Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013 (III.27.) önkormányzati rendelete

Levelek Nagyközség kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól

Hatályos: 2021. 12. 11

Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013 (III.27.) önkormányzati rendelete

Levelek Nagyközség kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól

2021.12.11.

Levelek Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. tv. 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Leveleki Cigány Nemzetiségi Önkormányzattal egyeztetve a következőket rendeli el:1

1. § A rendelet hatálya kiterjed a közművelődésben résztvevő helyi lakosságra, a nagyközség területén működő azon intézményekre, létesítményekre, szervezetekre, vállalkozásokra, társulásokra, magánszemélyekre, amelyek a jelen rendeletben meghatározott feladatokat ellátják, bekapcsolódnak annak megvalósításába.

AZ ÖNKORMÁNYZAT ÁLTAL ELLÁTOTT KÖZMŰVELŐDÉSI FELADATOK FORMÁI ÉS MÉRTÉKE

2. §2 Az önkormányzat az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó- és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása,

f) a tehetséggondozás- és -fejlesztés feltételeinek biztosítása.

3. § (1) Az önkormányzat az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző, életminőséget és életesélyt javító tanulási, felnőttoktatási lehetőségek, népfőiskolák megteremtése körében

a) a munkavállalási esély növelésére a település lakosai számára átképzések, szakmaszerzésben való részvétel segítése, szakképző és közhasznú tanfolyamokat szervez és más szervezőkkel együttműködik,

b) az életminőség javítása érdekében a település lakosai számára ismeretterjesztő képzéseket szervez és más szervezőkkel együttműködik.

(2) Az önkormányzat a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása körében

a) a helyi civil szervezetek kezdeményezéseit és gyűjtő munkáját támogatja,

b)3 a helyben összegyűjtött szellemi, művészeti értékek és hagyományőrző használati tárgyak és dokumentumok megőrzéséről és közzétételéről gondoskodik.

(3) Az önkormányzat az egyetemes, nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása körében

a)4 megszervezi a nemzeti ünnepek és megemlékezések települési rendezvényeit, , a gyermeknapot, az idősek napját, a nőnapot, az adventi forgatagot.

b)5 valamint az integrált közművelődési közösségi tér (a továbbiakban: IKSZT) éves szolgáltatási tervében szereplő rendezvényeket megszervezi,

c) a helyi civil szervezetek és egyházak rendezvényeit külön testületi döntés alapján támogatja,

d)6 az IKSZT létesítményben rendszeresen színházi előadásokat, hangversenyeket, művészeti kiállításokat szervez és a különböző korosztályok számára a kulturált szórakozási lehetőségek biztosítja, a közösségek szerveződéséhez és tevékenységhez helyet biztosít a létesítményben.

(4) Az önkormányzat az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása körében

a)7 a Képviselő-testület egyedi döntése alapján a civil szervezeteknek székhelyként biztosítja a Levelek, Ady E. u. 1-3. szám alatti 836/2 hrsz-ú IKSZT létesítményt, vagy a Levelek, Rákóczi u. 2. szám alatti 466 hrsz-ú Községháza ingatlant,

b)8 e rendelet alapján a helyi civil szervezetek és közösségek működéséhez ingyenesen biztosítja az IKSZT-ben,

c) a helyi civil szervezetek és közösségek által szervezett díjköteles rendezvények megszervezéséhez igény szerint helyszín, vagy önkormányzati eszközök, technika biztosításával segítséget nyújt külön megállapodás alapján.

(5) Az önkormányzat a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése körében

a) támogatja a különböző életkorú, érték – és érdekrendszerű civil közösségek művelődését, programjait,

b) együttműködési megállapodásokat köt a helyi civil szervezetekkel meghatározott közművelődési feladatokban részvételre.

(6) Az önkormányzat a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése körében

a) rendezvényeket szervez a helyi roma nemzetiség hagyományainak, kultúrájának megismertetésére,

b) a határon túli szlovákiai, kárpátaljai és erdélyi magyarokkal kulturális kapcsolatot épít és tart fenn,

c) a Szlovákiai Boly település önkormányzatával és általános iskolájával testvér kapcsolatot tart fenn, melynek keretében rendszeresen közös kulturális rendezvényeket valósít meg.

