Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testületének 34/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 02. 27

Sátoraljaújhely Város Önkormányzat Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 10.§ (1) bekezdés, 25.§.(3) bekezdés b) pontjában, 26.§-ában 32. § (1) bekezdés b.), (3) bekezdés, 33.§ (7) bekezdés 37.§ (1) bekezdés d.) 37/A.§ (3), 38.§ (9), 45.§ (1), (5) bekezdéseiben, 48.§ (4) bekezdésében, 50.§ (3) bekezdésében, 55/C.§ (4) bekezdésében, 58/B.§ (2) bekezdésében és 132.§.(4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13.§ (1) bekezdés 8. pontjába meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. FEJEZET

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. A rendelet célja

1.§

E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében meghatározza - a magasabb szintű jogszabályok figyelembevételével - Sátoraljaújhely városban, a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátások helyi formáit, igénybevételük szabályait, valamint az ellátásokra való jogosultság feltételeit, érvényesítésének garanciáit, folyósításuk és ellenőrzésük szabályait.

.

2. A rendelet hatálya

2.§

A rendelet hatálya kiterjed Sátoraljaújhely város illetékességi területén élő a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban:  Szoctv.) 3.§ (1)-(3) bekezdésében foglalt személyekre és hajléktalanokra.

3. Értelmező rendelkezések

3.§

(1)   E rendelet alkalmazásában:

elemi kár: kizárólag életvitelszerűen lakott lakóépületet érintő tűz, jégeső, árvíz, belvíz, fagy, hó-, jég- és széltörés, vihar, villámcsapás, földrengés okozta elemi csapás.

(2) A jövedelem, család, közeli hozzátartozó, egyedül élő, egyedülálló, különélő és háztartás  fogalmakra az Szoctv. 4.§ (1) bekezdésében meghatározottak az irányadók.

4. Az ellátások formái

4.§

(1) Az Önkormányzat szociális rászorultság esetén e rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára az alábbi pénzbeli szociális ellátásokat állapítja meg:

a) önkormányzati segély

b) Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjtámogatás

c) adósságkezelési és adósságcsökkentési támogatás

(2)  Az Önkormányzat szociális rászorultság esetén e rendeletben meghatározott feltételek szerint a jogosult számára az alábbi természetbeni ellátásokat állapítja meg:

a) önkormányzati segély

b) köztemetés

c) méltányossági közgyógyellátás

d) normatív lakásfenntartási támogatás.

5. Hatásköri szabályok

5.§

(1) A Képviselő-testület hatáskörébe tartozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj elbírálása, felülvizsgálata, visszavonása.

(2) A Képviselő-testület Szociális és Egészségügyi Bizottságának hatáskörébe tartozik az:

a) önkormányzati segély,

b)adósságkezelési szolgáltatás

megállapítása, megszüntetése, felülvizsgálata, a jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátás visszatérítésére való kötelezés továbbá a megtérítés és a kamat összegének a méltányosságból való elengedése, csökkentése, illetve részletekben történő visszafizettetése.

(3) A jegyző hatáskörébe tartozik a méltányossági közgyógyellátás megállapítása, megszüntetése.

II. FEJEZET

AZ EGYES PÉNZBELI ÉS TERMÉSZETBENI ELLÁTÁSOK

6. Önkormányzati segély

6 .§

(1) Önkormányzati segély a Szoctv. 45.§ (1) és (4) bekezdéseiben előírt esetekben adható.

(2) A Szoctv. 45.§ (4) bekezdésében foglaltakon túl nem várt többletkiadásnak minősül

a) ha a kérelmező családjában minimum két tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos személyt ápol,

b) a lakhatással összefüggő valamely szolgáltatónál fennálló tartozás,

c) tüzelő beszerzése, illetve a fűtési költségekhez kapcsolódó kiadás.

7.§

(1) Önkormányzati segély állapítható meg, a (2)-(4) bekezdésben foglalt kivételektől eltekintve annak a kérelmezőnek, akinek a  családjában az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének  150 %-át.

(2) Önkormányzati segély állapítható meg amennyiben az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 210 %-át és

a) a kérelmező családjában minimum két tartósan beteg vagy súlyos fogyatékos személyt ápol, vagy

b) családban él és elemi kárt szenvedett.

(3) Önkormányzati segély állapítható meg, ha a kérelmező egyedül él és jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 250 %-át.

