Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

Hatályos: 2013. 02. 27- 2013. 07. 09

Röszke Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2013. (II. 27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről

2013.02.27.

Röszke Község Képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 23. §-a, és Magyarország 2013. évi Központi költségvetésről szóló 2012. évi CCIV. tv. alapján az Önkormányzat 2013. évi költségvetéséről az alábbi rendeletét alkotja:

1. § (1) A Képviselő-testület Röszke Község 2013. évi költségvetése

költségvetési bevételeit 428.990 e Ft-ban
költségvetési kiadásait 456.795 e Ft-ban
költségvetési bevételek és kiadások egyenlegét -27.805 e Ft-ban
bevételi főösszegét 456.795 e Ft-ban
kiadási főösszegét 456.795 e Ft-ban
határozza meg.
(2) A Képviselő-testület költségvetési hiányát, amely 24.729 e Ft összegben felhalmozási célú, 3.076 e Ft összegben működési célú
a) belső finanszírozással biztosítja – a 2012. évi zárszámadási rendelet elfogadását követően, a 2012. évi pénzmaradványból – a pénzmaradvány 27.805 e Ft összegű igénybevételével finanszírozza,
b) külső forrásból finanszírozott költségvetési hiánya nincs.

2. § Az Önkormányzat területén működő költségvetési szervek címrendje:

1.1 Röszke Község Önkormányzat Polgármesteri Hivatala (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal)
1.2 Petőfi Sándor Művelődési Ház és Községi Könyvtár (továbbiakban: Művelődési Ház)

3. § (1) Az 1. §-ban megállapított bevételi előirányzatát az 1. sz. melléklet, az intézményi működési bevételeket részletesen az 1/A. sz. melléklet, az önkormányzatok sajátos működési bevételeit és önkormányzati költségvetési (működési) bevételeit részletesen az 1/B. sz. melléklet, a normatív állami hozzájárulásokat és normatív kötött felhasználású támogatásokat jogcímenként az 1/C. sz. melléklet, a támogatásértékű működési bevételeket és a működési célú átvett pénzeszközöket részletesen az 1/D. sz. melléklet, a felhalmozási és tőke jellegű bevételeket részletesen az 1/E. sz. melléklet, az önkormányzatok sajátos felhalmozási és tőke jellegű bevételeit és önkormányzati költségvetési (felhalmozási) bevételeit részletesen az 1/F. sz. melléklet, a támogatásértékű felhalmozási bevételeket és a felhalmozási célú átvett pénzeszközöket részletesen az 1/G. sz. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat kiadási előirányzatát a 2. sz. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá. A dologi kiadásokból kiemelt feladatokat a 2/A sz. melléklet, a társadalom-, szociálpolitikai és egyéb juttatás, támogatásokat és az ellátottak pénzbeli juttatásait részletesen a 2/B. sz. melléklet, a támogatásértékű működési kiadásokat és a működési célú átadott pénzeszközöket részletesen a 2/C. sz. melléklet, a felhalmozási kiadásokat és pénzügyi befektetéseket részletesen a 2/D. sz. melléklet, a támogatásértékű felhalmozási kiadásokat és a felhalmozási célú átadott pénzeszközöket részletesen a 2/E. sz. melléklet tartalmazza.

(3) A működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel mérlegszerűen, egymástól elkülönítetten együttesen, egyensúlyban a rendelet 3. sz. melléklete, a bevételek és kiadások Áht. 102. § (3) bekezdése szerinti mérlegét a 3/A. sz. melléklet, a kötelező, önként vállalt, államigazgatási feladatok ellátásának költségvetési forrásait és kiadásait a 3/B. sz. melléklet tartalmazza.

(4) A felhalmozásokat (felújításokat, beruházásokat) és forrásaikat a 4. sz. melléklet, a többéves kihatással járó feladatokat évenkénti bontásban és összesen (szöveges indoklással) a 5. sz. melléklet, az év várható bevételi és kiadási előirányzatainak teljesüléséről előirányzat-felhasználási ütemtervet a 6. sz. melléklet, a közvetett támogatásokat (szöveges indoklással) a 7. sz. melléklet, az Önkormányzat és költségvetési szervek 2013. évi költségvetési létszámkeretét 8. sz. melléklet, a Közfoglalkoztatottak éves létszámkeretét a 8/A. sz. melléklet tartalmazza.

E bekezdésben lévő mellékletek szerinti tartalommal kell a következő években ezen mérlegeket elkészíteni.
(5) Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programok, projektek 2013. évi bevételeit, kiadásait a 9. sz. melléklet tartalmazza.

4. § (1) 2013. évben a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötését nem tervezi az önkormányzat.

5. § (1) Az esetlegesen befolyó bevételi többlet az általános tartalékot képezi, melyet elsősorban felhalmozási célú kiadásra lehet fordítani.

