Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, a házszámozás szabályairól

Hatályos: 2013. 09. 15- 2022. 08. 26

Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2013. (IX. 13.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, a házszámozás szabályairól1

2013.09.15.

Gencsapáti Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. §. (5) bekezdésében, valamint 143. § (3) bekezdésében foglalt felhatalmazása alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a közterületek elnevezéséről és a házszámozás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja, hatálya

1. § (1) A rendelet célja, hogy egységesen szabályozza Gencsapáti község közigazgatási területén az út, az utca, a tér, a köz jellegű közterület és nagyobb területű összefüggő településrész elnevezését, továbbá az utcanév- és házszámtábla elhelyezésének a rendjét a község működéséhez szükséges helyszíni tájékozódási feltételek jobbítása érdekében.

(2) A rendelet hatálya Gencsapáti község közigazgatási területére, minden természetes személyre és a székhellyel rendelkező jogi személyre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságra, az ingatlan-nyilvántartásban külön helyrajzi számon szereplő ingatlanra és a szabályozási terv által kijelölt területre terjed ki.

(3) A rendeletet az érintett ingatlan tulajdonosainak kérelme alapján megfelelően alkalmazni kell a közcélra igénybe vett kül- és belterületi magánutak elnevezésére, a magánutakhoz csatlakozó ingatlanok házszámának megállapítására.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában

1. Közterület: az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 2. § 13. pontjában meghatározott terület.

2. Közterületnév: a magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet szerinti közterületnév.

3. Utcanév: földrajzi név, az út, az utca, a tér, a park, a köz, stb. jellegű közterület neve, mely előtagból (pl. személynév, fogalom, tárgy) és utca jelentésű utótagból áll. Az utcanév a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosítására, a tájékozódás biztosítására szolgál, egyúttal emléket állít, és hagyományt őriz.

4. Házszám: olyan számmal, számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja.

II. Fejezet

A közterület elnevezésére vonatkozó szabályok

3. § (1) Minden belterületi közterületet el kell nevezni, és minden külterületi közterületet és magánutat el lehet nevezni. A közterületek elnevezéséről, elnevezés módosáról a Képviselő-testület minősített többséggel meghozott határozattal dönt.

(2) Az újonnan létesített közterület nevét, a létrejöttét követő egy éven belül kell megállapítani.

(3) Közterület elnevezését a megállapításától számított 10 éven belül nem lehet megváltoztatni.

(4) A lakóépületek közötti szerviz utakat, valamint a mezőgazdasági célú és lakónépességet nem érintő dűlőutakat nem szükséges elnevezni.

(5) Ha egy közterület a településrendezés, beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarész(ek)nek - az elkülönüléstől számított egy éven belül – más nevet kell adni.

4. § (1) A közterület elnevezésénél figyelemmel kell lenni Gencsapáti község jellegére, történelmére, hagyományaira, földrajzi sajátosságaira. Az elnevezés lehetőleg utaljon a közterületnek a településen belüli elhelyezkedésére, és helytörténeti vonatkozásaira.

(2) A község közigazgatási területén több azonos elnevezésű közterület nem lehet.

(3) A közterület elnevezése során törekedni kell arra, hogy az elnevezés rövid és közérthető, a magyar nyelvhelyesség szabályainak megfelelő legyen.

(4) Élő személyről közterületet elnevezni nem lehet.

5. § (1) A személyről történő elnevezés során törekedni kell arra, hogy az elnevezés olyan személynek állítson emléket, aki

a) akinek közismert tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta, és személye közmegbecsülésnek örvend, vagy

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ez által személyének emléke megőrzésre méltó, vagy

c) akinek Gencsapáti életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult a település egészének vagy egy részének fejlődéséhez.

(2) Utcát elnevezni külföldi állampolgárságú személyről is lehet, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes értékeit gyarapította, vagy jelentős szerepet játszott hazánk vagy a község életében.

(3) A személyről történő elnevezés esetén az utcanév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(4) Kizárólag családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó személyiség csak így ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik.

6. § (1) A közterületnév megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) polgármester

b) önkormányzati képviselő,

c) Pénzügyi, Ellenőrző és Civil kapcsolatok Bizottság,

d) Gencsapáti község közigazgatási területén bejelentett lakcímmel rendelkező személy,

e) Gencsapáti község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

(2) A javaslatokat a Képviselő-testület Pénzügyi, Ellenőrző és Civil kapcsolatok Bizottsága véleményezi.

