Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete

A Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők számára biztosított juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2024. 02. 15

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 19/2013.(XII.19.) önkormányzati rendelete

A Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők számára biztosított juttatásokról és támogatásokról

2024.02.15.

Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 234. (3) – (4) bekezdésében és 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el.

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § (1) E rendelet hatálya a Cibakházai Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) foglalkozatott közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőkre, ügykezelőre, és munkavállalókra (továbbiakban: alkalmazott) terjed ki.

(2)1 Az illetménykiegészítés mértéke a 2022. évben egységesen valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőnek az alapilletmény 15 %-a.

(3) A rendelet 4-11. §-ában meghatározott szabályokat a polgármester tekintetében is alkalmazni kell.

(4) A rendeletben szereplő juttatások és támogatások abban az esetben adhatóak, amennyiben a hivatalt fenntartó önkormányzatok költségvetési rendeleteiben fedezet biztosított.

(5) A juttatások fedezetéül szolgáló keretet az e rendeletben meghatározott módon valamint a Közszolgálati Szabályzatban meghatározottak szerint kell felhasználni.

JUTTATÁSOK ÉS TÁMOGATÁSOK

Illetménykiegészítés

2. § (1) A Kttv. 234. § (3) bekezdése alapján a Képviselő-testület a felsőfokú, valamint a középfokú végzettségű köztisztviselők részére illetménykiegészítést állapít meg.

(2)23456 ) Az illetménykiegészítés mértéke a 2024. évben egységesen valamennyi felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselőnek az alapilletmény 15 %-a.

(3) A képviselő-testület a (2) bekezdés szerinti illetménykiegészítés mértékét minden évben a költségvetési rendeletben szabályozza.

Képzettségi pótlék

3. § (1) A Hivatal köztisztviselőjét - a személyi juttatások előirányzata terhére - a Kttv. 142. §-ában foglaltak szerint képzettségi pótlék illeti meg.

(2) A képzettségi pótlékra jogosító munkaköröket és képzettségeket a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

Cafeteria juttatás

4. § A cafetéria juttatás mértékét és feltételeit a hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvénynek megfelelően, Cibakháza Nagyközség Önkormányzatának adott évi költségvetéséről szóló rendeletébe biztosított előirányzata alapján a hivatal közszolgálati szabályzata tartalmazza.

Ruházati költségtérítés

4/A. § (1) A köztisztviselő a hivatali munka ápolt, igényes, megfelelő öltözékben történő megjelenése érdekében naptári évenként nettó 30.000,- Ft/fő, ezen felül az anyakönyvvezető, a szertartásokon az ünnepélyes megjelenés biztosítása érdekében naptári évenként nettó 20.000,- Ft/fő ruházati költségtérítést kaphat.

(2) A költségtérítés után járó adó és járulékok megfizetéséről az önkormányzat gondoskodik a köztisztviselő helyett.

(3) A köztisztviselő köteles a ruházati költségtérítés összegével a kifizetésétől számítva a Cibakházi Közös Önkormányzati Hivatal nevére szóló a számviteli szabályoknak megfelelő (ÁFÁ-s) számlával legkésőbb tárgyév december 31-ig elszámolni.

(4) A számlákon megnevezhető:

a) alsó,- felsőruházati termék (pl.: szoknya, kosztüm, blúz, nadrág, ing, blézer, nyakkendő),

b) lábbeli (pl.: cipő, csizma, szandál, papucs),

c) kiegészítők (pl.: táska, sapka, sál, harisnya, ékszerek (nyaklánc, fülbevaló, bizsu)

d) lehetőség van a ruházati termékek egyedi elkészítésére és ehhez anyagszámlát (szövet, selyem, méteráru stb.), valamint szolgáltatói számlát kell hozni, megnevezve a készterméket.

Akinek a jogviszonya évközben keletkezett, az ruházati költségtérítés időarányos részét kaphatja meg.

