Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2013. (V. 15.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről

Hatályos: 2013. 05. 15- 2017. 09. 30

Budapest Főváros VIII. Kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 23/2013. (V. 15.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről

2013.05.15.

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) 4. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006.(XII.7.) Kormányrendelet 1. § (1) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével a következőket rendeli el.

1. Általános rendelkezések

1. § (1) Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) az építési engedélyhez kötött és más tervtanács hatáskörébe nem tartozó, az építésüggyel összefüggő egyes helyi önkormányzati hatósági eljárások részletes szabályairól szóló önkormányzati rendelet szerint tervtanácsi véleményre alapozott településképi véleményezési eljárásban, valamint jelen rendeletben meghatározott egyéb építési tevékenységek építészeti-műszaki terveinek előzetes véleményezése érdekében építészeti-műszaki tervtanácsot (továbbiakban: Tervtanács) működtet.

(2) E rendelet célja az illeszkedési szabályok érvényesülésének elősegítése, a települési környezet javítása, az épített környezet alakítása és védelme, valamint az építészeti örökség védelmét szolgáló településrendezési- és építészeti-műszaki tervek szakszerűségének és magas színvonalának elősegítése.

2. A tervtanács feladata

2. § (1) A Tervtanács véleményezi:

a) a helyi védelemmel érintett ingatlanokon valamennyi építési tevékenységgel járó változtatás építészeti-műszaki tervdokumentációját,

b) a meglévő épületek rekonstrukciójának, emeletráépítésének, tetőtér beépítésének építési engedélyezési terveit,

c) az önkormányzati fenntartású intézmények felújítására, átépítésére, bővítésére vonatkozó építési engedélyezési terveket,

d) az önkormányzati beruházások építési engedélyezési terveit,

e) a 100 m2 bruttó szintterületet meghaladó új épületek építési engedélyezési terveit,

f) a 100 m2 bruttó szintterületet meghaladó építési tevékenység fennmaradási, továbbépítési engedélyezési tervdokumentációját,

g) a közterület-alakítási terveket,

h) teljes épülethomlokzatot érintő homlokzatfelújítás, homlokzatszínezés építészeti-műszaki tervdokumentációját a településképi bejelentési eljárás lefolytatása előtt.

(2) A Tervtanács konzultatív jelleggel megtárgyal minden olyan az (1) bekezdésben nem meghatározott építészeti-műszaki tervet, amelynek megvitatását írásban kezdeményezi a Főépítész Irodán:

a) a tervező,

b) az illetékes első fokú építési hatóság,

c) az önkormányzat képviselő-testületének bizottsága,

d) a polgármester.

(3) Az (1) bekezdésben fel nem sorolt tervek esetében az önkormányzati főépítész állásfoglalását kell kérni.

(4) Az önkormányzati főépítész szakmai álláspontjának kialakításához a Tervtanács közreműködését kérheti.

3. A működés szabályai

3. § (1) A Tervtanács székhelye: Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatala 1082 Budapest, Baross u. 63-67.

(2) A Tervtanács létszáma és összetétele:

a) a Tervtanács elnöke,

b) a Tervtanács elnöke által kijelölt 7 tag.

(3) A 2. § (1)-(2) bekezdés esetén a Tervtanács az elnök és az általa kijelölt tagok közül 2 fő részvételével ülésezik, a 3. § (5)-(6) esetekben a Tervtanács kiegészül a delegált személyekkel.

(4) A Tervtanács elnöke az önkormányzati főépítész, aki akadályoztatása esetén gondoskodik a helyettesítéséről.

(5) A Tervtanács 1 szavazati joggal rendelkező tagja a Fővárosi Önkormányzat által delegált személy a következő esetekben:

a)a 10.000 m2 szintterületet elérő kereskedelmi, ipari, logisztikai rendeltetésű új épületek,
b)a 3.000 m2 összes szintterületet elérő egyéb rendeltetésű új épületek,
c)a meglévő közhasználatú építmény homlokzatát is érintő, 5000 m2 összes szintterületet meghaladó bővítés,
d)a magasházak,
e)a Budapest Fővárosi Önkormányzat beruházásában készülő és fővárosi tulajdonban, résztulajdonban lévő ingatlanokat érintő építési engedélyköteles tevékenység
építési engedélyezéséhez szükséges építészeti-műszaki tervek tárgyalása esetén.
(6)A Tervtanács 1 szavazati joggal rendelkező tagja a Budapest Főváros Kormányhivatala V. Kerületi Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatala Örökségvédelmi Osztály, illetve ennek mindenkori jogutódja által delegált személy a műemléki környezetben tervezett építési engedélyköteles tevékenység építési engedélyezéséhez szükséges építészeti-műszaki tervek tárgyalása esetén.
(7)Az elnök a tagokon kívül más személyek tárgyalásra történő meghívását is elrendelheti, akik a tárgyaláson tanácskozási joggal, szavazati jog nélkül vesznek részt.
(8)A Tervtanács, szükség szerint, az 1. számú függelékben meghatározott időpontokban ülésezik. Az ettől eltérő időpontokban történő összehívásról a Tervtanács elnöke saját hatáskörben dönt.