(3) A közterület elnevezésével kapcsolatos döntést a helyben szokásos módon közzé kell tenni, továbbá a döntésről értesíteni kell az illetékes Okmányirodát, az illetékes földhivatalt, a helyi rendőrkapitányságot, a helyi postahivatalt, a helyi tűzoltóságot, az illetékes mentőállomást, a közmű-szolgáltatókat és a cégbíróságot.

III. Fejezet

A házszám megállapítására vonatkozó szabályok

7. § (1) A házszámok megállapítását címmegállapítás keretében – figyelemmel a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény 28/A. § (7) bekezdésére – a jegyző állapítja meg. A házszám megállapításáról szóló határozatot az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 6. (3) bekezdésében meghatározott szervekkel.

(2) A lakóházakat, egyéb épületeket és az építési telkeket (a továbbiakban: ingatlan) házszámmal kell ellátni.

(3) A házszámozásnál figyelemmel kell lenni azon beépítetlen telkekre is, melyek a későbbi beépítéskor a közbenső házszámot kapják.

(4) Ingatlan megosztása esetén – ha az újonnan kialakuló telek ugyanarra a közterületre nyílik – a házszámot az ABC nagybetűivel kell megkülönböztetni.

(5) Nyúlványos (nyeles) telek kialakításánál az ingatlan megosztás szabályait kell figyelembe venni. Telekegyesítéskor a házszámokat össze kell vonni.

(6) Amennyiben egy ingatlan több közterülettel (utcával) is érintkezik (pl.: saroktelek) házszámot arról a közterületről lehet megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető (bejárata esik), vagy új megosztás esetén a szélesebb közterület soron következő házszámát kell kapnia, esetleges alátöréssel.

(7) Az elnevezni kívánt új ingatlanhoz legközelebb eső házszámot kell alkalmazni, az ABC nagybetűinek alátörésével.

8. § (1) Az út, utca, köz, sétány, stb. (a továbbiakban együttesen: utca) házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a számok a település központjától kifelé haladva 1-től kezdődően növekedjenek. Az utca jobb oldala páros, a bal oldala páratlan számozást kap.

(2) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(3) Földrajzi okokból csak egyik oldalán beépíthető utcák (folyópart, árokpart) házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(4) Az (1) – (3) bekezdés rendelkezései a rendelet hatálybalépésekor már meglévő közterületek házszámozását nem érintik.

9. § (1) Ugyanazon helyrajzi számú ingatlanon álló, több lépcsőházból álló épület, ikerház, sorház esetén, továbbá telekosztás során keletkező új helyrajzi számú ingatlan esetén A, B, C, stb. alátörés alkalmazható.

(2) A kialakult házszámozást követően egyesített ingatlanok megtartják eredeti házszámukat.

(3) Egy közterületre nyíló több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

10. § (1) A házszámokat és azok változásait azok a személyek, akik az érintett ingatlanon lakcímmel rendelkeznek, kötelesek az új lakcímüket hivatalos okmányaikon átvezettetni.

(2) A házszám megállapításáról szóló határozatot az érintett ingatlannal rendelkezni jogosultakon túl közölni kell a 6. § (3) bekezdésében meghatározott szervekkel, valamint az ingatlannal közvetlenül határos ingatlan tulajdonosaival.

IV. Fejezet

Névtáblák és házszámtáblák elhelyezése

Névtáblák elhelyezésének szabályai

11. § (1) A közterületek nevét jól látható módon, névtáblán kell feltüntetni.

(2) A közterületek névtábláit a saroktelek kerítésén, ennek hiányában a saroképületen, vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3) A névtábla kihelyezésével érintett ingatlan tulajdonosa vagy használója a névtábla kihelyezését tűrni köteles. A kihelyezés időpontjáról előzetesen írásban értesíteni kell az érintett ingatlan tulajdonosát vagy használóját.

(4) A névtáblák kihelyezéséről, karbantartásáról, szükség szerinti cseréjéről az Önkormányzat gondoskodik.

(5) A közterület elnevezésének megváltozása esetén a régi elnevezést feltüntető névtáblákat, a változásról szóló döntést követő egy évig, piros átlós vonallal áthúzva az eredeti helyén kell hagyni. Az új elnevezést feltüntető névtáblákat közvetlenül a régi fölött vagy alatt kell elhelyezni.

A házszám elhelyezésének szabályai

12. § A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, olvasható állapotban tartásáról, szükség szerint cseréjéről és pótlásáról a lakóingatlan tulajdonosa (használója) köteles gondoskodni.

V. Fejezet

Záró rendelkezések

13. § A rendelet 2013. szeptember 15-én lép hatályba, a rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyekben is alkalmazni kell.

1

Az önkormányzati rendeletet a Gencsapáti Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 26.) önkormányzati rendelete 13. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 27. napjával.