Belváros Lipótváros Budapest Főváros V. kerület Önkormányzat Képviselő-testületének 33/2013. (XI. 14.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat köztisztviselői és közalkalmazottai lakáscélú munkáltatói támogatásáról

Hatályos: 2013. 11. 22- 2016. 03. 24


Belváros-Lipótváros Önkormányzatának Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 1. § e) pontjában, a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvényben, a munkatörvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben, a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 1. számú melléklet 2.7. pontja és a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001.(I.31.) Korm. rendelet 3. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:



  1. Fejezet

                                        Általános rendelkezések


  1. A rendelet célja

1. § A munkáltatói támogatás célja, hogy az Önkormányzat pénzbeli támogatással segítse az általa foglalkoztatott köztisztviselők, fizikai munkavállalók és közalkalmazottak lakáshoz jutását, illetve a már meglévő lakásingatlanon végzett lakáscélú beruházások megvalósítását.


 2. A rendelet hatálya

2. § A rendelet hatálya a polgármesterre, az alpolgármester(ek)re és a Polgármesteri Hivatalban, valamint az Önkormányzat által működtetett költségvetési intézményekben foglalkoztatott, határozatlan időre kinevezett köztisztviselőre, fizikai munkavállalóra és közalkalmazottra (a továbbiakban: munkavállaló) terjed ki.


II. Fejezet


A támogatás formái, mértéke, időtartama és igénybevételének feltételrendszere


3. A támogatás formái

3. § (1) Belváros-Lipótváros Önkormányzata a Polgármesteri Hivatal útján, a 2. §‑ban felsorolt személyek részére pénzintézet útján, az OTP Bank Nyrt-vel (a továbbiakban: pénzintézet) kötött bankszámlaszerződés szerint

a) kamatmentes munkáltató kölcsönt és

b) különösen indokolt esetben vissza nem térítendő munkáltatói támogatást

nyújthat.

(2) A két támogatási forma együttesen is adható.

(3) A támogatások

a) lakás vásárlásához, cseréjéhez,

b) lakás építéséhez,

c) lakás bővítéséhez,

d) lakás korszerűsítéséhez és

e) lakás felújításához

igényelhetők.


4. A támogatás mértéke és időtartama


4. § (1) A munkáltatói támogatás mértéke

a) a 3. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott kölcsön esetén legfeljebb 1.250 ezer forint,

b) a 3. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott támogatás esetében legfeljebb 750 ezer forint

lehet.

(2) A munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállalónak hitelintézet útján, vissza nem térítendő támogatás (ideértve a munkáltató által lakáscélú felhasználásra nyújtott kölcsön elengedett összegét is) a vételár vagy a teljes építési költség 30 %-áig, de több munkáltató esetén is az utolsó folyósítástól számított 5 évenként legfeljebb 750 ezer Ft-ig terjedő összegben adható adómentesen.

5. § (1) A munkáltatói kölcsönt havi egyenlő részletekben 7 év alatt kell visszafizetni.

(2) Különösen indokolt esetben a kölcsön visszafizetése legfeljebb 10 évre engedélyezhető.

(3) A munkáltatói kölcsön visszafizetésének időtartama alatt, indokolt esetben, írásbeli kérelemre a törlesztés legfeljebb két évre felfüggeszthető. Ez esetben a futamidő változatlanul hagyása mellett – a felfüggesztés időtartamára számított kölcsön összegének arányos elosztásával – a tartozás havi összegét növelni kell.

(4) Kivételes méltánylást érdemlő esetben, írásbeli kérelemre a kölcsön hátralévő összege

a) csökkenthető vagy

b) elengedhető

ha a munkavállaló az igénybevett munkáltatói támogatás legalább 50 %-ának visszafizetését teljesítette.

(5) Ha a munkavállaló munkaviszonya neki felróható okból szűnik meg, a kölcsön még ki nem egyenlített részét egy összegben esedékes megfizetni.


5. A támogatás igénybevételének feltételei


6. § (1) E rendelet alapján a munkavállaló az alábbi feltételek együttes fennállása esetén részesíthető lakáscélú munkáltatói támogatásban

a) legalább egy éves közszolgálati, illetve közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik,

b) az építeni, vásárolni, korszerűsíteni kívánt lakás nagysága nem haladja meg a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001.(I.31.) Korm. rendelet 3. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott, méltányolható lakásigény mértékét,

c) a támogatással épített, vásárolt, korszerűsített lakás saját lakáshelyzetének rendezésére szolgál,

d) vállalja, hogy a rendelkezésre álló saját, illetőleg az e célra más szervtől (pénzintézet, önkormányzat) igénybevett anyagi eszközöket és a munkáltatói támogatás összegét az igényelt célra használja fel,

e) hozzájárul ahhoz, hogy az ingatlanra a támogatást nyújtó szerv javára a kölcsön visszafizetésének teljesítéséig az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjog kerüljön bejegyzésre,

f) vállalja a kölcsönszerződésben meghatározott feltételek teljesítését,

g) korábbi lakáscélú munkáltatói támogatását visszafizette.

