Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a közterületek gondozásáról, tisztántartásáról és használatáról

Hatályos: 2013. 12. 01- 2022. 11. 30

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a közterületek gondozásáról, tisztántartásáról és használatáról1

2013.12.01.

(A 2013. november 25-i képviselő-testületi ülésen került megalkotásra)

Elek Város Önkormányzata Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 42. § 1. pontja alapján, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. §. (5) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az 54. §. rendelkezéseivel összhangban a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Elek város belterületén található közterületekre, valamint azok használóira.

(2) A közterületeket, azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit rendeltetésüknek megfelelően, állaguk sérelme nélkül bárki ingyenesen használhatja.

(3) A közterületek rendeltetéséről eltérő vagy kizárólagos használatához külön engedély szükséges.

A közterületek gondozása, tisztántartása

2. § (1) A belterületi ingatlanok mellett húzódó közterületet képező járda, a csapadékvíz elvezetésére, elszikkasztására szolgáló árok, áteresz tisztántartásáról, gondozásáról az ingatlan felett rendelkezni jogosult (különösen: a tulajdonos, bérlő, más jogcímen használó) köteles gondoskodni.

(2) A tisztántartás, gondozás alatt a járda, út seprése, téli időben a hó eltakarítása, a hótól, jégtől síkossá vált járda környezetet nem szennyező, nem károsító anyaggal való felszórása értendő.

(3) Az ingatlan felett rendelkezni jogosult köteles a kiemelten gondozott zöldterületek kivétel az ingatlana előtt elhúzódó füves területet az évszaknak megfelelő gyakorisággal rendben tartani (füvet nyírni, gyomtalanítani, stb.) a vízelvezető árkot, átereszt, folyókát tisztítani.

(4) Az ingatlan felett rendelkezni jogosult (1)-(3) bekezdésben felsorolt kötelezettsége független attól, hogy az ingatlan lakott vagy sem.

(5) Amennyiben az ingatlan felett rendelkezni jogosult fenti kötelezettségeit elmulasztja, a munkálatokat a kötelezettségére történő eredménytelen felhívás után az önkormányzat a Városüzemeltetési Szolgálat (a továbbiakban Városüzemeltetés) útján a mulasztó költségére elvégezteti.

3. § (1) A terek, parkok mellett húzódó járda, árok, folyóka, valamint az utak tisztántartásáról, gondozásáról az önkormányzat a Városüzemeltetés útján gondoskodik.

(2) Város belterületén átvezető fő közlekedési utak (Gyulai út, Lökösházi út, Kétegyházi út, Ottlakai út) tisztántartásáról az önkormányzat a Városüzemeltetés útján gondoskodik.

4. § A kiemelten gondozandó zöldterületek gondozása, tisztántartása az önkormányzat feladata. Kiemelt gondozást jelent az átlagosnál gyakoribb megtisztítás, fűnyírás, öntözés, a terület jellegének megfelelően évelő és egynyári virágokkal, más évelő növényekkel, cserjékkel, bokrokkal, díszfákkal való beültetése.

5. § (1) A közforgalom céljára szolgáló területeket (utcákat, utakat, tereket, parkokat) beszennyezni, azokon szemetet, hulladékot eldobálni, szennyvizet vagy más folyadékot közterületre kiönteni tilos.

(2) Járdát, gyalogjárót járművel, munkagéppel, vagy más hasonló eszközzel, állat hajtásával szennyezni tilos. Ha a szennyezés elkerülhetetlen, a szennyezés okozója, köteles a következményeket elhárítani, a saját költségen történő megtisztításról gondoskodni.

(3) Tilos a közterületen lévő közkutaknál, közkifolyóknál járművet mosni, valamint bármilyen olyan tevékenységet folytatni, amely a kút vizét, környékét beszennyezheti.

Közterület használata, igénybevétele

6. § (1) Szemetet, hulladékot – a bontási anyag kivételével – állati hullát közterületen tárolni, illetőleg lerakni tilos.

(2) Anyagok szállításánál gondoskodni kell arról, hogy a közterület ne szennyeződjön. Amennyiben ez mégis bekövetkezik, a szennyeződés előidézője köteles a közterületet ismét kifogástalanul tiszta állapotba hozni és a szemetet eltávolítani.

