Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 33/2013. (X.31.) önkormányzati rendelete

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól szóló többször módosított 18/1999. (VI. 18.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 11. 01- 2013. 11. 01

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


Zalaegerszeg Megyei Jogú Város kötelező önkormányzati közművelődési feladatairól szóló többször módosított 18/1999. (VI. 18.) számú önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 1. §-a helyébe az alábbi rendelkezés lép:


„1. §


Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: törvény) 4. §-ában meghatározott kulturális és művelődési jogok Zalaegerszegen történő gyakorlása feltételeinek biztosítását kötelező feladatának tekinti.”   


2. §


A Rendelet 3. § f) pontja helyébe az alábbi rendelkezés lép: 

„f) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlésének illetékes bizottságaira, így különösen a kulturális ügyekért felelős szakbizottságára,”


3. §


A Rendelet 4. §-a az alábbi (10) bekezdéssel egészül ki:

„(10) A város közigazgatási területén lévő muzeális intézmény és könyvtár közművelődési tevékenységének támogatása, melynek érdekében kiemelt feladatként kezeli:

a) A kultúraközvetítő, közművelődési tevékenységgel történő hozzájárulást az egész életen át tartó tanulás folyamatához.

b) Közművelődési rendezvények és egyéb programok szervezésének, valamint közművelődési kiadványok megjelentetésének támogatását.” 


4. §


A Rendelet 6. § (1) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(1) A közművelődési szolgáltatás működéssel és fenntartással kapcsolatos feltételeinek biztosítása kötelező önkormányzati feladat, amelynek ellátására Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata költségvetési intézményként fenntartja a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központot, a Hevesi Sándor Színházat, a Griff Bábszínházat, továbbá a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtárat és a Göcseji Múzeumot, mint megyei hatókörű intézményeket, a Zalaegerszegi Városrészek Művelődési Központja és Könyvtárát, mint körzeti hatókörű intézményt.”


5. §


A Rendelet 7. § (3) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(3) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város kulturális ügyekért felelős szakbizottsága a Közgyűlés által átruházott hatáskörben jóváhagyja a közművelődési intézmények használati szabályait, szervezeti és működési szabályzatát, éves munkatervét, művelődési programját, valamint beszámolóját.”


6. §


A Rendelet 10. § (1) és (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzati fenntartású közművelődési és közgyűjteményi intézményekben a foglalkoztatottak létszámának meghatározására a törvény 93-95. §-aiban, a munka törvénykönyvéről szóló törvényben, a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvényben, valamint annak a közművelődési és közgyűjteményi területre vonatkozó végrehajtási rendeleteiben foglalt szabályok alapján kerül sor.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott intézményekben foglalkoztatottak létszámát a közgyűlés a költségvetési rendeletében állapítja meg a kötelezően ellátandó feladatokhoz igazítva.”             


7. §


A Rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe az alábbi rendelkezés lép:

„(2) Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata, közművelődési és közgyűjteményi intézményei, valamint a rendelet hatálya alá tartozó önkormányzati szervei közművelődési munkájuk során kapcsolatot tartanak a szakterületet irányító minisztériummal, a Nemzeti Művelődési Intézettel, a Zala Megyei Pedagógiai Intézettel, a kulturális és közösségi civil szervezetekkel.”    


8. §


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.


(2) Hatályát veszti a Rendelet címében a „többször módosított” és a „számú” szövegrész.



                        Dr. Kovács Gábor  sk.

                   jegyző

Gyutai Csaba sk.

                          polgármester