Madaras község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati segély kialakításával összefüggő rendeletmódosításokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Madaras község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2013. (XII.19.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati segély kialakításával összefüggő rendeletmódosításokról1

2014.01.01.

Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 50. § (3) bekezdésében, valamint 140/R. §-ban kapott felhatalmazás alapján az önkormányzati segélyről az alábbi rendeletet alkotja:

1. § Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 4. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:

(1) A képviselő-testület annak a személynek a részére, aki létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd önkormányzati segélyt nyújt feltéve, hogy az egy főre számított havi családi jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élő esetén annak 150 %-át nem haladja meg.

(2) Önkormányzati segélyben egy naptári évben egy háztartás maximum két alkalommal részesülhet. Közös háztartásban élők esetén egyszerre csak egy személy részére állapítható meg az önkormányzati segély.

(3) Az önkormányzati segély összege 5000 forintnál magasabb összeg nem lehet.

(4) A (2) bekezdésben foglalt két alkalomra meghatározott korlátozás nem vonatkozik a tartósan nehéz helyzetben lévő, jövedelemmel nem rendelkező személyre.

(5) Kivételes méltánylást érdemlő esetben, elemi kár, baleset esetén a (3) bekezdésben megjelöltnél magasabb összegű önkormányzati segély is megállapítható.

2. § Madaras község Önkormányzatának Képviselő-testülete szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 14/2012. (IX. 27.) önkormányzati rendelete (továbbiakban: Szociális Rendelet) az 4/A. §-al egészül ki:

4/A § (1) Önkormányzati segélyt állapítható meg annak a személynek is, aki az elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott, de a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti.
(2) Az önkormányzati segélyt a haláleset napját követő 30 napon belül lehet igényelni.
(3) Nem állapítható meg az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásként önkormányzati segély, ha az igénylő egy főre számított havi családi jövedelem meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő esetén annak 250 %-át nem haladja meg.
(4) A helyben szokásos legolcsóbb temetés költsége 90.000 forint. Ezzel összefüggésben az önkormányzati segély összege nem lehet kevesebb a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségének 10 %-ánál – 9.000 forintnál, de elérheti annak teljes összegét.
(5) Az önkormányzati segélyre való jogosultság megállapításáról átruházott hatáskörben a polgármester dönt. A polgármester dönthet az önkormányzat segély pénzügyi szolgáltatási tevékenységnek nem minősülő kamatmentes kölcsön formájában történő nyújtásáról is.

3. § Szociális rendelet 5. §-a az alábbiak szerint módosul:

Az Szt-ben felsorolt eseteken túl a polgármester – átruházott hatáskörben – közgyógyellátásra való jogosultságot állapíthat meg a szociálisan rászorult személynek feltéve, hogy:
a) havi rendszeres gyógyító ellátásának költsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meghaladja, továbbá
b) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át.

4. § (1) A rendelet 2014. január 1-én lép hatályba. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti a gyermekjóléti ellátásokról szóló 15/2012. (X. 25.) önkormányzati rendelet 1. §-a és 4. §-a.

(3) A rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti a Szociális rendelet 2. § (1) bekezdés d) és e) pontja, valamint 2. § (3) bekezdés d) és e) pontja.

(4) A Szociális Rendelet 2. számú melléklete helyébe az e rendelet 1. számú melléklete lép.

1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2014. január 2. napjával.