HERCEGSZÁNTÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2013. (III. 25.) ÖNKORMÁNYZATI RENDELETE

a hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjakról

Hatályos: 2013. 04. 01- 2017. 05. 04

Hercegszántó Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §

(1) A rendelet hatálya Hercegszántó község közigazgatási területén történő házasságkötésekre terjed ki.

(2) E rendelet alkalmazásában:

a) hivatali helyiség: Hercegszántó Község Polgármesteri Hivatala házasságkötő terme (6525 Hercegszántó, Dózsa György utca 8.)

b) hivatali munkaidő: Hercegszántó Község Polgármesteri Hivatala ügyrendjében meghatározott munkarend.


2. §

(1) A hivatali helyiségen kívüli, vagy a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés csak kérelemre engedélyezhető, és a többletszolgáltatás ellentételezéseként az e rendeletben meghatározott mértékű díjat kell fizetni.

(2) Az engedélyezésére irányuló kérelmet a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg, írásban, e rendelet melléklete szerinti formanyomtatványon az anyakönyvvezetőnél kell előterjeszteni, az engedélyezésről a szándék bejelentésétől számított nyolc napon belül a jegyző dönt.

(3) A kérelem benyújtásával egyidejűleg a kérelmezőknek nyilatkozniuk kell arról, hogy a többletszolgáltatás díjának megfizetését vállalják, valamint, hogy a hivatali helyiségen kívüli házasságkötés esetén gondoskodnak az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 15/A. § (4) bekezdésében foglalt feltételek biztosításáról.

(4) A hivatali helyiségen kívüli házasságkötés iránti kérelem elbírálását megelőzően az anyakönyvvezető köteles a választott helyszínen szemlét tartani, és a felvett jegyzőkönyv alapján az engedélyezésre javaslatot tenni a jegyzőnek.

(5) Nem engedélyezhető házasságkötés a Munka Törvénykönyvében meghatározott munkaszüneti napokon.


3. §

(1) A hivatali munkaidőn kívül, hivatali helyiségben történő házasságkötés lebonyolításának díja 6000 Ft.

(2) A hivatali helyiségen kívüli, hivatali munkaidőben vagy hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés lebonyolításának díja egységesen 12000 Ft.

(3) A díjfizetési kötelezettség Hercegszántó Község Polgármesteri Hivatala házi pénztárába történő készpénz befizetéssel, vagy a hivatal számlájára történő átutalással teljesíthető.

(4) A díjnak készpénzben történő befizetését, illetve átutalással való teljesítését az erről szóló bizonylat másolati példányával kell az eljáró anyakönyvvezető felé igazolni. A díjat legkésőbb a házasságkötés kitűzött időpontját megelőző 8. napig kell megfizetni.

(5) A befizetett díjat az elmaradt házasságkötés napjától számított 10 napon belül vissza kell fizetni, ha a házasuló felek a házasságkötést legkésőbb a tervezett házasságkötést megelőző két nappal korábban személyesen lemondják az anyakönyvvezetőnél. Az anyakönyvvezető az eljárást megszünteti, és haladéktalanul intézkedik a díj visszatérítéséről.

(6) A (2) bekezdéstől eltérően nem kell díjat fizetni, ha a hivatali helyiségen kívüli házasságkötésre közeli halállal fenyegető állapot, vagy valamely házasulandó (látás, hallás, mozgásszervi) fogyatékossága, illetve 70. életévét betöltött személy kora miatt kerül sor.


4. §

A házasságkötésben közreműködő anyakönyvvezetőt — választása szerint — a közszolgálati tisztviselőkről szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy

a) 3. § (1) bekezdésben megállapított esetben 5000 Ft,

b) 3. § (2) bekezdésben megállapított esetben 10000 Ft

 díjazás illeti meg.


5. §

Ez a rendelet 2013. április 1-jén lép hatályba.