Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013.(XII.18.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átvétele és átadása szabályairól

Hatályos: 2018. 02. 16

Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2013.(XII.18.) önkormányzati

rendelete az államháztartáson kívüli forrás átvétele és átadása szabályairól a 3/2015. (II.12.), 9/2016. (V.30.) és a 2/2018.(II.15.) önkormányzati rendelettel egységes szerkezetben




Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 41.§.(9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az Önkormányzat és Szervei Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 6/2011.(III.24.) önkormányzati rendelet 1. mellékletben meghatározott feladatkörében eljáró Pénzügyi Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el.


1.§.


1. A rendelet hatálya


(1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a természetes személyekre, valamint az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyekre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre terjed.


(2) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed minden az államháztartáson kívülről származó pénzeszköz átvételére és az államháztartáson kívülre történő végleges pénzeszközátadásra.


2. §


2. Az államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályok


(1) Az államháztartáson kívüli forrás – az alapítványi forrás kivételével - önkormányzat részére történő átvételéről

a) a polgármester dönt  amennyiben annak átvétele az önkormányzat számára többlet pénzügyi kötelezettségvállalást nem jelent,

b) amennyiben annak átvétele az önkormányzat számára többlet pénzügyi kötelezettségvállalást jelent

ba) 100 e Ft értékhatárig a polgármester

bb) 100 e Ft értékhatár felett a képviselő-testület dönt.


(2) A polgármester az államháztartáson kívüli forrás átvételéről a döntést követő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.


(3)  Az államháztartáson kívüli forrás átvételéről szóló megállapodást a polgármester köti meg.


3.§.


3. Az államháztartáson kívülre történő forrás  átadásának  szabályai


 (1) Tengelic Község Önkormányzata Képviselő-testülete a mindenkori költségvetési rendeletében meghatározott költségvetési előirányzatainak terhére támogatást nyújthat a társadalmi önszerveződő közösségek, sportegyesületek, klubok, alapítványok részére.

(2)[1]  Az (1) bekezdésben szereplő támogatások folyósítására támogatói szerződés alapján kerülhet sor. A szerződésben szükséges rögzíteni: a támogatás összegét, célját, rendeltetésszerű felhasználási kötelezettséget, elszámolási kötelezettséget, a finanszírozó ellenőrzési kötelezettségét, az előírt számadási kötelezettség elmaradása és a nem cél szerinti felhasználás esetén a következményt.


(3)[2] A (2) bekezdésben foglaltaknak megfelelően felhatalmazza a Polgármestert a támogatói szerződések aláírására. Felhatalmazza a Pénzügyi Bizottságot az elszámolások ellenőrzésére és a Képviselő-testület tájékoztatására a költségvetési zárszámadási rendelet megalkotásáig.


(4)[3] A támogatási kérelem minden év február 28. napjáig írásban vagy az elektronikus ügyintézés és a bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton nyújtható be.


 (5) A támogatás folyósítására a támogatási megállapodás aláírását követő 30 napon belül kerül sor.


(6) A támogatásban részesülő elszámolási kötelezettséggel tartozik.


(7) A támogatás összegének célhoz rendelt felhasználását a támogatott nevére kiállított számviteli bizonylattal kell igazolni. A támogatott elszámolási kötelezettségének a támogatás folyósítását követő év január 31. napjáig köteles eleget tenni.


(8)[4] Nem folyósítható támogatás azon szervezetek részére, melyeknek lejárt határidejű tartozása van az Önkormányzat felé, a korábbi támogatásához kapcsolódó lejárt elszámolási kötelezettségét nem teljesítette, a támogatást nem célirányosan használta fel, illetve az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról szóló 2011. évi CLXXV. Törvény 30.§. és 75. §-a alapján a beszámolójának letétbe helyezését nem teljesítette.


4.§.


Ez a rendelet 2014. január l-jén lép hatályba.


Tengelic 2013. december 17.




             Gáncs István                                                     Tolnai Lászlóné

             polgármester                                                                 jegyző




Kihirdetve: 2013. december 18.


                                                                         Tolnai Lászlóné

                                                                           jegyző

[1]

Módosította a 9/2016.(V.30.) önkormányzati rendelet 1.§. (1) bekezdése, hatályos 2016. június 1-jétől.

[2]

Módosította a 9/2016.(V.30.) önkormányzati rendelet 1.§. (2) bekezdése, hatályos 2016. június 1-jétől.

[3]

Módosította a 2/2018. (II.15.) önkormányzati rendelet 8.§-a, hatályos 2018. február 16. napjától.

[4]

Módosította a 3/2015. (II.12.) önkormányzati  rendelet 1.§-a, hatályos 2015.február  15-től.