(2) Az általános tartalékkal való rendelkezési jogát az (1) bekezdésben meghatározottak figyelembevételével a Képviselő-testület a polgármesterre átruházza.

(3) Az Önkormányzat céltartalék elkülönítéséről 6.000 e Ft összegben (ebből működési céltartalék 4.000 e Ft) rendelkezik, amely:

Ø vis maior eseményekkel kapcsolatos pályázati önrész biztosítására,
Ø évközi többletigények teljesítésére,
Ø elmaradt bevételek pótlására használható fel.

6. § A jóváhagyott előirányzatok közötti átcsoportosítást, módosítást a Képviselő-testület engedélyezheti, melyet a költségvetési szervek estében is alkalmazni kell.

7. § (1) A Képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy az átmenetileg fel nem használt pénzeszközöket felhasználásig tartós, vagy rövidlejáratú betétben, értékpapírban helyezze el, vagy onnan kivegye. A betét összege nem haladhatja meg a felhalmozási célú bevételeknél átmenetileg fel nem használt forrásokat.

(2) A 3 hónapra vagy ennél hosszabb időre lekötött (lekötendő) pénzeszközt, amennyiben ilyennel rendelkezne az Önkormányzat

a) felhalmozási célú kiadásra vagy (és)

b) 2012. december 31. előtt vállalt kötelezettség teljesítésére (értve ez alatt a bírósági döntés nyomán keletkező esetleges fizetési kötelezettséget is)

lehet fordítani.

(3) A "Környezetvédelmi Alapba" befolyó bevételeket az ivóvíz- és csatornahálózat felújítására lehet kizárólag felhasználni.

(4) Magánszemélyek kommunális adója jogcímen befolyó összeget felhalmozási célú kiadásra lehet fordítani.

(5) A közbeszerzési értékhatárt el nem érő, de 500 e Ft-ot meghaladó kötelezettségvállalások esetén a szerződésekről, megrendelésekről legalább 3 ajánlat ismeretében a legelőnyösebb ajánlattevő kiválasztásával kell dönteni.

(6) A kiadások készpénzben történő teljesítésére vonatkozó részletes előírásokat Röszke Község Önkormányzata Pénzkezelési Szabályzata tartalmazza.

8. § (1) Az Önkormányzat felhatalmazza a polgármestert az e rendeletben foglalt felhalmozások (felújítások, beruházások) és egyéb kötelezettségvállalások megvalósításával kapcsolatos feladat ellátásával, melyek e rendeleten, illetve jogszabályon alapuló feladatok ellátásához szükségesek, így többek között: előkészítés, döntéshozatal (azon ügyekben, melyek helyi rendelet, szabályzat, alapján nem tartozik a Képviselő-testület vagy bizottsága hatáskörébe) utalványozás, kötelezettségvállalás, szerződéskötés.

9. § Az Önkormányzat felhatalmazza a polgármestert - szakemberek bevonásával, megbízásával - az e rendeletben foglalt cél- és címzett támogatásokkal, s egyéb pályázatokkal kapcsolatos feladatok előkészítésére, értve itt a 2013. évre fellelhető, illetve elnyerhető, és az Önkormányzat beruházásaival, alapfeladataival összhangban álló pályázatok beadásának előkészítését is, valamint arra, hogy igényeljen támogatást az Önkormányzatok által felhasználható központosított előirányzatokból:

a) lakossági közműfejlesztés támogatására,

b) határátkelőhelyek fenntartásának támogatására,

c) könyvtári és közművelődési érdekeltségnövelő támogatásra, muzeális intézmények szakmai támogatására,

d) önkormányzatok és társulásaik európai uniós fejlesztési pályázatai saját forrás kiegészítésének támogatására,

e) gyermekszegénység elleni program keretében nyári gyermekétkeztetésre,

f) önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekre

g) a 2012. évről áthúzódó bérkompenzáció támogatására

h) üdülőhelyi feladatok támogatására,

i) lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatására

a minisztériumok által meghatározott közleményekben foglaltak szerint.

Egyéb rendelkezések

10. § Illetményalap

Az Önkormányzat a 2013. évi illetményalap meghatározása tekintetében a Magyarország 2013. évi Központi költségvetésről szóló 2012. évi CCIV. törvényben megállapított illetményalaptól nem tér el.
Illetménykiegészítés
A felsőfokú iskolai végzettségű köztisztviselő illetménykiegészítésre jogosult, melynek mértéke a köztisztviselő alapilletményének 10%-a.

11. § Képzettségi pótlék

A képzettségi pótlékra jogosító munkaköröket, és képzettségeket az SZMSZ tartalmazza.

Záró és átmeneti rendelkezések

12. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.