vagy létesítenek, hogy abba bárki, felekezeti vagy egyéb feltételekre tekintet nélkül eltemethető legyen. A tisztességes temetéshez való jog megkülönböztetés nélkül mindenkit megillet.


(3) A temetőben a temetés módja lehet világi vagy egyházi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

3. § (1) Csór községben a csóri 54. hrsz-ú temető a köztemető.


(2) Halottat, elhamvasztott halott maradványait elhelyezni az csak üzemelés alatt álló temetőben szabad.


(3) A köztemető és létesítményei fenntartásáról és üzemeltetéséről Csór község Önkormányzata gondoskodik.


(4) A temető üzemeltetőjének feladata, hogy minden a jogszabályi előírásoknak megfelelő temetkezési szolgáltatónak, azonos feltételek szerint biztosítsa a temetési lehetőséget. A temetkezési szolgáltató a kegyeleti elvárások és a lakossági igények figyelembe vételével látja el e tevékenységét.


(5) Az üzemeltető köteles együttműködni a temetkezésben érintett más szolgáltatókkal, hatóságokkal.

(6) A tulajdonos a temető rendeltetésszerű használatához közutat, vízvételi lehetőséget, hulladéktárolót valamint ravatalozót biztosít.


(7) A temetőhöz vezető utak, valamint a temető területén lévő utak rendszeres karbantartásáról az üzemeltető gondoskodik, biztosítja a sírhelytáblákhoz vezető utakon az akadálymentes közlekedést.


(8) A képviselő-testület a köztemetőre vonatkozó díjak mértékét évente felülvizsgálja.

 2. Temetési helyek


4. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcella), szociális parcellákra és szociális temetkezési helyekre kell osztani.

(2) A sírhelytáblák olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából ismételten igénybe lehet venni.

           

(3) A táblákat folyószámmal ellátott sorokra, sorokat pedig sorszámokkal, sírhelyekre kell felosztani.

(4) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni. Az elhunytakat a bejelentés időpontja szerinti sorrendben következő sírhelyre kell elhelyezni. Kivéve:

                        - az egyes sírhelyre történő rátemetés,

                        - mélyített sírhelyre történő rátemetés,

                        - sírboltba történő temetésre és urnaelhelyezés,

                        - kettős sírhelyre történő temetésre, illetve rátemetésre, vagy urnaelhelyezés,

                        - megszűnt (lejárt használati idejű, vagy egyéb okokból szabaddá vált) temetési

                          helyen történő újratemetés esetét.

(5) A temetési helyet az önkormányzat temetőgondnoki feladataival megbízott dolgozója jelöli ki a (4) bekezdés alapján.


(6) A betelt sírhelytáblákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt tábla sírhelyeire csak rátemetéssel lehet temetni.


(7) A lezárt temetőrészben temetkezési tevékenység nem folytatható. A lezárt temetőrészeket mindaddig kegyeleti helyként kell gondozni, amíg felszámolásukról döntés nem születik.

(8) Sírhelytábla, vagy az egész köztemető lezárásáról és kiürítéséről az önkormányzat dönt. A temető, illetve a temetkezési hely kiürítését megelőzően azt hirdetményben, a helyben szokásos módon, valamint a temetői hirdetőtáblán közzé kell tenni úgy, hogy a közzététel a kiürítés előtt legalább 6 hónappal történjen.


(9) Lezárt köztemető, vagy temetőrész betemetett sírjai, sírboltjai felett létesített síremlékek a használati idő tartama alatt – kegyeleti okokból – nem idegeníthetőek el és más sírra, sírboltra nem helyezhetők át.

(10) Lezárt temetőből és sírhelytáblából a holttestmaradványokat exhumálás útján lehet áthelyezni a használatban lévő temetőbe (sírhelytáblába).


(11) Az exhumálást csak az illetékes tisztifőorvos engedélye és előírásai szerint lehet elvégezni, lezárt temetőből történő elszállításhoz az üzemeltető külön engedélye is szükséges.

(12) Kiürítés során a köztemetőben felállított síremléket lebontani, áthelyezni, azzal rendelkezni csak az üzemeltetőnek történt előzetes bejelentés után szabad.


(13) Az újra betemetés során megtalált csontmaradványokat az eltemettető kívánságának megfelelően díjmentesen mélyebbre lehet elhelyezni

3. Temetési helyek használata



5. § (1) Koporsós temetés esetén a temetkezési hely lehet:

                        a) egyes sírhely

                        b) kettős sírhely

                        c) gyermeksírhely


(2) Hamvasztásos temetés esetén a temetési hely lehet:

                        a) urnasírhely


(3) A hamvakat tartalmazó urna koporsós temetési helyre is temethető.