(4) Elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra igényelt önkormányzati segélyre jogosult az eltemettető, ha a temetés költségei nem haladják meg a helyben szokásos legolcsóbb temetés 120 %-át és az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg

a) családban élőnél az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át,

b) egyedül élő személy esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 280 %-át.

8.§


(1) Az önkormányzati segély minimális mértéke alkalmanként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 10 %-a, maximális mértéke a (2)-(3) bekezdésben foglaltak kivételével az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 50 %-a.

(2) Elemi kár esetén az önkormányzati segély maximális mértéke alkalmanként az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének ötszöröséig terjedhet.

(3)  Temetési költségek viseléséhez nyújtott önkormányzati segély összege alkalmanként a helyben szokásos legolcsóbb temetés költségeinek 10 %-a.

7. Méltányossági közgyógyellátás

9.§


A Szoctv. 50.§ (3) bekezdése szerint méltányosságból közgyógyellátásra jogosult az a személy, akinek esetében az illetékes területi egészségbiztosítási pénztár által elismert havi rendszeres gyógyító ellátás költségének mértéke eléri az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 20%-át és

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb    összegének a 150%-át, vagy

b) aki egyedülélő és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének a 200%-   át.

8. Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíj

10.§


(1) A „Bursa Hungarica”Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat keretében  ösztöndíj állapítható meg  annak a pályázatát határidőben benyújtó és a benyújtás időpontjában Sátoraljaújhelyben bejelentett lakóhellyel rendelkező pályázónak, aki megfelel a „Bursa Hungarica”Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerre vonatkozó Általános Szerződési Feltételekben meghatározott előírásoknak és e rendelet szabályai szerint szociális rászorultsága megállapítható.

(2) Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása szempontjából szociálisan rászorulónak kell tekinteni azt a pályázót, akinél az egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át. Amennyiben a gyermeket egyedülálló szülő, vagy más törvényes képviselő gondozza, vagy ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, a szociális rászorultság akkor állapítható meg, ha a háztartás egy főre jutó nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 160 %-át.

 (3) Előnyben részesül a fenti feltételeknek megfelelő azon pályázó:

a) akinél a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 100 %-át,

b) árva, vagy félárva,

c) akinek szülei elváltak, vagy különváltan élnek,

d) akinek családjában munkanélküli van,

e) aki tartós beteg, vagy fogyatékossággal élő, illetve családjában tartósan beteg, vagy rokkant személy van,

f) aki gyermeket nevel,

g) akinek családjában lévő eltartottak száma három, vagy annál több.

11.§


(1) Az ösztöndíj időtartamát és az egyéb feltételeket a mindenkori pályázati felhívás tartalmazza, melyet a Képviselő-testület hagy jóvá.

(2) A felsőoktatási intézménybe jelentkezők szociális rászorultságát a Képviselő-testület évente egyszer köteles felülvizsgálni.

(3) Az önkormányzat által folyósított ösztöndíj havi összege a pályázó általános szociális helyzetétől függően 1.000-4.000,-Ft összegig terjedhet. Az ösztöndíjtámogatás összegének megállapításánál a (3) bekezdésben foglalt feltételeket kell figyelembe venni.

(4) Az önkormányzat által megítélt ösztöndíj visszavonásra kerül, a visszavonásról hozott határozat meghozatalát követő tanulmányi félévtől, ha

a) a “B” típusú ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn, illetve a szociális rászorultság évenkénti felülvizsgálatánál nem működik együtt az önkormányzattal,

b) a támogatásban részesített “A” vagy “B” típusú pályázó elköltözik Sátoraljaújhely Önkormányzat illetékességi területéről.

(5)Az ösztöndíj elnyerésére beadott pályázatok elbírálása a Képviselő-testület hatáskörébe tartozik. A Képviselő-testület döntése ellen fellebbezésnek  helye nincs.

(6) A pályázónak a saját és vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelméről szóló igazoláson túl a szociális rászorultság igazolására csatolni kell:

a) amennyiben a szülők elváltak, jogerős bírósági ítélet másolatát,

b) több eltartott esetén iskola-, óvodalátogatási igazolásokat,

c) amennyiben a pályázó árva, félárva halotti anyakönyvi kivonat másolatát, árvaellátást megállapító határozatot,

d) amennyiben gyermeket nevel, születési anyakönyvi kivonatot,

e) állami gondozott, gyámolt esetén gyámhivatal határozatát, bíróság ítéletét,

f) igazolást tartós betegségről, határozatot rokkantság, fogyatékosság megállapításáról,

g) munkanélküliség esetén a Munkaügyi Központ igazolását,

h)vállalkozó esetén Nemzeti Adó és Vámhivatal igazolást előző évi jövedelméről.