(2) Ha a támogatást igénylők házastársi vagy élettársi kapcsolatban élnek és mindkét fél a rendelet hatálya alá tartozó hivatal, intézmény, illetve önkormányzat dolgozója, saját jogon mindketten kérhetnek munkáltatói támogatást.


III. Fejezet


A támogatás igénylésének, elbírálásának, folyósításának és törlesztésének szabályai


6. A támogatás igénylése és elbírálása


7. § (1) A munkavállaló a támogatás iránti kérelmet az e célra rendszeresített formanyomtatványon a Polgármesteri Hivatalban osztályvezetőjéhez, az Önkormányzat által működtetett intézményekben az intézményvezetőhöz nyújtja be véleményezés és továbbítás céljából.

(2) A kérelmeket a Polgármesteri Hivatal Népjóléti Osztálya vezetőjének kell továbbítani.

(3) A kérelmek beérkezése folyamatos, elbírálásukra negyedévente kerül sor.

(4) A beküldött kérelmeket érkezési sorrendbe nyilvántartásba kell venni.

8. § (1) A támogatás iránti kérelmek elbírálásáról köztisztviselők és fizikai munkavállalók esetében a Jegyző, a közalkalmazottak és a Jegyző esetében a Polgármester dönt a 8. § (2) bekezdés szerinti bizottság javaslata alapján. Az Alpolgármester(ek) és a Polgármester  esetében  a  Képviselő-testület  hoz döntést a Jogi, Ügyrendi és Közbeszerzési Bizottság  javaslata alapján.

(2) A köztisztviselők és közalkalmazottak esetében a munkáltatói támogatás iránti kérelmeket 5 tagból álló bizottság tárgyalja meg.

(3) A Bizottság tagjai

a) a jegyző,

b) a népjóléti osztály vezetője,

c) a jegyzői titkárság vezetője,

d) a pénzügyi osztály vezetője és

e) az építési és műszaki osztály vezetője.

(4) A támogatási kérelem elbírálásáról a munkavállaló írásban kap értesítést.

(5) A támogatásban részesült munkavállalóval megállapodás kerül megkötésre, amely alapján a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya az illetékes pénzintézet felé a szükséges intézkedést megteszi.


7. A támogatás folyósítása


9. § (1) Az Önkormányzat a munkavállalók lakáscélú támogatására a kamatmentes kölcsönt és a vissza nem térítendő támogatást az adott évi működési költségvetése és a költségvetési pénzmaradvány terhére nyújtja.

(2) A munkáltatói támogatásra fordítható összeget a Képviselő-testület a mindenkori éves költségvetési rendeletben hagyja jóvá.

(3) A lakástámogatási alapot a Polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztálya tartja nyilván és intézkedik a lakáscélú kölcsön nyújtására felhatalmazott pénzintézet útján az Önkormányzat és a munkavállaló között létrejött megállapodásban megjelölt összeg folyósítása iránt.

(4) A lakástámogatási alapot

a) az évi költségvetésben meghatározott keretösszeg,

b) a támogatásban részesült munkavállaló által visszafizetett törlesztés összege,

c) késedelmi kamatok

biztosítják.


8. A kölcsöntörlesztés szabályai


10. § (1) A lakáscélú támogatásra létrehozott alapból nyújtott kölcsönt a munkavállaló kamatmentesen a megállapodásban meghatározott havi részletekben és időtartam alatt köteles visszafizetni a támogatást folyósító pénzintézetnél vezetett hitelszámlára.

(2) A kölcsön megállapodás szerinti törlesztő részletének nem fizetése esetén a munkavállaló a kamatmentességet elveszti, a késedelmes visszafizetés esetén a munkavállalót a Ptk. természetes személyekre esetében késedelmi kamat mértékére vonatkozó rendelkezése alapján, kamatfizetési kötelezettség terheli. A késedelmi kamat az Önkormányzatot illeti meg.

(3) A munkáltatói kölcsönt folyósító pénzintézet által felszámított kezelési költség a kölcsönt igénybe vevő munkavállalót terheli.

(4) Az Önkormányzat bankszámlaszerződésben rögzített megbízása alapján a kölcsönt folyósító pénzintézet a visszafizetés biztosítása érdekében a munkavállaló ingatlanára a kölcsön visszafizetésének teljesítéséig az ingatlan-nyilvántartásba jelzálogjogot jegyeztet be a támogatást nyújtó szerv javára.

