Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének 27/2013. (VII.11.) önkormányzati rendelete

a településképi bejelentési eljárásról

Hatályos: 2013. 09. 01- 2014. 05. 15

Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 3. és 7. pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában, és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 29. § (7) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a Jászberény Város Önkormányzata Képviselő-testületének szervezeti és működési szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 14.) önkormányzati rendelet 54. § (6) bekezdésében meghatározott véleményezési jogkörében eljáró Jogi, Ügy- és Közrendi Bizottság és Városüzemeltetési és Fejlesztési Bizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1.  §


A rendelet célja Jászberény város építészeti, városképi, és természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében az építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési munkákkal kapcsolatban – a helyi adottságok figyelembe vételével – a városépítészeti illeszkedéssel és a településfejlesztési célokkal összefüggő követelmények kiegyensúlyozott érvényesítése, összességében az épített környezet esztétikus kialakítása.


2. A rendelet hatálya


2.  §


(1) A rendelet hatálya – a (2) bekezdésben foglaltak kivételével – Jászberény város közigazgatási területén a 3. §-ban meghatározott esetekre és területekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden természetes személyre, jogi személyre és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre, aki, vagy amely Jászberény város közigazgatási területén jelen rendeletben szereplő esetekben:

a) jogszabályban építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenységet végez, vagy azzal összefüggő építészeti-műszaki tervdokumentációt készít,

b) Jászberény város közigazgatási területén reklám-berendezést helyez el, tart fenn vagy kíván elhelyezni, valamint ilyen céllal felületet alakít ki,

c) meglévő építmény vagy önálló rendeltetési egység rendeltetését megváltoztatja.

(3) A településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet, továbbá a településképi véleményezési eljárásról szóló 26/2013. (VII. 11.) önkormányzati rendelet előírásait a jelen rendeletben foglalt kiegészítésekkel együtt kell alkalmazni.


II. Fejezet

A településképi bejelentési eljárás


3. A településképi bejelentési eljárás alkalmazási köre


3.  §


(1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a jogszabályban meghatározott, építési engedélyhez nem kötött tevékenységek közül az alábbi esetekben:

a) Helyi védett épület esetében – amennyiben az az épület tartószerkezetét nem érinti –

         aa)    épület felújítása, helyreállítása, korszerűsítése,

       ab)    épület homlokzatának megváltoztatása, utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró cseréje, homlokzatfelület színezése, homlokzat felületképzésének megváltoztatása,

         ac)    égéstermék elvezető kémény építése, átépítése,

         ad)    épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, átalakítása


b) Meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró – áthidalóját nem érintő – cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása az alábbi területeken:

ba)    a Szövetkezet út, Szabadság tér, Dózsa György út, Bercsényi út, Petőfi Sándor utca, Nádor utca, Hatvani út, Thököly út által határolt városközponti területen,

bb)    a 31-es és 32-es főközlekedési útvonalak, az Attila u., Szelei út, Kórház út, Rét u. Szent István krt., Szent Imre herceg út, Nádor u., Hatvani út, Szőlő u., Rákóczi út, Vaspálya u., Thököly út, Bercsényi út, Ady Endre út, Kinizsi u., József Attila u., Ártér u., Messzelátó u., Kárpát u., Kossuth Lajos u., Ifjúság u. közterületi határvonala mentén elhelyezkedő ingatlanokon.


c) Az épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, a meglévő előtető, védőtető, ernyőszerkezet felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása, ha ehhez az épület tartószerkezetét nem kell megváltoztatni, átalakítani, megbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni.


d) Épületben az önálló rendeltetési egységek számának változtatása, a rendeltetés megváltoztatása.


e) Kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 20,0 m2 alapterületet.


f) Nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg a nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot.


g) Önálló reklámtartó építmény építése, felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenység után sem haladja meg

                        ga)  beépítésre nem szánt területen a 9,0 m magasságot,

                        gb)  beépítésre szánt területen a 4,5 m magasságot.


h) A 6,0 m vagy annál kisebb magasságú, a 60 m3 vagy annál kisebb térfogatú siló, ömlesztettanyag-tároló, nem veszélyes folyadékok tárolója, nem veszélyes anyagot tartalmazó, nyomástartó edénynek nem minősülő, föld feletti vagy alatti tartály, tároló elhelyezéséhez szükséges építmény építése, vagy a már meglévő ilyen építmény felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése.


i) Közterülettel határos kerítés és azzal egybeépített építmény építése, átépítése.


j) Közterületről látszó klíma kültéri egység építményen való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni.


k) Elektronikus hírközlési építmény:

ka) műtárgynak minősülő antennatartó szerkezet létesítése, ha annak

      bármely irányú mérete a bruttó 6,0 m-t nem haladja meg, vagy

kb) az antennatartó szerkezet méretétől függetlenül a szerkezetre

     antenna felszerelése, ha az antenna bármely irányú mérete a 4,0 m-t

      nem haladja meg.


