Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2022. 07. 05

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 21/2013. (XII. 19.) önkormányzati rendelete

a házasságkötések hivatali helyiségen, illetve hivatali munkaidőn kívüli engedélyezéséről, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről

2022.07.05.

Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32 cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében, az anyakönyvekről, a házasságkötési eljárásról és a névviselésről szóló 1982. évi 17. törvényerejű rendelet 42/A § (4) a), b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya, értelmező rendelkezés

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a Csepreg város közigazgatási területén történő házasság-kötésre.

(2) E rendelet alkalmazásában rendkívüli körülmény, ha a házasulók vagy egyikük mozgás- korlátozott, vagy egészségi állapota, vagy kora miatt különös erőfeszítést igényel a házasság- kötésre kijelölt hivatalos helyiségben való megjelenés.

2. A házasságkötés helye, ideje, engedélyezési eljárás

2. § (1) A házasságkötésre kijelölt hivatali helyiség a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) 2. emeleti tárgyalóterme, amely a 9735 Csepreg, Széchenyi tér 27. szám alatt található.

(2) A hivatali munkaidőt a Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

3. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő megtartását a jegyző engedélyezi. Az engedély iránti kérelmet írásban kell előterjeszteni a házasságkötési díj befizetésével egyidejűleg, e rendelet 1. mellékletében meghatározott kérelem nyomtatványon, vagy elektronikus úton Csepreg Város Önkormányzat Hivatali Portálján keresztül.1

(2) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés abban az esetben engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető a helyszínen meggyőződött arról, hogy a helyszínen a házasságkötés ünnepélyes és méltó körülmények között megtartható, valamint az anyakönyv védelme és a személyes adatok védelme biztosított.

(3) Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés engedélyezése során figyelemmel kell lenni a már előjegyzett házasságkötésekre, azok lebonyolítását az engedélyezendő hivatalon kívüli házasságkötés nem veszélyeztetheti.

(4) Rendkívüli körülmény fennállása esetén az anyakönyvvezető a jegyző engedélyével a házasulók vagy egyikük lakóhelyeként szolgáló ingatlanban bonyolítja le a házasságkötést.

(5) Külső helyszínen zajló házasságkötéskor az anyakönyv biztonságos szállításáért és épségéért az anyakönyvvezető felel.

3. A házasságkötéshez kapcsolódó szolgáltatások díja

4. § (1) Díjmentes

a) a házasságkötésre kijelölt hivatali helyiségben, hivatali munkaidőben, továbbá

b) a rendkívüli körülmény fennállása esetén hivatali munkaidőben megtartott házasságkötés.

(2)2 Hivatali munkaidőn kívül és hivatali helyiségben megtartott házasságkötés esetén a többletszolgáltatásért 15.000,- Ft szolgáltatási díjat kell fizetni.

(3)3 Hivatali helyiségen kívül hivatali munkaidőben megtartott házasságkötés esetén a többletszolgáltatásért 20.000,- Ft szolgáltatási díjat kell fizetni.

(4)4 Hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívül megtartott házasságkötés esetén a többletszolgáltatásért 25. 000 Ft díjat kell fizetni.

5. § (1) A házasságkötésért fizetendő többletszolgáltatási díjat a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legkésőbb 15 nappal korábban kell megfizetni a Csepregi Közös Önkormányzati Hivatal részére, az általa kiállított számla alapján. Az anyakönyvvezető köteles ellenőrzi a díjfizetés megtörténtét.

(2) Ha a házasságkötés elmarad, az ügyfél részére a befizetett díjat vissza kell téríteni, ha a házasságkötési szertartás lemondására legalább a tervezett időpontot megelőző munkanapon írásban került sor.

(3) Amennyiben a házasságkötési szertartás írásbeli lemondás nélkül elmarad, a befizetett díj 50 %-át kell visszatéríteni az ügyfélnek.

6. § (1)5 A hivatali időn kívüli házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő egész vagy egy része helyett házasságkötésenként 15.000,- Ft díjazás vagy annak arányos része illeti meg, függetlenül a házasságkötés helyétől.

(2) Az anyakönyvvezetőt megillető díj kifizetése a házasságkötés tárgyhónapját követő hónap 5. napjáig történik.

4. Záró rendelkezés

7. § E rendelet 2014. január 1-én lép hatályba ezzel egyidejűleg hatályát veszti Csepreg Város Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2011.(VIII.31.) önkormányzati rendelete.

1. melléklet

Kérelem
hivatali helyiségen kívüli, illetve hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés engedélyezéséhez
Alulírottak kérjük házasságkötés létesítésének hivatali munkaidőn /hivatali helyiségen kívüli* engedélyezését.
Név:……………………………………………………………………………………………
Lakcím:…………………………………………………………………………………………
Kézbesítési cím:………………………………………………………………………………..
Név:…………………………………………………………………………………………….
Lakcím:………………………………………………………………………………………….
Kézbesítési cím:…………………………………………………………………………………
A hivatali helyiségen kívüli helyszín:
Csepreg, __________________ közterület ______ házszám/helyrajzi szám.
Hivatali munkaidőn kívüli időpont:
A házasságkötés ideje: _______ év ___________ hónap ___nap _____ óra .
A házasságkötés többletszolgáltatásáért ……………….. Ft összegű díjat megfizettük.
Tudomásul vesszük, hogy engedély esetén az anyakönyvvezető kizárólag akkor működik közre a házasságkötésnek hivatali helyiségen kívüli lebonyolításánál, ha

a) a tanúk, - és ha szükséges - a tolmács vagy a jelbeszédben jártas személy jelenlétét biztosítjuk,

b) gondoskodunk a házasságkötés méltó keretéről,

c) gondoskodunk az anyakönyv helyszínen való biztonságos kezelésének feltételeiről.

Csepreg, ______ év ______________ hó ___ nap
…………………………. …………………………..
aláírás aláírás
Az engedély kibocsátását javaslom/nem javaslom *.
Engedélyezés esetén a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidőt/az önkormányzati rendeletben meghatározott mértékű díjazást kérem.*
_______________________________
közreműködő anyakönyvvezető
*kívánt részt alá kell húzni
1

Megállapította: 7/2018. (IV.27.) rendelet. Hatályba lépés: 2018. április 28.

2

A 4. § (2) bekezdése a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (3) bekezdése a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (4) bekezdése a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

5

A 6. § (1) bekezdése a Csepreg Város Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2022. (VII. 4.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.