Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2013. (VII.25.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 36/2011. (X. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 08. 01- 2013. 08. 01

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2013. (VII.25.) önkormányzati rendelete

az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 36/2011. (X. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról

2013.08.01.

Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzatának Képviselő-testülete a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. 6. § (4) bekezdésében és a 12. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a)pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 36/2011. (X. 17.) önkormányzati rendelet módosításáról a következőket rendeli el:

1. § Az üzletek éjszakai nyitvatartási rendjéről szóló 36/2011. (X. 17.) önkormányzati rendelet (továbbiakban: ER) a következő 3–4. §‑al egészül ki, egyben a 4–5. § számozása 5–6. §‑ra változik:

A felügyeleti díjra vonatkozó szabályok

3. § (1) Belváros-Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) a felügyeleti díj összegét 20 Ft/fő/éjszakai nyitvatartási nap mértékben határozza meg. A felügyeleti díj adott üzemeltetőre vonatkozó összege a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (továbbiakban: Kertv.) 6. § (4/a) bekezdésben foglaltak szerint, az önkormányzat kereskedelmi hatóságának közhiteles nyilvántartása alapján kerül megállapításra.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt előírások nem vonatkoznak a kereskedelmi szálláshelyek vendéglátó és kereskedelmi egységeire.

(3) Az üzemeltető az (1) bekezdés szerint megállapított felügyeleti díjat a Kertv. 6. § (4/a) bekezdésében előírt módon és időben köteles befizetni az önkormányzat erre a célra létrehozott számlájára.

(4) Az éves üzemeltetési díj Kertv. 6. § (4/a) bekezdésében előírtak önkormányzati felülvizsgálata érdekében az üzemeltetőnek minden év május 31-ig hitelt érdemlően igazolnia kell az üzlet előző naptári évre vonatkozó, éves korrigált iparűzési adóalapját.

(5) Az önkormányzat minden év július 31-ig elvégzi vendéglátó és kereskedelmi egységenként az adott évre befizetett felügyeleti díj vizsgálatát és ennek eredményéről az üzemeltetőt értesíti. Amennyiben az üzemeltető által befizetett felügyeleti díj összege meghaladja az általa benyújtott éves korrigált iparűzési adóalap 0,5%-át, a túlfizetés visszautalásra kerül. Ha az önkormányzat a felülvizsgálat során azt észleli, hogy az üzemeltető a rá vonatkozó felügyeleti díj összegét nem vagy csak részben fizette meg, a teljesítésre vonatkozó egyszeri felszólítást követően intézkedik az elmaradt összeg adók módjára történő behajtásáról.

A közbiztonság, köztisztaság fenntartása

4. § (1) Az önkormányzat a Kertv. 6. § (4/b) bekezdés szerint keletkező köztisztasági és közbiztonsági feladatait Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft-n és Belváros-Lipótváros Közterület-felügyeletén keresztül látja el.

(2) A Kertv. 2. § 31. pontban foglaltak ellenőrzésére vonatkozó feladatok részletes előírásait az önkormányzat és Belváros-Lipótváros Közterület-felügyelet között létrejött megállapodás tartalmazza.”

2. § (1) Ez a rendelet 2013. augusztus 1-én lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésekor üzemelő vendéglátó és kereskedelmi egységeknek a felügyeleti díjat először 2013. október 15-éig kell megfizetni.