9. Adósságkezelési szolgáltatás

Helyben elismerhető lakásnagyság meghatározása

12.§


(1) Az önkormányzat kizárólag az elismert minimális lakásnagyság mértékét szabályozza, a lakás minősége alapján az adósságkezelési támogatásra való jogosultság megállapításánál nem tesz különbséget.

(2) Sátoraljaújhely városban az elismert minimális lakásnagyság mértéke:

a) egy személyes háztartás esetén: 45 m2

b)két személyes háztartás esetén: 55 m2

c) három személyes háztartás esetén: 60 m2

d) négy személyes háztarás esetén: 65 m2

e) négy személynél több fős háztartás esetén a d.) pontban megjelölt lakásnagyság és minden további személy után 5-5 m2.

(3) A lakásnagyság mértékét az önkormányzat növelten veszi figyelembe, ha a lakás 1950. január 1. előtt épült:

a) ha a háztartás egyszemélyes                                                    30%-kal,

b) ha a háztartás kétszemélyes                                                    40%-kal,

c) ha a háztartás háromszemélyes                                              50%-kal,

d) ha a háztartás négyszemélyes vagy annál több                      60%-kal.

 (4) A (3) bekezdés esetében a lakás építésének időpontját a kérelmező hiteles tulajdoni lappal, valamint építéshatósági szakvéleménnyel köteles igazolni.

Adósságkezelési szolgáltatásba bevont adósságtípusok köre, felső határa

13.§


(1) Az önkormányzat az adósságkezelési szolgáltatásba a Szoctv 55.§ (2) bekezdésében meghatározott adósságtípusok teljes körét bevonja.

(2) Az adósságkezelési szolgáltatásba bevont adósságtípusok összegének felső határa:

a) a Szoctv. 55.§ (2) bekezdés a.)-c.) adósságok esetében 350.000 Ft,

b) a Szoctv. 55.§ (2) bekezdés d.) pontja esetében 700.000 Ft.

Jogosultsági feltételek

14.§


(1)Adósságkezelési szolgáltatásban részesíthető az a család, vagy személy, aki megfelel a Szoctv. 55.§ (1) bekezdésében foglaltaknak, valamint

a) a háztartásban az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedül élő esetén 200 %-át és

b) aki a 12.§-ban elismert minimális lakásnagyságot és minőséget meg nem haladó lakásban lakik,

c) nincs az Szoctv. 4.§ (1) bekezdés b) pontjában meghatározott mértéket meghaladó vagyona,

d) aki vállalja az adósság és a települési önkormányzat által megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözetének megfizetését.

(2) Nem részesülhet adósságkezelési szolgáltatásban az, aki

a) lakása egészét vagy egy részét bérbe, albérletbe adja, használatra átengedte, nem lakás céljára használja vagy egyéb módon hasznosítja,

b) lakására tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződést kötött,

c) önkényesen elfoglalt lakásban lakik.

Az adósságcsökkentési támogatás folyósításának módja

15.§


Az adósságcsökkentési támogatást közvetlenül az adósságkövetelés jogosultjának kell átutalással folyósítani

a) amennyiben az adósságcsökkentési támogatás egy összegben kerül megállapításra, úgy az adósságcsökkentési támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 5 munkanapon belül,

b) amennyiben az adósságcsökkentési támogatás havi részletekben kerül biztosításra, úgy havonta utólag a tárgyhót követő hó 5. napjáig.

Hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékének megállapítási módja

16.§


A hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékének  megállapítása a Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal  által ingatlanforgalmi szakértői képzettséggel rendelkező személy bevonásával történik. A hitellel terhelt ingatlan forgalmi értékének megállapításával kapcsolatos költségek a kérelmezőre nem háríthatók át.

Adósságkezelési tanácsadás

17.§


(1) Sátoraljaújhely Város Önkormányzata a külön jogszabályban meghatározott feltételek szerint az adósságkezelési tanácsadást saját intézménye, az Egyesített Szociális Intézmény keretein belül működő Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat útján biztosítja.

