Felsőszenterzsébet Önkormányzat Képviselő-testületének 17/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a szociális ellátásokról szóló 4/2009. (VI. 2.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Felsőszenterzsébet Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A szociális ellátásokról szóló 4/2009. (VI. 2.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: R.) 9. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A képviselő-testület a jogosult számára az alábbi pénzbeli ellátásokat biztosítja:

  1. lakásfenntartási támogatás,
  2. méltányossági ápolási díj,
  3. önkormányzati segély,
  4. karácsonyi támogatás.”


2. § (1) A R. 13. §-a és az azt megelőző cím helyébe a következő rendelkezés lép:

„Önkormányzati segély

13. § (1) Önkormányzati segélyben az a személy részesíthető, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg

a) a családban élők, a családdal egy lakásban élő egyedülálló, valamint az egy lakásban együtt élő egyedülállók esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át,

b) egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.

(2) Az (1) bekezdésen túl önkormányzati segélyben részesíthető – a temetést követő 6 hónapon belül – az a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodó személy, akinek az egy főre számított havi családi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.

(3) A segélyezés történhet egyszeri vagy többszöri alkalomra szóló kifizetés formájában. Többszöri segély folyósítása esetén meg kell állapítani a kifizetések időpontjait és az al­kalmanként kifizetésre kerülő összeget.


(2)A R. 14. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„14. § (1) Rendkívüli helyzetben a polgármester rendkívüli önkormányzati segélyt adhat.

(2) Rendkívüli helyzetnek minősül:

a) súlyos baleset, ahol a családban ellátatlan kiskorú, vagy magatehetetlen beteg ma­rad, vagy

b) olyan árvíz-, tűzkár, más elemi csapás esetén, ahol a kár legszükségesebb elhárítá­sára a károsult család anyagi helyzete miatt képtelen és az élet- és va­gyonbiztonság köz­vetlen veszélyben van, azonnali intézkedés szükséges, a ve­szélyeztetett azt megoldani nem tudja,

c) halálesetkor, amennyiben a hozzátartozó anyagi okok miatt az eltemettetésről nem tud gondoskodni, a polgármester rendkívüli átmeneti segélyt állapíthat meg.

(3) A rendkívüli önkormányzati segély csak kamatmentes kölcsön lehet, amelynek családon­kénti összege az 50.000 Ft-ot nem haladhatja meg. A rendkívüli önkormányzati segély kifi­zetéséről haladéktalanul intézkedni kell.

(4) A képviselő-testület a következő ülésén megvizsgálja a polgármester intézkedésének in­dokoltságát. A rendkívüli önkormányzati segélyként megállapított szociális kölcsönt a képviselő-testület rész­ben, vagy egészben vissza nem térítendő önkormányzati segélynek minősítheti.

(5) A megállapított rendkívüli önkormányzati segélyt a képviselő-testület nem vonhatja vissza.

(6) Rendkívüli önkormányzati segély egy család részére egy évben egyszer állapítható meg.”


4. § A R. 15. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„15. § (1) A 13. § (2) bekezdésében meghatározott esetben az önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10 %-ánál, de elérheti annak teljes összegét, ha a temetési költségek viselése a kérelmezőnek vagy családjának a létfenntartását veszélyezteti.

(2) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége: 150.000 Ft + áfa.


5. § Az „átmeneti segély” szövegrész helyébe „önkormányzati segély” szöveg, a „temetési segély” szövegrész helyébe „önkormányzati segély” szöveg lép.


6. § (1) Ez a rendelet 2014. január 1-jén lép hatályba.


(2) Ez a rendelet a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


(3) Hatályát veszti a

a) a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 11/2003. (IX. 12.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 4. § a) pontjának második francia bekezdése,

b) az Ör. 6. §-a és az azt megelőző cím,

c) az Ör. 19. § (2) bekezdése.



                        dr. Tüske Róbertné                                                    Kálmán Elek

                        jegyző                                                                        polgármester