Öcsöd Nagyközségi Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2013. (II. 4.) önkormányzati rendelete

a település környezet védelméről

Hatályos: 2016. 04. 01

Öcsöd Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (II. 4.) önkormányzati rendelete

a település környezet védelméről

2016.04.01.

A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. tv. 46. §. /1/ bekezdés c/ pontjában foglalt felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése szerinti feladatkörében eljárva a települési környezet védelméről az alábbi rendeletet alkotja.

1. § A rendelet hatálya minden ingatlan tulajdonosára, kezelőjére vagy használójára (továbbiakban: tulajdonos), továbbá a közigazgatási területen tartózkodókra kiterjed függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes, vagy jogi személy illetve nem jogi személyiségű gazdasági társaság.

A köztisztaság fenntartásáról és az ingatlanok tisztántartásáról

2. § (1) Az ingatlan tulajdonosa a közterület tisztán tartásával kapcsolatban köteles rendszeresen gondoskodni:

a) az ingatlan előtti járdaszakasz, járda hiányában 1 méter széles területsáv, illetve, ha a járda mellett zöld sáv is van, az úttestig terjedő terület gondozásáról, tisztán tartásáról, szemét- és gyommentesítéséről, - különös tekintettel a pollenallergiát okozó növények irtásáról – hó eltakarításról és síkosság mentesítésről,

b) a járdaszakasz melletti nyílt árok és ennek műtárgyai tisztán tartásáról, a csapadékvíz zavartalan lefolyását akadályozó anyagok és más hulladékok eltávolításáról,

c) a járdán felnövő növényzet kiirtásáról, valamint a telekingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő nyeséséről, továbbá az ingatlan előtti közterületen lévő fák és bokrok nyeséséről,

(2) A tulajdonos az (1) bekezdésben foglalt kötelezettségének úgy köteles eleget tenni, hogy a környezetben kárt ne okozzon. Az ingatlan előtti járdaszakasz és zöldterület gyommentesítéséről, a járdán felnövő növényzet kiirtásáról a tulajdonos mechanikus úton, a kémiai beavatkozás kizárásával köteles eleget tenni.

(3) Az üzletek, vendéglátó egységek és egyéb elárusító helyek előtt az üzemeltető köteles nyitva tartási időben szemétgyűjtő edényt elhelyezni.

3. § A tulajdonos köteles gondoskodni a beépítetlen telekingatlan, valamint a beépített telekingatlanhoz tartozó terület tisztán tartásáról és gyommentesítéséről.

Zöldterület védelme

4. § (1) A tulajdonos, kezelő és fenntartó köteles a zöldterületet és zöldfelületet – a hozzá tartozó berendezési tárgyakkal, épületekkel és építményekkel együtt:

a) a rendeltetésszerű funkciójában fenntartani,

b) a mindenkori szakmai szempontoknak megfelelően jó karban tartani,

c) a szakmai szempontoknak megfelelően felújítani és fejleszteni.

(2) A helyi közlekedéssel összefüggő feladatok megvalósítása során úgy kell eljárni, hogy a közutat, járdát szegélyező, és a közúti forgalmat irányító vagy elválasztó, részben vagy egészben növényzettel borított közterületen – a közlekedés és parkolás feltételeinek rendezett biztosítása mellett – a zöldterület kellő védelmet kapjon annak érdekében, hogy funkcióját folyamatosan betöltse és épségben fennmaradjon.

(3) A közútkezelői feladatok elvégzése során úgy kell eljárni, hogy a parkosított területen a gépjárművel való közlekedésre és parkolásra szolgáló utakat és területeket egyértelműen kell jelölni.

Légszennyezésre vonatkozó szabályok

5. § (1) A lakóházakban megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben, csak arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad elégetni.

(2) Háztartásokban a kismennyiségben keletkező papírhulladék, veszélyesnek nem minősülő fahulladék háztartási tüzelőberendezésben történő égetése engedély nélkül végezhető.

(3) A tüzelőberendezésben egészségre káros égésterméket kibocsátó anyagot (különösen ipari hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, stb.) égetni tilos.

(4)1

Zaj- és rezgésvédelem

6. § (1) Közterületi rendezvényen szabadidős célú hangosító berendezés kizárólag engedéllyel üzemeltethető.

(2) Az engedély iránti kérelmet a hangosító berendezés üzemeltetőjének a közterületi rendezvény tervezett időpontja előtt legalább 15 nappal kell benyújtania a polgármesterhez, amelyhez mellékelni kell 1 db helyszínrajzot, amelyen a hangszórók elhelyezkedése is szerepel.

(3) Engedély 8.00 órától 02. óráig adható, amennyiben a zajkibocsátási határérték nem haladja meg 6.00 óra és 22.00 óra között az 50 dB-t, 22.00 óra és 06.00 óra között a 40 dB-t.

(4) Nem kell az (1) bekezdésben meghatározott engedélyt megkérni az önkormányzat éves kulturális programjában lévő rendezvények esetén.

7. § (1) Mozgó árusító jármű hirdetési célokra alkalmazott hangosító berendezése hétköznap munkanapokon 8.00 óra és 17.00 óra között, szombaton 8.00 - 12.00 óra között üzemeltethető.

(2) Mozgó árusító jármű hirdetési célokra alkalmazott hangosító berendezése vasárnap és ünnepnap nem üzemeltethető.

(3) Hangosító berendezés álló helyzetű járművön nem üzemeltethető.

8. § Tilos akár emberi hanggal, akár hangszerrel vagy más technikai, illetve egyéb eszközzel a köznyugalmat és közcsendet sértő zaj okozása, erős zajjal járó ipari és egyéb tevékenység, zajt keltő munkák (fűnyírógéppel, kapálógéppel, betonkeverővel, fűrészgéppel, stb.) végzése 20.00 – 06.00 óra, vasár- és ünnepnapokon 20.00 óra és 08.00 óra között.

Hatályba léptető rendelkezések

9. § (1) A rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba.

(2) Ezzel egyidejűleg

a) az egyes önkormányzati hatósági ügyek hatáskörének átruházásáról szóló 10/2009. /X. 28./ önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdés a) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: 1. § (5) a) Kiadja a közterületi rendezvényen a szabadidős célú hangosító berendezés használatára vonatkozó engedélyt.

b) hatályát veszti a települési környezet védelméről szóló 18/2004. (IV. 30.) önkormányzati rendelet és az azt módosító 11/2005. (III. 29.), a 18/2005. (VII. 1.) önkormányzati rendelet, a 7/2009. /VI. 29.) önkormányzati rendelet 2. §-a és a 13/2012. (V. 24.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés b) pontja.

(3) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv 15. Cikk (3) bekezdésének megfelelő követelményt tartalmaz.