(2) A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat az adósságkezelési tanácsadás keretében a tanácsadó útján:

a) tájékoztatja az adóst az adósságkezelés formáiról , feltételeiről,

b) az adós hozzájárulásával megvizsgálja az adós háztartásának  gazdálkodását, fizetési kapacitását és készségét, és ennek alapján javaslatot tesz az adósság adósságkezelési szolgáltatásban történő bevonására,

c) az adósság rendezésének feltételeiről az adóssal írásbeli megállapodást (a továbbiakban: adósságkezelési megállapodást) köt,

d) az adósságkezelés időtartama alatt az adóssal kapcsolatot tart és legalább havonta egy személyes találkozás útján folyamatosan figyelemmel kíséri az adósságkezelési megállapodásban foglaltakat,

e) szükség esetén – a Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályán – kezdeményezi az adósságcsökkentési támogatásra vonatkozó döntés módosítását.

(3) Az adós köteles:

a) aktívan közreműködni az adósságkezelési  megállapodás kidolgozásában, hozzájárulni az adósságra vonatkozó adatok és információk tanácsadó által történő megismeréséhez és nyilvántartásához, valamint

b) havonta legalább egy alkalommal a tanácsadóval személyesen találkozni és őt tájékoztatni az adósságkezelési megállapodásban foglaltak végrehajtásáról,

c) az adósságtörlesztés fizetését a megadott határidőre teljesíteni és az adósságkezelési szolgáltatás igénybevételét követően havonta rendszeresen eleget tenni a lakásfenntartással kapcsolatos fizetési kötelezettségeinek is.

10. Aktív korúak ellátásának megállapítására vonatkozó feltételek

18. §

(1) Az aktív korúak ellátását kérelmező személy az Szoctv. 33.§-ában foglaltakon felül a jogosultság egyéb feltételeként köteles házának, kertjének és ingatlana környezetének rendben tartására az alábbiak szerint:

a) az általa lakott ingatlan udvarán valamint a lakásban egy-egy db szeméttároló edény elhelyezése és rendeltetésszerű használata

b) a lakáshoz tartozó udvar, kert rendben tartása, különös tekintettel az esetlegesen ott található szemét és lom eltávolítására,

c) az ingatlanhoz tartozó kert rendeltetésszerű használata, művelése,

d) az ingatlan előtti járdának (járda hiányában egy méter széles területsávnak), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területének a gondozása, tisztán tartása, szemét- és gyommentesítése, 

e) a lakás rendeltetésszerű használata az alábbiak szerint:

ea) a lakás folyamatos tisztán tartása, takarítása,                      

eb) vizes helyiség és illemhely rendeltetésszerű használata, rendszeres takarítása, fertőtlenítése,

f) az ingatlan valamint a hozzá tartozó kert, udvar rágcsálóktól, kártevőktől való mentesítése,

g) állattartásra vonatkozó helyi szabályok betartása.

(2) A kérelmező köteles az (1) bekezdésben felsorolt állapotot a jogosultság megállapítását követően is fenntartani.    

(3) A jogosultság feltételeként az (1) bekezdésben foglalt szabályok betartását az önkormányzat a Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal bevonásával ellenőrzi.

 11. Rendszeres szociális segélyre vonatkozó rendelkezések

19.§


(1) Az aktív korúak ellátására jogosult személy az Szoctv. 37. § (1) bekezdés a)-c) pontja szerinti eseteken kívül az ellátásra való jogosultság időtartama alatt kérelem alapján rendszeres szociális segélyre jogosult, amennyiben

a) munkaképességét legalább 40 %-ban elvesztette, legalább 30 %-os mértékű egészségkárosodást szenvedett, vagy akinek egészségi állapota a rehabilitációs hatóság komplex minősítése alapján nem haladja meg a 70 %-os mértéket és erről a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatalnak az egészségkárosodás minősítését tartalmazó érvényes és hatályos szakhatósági állásfoglalását vagy szakvéleményét csatolja, vagy

b) veszélyeztetett terhes és ezt szakorvos által igazolja.

(2) Az (1) bekezdés alapján nyújtott rendszeres szociális segély az (1) bekezdésben foglalt jogosultsági feltételeket megalapozó szakvélemény érvényességi idejéig állapítható meg. 


20.§


(1) Az Szoctv. 37. § (1) bekezdés b)-d) pontjában nevesített személyek részére  rendszeres szociális segély akkor állapítható meg és akkor folyósítható, ha az aktív korúak ellátására jogosult személy nyilatkozatában vállalja a Városi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézmény Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatával (3980 Sátoraljaújhely Hősök tere 10., a továbbiakban: az önkormányzat által kijelölt szerv) való együttműködési kötelezettséget.

