Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2013.(IX.11.) önkormányzati rendelete

A közterület rendjéről és használatáról szóló 32/2002.(XII.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 16- 2013. 09. 15

Edelény Város Önkormányzat Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján

Edelény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2013.(III.20.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 1.1.14 pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Humánpolitikai Bizottság, és

Edelény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2013.(III.20.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 2.19 pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Pénzügyi és Ügyrendi Bizottság, és

Edelény Város Önkormányzata Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2013.(III.20.) önkormányzati rendelet 1. melléklet 3.1.4 pontjában biztosított véleményezési jogkörben eljáró Városfejlesztési, Környezetvédelmi és Közbeszerzési Bizottság véleményének kikérésével,

a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A közterület rendjéről és használatáról szóló 32/2002.(XII.17.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) a következő 7/A. § - al egészül ki.


„7/A. §  (1) A mozgóképekről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mgtv.) szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület használat (a továbbiakban: filmforgatás célú közterület használat) vonatkozásában a rendelet szabályait az e szakaszban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.

(2) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén a közterület használati engedélyt olyan időtartamban kell meghosszabbítani és a közterület használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. A közterület használatot ilyen esemény esetén az akadály elhárulása után azonnal, természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően újra biztosítani kell.

(3) A közterület használat díjaként az Mgtv. - ben meghatározott díjtételt kell alkalmazni.

(4) Mentes a közterület használati díj alól

a) az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

b) az önkormányzatról turisztikai célból készített film forgatása,

c) a városi ünnepségeken, rendezvényeken készített film forgatása.

(5) Idegenforgalom fellendítését célzó, település turisztikai vonzerejét bemutató filmforgatás esetén 50 % díjkedvezményt kell biztosítani.

(6) A közterület használat együttesen (forgatási helyszín, technikai kiszolgálás, stáb parkolás) nem haladhatja meg a 150 m2-t, melynek maximum 50 %-a vehető igénybe a technikai kiszolgálásra és a stáb parkolásának céljára.

(7)  Filmforgatás céljából történő közterület használata során a stáb parkolására, díszburkolattal ellátott közterület nem használható.

(8) Filmforgatás során a szomszédos lakóingatlanok gyalogos és gépkocsival történő megközelítését a használó köteles folyamatosan biztosítani.

(9) A filmforgatás céljából történő közterület használat időtartama, nem haladhatja meg a két hetet.


(10) Filmforgatás során a használó az alábbi egyéb feltételeket köteles betartani:

a) a használat teljes időtartama alatt köteles a használt közterületet tisztán és rendben tartásáról folyamatosan gondoskodni,

b) zöldfelületet köteles kíméletesen használni,

c) 22 óra utáni forgatás esetén a használt területre vonatkozó zajvédelmi előírásokat betartani,

d) a használat megszűnését követően a terület eredeti állapotát helyreállítani, az esetlegesen okozott környezet-szennyezést megszüntetni, a területet kiürített állapotban az önkormányzat részére visszaadni.

(11) Filmforgatás szempontjából turisztikailag kiemelt közterületnek minősül:

  1. a) a Borsodi út 2. és 36., valamint a Borsodi út 1. és 9. házszám közötti terület,

  2. b) Borsodi út 7. házszám a kastély környéke,

  3. c) Antal György út 1-19., 4. és 18. házszám közötti területen a Római Katolikus templom környéke, 

  4. d) István király útja,

  5. e) az István király útján található Református templom környezete, valamint

  6. f) a Borsodi úton lévő Református templom,

  7. g) a Tájház, és

  8. h) a Borsodi Földvár területe.”

2. § Hatályát veszti a Rendelet 1. mellékletének 9. sora.

3. § Ez a rendelet kihirdetését követő ötödik napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.



Vártás József                                                       Molnár Oszkár

       jegyző                                                            polgármester



Kihirdetési záradék:

Kihirdetve Edelény Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 9/2013.(III.20.) önkormányzati rendelet 43. § (1) bekezdése szerint az Edelényi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján való kifüggesztéssel 2013. szeptember 11. napján.




Vártás József

Jegyző