(4) Oldalirányú üreggel ellátott egyes, vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

4.    Temetkezési helyek méretezése, temetkezési helyek alkalmazása


6. §      (1) Sírhelyek méretei: hossza                         szélessége                   mélysége

                                                 (cm)                              (cm)                           (cm)


            a) Egyes sírhely              210                                 90                              200

            Egy koporsó helyezhető el benne.


            b) Kettős sírhely              210                                190                             200

            Két koporsó helyezhető el benne.


            c) Gyermeksírhely           130                                60                               160


            e) Urna földbe temetése esetén a sírhely mérete 80 X 60 cm, mélysége 100 cm.

(2) A sírmélységet minden esetben a talajfelszín síkjától kell mérni.


(3) Koporsós rátemetés esetén a sírgödröt úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.

(4) Szabványoktól eltérő eltemetésre kerülő koporsó méret esetén a sír méreteit az eltérésnek megfelelően kell módosítani úgy, hogy annak minden oldala legalább 10 cm-rel nagyobb legyen, mint a koporsó.


(5) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni, azokat sírbolttá átalakítani nem lehet.


(6) A temetési helyek közötti távolság minimum 60 cm, a régi temetők esetében a feltételeket adottnak kell tekinteni.


(7) A sírhelyeken a sírdomb (sírhant) magassága – kialakítása nem kötelező – legfeljebb 50 cm lehet.


7. § (1) A temetési hely megjelölésére sírjel (síremlék) használható, illetőleg létesíthető. A sírjel (síremlék) mérete a   6. § (1) bekezdésében foglaltak szerint alakítható ki. A síremléket szilárd alapra kell helyezni.


 (2) A temetőben a létesített sírjel (síremlék) fenntartásáról, gondozásáról, helyreállításáról és eltávolításáról a létesítő, vagy annak örököse köteles gondoskodni saját költségén.

(3) A sírjel (síremlék) vagy sírbolt helyreállítására, felújítására a temető üzemeltetője a temetési hely felett  rendelkezni jogosultat felhívhatja, illetőleg az állékonyságot, az életet és a biztonságos használatot veszélyeztető állapot fennállása esetén köteles felhívni. A felhívást – a temetési hely megjelölésével – a ravatalozó épületén és a parcella egy-egy végén 90 napra ki kell függeszteni, valamint a felszólítást a rendelkezési jogosult ismert lakcímén is meg kell kísérelni. A sírjel (síremlék) vagy sírbolt helyreállításáig a temetési helyre további temetkezés nem történhet.

(4) Ha a felhívás eredménytelen marad, vagy ha üzemeltető a közvetlen veszélyt úgy ítéli meg, hogy az azonnali intézkedést igényel, a közvetlen veszélyt a sírhely felett rendelkezni jogosult költségére, annak megkérdezése és beleegyezése nélkül jogosult megszüntetni.


(5) A temetőben elhelyezett sírok, síremlékek, tárgyak tekintetében az önkormányzatot kártérítési felelősség nem terheli.


5.    Temetkezési hely feletti rendelkezési jog időtartama, a temetési hely megváltási díja


8. §      (1) A temetési hely feletti rendelkezési jog időtartama:

a) egyes sírhelyek esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

b) kettős sírhely esetén az utolsó koporsós temetés napjától számított 25 év,

c) gyermeksírhely esetén 25 év, illetőleg az utolsó koporsós rátemetés napjától számított 25 év,

d) urnasírhely esetében 25 év.

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog a (3) bekezdésben foglalt kivétellel meghosszabbítható (újraváltható). A meghosszabbítás időtartama azonos az (1) bekezdésben foglaltakkal.


(3) A meghosszabbítás nem tagadható meg, kivéve, ha a Temető tulajdonosa bizonyítja, hogy a területet átalakítja, vagy más célra kívánja felhasználni.


(4) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár, illetve ha a temetési hely megszűnik.

(5) A temetési helyre vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyből kikerült holttest új temetési helyre történő áthelyezésével, illetve elhamvasztásával is megszűnik, kivéve ha az urnát ugyanarra a temetési helyre rátemetéssel visszahelyezik.


(6) Ha a rendelkezési jog azért szűnik meg, mert a jogosult a holttestet más temetési helyen kívánja eltemetni, a jogosult részére a megváltási díj időarányos részét vissza kell téríteni.