(2) Az (1) bekezdésben előírt együttműködés keretében az a személy, akinek rendszeres szociális segélyre való jogosultságát megállapították:

a) a jogosultságot megállapító határozat jogerőre emelkedését követően 15 napon belül köteles felkeresni az önkormányzat által kijelölt szervet,

b) havonta 1 alkalommal az együtmműködésre kijelölt szervnél az általuk megadott időpontban megjelenik,

c) az ellátásra való jogosultság feltételeinek felülvizsgálatában együttműködik az önkormányzattal.

21.§


Az együttműködési kötelezettség megszegésének minősül, ha a rendszeres szociális segélyben részesülő személy:

a) elmulasztja az önkormányzat által kijelölt szervnél a rendszeres szociális segélyt megállapító határozatban előírt határidőn belül nyilvántartásba vetetni magát,

b) a beilleszkedést segítő programról írásban nem állapodik meg,

c) a beilleszkedést segítő programról írásban megállapodik, de nem teljesíti a programban foglaltakat.


22.§


(1) A beilleszkedést segítő programok - a rendszeres szociális segélyben részesülő személyek szociális és mentális helyzetéhez igazodva - az alábbiak lehetnek:

a) szocializációs program, amelynek célja az egyénnek és környezetének megfelelő, egyéni és családi életstratégiák kialakításának elősegítése

b) munkaerő-piaci esélynövelő program, amelynek célja az egyén visszavezetésének elősegítése az aktív foglalkoztatási szférába.

(2) A beilleszkedést segítő programok kötelező tartalmi elemei:

a) személyi adatok

b) megvalósítandó célok

c) a kliens feladatai

d)a családgondozó feladatai

e) az együttműködésre kijelölt szervnél történő megjelenés dokumentálása.

12. Normatív lakásfenntartási támogatás egyéb feltétele


23.§


A normatív lakásfenntartási támogatás iránti kérelmet benyújtó, illetve az ellátásra jogosult köteles teljesíteni a rendelet 18.§-ában előírtakat.

13. Köztemetés megtérítése alóli mentesség

24.§


A polgármester kérelemre, a köztemetés költségének megtérítési kötelezettsége alól a Szoctv. 48.§ (3) bekezdés b.) pontja fennállása esetén, amennyiben az eltemettetésre kötelezett személy a Szoctv. 4.§(1) bekezdés b) pontja szerinti vagyonnal nem rendelkezik

a) a teljes összeg visszafizetésére részletfizetést engedélyezhet, vagy az 50 %-át elengedheti, ha az eltemettetésre kötelezett személy

1. egyedül élő és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át, vagy

2. családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori  legkisebb összegének 150 %-át,

b) 50%-át elengedheti és a fennmaradó 50% megfizetésére részletfizetést engedélyezhet, ha az eltemettetésre kötelezett személy

1. egyedül élő és havi jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át, vagy

2. családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegét.


III. FEJEZET

ELJÁRÁSI RENDELKEZÉSEK


25.§


(1) Az e rendeletben szabályozott szociális ellátások iránti kérelmet Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal Szociális Osztályán lehet benyújtani.

(2) Temetési költségekre tekintettel önkormányzati segély iránti kérelem a temetést követő 2 hónapon belül nyújtható be.

(3) Az önkormányzat a szociális ellátásra való jogosultság elbírálása során a Szoctv. 10. §-ában foglaltakat figyelembe véve jár el.

26.§


(1) A kérelmező kérelmét - a szociális ellátások elbírálásához, az Szoctv-ben és végrehajtási rendeleteiben előírt kötelező, valamint ezen rendeletben meghatározott feltételek – hiteles igazolására alkalmas bizonylatokkal köteles ellátni. Amennyiben a kérelmező a kérelmet, illetve annak mellékleteit a hiánypótlásra történő felszólítás ellenére sem egészíti ki, illetve nem csatolja, az eljárást  meg kell szüntetni.

(2) A szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles a közös háztartásban élők      vagyoni, jövedelmi viszonyairól nyilatkozni, illetve azokat igazolni. A havi rendszeres jövedelmet hivatalos igazolásokkal kell igazolni.

(3) A kérelemhez minden esetben csatolni kell a kérelmező és családja jövedelmére vonatkozó igazolásokat, valamint a 63/2006 (III.27.) Korm. rendelet. 1. melléklete szerinti vagyonnyilatkozatot. 


