Budapest, XXI. Kerület Csepel Önkormányzat Képviselő-testületének 31/2013. (XII.04.)

a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 53/2011. (XII.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2014. 01. 01

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. 1. bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk. 2. bekezdésében meghatározott, valamint szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (1) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 2. §-ában meghatározott feladatkörében  eljárva a szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 53/2011. (XII.15.) önkormányzati rendeletet az alábbiak szerint módosítja:


1. § A szociális rászorultság alapján megállapítható pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 53/2011. (XII.15.) önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a (3) bekezdése helyébe az alábbi szövegrész lép: 

„(3) A rendelet hatálya az aktív korúak ellátása és az önkormányzati átmeneti segély kivételével azon hajléktalan személyekre terjed ki, akik tartózkodási helyként Budapest XXI. Kerület Csepel közigazgatási területét jelölik meg az ellátás igénylésekor.”

2. § A Rendelet 5. §-ában az „átmeneti segély és rendkívüli gyermekvédelmi támogatás” szövegrész helyébe „önkormányzati átmeneti segély és önkormányzati rendkívüli gyermekvédelmi támogatás” szövegrész lép.

3. § (A Rendelet 10. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Szociális rászorultság esetén a jogosult számára a Polgármester

a) pénzbeli támogatásként

aa) ápolási díjat,

ab) önkormányzati átmeneti segélyt,

ac) önkormányzati temetési segélyt,

ad) aktív korúak ellátására való jogosultságot,

ae) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt,

af) óvodáztatási támogatást,

ag) kiegészítő gyermekvédelmi támogatást,

ah) önkormányzati rendkívüli gyermekvédelmi támogatást,

ai) önkormányzati nevelési segélyt,

b) természetbeni ellátásként

ba) önkormányzati átmeneti segélyt

bb) lakásfenntartási támogatást,

bc) lakbértámogatást,

bd) önkormányzati temetési segélyt

be) köztemetést,

bf) közgyógyellátást,

bg) adósságkezelési szolgáltatást,

bh) önkormányzati rendkívüli gyermekvédelmi támogatást

gi) önkormányzati nevelési segélyt,

bj) gyermekétkeztetés térítési díj-kedvezményt

állapít meg, állít ki vagy rendel el külön jogszabályban, valamint e rendeletben meghatározott feltételek szerint.”

4. § (1) A Rendelet 22. §-át megelőző cím helyébe az alábbi cím lép:

„Önkormányzati átmeneti segély”

(2) A Rendelet 22. §-ának (1) és (2) bekezdésében, 23. § (1), (2), (3), (4) (5) és (6) bekezdésében, 24. §-ában, 25. § (1) bekezdésében, valamint 30. § (6) bekezdésében az „átmeneti segély” szövegrész helyébe az „önkormányzati átmeneti segély” szövegrész lép.

(3) A Rendelet 23. § (3) bekezdésében és a (4) bekezdés a) pontjában a „csepeli nevelési segély” szövegrész helyébe „önkormányzati nevelési segély” szövegrész lép.

(4) A Rendelet 23. § (5) bekezdésében a „rendkívüli gyermekvédelmi támogatás” szövegrész helyébe az „önkormányzati rendkívüli gyermekvédelmi támogatás” szövegrész lép:

5. § (1) A Rendelet 26. §-át megelőző cím helyébe az alábbi cím lép:

„Önkormányzati temetési segély”

(2) A Rendelet 26. § (1) és (3) bekezdésében a „temetési segélyben” szövegrész helyébe az „önkormányzati temetési segélyben” szövegrész lép.

6. § (1) A Rendelet 30. §-át megelőző cím helyébe az alábbi cím lép:

„Önkormányzati rendkívüli gyermekvédelmi támogatás”

(2) A Rendelet 30. § (1), (3), (4), (5), (6) és (7) bekezdésében, valamint 31. §-ában a „rendkívüli gyermekvédelmi támogatás” szövegrész helyébe az „önkormányzati rendkívüli gyermekvédelmi támogatás” szövegrész lép.

7. § (1) A Rendelet 32. §-át megelőző cím helyébe az alábbi cím lép:

„Önkormányzati nevelési segély”

(2) A Rendelet 30. § (7) bekezdésében, 32. § (3), (5), (7), (9) és (10) bekezdésében a „csepeli nevelési segély” szövegrész helyébe az „önkormányzati nevelési segélyben” szövegrész lép.

