Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013 . (V.29.) önkormányzati rendelete

a közterület igénybevételének, használatának, és a közterületi fák, cserjék telepítési szabályairól szóló 41/2012. (IX. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 05. 29- 2013. 06. 01

Kisújszállás Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (5) bekezdésében, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 5. §-ban és a 10. §. (2) bekezdésében, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 3. pontjában és a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 34. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 45/2012. (XII. 19.) önkormányzati rendelete 2. melléklet 8. pontja alapján biztosított véleményezési jogkörében eljáró Kisújszállás Város Önkormányzata Képviselő-testületének Pénzügyi és Gazdálkodási Bizottsága véleményének kikérésével a következőket rendeli el.


1. § A közterület igénybevételének, használatának, és a közterületi fák, cserjék telepítési szabályairól szóló 41/2012. (IX. 26.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: rendelet) 3. § (3) c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„c) az engedély kibocsátása esetén a szabályozási tervben szereplő, vagy a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárás részletes szabályairól szóló rendeletben védett településképpel összeegyeztethetetlen látvány alakul ki,”


2. § A rendelet 4. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„4. § (1) Kisújszállás város közigazgatási területén, közterületen, hirdetményt, hirdetést és reklámot (a továbbiakban: hirdetmény) elhelyezni - választási kampány kivételével - csak az önkormányzat által elhelyezett hirdetőtáblán, vagy a polgármester által nem kifogásolt reklám elhelyezését szolgáló felületen lehet. A polgármester akkor kifogásolhatja a reklám elhelyezését szolgáló felületet, ha az jó erkölcsbe ütköző kialakítású.

(2) Az (1) bekezdéstől eltérően a településképi véleményezési és településképi bejelentési eljárás részletes szabályairól szóló rendeletben meghatározott területen

a) az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalára rögzített

aa) cég- és címtábla, cégér vagy cégérszerű reklámtábla,

ab) egyedi tájékoztató tábla,

ac) kirakat,

ad) reklám-felületet is tartalmazó előtető, napvédő ponyva

b) az építmények homlokzatára, az építési telek kerítésére, kerítéskapujára vagy támfalára rögzített, illetve közterületen, vagy közhasználatra átadott magánterületen elhelyezett

ba) hirdetőtábla, hirdetővitrin, reklámvitrin

bb) óriásplakát tartó-, illetve hordozó-berendezése,

bc) reklámtábla (hirdetőtábla),

bd) integrált információ-hordozó berendezés vagy szerkezet,

be) totemoszlop és reklámzászló

bf) reklám-célú építési védőháló, molinó

c) közterületen vagy közhasználatú magánterületen

ca) hirdetőoszlop,

cb) citylight berendezés,

cc) megállító tábla,

cd) reklámkorlát,

ce) transzparens (a továbbiakban együtt hirdetés)

akkor helyezhető el településképi bejelentési vagy véleményezési eljárást követően, ha a hirdetés a hirdető védett, vagy közismert logóját tartalmazza, vagy a rendelet 3. mellékletében szereplő reklám elhelyezését szolgáló felületen kerül elhelyezésre, vagy a városi főépítész előzetes véleménye alapján az a védett városképi arculattal nem ellenkezik.

(3) A hirdetmény és hirdetés elhelyezéséért díjat fizetni nem kell, kivéve a Szabadság u. 2/a. szám előtti 2196 hrsz-ú területen található hirdetőfelületet.”


3. § A rendelet 5. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(1) Közterületen építményt létesíteni, építésiengedély-köteles, vagy településképi bejelentési eljárás hatálya alá tartozó eltérő használatot folytatni közterület-használati szerződés alapján, az abban foglaltaknak megfelelően lehet.


4. § A rendelet 5. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

(4) A közterület használója, a használat okától függően, a rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat köteles alkalmanként, vagy havonta előre fizetni. Aki árusítófülke, pavilon, vagy mozgó árusítást, szolgáltatást egy naptári évben legalább 60 napon keresztül folytat, azt a díjból 50 % engedmény illeti meg.


5. § (1) Ez a rendelet a (2) bekezdésben foglaltak kivételével kihirdetése napján lép hatályba.

(2) 2013. június 1-jén lép hatályba e rendelet 1-3. §-a.






Kecze István



Dr. Varga Zsolt

polgármester

jegyző




A rendeletet kihirdettem:

Kisújszállás, 2013. május 29.



Dr. Varga Zsolt

jegyző