9. §      (1) A temető tulajdonosa a temető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatosan az alábbi díjakat állapítja meg:

           

            (2) A temetési helyek megváltási, illetőleg újraváltási díjai:

                        a) egyes sírhely:          10.000,- Ft

                        b) kettős sírhely:         15.000,- Ft

                        c) urnasírhely:             4.000,- Ft

                        d) gyermeksírhely:      3.000,- Ft

(3) Az önkormányzat a köztemetőben:

a) a temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők részére általuk fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díját 0,- Ft-ban,

b) a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díját 0,-Ft-ban,

c) a temetőbe való behajtás díját az a) és b) ponttal összefüggő tevékenységek végzése céljából 0,- Ft-ban

            állapítja meg.

6.    A temetkezési helyek gondozása


10. §    (1) A sírhely feletti rendelkezési jog gyakorlása kiterjed a temetkezési hely gyomtalanítására, a temetési helyre helyezhető síremlék, sírjel állítására és mindezek együttes karbantartására, gondozására, melyet a sírhely birtokosa köteles rendszeresen elvégezni.


(2) Gondozatlannak minősül az a sírhely, amelyen a gyomnövények számottevően túlnövik a valamikor elhelyezett kultúrnövényeket, vagy a kultúrnövények túlnövik a sírhelyet.


(3) Gondozatlan, kegyeletet sértő, elhanyagolt sírok rendbetételét, gyomirtását, amennyiben üzemeltető azt indokoltnak tartja – különösen a nagyra nőtt fák, bokrok, és egyéb elgazosodott növényeket figyelembe véve -, minden előzetes értesítés nélkül elvégezheti.


(4) A sírokon kinőtt gyomnövények között lévő, és a rossz helyre ültetett növényekben, a kaszálási munkák során bekövetkezett károkért üzemeltető felelősséggel nem tartozik.


(5) Növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóba szabad.

(6) A sírokra ültetett növények gondozását, metszését úgy kell elvégezni, hogy azok ne terjeszkedjenek túl a temetkezési helyen, és nem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, illetve az üzemeltető által végzendő munkákat.


(7) Ülőhely, pad csak a temető fenntartója részéről helyezhető el.


(8) A sírhely gondozásával kapcsolatosan keletkező szemetet a sírhelyek között tárolni tilos.

(9) A köztemetőkben az üzemeltető biztosítja a hulladék folyamatos összegyűjtését és elszállítását, a gyomirtást és a zöldfelületek fenntartását.


(10) A temetkezési helyek kerítéssel nem határolhatók körül.

7. Nyilvántartások vezetése



11. §    (1) Halottat felravatalozni, eltemetni, vagy elhamvasztani csak halott-vizsgálati bizonyítvány alapján és anyakönyveztetést követően szabad.


(2) A temetési helyekről az üzemeltetőnek a kegyeleti jogok gyakorlása céljából nyilvántartásokat kell vezetnie.

(3) A nyilvántartásba minden temetést időrend szerint a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben foglalt adatokkal kell bejegyezni. A nyilvántartáshoz betűsoros névmutatót kell vezetni, amely az eltemetett halottak nevét és sírhelyeik pontos megjelölését tartalmazza.


(4) A köztemető fenntartója az új sírmezők (sír negyedek, sírparcellák) megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről és annak a jegyző által történő jóváhagyásáról. A temetőtérképet a temető-nyilvántartással összhangban az üzemeltető köteles vezetni. A temetési rend megváltoztatása (sírok átminősítése) csak a jegyző engedélyével történhet a térkép módosítását követően.

(5) Az üzemeltető köteles gondoskodni a nyilvántartásban, illetve a betűrendes névmutatóba bejegyzett személyes adatok biztonságáról.


(6) A nyilvántartásba az eltemettető és a temetési hely felett rendelkezni jogosult személy tekinthet be.


(7) A nyilvántartott adatokról tájékoztatást – a halottak nevének, a temetés időpontjának és a temetkezés helyének kivételével – csak a temetkezési hely felett rendelkezni jogosultnak, valamint bírósági és hatósági eljárásokhoz lehet adni.


(8) A temető részletes térképét annak bejáratánál ki kell függeszteni és a változásokkal legalább évenként ki kell egészíteni.



  1. A kegyeletgyakorlás rendje



12. §    (1) A temető a temetőlátogatók részére folyamatosan nyitva tart.

           

(2) A temetőben mindenki a hely csendjének, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.


(3) A temetőben a kegyeleti tárgyakat, a sírokra ültetet növényeket, valamint a sírok díszítésére szolgáló
                anyagokat beszennyezni tilos.


(4) A temetőben gyertyát égetni tűzveszély okozása nélkül lehet.