Illetményelőleg

5. § (1) Az alkalmazott részére – kérelmére – illetményelőleg folyósítható, melynek mértéke alkalmanként nem haladhatja meg a köztisztviselő havi nettó illetményének összegét.

(2) A felvett illetményelőleget 6 hónap alatt – kamatmentesen – havi egyenlő részletekben az illetményből történő levonás útján kell visszafizetni.

(3) Az illetményelőleg elbírálásának, elszámolásának rendjét a jegyző a Közszolgálati Szabályzatban állapítja meg.

Képzési támogatás

6. § (1) A képzési és továbbképzési támogatás éves mértékét a Képviselő-testület az éves költségvetésében határozza meg.

(2) A köztisztviselő részére a tanulmányai folytatásához a támogatás tanulmányi szerződés alapján biztosítható.

Rendkívüli szociális támogatás

7. § Az alkalmazott megélhetését veszélyeztetető rendkívüli élethelyzet esetén rendkívüli szociális támogatásban részesíthető.

Egészségügyi juttatás

8. § A képernyő előtti munkavégzéssel összefüggő vonatkozó szabályozással összhangban, az előírásoknak megfelelően a hivatal közszolgálati szabályzatában részletezett feltételek mellett egészségügyi juttatásként az alkalmazott részére - szemüveg (kontaktlencse) készítésének díjához - az illetményalap 100% mértékéig terjedő-vissza nem térítendő –hozzájárulást biztosít.

Családalapítási támogatás

9. § Családalapítási támogatás adható annak a köztisztviselőnek, akinek adott költségvetési évben gyermeke született. A juttatás részletes szabályait közszolgálati szabályzatában kerül megállapításra.

Kegyeleti gondoskodás, támogatás

10. § (1) A jegyző a közszolgálat halottjává nyilváníthatja azt az elhunyt köztisztviselőt, illetőleg a Hivatalból nyugállományba vonult elhunyt köztisztviselőt, aki feladatait kiemelkedően látta el és jelentősen hozzájárult a Hivatal eredményes működéséhez.

(2) Az önkormányzat a temetés költségét egyedi döntéssel részben vagy egészben átvállalhatja.

(3)7 Temetési segély adható az alkalmazott kérelmére a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1 § (1) bekezdés 1. pontjában felsorolt közeli hozzátartozója halála esetén.

(4) A temetési segély összege a mindenkori illetményalap 100%-ig terjedhet, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.

Nyugállományú köztisztviselők támogatása

11. § (1) Az önkormányzat adott évi költségvetéséről szóló rendeletben biztosított előirányzat terhére a nyugállományú köztisztviselő részére a szociális, jövedelmi viszonyai alapján pénzbeli vagy természetbeni juttatásban részesíthető.

(2) A jegyző a hivatal közszolgálati szabályzatában állapítja meg a juttatás részletes szabályait.

Záró rendelkezések

12. § Jelen rendelet 2014. 01.01. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Cibakháza Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének a köztisztviselők szociális, jóléti, kulturális, egészségügyi juttatásokat, valamint a szociális és kegyeleti támogatásokról szóló 14/2001. (X. 31.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1

Az 1. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Módosította a 16/2014.(XII.11.) számú önkormányzati rendelet 1.§-a Hatályos 2015. január 1-től

3

Módosította a 16/2015.(XII.16.) számú önkormányzati rendelet 1.§-a Hatályos 2016. január 1-től

4

Módosította a 18/2016.(XII.14.) számú önkormányzati rendelet 1.§-a Hatályos 2017. január 1-től

5

Módosította a 25/2017.(XI.23.) számú önkormányzati rendelet 1.§-a Hatályos 2018. január 1-től

6

Módosította a 30/2017.(XII.14.) számú önkormányzati rendelet 1.§-a Hatályos 2018. január 1-től A 2. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg. A 2. § (2) bekezdése a Cibakháza Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2024. (II. 15.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Módosította a 18/2016.(XII.14.) számú önkormányzati rendelet 2.§-a Hatályos 2017. január 1-től