(3) Anyagokat a munkálatot végzők kötelesek úgy lerakni, hogy a közterületen lévő berendezési és felszerelési tárgyak, valamint a növényzet ne károsodjon. Megrongálódás esetén a kár okozója köteles azt saját költségén haladéktalanul helyreállítani.

(4) Közterületen burkolatot felbontani csak hatósági engedéllyel lehet, a bontással összefüggő munkák elvégzése után a burkolatot haladéktalanul az eredeti állapotába kell helyreállítani. A helyreállítás annak a kötelezettsége, akinek érdekében a bontási munkálatokat végezték.

(5) A (4) bekezdésben foglaltakon túlmenően az építési munkálatok során megrongálódott járdát, utat, az építtető köteles saját költségén haladéktalanul helyreállítani.

Közterület-használati engedély

7. § (1) Közterület-használati engedélyt kell beszerezni:

a. a közterületbe 10 cm-en túl benyúló kirakatszekrény, üzleti védőtető, hirdető berendezés, cég- és címtábla, figyelmeztető- és (nem közlekedési) tájékoztató tábla elhelyezéséhez,
b. építési munkával kapcsolatos, valamint nem engedélyköteles létesítmények (állványzat, helyiségkonténer, sátor, konténer), építőanyag és törmelék két napon túli közterületen történő elhelyezésére, tüzelőanyagok tárolására,
c. kiállítás, alkalmi vásár céljára, kulturális tevékenységhez, mutatványos tevékenységhez,
d. vendéglátó üzlet előkertje, kereskedelmi kitelepülés céljára, üzletek utcai árusítása céljára, önkormányzati területen üzemeltetett vendéglátó-, vagy kereskedelmi helyiség, zöldség-gyümölcs kiskereskedelmi tevékenység céljára,
e. a közlekedésben való részvétel feltételeivel nem rendelkező, reklámhordozó céllal elhelyezett járművek tárolásához,
f. teher, illetve áruszállításra, valamint személyszállítási szolgáltatásra szolgáló gépjármű, mezőgazdasági vontató, munkagép, pótkocsi, busz tárolására.
(2) Közterület-használati engedély köteles a rendeltetéstől eltérő célú egyéb közterület használat, ha a használat a közterületre vagy annak meghatározott részére kizárólagos, azaz mások általi rendeltetésszerű igénybevételét meghiúsítja, ide nem értve az üzemképes gépjárművek várakozását, parkolását.

8. § Nem kell közterület-használati engedély:

a. a közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához,
b. az úttartozékok és a közúti közlekedés irányítását szolgáló berendezések, tájékoztató táblák elhelyezéséhez,
c. a közterületen, illetve az alatt vagy felett elhelyezett postai, távközlési kábelek, további közművek hibaelhárítása érdekében végzett munkához, illetve lerakásához, feltéve, hogy az a közlekedést nem hiúsítja meg,
d. önkormányzati, állami szervezésű kulturális-, szórakoztató-, sportrendezvények tartásához,
e. őstermelői jellegű értékesítéshez, 1 m2-nél nem nagyobb területen.

9. § Bejelentési kötelezettséghez kötött, de nem közterület-használati engedély köteles tevékenységek:

a. 3 napot meg nem haladó, közterületen történő építőanyag tárolás
b. lakosság által saját, nem bevételszerzési céllal szervezett, 24 óra időtartamot meg nem haladó rendezvények

10. § Nem adható ki közterület-használati engedély

a. Zajos, bűzös, tűz- és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására (kivéve tűzijáték, amennyiben azt szakemberek végzik),
b. Közbotrányt okozó és a lakosság nyugalmát zavaró tevékenységre, ilyen termék bemutatására, reklámozására és értékesítésére.
c. Üzlettel nem rendelkező kereskedő részére – kivéve a helyben lakó őstermelőt – ha a közterületi árusító helytől közúton számítva 100 méteren belül hasonló cikket árusító üzlet működik

A közterület-használati engedéllyel kapcsolatos előírások

11. § (1) Közterület-használati engedély

a. meghatározott feltétel bekövetkeztéig, vagy
b. határozott időre adható.
(2) A határozott időre kiadott közterület-használati engedély kérelemre újabb határozott időre meghosszabbítható, ameddig az engedély kiadásának feltételei fennállnak.
(3) A határozott időre szóló közterület-használati engedély legrövidebb időtartama 1 nap, a leghosszabb 3 év lehet.
(4) A közterület-használati engedély lejártával annak jogosultja köteles a közterületen saját költségén az eredeti állapotot helyreállítani.