4.  §


(1) A jelen rendelet előírásai szerinti településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni meglévő építmények rendeltetésének – részleges vagy teljes – megváltoztatása esetén, amennyiben az új rendeltetés szerinti területhasználat

a) telepengedélyezési eljárás lefolytatását teszi szükségessé,

b) a korábbi rendeltetéshez képest

               ba) környezetvédelmi (elsősorban zaj- és légszennyezési)

                            szempontból kedvezőtlenebb helyzetet teremt,

bb) jelentősen megváltoztatja az ingatlanon belüli gépkocsi-forgalmat, vagy

bc) a jogszabályi előírásoknak megfelelően többlet-parkolóhelyek

       és/vagy rakodóhely kialakítását teszi szükségessé,

c) érinti a közterület kialakítását, vagy a közterületen lévő berendezéseket vagy növényzetet, valamint ha

d) érinti a kapcsolódó közterület közúti, gyalogos, vagy kerékpáros forgalmát, vagy azok biztonságát veszélyeztetheti.


5.  §


(1)  Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni reklámhordozó berendezések elhelyezésekor az alábbi esetekben:

a) Ha a reklámhordozó felülete összességében az 1 m2-t meghaladja

b) Mérettől függetlenül minden reklámhordozó esetében az alábbi területeken:

   ba)    a Szövetkezet út, Szabadság tér, Dózsa György út, Bercsényi út, Petőfi Sándor utca, Nádor utca, Hatvani út, Thököly út által határolt városközponti területen,

   bb) a 31-es és 32-es főközlekedési útvonalak, az Attila u., Szelei út, Kórház út, Rét u., Szent István krt., Szent Imre herceg út, Nádor u., Hatvani út, Szőlő u., Rákóczi út, Vaspálya u., Thököly út, Bercsényi út, Ady Endre út, Kinizsi u., József Attila u., Ártér u., Messzelátó u., Kárpát u., Kossuth Lajos u., Ifjúság u. közterületi határvonala mentén elhelyezkedő ingatlanokon.

c) Közterületen vagy közhasználatú magánterületen elhelyezett

   ca) hirdetőoszlop,

   cb) citylight berendezés

   cc) megállító tábla,

               elhelyezése esetén.


(2)  Amennyiben az (1) bekezdésben felsorolt reklám-, vagy hirdető-berendezések elhelyezésére közterületen kerül sor, a közterület-használati szerződés megkötésére csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján, és az abban meghatározott kikötések figyelembevételével kerülhet sor.

4. A településképi bejelentési eljárás szabályai


6.  §


(1) A településképi bejelentési eljárás az ügyfél által a polgármesternek címzett, de a főépítészhez benyújtott – papíralapú – bejelentésre indul. A bejelentéshez papíralapú műszaki dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni.

(2) A dokumentációnak – a bejelentés tartalmától függően, szükség szerint – legalább az alábbi munkarészeket kell tartalmaznia:

a) a 3. § szerinti építési tevékenység esetén

      aa) műszaki leírást

      ab) helyszínrajzot a szomszédos építmények és terepviszonyok feltüntetésével

      ac) alaprajzokat, metszeteket a megértéshez szükséges mértékben

      ad) valamennyi homlokzatot

      ae) utcaképi vázlatot, amennyiben az építmény az utcaképben megjelenik

      af) fotódokumentációt


b) a 4. § szerinti rendeltetésmódosítás esetén

      ba) műszaki leírást, amely tartalmazza az új rendeltetésnek megfelelő használat, technológia jellemzőit, a módosítás nyomán a szomszédos és a környező ingatlanokat érő hatásokat, valamint a szükségessé váló járulékos beavatkozásokat

      bb) helyszínrajzot a szomszédos építmények és terepviszonyok feltüntetésével

      bc) parkolási mérleget

      bd) a közterületről látható felületek, homlokzatok változtatásának bemutatását

      be) fotódokumentációt


c) az 5. § szerinti reklámhordozó elhelyezése esetén

      ca) műszaki leírást

      cb) helyszínrajzot

      cc) a reklámhordozó elhelyezésének, vagy rögzítésének módját

      cd) épületre helyezendő reklámhordozó esetén az érintett teljes homlokzat

             ábrázolását

      ce) fotódokumentációt


(3) A 3-5. § szerinti tevékenység a bejelentés alapján – az (5) bekezdés szerinti igazolás birtokában, az abban foglalt esetleges kikötések figyelembevételével – megkezdhető, ha ahhoz más hatósági engedély nem szükséges.

