Böhönye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2013. (XI,.21.) önkormányzati rendelete

A talajterhelési díjról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2017. 12. 08

BÖHÖNYE KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT

KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK

28/ 2013. (XI.21.)

önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Böhönye Községi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikke (1) bekezdése a.) pontja valamint a módosított környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A. § (2), valamint a 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a talajterhelési díjról az alábbi rendeletet alkotja

1. §

A rendelet célja

A rendelet célja a környezet védelmén belül a talaj, valamint a felszín alatti vizek mennyiségi és minőségi védelme, a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvíz elhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos sajátos szabályok megalkotása. 

2. §

A rendelet hatálya

A rendelet hatálya kiterjed Böhönye község közigazgatási területén a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelvezetést alkalmazóra /továbbiakban: kibocsátó/, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá. 

3. §

Talajterhelési díj alapja

(1) A vízmennyiség mérővel nem rendelkező kibocsátó esetében 10 l/fő/nap átalány-vízmennyiség képezi a talajterhelési díj alapját.

(2) A talajterhelési díj alapja csökkenthető továbbá az ivóvízvezeték meghibásodása következtében elszivárgott víz mennyiségével, melyet vízszolgáltató által kiállított jegyzőkönyvvel, illetve egyéb okirattal hitelt érdemlően igazolni szükséges.

(3) A díjalapba nem számít bele a locsolási mérővel mért és fogyasztott vízmennyiség.

(4) A díjalapba nem számít be a locsolási kedvezményként a locsolási mérővel nem rendelkező kibocsátónál teljes évi vízfogyasztása mennyiségéből a nyári hónapokra június, július, augusztus hónapokra eső vízfogyasztás 10%-a.

Nem terheli díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót, akinél a közcsatorna kiépítésre került, de műszakilag - az ivóvízellátást és szennyvízcsatorna szolgáltatást nyújtó igazolása szerint - nem áll számára rendelkezésre.

4.§

Adatszolgáltatási és eljárási szabályok

  1. A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos adóztatási feladatokat az önkormányzat adóhatósága /Böhönyei Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője/ látja el. 
  2. A talajterhelési díjat az önkormányzati adóhatóság által megjelölt számla – talajterhelési díj  beszedési számla – javára kell befizetni. A számlára befolyt összeget az önkormányzati Környezetvédelmi Alap javára kell átutalnia a befizetést követő hó 10. napjáig.     
  3. A bevallást az önkormányzati adóhatóság által meghatározott formanyomtatványon kell megtenni.
  4. A bevallás:

-a kibocsátó azonosításához,

-a díj alapjának, a kedvezményeknek, a díj összegének megállapításához szükséges adatokat tartalmazza. 

  1. A kibocsátó köteles a talajterhelési díj bevallása ellenőrzése érdekében a fogyasztott vízmennyiségről a közüzemi szolgáltató által kiállított számláit, valamint az elszállított szippantott szennyvíz elszállításáról szóló számláit 5 évig megőrizni. Megőrizendők az vízóra hitelesítés bizonylatai.    
  2. A díjfizetési kötelezettségét bevallással bejelentő kibocsátót az önkormányzati adóhatóság nyilvántartásba veszi. 
  3. A fizetendő díjat a kibocsátó az adóbevallás során maga állapítja meg az adóhatóságnak a külön jogszabály szerinti tartalommal és határidővel. 

5.§

A díj befizetése

  1. A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania, és bevallania (önadózás) a tárgyévet követő év március 31. napjáig.
  2. A bevallott díjat három egyenlő részletben május 15-ig, július 15-ig illetve október 15-ig kell megfizetni.
  3. A közszolgáltató a szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díj megállapításához és ellenőrzéséhez szükséges adatokat a települési önkormányzati adóhatóság rendelkezésére bocsátja:
  • tárgyévet követő év február 28. napjáig a kibocsátók ivóvíz fogyasztásáról, figyelemmel a korrigált locsolási kedvezmény és a meghibásodások következtében elszivárgott víz mennyiségére.

                                                             

6. §

Kedvezmények

(1) A talaj terhelési díj fizetésére kötelezett kibocsátó 2014-ben az e rendelet alapján megállapított talajterhelési díj 60 %- át köteles megfizetni.

(2) Az (1) bekezdésben szereplő kedvezményes, számított talajterhelési díj : 

a.)7 %- át kell megfizetnie annak az egyedül élő lakossági kibocsátónak, akinek rendszeres jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimumot,

   b) 15 %- át kell megfizetnie annak az egyedül élő lakossági kibocsátónak, akinek rendszeres jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %- át,

c.) 10 %- át kell megfizetnie annak a lakossági kibocsátónak, aki több személlyel él közös háztartásban, és az egy főre jutó rendszeres jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimum 100 %- át,

d.) 20 %- át kell megfizetnie annak a lakossági kibocsátónak, aki több személlyel él közös háztartásban, és az egy főre jutó rendszeres jövedelem nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíj minimum 150 %- át,

(3) A (2) bekezdésben szereplő kedvezmény nem illeti meg azt a kibocsátót, akinek talajterhelési díjhátraléka van.

(4) A kedvezményt meg kell szüntetni, ha jogosultságot kizáró körülmény következik be.

7.§

Záró rendelkezések

  1. A talajterhelési díj megfizetésére, bevallására és az ehhez kapcsolódó jogkövetkezményekre, a megállapításra és a beszedési jog elévülésére, pénzügyi ellenőrzésre, valamint a végrehajtásra, az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a környezetterhelési díjról szóló törvény, valamint az adózás rendjéről szóló törvény rendelkezéseit kell alkalmazni. 
  2. A talajterhelési díjból származó bevétel - a (3) bekezdésben foglaltak figyelembevételével  a talaj, valamint a felszín alatti víz mennyiségi, minőségi védelmére használható fel. 
  3. A (2) bekezdés szerinti felhasználásnak minősül különösen a csatornázás, a szennyvíztisztítás, a vízbázis védelem, a települési monitoring kialakítása és működtetése, a tartós környezetkárosodások kármentesítése, a potenciális és tényleges szennyező források szennyezésének megelőző, illetve utólagos műszaki védelme.

(4) E rendelet 2014. január 1 napján lép hatályba. Hatálybalépésével egyidejűen hatályát veszti Böhönye Község Önkormányzatának a 4/2012( III. 28.) számú a talajterhelési díjról szóló önkormányzati  rendelete valamint  az azt módosító 3/ 2013(III.18. )számú a talajterhelési díjról szóló módosító rendelete.

Böhönye, 2013. november 20.

                      Dr. Szijártó Henrik                                   Hoffmanné dr. Németh Ildikó

                            polgármester                                                             jegyző

 

Szerkesztés...

Mellékletek