12. § (1) A közterület-használati engedély kiadásával kapcsolatos hatáskört (Polgármestere) gyakorolja.

(2) Amennyiben a közterült használata egyéb hatósági engedély(ek)hez is kötött, ezen engedély(ek) megszerzése alól a közterület használója nem mentesül.

(3) A közterület-használati engedély másra nem ruházható át.

Közterület-használati díj

13. § (1) A közterület használója köteles a használatért díjat fizetni. A közterület-használati díjakat ezen rendelet 2. sz. melléklete tartalmazza.

(2) A közterület használója a használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény tényleges üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni. A díj szempontjából minden megkezdett hónap, nap, m2 egésznek számít.

14. § A közterület-használati díj az alábbiak szerint fizetendő:

a. 15.000.- Ft alatti összeg esetén az engedély kiadásakor egy összegben,
b. 15.000.- Ft és a feletti összeg esetén a díj 50 %-át az engedély kiadásakor, a fennmaradó összeget az engedélyben meghatározottak szerint,
c. a 9. § b) pontjában meghatározott esetben amennyiben az építőanyag tárolása meghaladja a 3 napot, a közterület-használati díjat az első naptól kell megfizetni.

Közterület-használati engedély visszavonása

15. § (1) A közterület-használati engedélyt vissza kell vonni, ha

a. a közterületet az engedélyben meghatározottaktól eltérően, más célra vagy más módon használják,
b. a közterület rendeltetésszerű állapotban tartására, tisztán tartására vonatkozó kötelezettséget nem tartják be,
c. a díjfizetési kötelezettségnek a közterület használója írásbeli felszólításra sem tesz eleget.
(2) A közterület-használati engedély visszavonásáról a közterület használóját a visszavonás meghatározott időpontja előtt legalább 8 nappal kell értesíteni.

Üzemképtelen járművek közterületen történő tárolása

16. § (1) A rendelet alkalmazása szempontjából üzemképtelen jármű:

a. a hatósági engedéllyel vagy jelzéssel nem rendelkező jármű, ha egyébként a közúti közlekedésben csak ilyen engedéllyel vagy jelzéssel vehet részt,
b. baleset során megsérült és elhagyott jármű,
c. műszaki állapotánál fogva közúti közlekedésre alkalmatlan, hiányos, roncs vagy sérült jármű.
(2) Üzemképtelen jármű közterületen történő tárolásához a közterület-használati engedélyt a tulajdonosnak, illetőleg az üzembentartónak kell megkérnie.
(3) Az üzemképtelen jármű közterületen történő tárolására közterület-használati engedély a KRESZ szabályain túl legfeljebb 30 napra adható.

Engedély nélküli közterület-használat

17. § (1) Engedély nélküli, vagy az engedélytől eltérő közterület használat esetén a polgármester határidő kitűzésével felszólítja a használót a jogellenes tevékenység megszüntetésére és az eredeti állapot helyreállítására.

(2) A közterület-használati engedély nélkül vagy szabálytalanul tárolt gépjárművek esetén a tulajdonos, illetőleg üzembentartó eredménytelen értesítése esetén a Városüzemeltetés a gépjármű elszállíttatásáról gondoskodik. Az ezzel kapcsolatos költségek a tulajdonost, illetőleg az üzembentartót terhelik.

Záró rendelkezések

18. § Ez a rendelet 2013. december 1.napjával lép hatályba.

1

Az önkormányzati rendeletet az Elek Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 28.) önkormányzati rendelete 22. §-a hatályon kívül helyezte 2022. december 1. napjával.