(5) A temető területén munka úgy végezhető, hogy az ne sértse a hozzátartozók és a látogatók kegyeleti érzéseit és ne akadályozza a temetési szertartást. Munkavégzés során a szomszédos sírhely nem sérülhet. Amennyiben a szomszédos sírhely sérül, úgy a kárt okozó köteles az eredeti állapotot helyreállítani. A munkavégzés ideje alatt a temetési helyek látogatását akadályozni nem lehet. Szükség esetén a munkavégzést fel kell függeszteni.


(6) Tilos a temetőben szemetelni, nem a temetőből származó hulladékot a temető területén elhelyezni, reklámot, hirdetést elhelyezni, virágot vagy más árut árusítani.


 9.    Szociális temetés


13. §    (1) Az önkormányzat a köztemetőben szociális temetés céljára koporsós temetésekhez szociális parcellát, az urnás temetésekhez temetkezési helyet biztosít ingyenesen a (2) bekezdésben foglaltak szerint.


(2) Az önkormányzat a szociális temetkezés céljára a csóri 54 hrsz-ú köztemető területén a Ravatalozó bal oldalán található harmadik „blokk” É-i részén koporsós temetésekhez 5 szociális parcellát, az urnás temetésekhez 5 temetkezési helyet jelöli ki.


(3) Szociális temetést az eltemettetésre kötelezett az 1 melléklet szerinti nyilatkozat alapján igényelhet.


 10.    Vegyes rendelkezések



14. §    (1) Hatályát veszti Csór Község Önkormányzat Képviselő-testületének a temetőkről és temetkezésekről szóló 3/2001. (III.1.) számú rendelete.


            (2) Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.





                          

               Csete Krisztián                                                                        Parajdi Cecília

                 polgármester                                                                                 jegyző






Kihirdetési záradék:

A rendelet kihirdetve:

Csór, 2013. december 20





                Parajdi Cecília

                      jegyző


1. melléklet a …../2013. (….) önkormányzati rendelethez


Nyilatkozat


………………………………………………………………………..……… szám alatti lakos Csór Községi Önkormányzatától igényelem / nem igényelem*, néhai ……………………………………………………………………… (elhunyt neve) ……………………………………………………………..…… (születési helye, ideje) ………………………………………………………………….. (elhalálozás helye, ideje) volt Csór, ……………………………………... szám alatti lakos koporsós/hamvasztásos * szociális temetését.


A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 24/A § (7) bekezdése alapján vállalom, hogy saját magam/általam felkért személy * látom el/ látja el * a következő temetkezési szolgáltatásokat:

  1. az elhunyt temetésre való előkészítése,
  2. sír, urnasír kiásása és visszahantolása,
  3. a koporsó (urna) gépjármű nélküli szállítása a temetőn belül,
  4. a sírba helyezés (urnaelhelyezés)

Nyilatkozom, hogy én, vagy más személy a temetést szerződésben (tartási, öröklési….) nem vállaltam/ nem vállalta.


Tudomásul veszem, hogy a fenti temetkezési szolgáltatások elvégzése személyes közreműködésnek minősül.

…………………………………….. eltemettető nyilatkozom, hogy nem ajánlok fel, valamint …………………………………………………………….. (személyes közreműködök) nyilatkozunk:

  1. hogy nem fogadunk el a fent meghatározott tevékenységek elvégzése kapcsán semmiféle ellenszolgáltatást;
  2. a temető üzemeltetője a munkavégzés szabályairól engem (személyes közreműködőket) tájékoztatott;
  3. tudomásul veszem, hogy a munkavégzés során esetlegesen előforduló baleset miatt kártérítési követeléssel sem az Önkormányzat, sem az eltemettető felé nem élhetek (élhetünk).


……………………………………. (eltemettető) tudomásul veszem, hogy amennyiben a személyes közreműködést akadályozó körülmény merül fel, más személyt kérhetek fel, erről köteles vagyok soron kívül tájékoztatni az Önkormányzatot.


……………………………………. (eltemettető) tudomásul veszem, hogy amennyiben szociális temetést igényelek, azonban nem tudok gondoskodni a személyes közreműködés biztosításáról, erről tájékoztatom az Önkormányzatot. Ez esetben az Önkormányzat gondoskodik a közköltségen történő temetésről, mely költség hagyatéki teherként érvényesíthető.


……………………………………… (eltemettető) tudomásul veszem, hogy amennyiben szociális temetést igényelek, azonban nem gondoskodok a személyes közreműködés biztosításáról, és a temetést szolgáltató végzi el, a költségek engem terhelnek.


Csór, ……………………..                          ……………………………………….

                                                                                                                      igénylő

                                                           …………………..…………………..………………

                                                                                  személyesen közreműködök
* a megfelelő rész aláhúzandó