(3) A Rendelet 32. § (2) bekezdés b) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„b) A kérelem benyújtását megelőző tanévben igazolatlan mulasztása nem haladja meg a három napot, vagy a tizennyolc tanítási órát.”

8. § (1) A Rendelet 33. §-át megelőző cím helyébe az alábbi cím lép:

„Önkormányzati átmeneti segély és önkormányzati rendkívüli gyermekvédelmi támogatás”

(2) A Rendelet 33. § bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„33. § Önkormányzati átmeneti segély, vagy önkormányzati rendkívüli gyermekvédelmi támogatás természetbeni megállapítása (Erzsébet utalvány, élelmiszercsomag, illetve tüzelőanyag juttatása) indokolt akkor is, ha a segítségnyújtás módja ilyen formában is célravezető.”

9. § (1) A Rendelet 46. § (5) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(5)  A 46. § (3) bekezdésének c) pontja szerinti méltányossági kedvezményről az önkormányzat fenntartásában működő nevelési intézmény intézményvezetője, az önkormányzat által működtetett oktatási intézmények tanulóinak esetében az intézményvezető indokolással ellátott javaslata alapján a polgármester dönt a család életkörülményeinek ismeretében.”    

(2) A Rendelet 46. § (6) bekezdésében az „intézményvezető” szövegrész helyébe az „intézményvezető, illetve a polgármester” szövegrész lép.

(3) A Rendelet 46. § (8) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„ A 46. § (3) bekezdés d) pontja szerinti rendkívüli méltányossági kedvezményt az önkormányzat fenntartásában működő nevelési intézmény intézményvezetője, az önkormányzat által működtetett oktatási intézmények tanulóinak esetében az intézményvezető indokolással ellátott javaslata alapján a polgármester – jogorvoslati kérelem esetén a Képviselő-testület – nyújthat, amennyiben az e rendelet 46. § (3) bekezdés a)-c) pontjai alapján meghatározott, kedvezményekkel csökkentett étkezési térítési díj mértékének megfizetése a család számára továbbra is jelentős megterhelést jelentene.”

10. § (1) A Rendelet 47. § (1) bekezdés d) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép:  

„d) Amennyiben az intézményi keretösszeg az intézményi éves kiadásokat várhatóan nem fogja fedezni, úgy az önkormányzat fenntartásában működő nevelési intézmény vezetője, illetve a polgármester a túllépést megelőző 30 napon belül kérheti a HFFB-től az intézményi keretösszeg tartalékösszegből történő pótlását. A HFFB a Képviselő-testület külön rendeletében meghatározott éves keretösszegen, előirányzaton nem terjeszkedhet túl.”

(2) A Rendelet 47. § (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul és az alábbi (3)-(4) bekezdéssel egészül ki:

„(2) A kedvezmény iránti kérelmeket a kérelmezők az önkormányzat fenntartásában vagy működtetésében lévő intézmények vezetőinél terjeszthetik elő.

(3) A 46. § (3) illetve (8) bekezdésben meghatározott döntés meghozatalát követően a döntéshozó kérelmezőt a kedvezmény jogcímének és mértékének megjelölésével, valamint a kedvezmény alapján fizetendő térítési díj meghatározásával értesíti.

(4) Amennyiben a kedvezmény nyújtását az arra jogosult az e rendeletben meghatározottak szerint megszünteti, úgy e döntéséről a jogosultat a megszüntetés indokainak ismertetésével értesíteni köteles.”

11. § A Rendelet 48. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(1) A polgármester az arra jogosultak számára méltányossági alapon közgyógyellátásra való jogosultságot állapít meg.”

(2) A Rendelet 48. § (4) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(4) A méltányossági közgyógyellátásra való jogosultságról a polgármester dönt.”

12. § A Rendelet 49. §-át megelőző cím helyébe az alábbi cím lép:

„Önkormányzati temetési segély”

(2) A Rendelet 49. § (1) bekezdésében a „temetési segély” szövegrész helyébe az „önkormányzati temetési segély” szövegrész lép.

13. § (1) E rendelet – a (2) bekezdésben meghatározottak kivételével – kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet 11. §-a 2014. január 1. napján lép hatályba.

(3) E rendelet 2014. január 2. napján hatályát veszti.