(5) A munkavállaló ingatlanára történő jelzálog bejegyzés költsége az Önkormányzatot, a munkáltatói kölcsön visszafizetése esetén a jelzálogjog törlésének költsége a munkavállalót terheli.

(6) A munkavállaló által teljesített visszafizetéseket a pénzintézet az Önkormányzat lakáscélú támogatási alapja számlájára negyedévenként elszámolja és átutalja. A visszafizetett összegek lakáscélú támogatás folyósításához újra felhasználhatók.

11. § Ha a támogatásban részesült munkavállaló a munkáltatói kölcsönnel terhelt lakását másik lakásra cseréli el, vagy adás-vételi szerződéssel szerez újabb tulajdonába kerülő lakást, a kölcsöntartozást biztosító jelzálogjog az Önkormányzat hozzájárulása esetén – a cserével, illetve adás-vétellel megszerzett lakásra bejegyezhető, melynek költsége a munkavállalót terheli.



IV. Fejezet


Vegyes és záró rendelkezések


9. Vegyes rendelkezések


12. § (1) A pénzintézet az adóévben a közvetítésével nyújtott támogatásról a kifizetőre, a munkáltató a kölcsön általa elengedett összegéről a munkáltatóra az adózás rendjéről szóló törvényben előírt határidőig adatot szolgáltat az állami adóhatóságnak.

(2) A lakásépítés mindenkori építési átlagköltségét (vételárát) a Gazdasági Minisztérium a Magyar Közlönyben teszi közzé.

13. § (1) A korábbi szabályok alapján munkáltatói támogatásban részesített munkavállaló a kölcsöntartozását a kölcsönszerződésben foglalt eredeti feltételek mellett fizetheti vissza.

(2) Az 1996. évi CXII. törvény 200/B. § (1) bekezdésben meghatározott végtörlesztéshez nyújtott kamatmentes kölcsönben részesült munkavállaló is igényelhet lakáscélú munkáltatói támogatást, amennyiben a fenti célra korábban igénybevett kölcsön visszafizetését szerződés szerint folyamatosan teljesíti. A végtörlesztéshez igényelt munkáltatói kölcsönre nem vonatkoznak az e rendeletben biztosított fizetési kedvezmények.

(3) A munkavállaló korábbi munkahelyétől kapott lakáscélú támogatása az e rendeletben foglaltaknak megfelelő feltételekkel és mértékben vállalható át.

(4) Az e rendeletben nem szabályozott egyedi élethelyzetek alapján benyújtott kérelmek esetében a 8. § (1) és (2) bekezdés szerinti bizottságok tesznek javaslatot a jegyző, illetve a polgármester részére.


10. Záró és hatályba léptető rendelkezések


14. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő nap lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit a folyamatban lévő ügyeknél is alkalmazni kell.

(3) Hatályát veszti az Önkormányzat köztisztviselői és közalkalmazotti lakáshoz jutásának munkáltatói támogatásáról szóló 11/2004.(III.24.) önkormányzati rendelet, valamint az azt módosító 44/2011.(XII.8.) önkormányzati rendelet.


Rogán Antal

polgármester

Dr. Sélley Zoltán

jegyző



A rendelet kihirdetése a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján 2013. november 21. napján történő kifüggesztéssel megtörtént. A kifüggesztés időtartama 30 nap.


Dr. Sélley Zoltán

                                                                                                  jegyző






Indokolás



  1. §

A rendelet célját határozza meg.

  1. §

A rendelet hatályát határozza meg.

  1. §

A támogatás formáit írja le. Milyen formában és mire igényelhető a munkáltatói kölcsön.

  1. §

A munkáltatói kölcsön mértékét írja le.

  1. §

A kölcsön visszafizetésének módját illetve a méltányossági eseteket sorolja fel.

  1. §

A támogatás igénybevételének feltételrendszerét sorolja fel.

  1. §

A kölcsön igénylésének menetét tartalmazza.

  1. §

A kölcsön elbírálásának módját, az erre a célra létrehozott bizottság tagjait ismerteti.

  1. §

A támogatás folyósításához kapcsolódó szabályokat tartalmazza. Az erre a célra létrehozott lakástámogatási alap pénzügyi összetételét írja le.

  1. §

A törlesztés szabályait taglalja.

  1. §

A támogatásban részesülő munkavállaló jelzálogjog bejegyzésének módosítását írja elő.

  1. §

A rendelethez kapcsolódó jogszabályok által előírt kötelezettségeket tartalmazza.

  1. §...

A végtörlesztéshez munkáltatói támogatásban részesült munkavállalókra vonatkozó rendelkezéseket és a korábbi munkahelyről átvállalt kölcsön feltételeit rögzíti.

  1. §

Hatályba léptető rendelkezések.






...