4. § (1) A Tervtanács működési költségeit az önkormányzat biztosítja. A tagok tiszteletdíja az önkormányzat mindenkori éves költségvetéséről szóló rendeletében kerül megállapításra.

(2) A 3. § (5) és (6) bekezdés szerinti esetben a delegált tervtanácsi tagok tiszteletdíját a delegáló intézmény biztosítja.

4. A tervtanácshoz benyújtandó dokumentumok

5. § (1) A Tervtanácshoz benyújtandó építészeti-műszaki dokumentációnak az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia:

a) építészeti műszaki leírást (a védettségek, a telepítés, az építészeti kialakítás és a rendeltetés bemutatásával),

b) a településszerkezetet, a telepítést - a környezetbe illeszkedést, a beépítést - bemutató helyszínrajz a szomszédos építmények, a védettségek és a terepviszonyok feltüntetésével, M=1: 500 léptékben

c) az eltérő szintek alaprajzát M=1:200 léptékben,

d) metszetet M=1:200 léptékben,

e) az esztétikus megjelenést - tömegalakítást, színezést, anyaghasználatot - bemutató, a rálátás- és látványvédelmet alátámasztó valamennyi homlokzat, településkép, utcakép, látványterv, fotó,

f) a homlokzaton elhelyezhető reklámfelületeket,

g) a szabályozási tervnek és a helyi építési szabályzatnak a tervezéssel érintett telekre vonatkozó kivonatát.

5. Az eljárás szabályai

6. § (1) A tervtanácsi eljárás a tervdokumentáció benyújtójának kérelmére indul.

(2) A 2. § (1) a)-f) szerinti esetekben, amennyiben településképi véleményezési eljárás keretében vizsgálja a dokumentációt a tervtanács, azt az ÉTDR-be (Építésügyi hatósági engedélyezési eljárásokat támogató elektronikus dokumentációs rendszer) fel kell tölteni. Az ÉTDR-en keresztül Budapest Főváros VIII. kerület Józsefváros Polgármesteréhez előzetes szakhatósági és egyéb szervi megkeresés kérelemmel kell fordulni a tervtanácsi ülés előtt 15 nappal. Az építésüggyel összefüggő egyes helyi önkormányzati hatósági eljárások részletes szabályairól szóló önkormányzati rendeletben meghatározott módon, a tervtanácsi ülés előtt 8 nappal, a papír alapú kérelmet az önkormányzati főépítészhez kell eljuttatni.

(3) A 2. § (1) g)-h) szerinti esetekben a dokumentációt a tervtanácsi ülés előtt legalább 8 nappal az önkormányzati főépítészhez kell eljuttatni.

(4) Amennyiben a benyújtott dokumentáció nem felel meg az e rendeletben meghatározott formai követelményeknek, szükség esetén, 3 munkanapon belül, egy alkalommal, hiánypótlásra kell felszólítani a benyújtót.

(5) A benyújtott dokumentációt a Tervtanács résztvevőinek legalább 5 munkanappal az ülést megelőzően hozzáférhetővé kell tenni.

(6) Amennyiben a hiánypótlás nem érkezik meg 5 munkanappal a Tervtanácsi ülés előtt, úgy a tervet a Tervtanács a következő ülésén tárgyalja.

(7) A Tervtanács a véleményét a tervtanácsi ülést követő 3 munkanapon belül alakítja ki.

(8) Az elnök által hitelesített tervtanácsi véleményt a 2. § (1) a)-f) esetekben az ÉTDR tárhelyére fel kell tölteni, és a tervdokumentáció benyújtójának kérésére, postai úton is meg kell küldeni. A 2. § g)-h) esetekben a tervtanácsi véleményt a kérelmezővel egyeztetett módon kell részére eljuttatni.

7. § (1) A Tervtanács ülései nyilvánosak.

(2) A tervtanácsi tárgyalásról hangfelvétel, az elhangzott lényeges megállapításokról pedig jegyzőkönyv készül. A jegyzőkönyv mellékletét képezi a hangfelvétel és a bírálat.

(3) A jegyzőkönyvnek tartalmaznia kell:

a) a tervtanács nevét és székhelyét, a tárgyalás helyét és idejét,

b) a megtárgyalt tervdokumentáció tartalmának megnevezését, az építés helyét (címét),

c) a tervező nevét, illetve elnevezését, valamint címét, illetve székhelyét,

d) a tervdokumentáció benyújtójának nevét, illetve elnevezését, címét, illetve székhelyét,

e) a tervtanácsi tagok napirendi pontonkénti felsorolását,

f) a meghívottak napirendi pontonkénti felsorolását,

g) a tervtanácsi tárgyalás esetleges előzményeit (korábbi konzultáció stb.),

h) a tervtanács elnöke által összefoglalt ajánlást,

i) egyhangúság esetén annak tényére történő utalást, véleménykülönbség esetén a szavazás elrendelését és annak eredményét, valamint a tervtanács tagjainak esetleges különvéleményét,

j) a tervtanács jelen lévő tagjainak aláírását.

6. Záró rendelkezések

8. § E rendelet 2013. május 15-én lép hatályba.

9. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló 51/2011.(IX.19.) önkormányzati rendelet.