(7)9 Az önkormányzat a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a 836/2 hrsz. -ú ( Levelek, Ady E. u. 1-3. szám alatti)ingatlanán lévő volt művelődési ház épületében és a Levelek, 1430 hrsz-ú (cím nélküli, természetben Szabadidő u. - Zsombék u. sarok) ingatlanán lévő közösségi épületben működteti az IKSZT-t, a működéshez művelődés szervező önkormányzati közalkalmazottat foglalkoztat.

(8) Az önkormányzat az egyéb művelődést segítő lehetőségek körében közművelődési megállapodást köt a településen tevékenykedő közművelődési feladatot ellátó civil szervezetekkel és további lehatárolható önszerveződő közművelődési célú közösségekkel.

(9)10

KÖZMŰVELŐDÉS FELADATELLÁTÁS SZERVEZETI KERETEI

4. § (1)11 Az önkormányzat kötelező közművelődési feladatait saját fenntartású IKSZT-en keresztül biztosítja.

(2)12

A KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR FENNTARTÁSI, FINANSZÍROZÁSI ÉS IRÁNYÍTÁSI FELADATAI13

5. §14 (1) Az önkormányzat az IKSZT fenntartásáról saját szervezetében gondoskodik, a közművelődési alapszolgáltatások forrásait és költségeit önálló kormányzati funkciókba sorolva tarja nyilván.”

(2) Az önkormányzat különös figyelmet fordít a közművelődési feladatok ellátására és a közösségi színtereken folyó közművelődési célú tartalmi munkára – különös tekintettel a kötelező feladatok ellátásra – és éves beszámoló keretében értékeli azt, továbbá az éves költségvetési beszámoló keretében fogadja el az önkormányzat közművelődési feladatellátásának gazdálkodási adatait és a közművelődési feladatok ellátására kapott költségvetési támogatás felhasználását.”

(3) A közművelődési munka irányítása és az IKSZT fenntartásával kapcsolatos feladatok irányítása a polgármester feladata.

(4) A kötelező önkormányzati közművelődési feladatok ellátására az önkormányzat szakirányú felsőfokú végzettségű főállású közművelődési alkalmazottat nevez ki és foglalkoztat, aki számára naptári évre beiskolázási tervet, ötévenként képzési tervet készít.

A KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR HASZNÁLATA, MŰKÖDÉSE15

6. §16 Az önkormányzat biztosítja, hogy a településen a lakosság és az önszerveződő közösségek, szervezetek megfelelő rendszerességgel és időtartamban vehessék igénybe az IKSZT-t és az ott szervezett szolgáltatásokat.Az IKSZT használatának részletes szabályait, funkcióját, nyitvatartási rendjét, az ott folyó és folytatható tevékenységeket, a szolgáltatások igénybevételének feltételeit az IKSZT működési dokumentumai (pl. éves szolgáltatási terv, házirend) tartalmazzák.

7. § (1) E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti Levelek Nagyközség kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól szóló 11/2000 (IV.30.) KT. számú rendelete.

1

A bevezető a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 2. § a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 3. § (2) bekezdés b) pontja a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (3) bekezdés a) pontja a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

5

A 3. § (3) bekezdés b) pontja a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 3. § (3) bekezdés d) pontja a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 3. § (4) bekezdés a) pontja a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 3. § (4) bekezdés b) pontja a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (4) bekezdésével megállapított szöveg.

9

A 3. § (7) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 3. § (5) bekezdésével megállapított szöveg.

10

A 3. § (9) bekezdését a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 9. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

11

A 4. § (1) bekezdése a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

12

Módosította a 9/2019 (VI.27.) ör. 1 §-a hatályos 2019. 07. 01.től A 4. § (2) bekezdését a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 9. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

13

Az „A KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR FENNTARTÁSI, FINANSZÍROZÁSI ÉS IRÁNYÍTÁSI FELADATAI” alcím címe a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

14

Az 5. § a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

15

Az „A KÖZÖSSÉGI SZÍNTÉR HASZNÁLATA, MŰKÖDÉSE” alcím címe a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 7. §-ával megállapított szöveg.

16

A 6. § a Levelek Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2021. (XII. 10.) önkormányzati rendelete 8. §-ával megállapított szöveg.