(4) A polgármester a tervezett építési tevékenységet, reklámelhelyezést vagy rendeltetésváltoztatást – kikötéssel vagy anélkül – tudomásul veszi és a bejelentőt erről a tényről igazolás megküldésével értesíti, ha a bejelentés

a) megfelel a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben meghatározott, továbbá – a csatolandó dokumentációt illetően – a (2) bekezdésben előírt követelményeknek,

b) a tervezett építési tevékenység, vagy reklám illeszkedik a településképbe,

c) a tervezett rendeltetés-változás illeszkedik a szomszédos és a környező beépítés sajátosságaihoz, azok, valamint a határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát indokolatlan mértékben nem zavarja, vagy korlátozza.


(5) A polgármester megtiltja a bejelentett építési tevékenység, reklámelhelyezés vagy rendeltetésváltoztatás megkezdését és – a megtiltás indokainak ismertetése mellett – figyelmezteti a bejelentőt a tevékenység bejelentés nélküli elkezdésének és folytatásának jogkövetkezményeire, ha a bejelentés

a) nem felel meg a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendeletben meghatározott, továbbá – a csatolandó dokumentációt illetően – a (2), (3) előírt követelményeknek,

b) a tervezett építési tevékenység, vagy reklám nem illeszkedik a településképbe,

c) a tervezett rendeltetés-változás nem illeszkedik a szomszédos és a környező beépítés sajátosságaihoz, vagy ha a bejelentés és az ahhoz csatolt dokumentáció nem igazolja, hogy az új rendeltetés a környező ingatlanok, valamint a határoló közterületek rendeltetésszerű és biztonságos használatát indokolatlan mértékben nem zavarja, vagy nem korlátozza.


7.  §


(1) A településképi bejelentés tudomásul vételét tartalmazó igazolást, vagy a tudomásulvétel megtagadását tartalmazó határozatot a polgármester a bejelentés megérkezésétől számított 8 napon belül adja ki.

(2) A polgármesternek a településképi bejelentéssel kapcsolatos döntését a települési főépítész készíti elő.

(3) Az igazolás reklám- és hirdető-berendezések esetében 3 évig érvényes, egyéb esetekben az igazolás határozatlan időtartamra szól.

(4) A bejelentés elmulasztása, vagy a polgármester döntésében foglaltak megszegése esetén 50.000 forintig terjedő pénzbírság szabható ki.


III. Fejezet


A településképi kötelezési eljárás


8.  §

(1) A polgármester településképi kötelezési eljárást folytathat le

a) A településképet rontó reklámok, cégérek megszüntetése érdekében, amennyiben ezek nem felelnek meg az elhelyezési, létesítési, megjelenési, méretbeli szabályoknak, valamint, ha a hirdetmény és hirdető berendezés

  1. állapota nem megfelelő
  2. megjelenése idejét múlt vagy félrevezető
  3. nem illeszkedik környezetéhez

b) A helyi építészeti értékvédelem érdekében, amennyiben az építmény, műtárgy, településképi elem műszaki, esztétikai állapota vagy használati módja nem felel meg a helyi építési szabályzat vagy értékvédelmi rendelet előírásainak.


(2) A polgármester az (1) bekezdés szerinti eljárásban az érintett ingatlan tulajdonosát – a helyi építészeti értékek, a településkép védelme érdekében – az építmény, építményrész felújítására, átalakítására kötelezheti.

(3) A (2) bekezdésben foglaltak megszegése, vagy teljesítésének elmaradása esetén 50.000 ft-ig terjedő pénzbírság szabható ki.


Záró rendelkezések


9.  §


(1) Ez a rendelet 2013. szeptember 01. napján lép hatályba.

(2) A rendeletben foglalt szabályokat a hatályba lépést követően indult eljárások során kell alkalmazni.