27. §


A jövedelem igazolására szolgáló iratok különösen

a) a rendszeres pénzellátás esetén a pénzellátás folyósításának igazolószelvénye - nyugdíjszerű ellátás esetében az összesítő -, illetve megállapító határozata, feltéve, hogy azt más szerv állapította meg és folyósítja,

b) a foglalkoztatottaknál a munkáltató által kiállított kérelem benyújtását megelőző hónapról szóló hivatalos kereseti kimutatás,

c) az egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok tagjai esetében az állami adóhatóság igazolása és a kérelmező nyilatkozata,

d) a tartósan beteg, illetve fogyatékos gyermek egészségi állapotára vonatkozó igazolás,

e) a középfokú, vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló esetében az oktatási intézmény adott félévi igazolása a tanulói, vagy hallgatói jogviszony fennállásáról,

f) álláskereső esetén az álláskeresési ellátásról, vagy a regisztrálás tényéről, a munkaügyi központ illetékes kirendeltsége által kiadott  igazolás, határozat.

28.§


(1) Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló jogerős bírósági ítélet, gyermektartásdíjat megállapító jogerős bírósági ítélet, bíróság által jóváhagyott egyezség, vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat, vagy amennyiben - a tartásdíj fizetésére kötelezett nem fizet - végrehajtásról, illetve állam általi megelőlegezésről szóló igazolás szolgálhat.

Annak tényét, hogy kérelmező háztartásában gyámhatóság által ideiglenesen elhelyezett, vagy gyámrendelés alapján eltartott gyermek él, a gyermek ideiglenes hatályú elhelyezése és a gyámrendelés tárgyában hozott bírósági és gyámhatósági határozattal kell igazolni.

(2) A lakásban való tartózkodás jogcímének bizonyításához albérlet esetében a kérelemhez mellékelni kell a bérleti szerződést.

29.§


(1) A Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal valamint a Városi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézmény Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálata az igénylő személy vagyoni, szociális, egészségügyi, lakás, vagy egyéb körülményeinek tisztázására helyszíni szemlét tarthat, az ügyre vonatkozó lényeges nyilatkozatokat és a megállapításokat környezettanulmányban rögzíti.

(2) Az eljárás során felhasználható más hatóság, illetőleg család- és gyermekvédelemmel foglalkozó más szerv, vagy személy által készített környezettanulmány is, feltéve, hogy elkészítése óta egy hónap még nem telt el.

30.§

 (1) Jelen rendeletben szabályozott pénzbeli ellátások kifizetésének szabályaira a pénzbeli és természetbeni  szociális ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006.(III.27.) Kormányrendelet rendelkezései az irányadóak.

(2) Amennyiben az (1) bekezdésben meghatározott jogszabály a kifitezést érintően nem rendelkezik, úgy a segélyt/támogatást, a segélyt/támogatást megállapító határozat jogerőre emelkedését követő 5 munkanapon belül,  havi folyósítás esetén pedig tárgyhót követő hó 5. napjáig kell folyósítani.

(3) Az önkormányzati segély folyósítása postai úton, házi pénztári kifizetéssel, illetve banki átutalással történik.

(4) A rendelet alkalmazása során, az öregségi nyugdíj legkisebb összege változásának időpontjával változnak a szociális juttatások összegei is. Ilyen esetben a támogatások összegének változásáról nem kell külön határozatot hozni.

Az adósságkezelési szolgáltatás külön eljárási szabályai

31.§


(1) A kérelmet év közben folyamatosan lehet benyújtani. Az ehhez szükséges formanyomtatvány a Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatalban valamint a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatnál kérhető. Az adósságkezelési szolgáltatás iránti kérelmet a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat adósságkezelési tanácsadójához kell benyújtani a pénzbeli és természetbeni ellátások igénylésének és megállapításának, valamint folyósításának részletes szabályairól szóló 63/2006. (III.27.) Korm.rendelet 51.§ (2)-(3) bekezdésében foglaltakon túl az alábbi mellékletekkel:

a) a lakás használatával kapcsolatos jogviszony, valamint annak nagyságát igazoló dokumentum tulajdoni lap, adásvételi szerződés, bérleti szerződés, alaprajz másolata,

b) közüzemi számlák a havi lakásfenntartás kiadásairól,

c) a közös háztartásban élő személyek lakcím-kártyájának másolata.

(2) A jövedelem, a gyermekét egyedül nevelő szülő, és a gyermektartásdíj igazolására a 27-28.§-ban foglaltak az irányadók.

(3)  A Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálatának adósságkezelési tanácsadója:

a) helyszíni környezettanulmányban felveszi az alapvető adatokat a lakásban élő személyek életkörülményeiről, a lakás jellemzőiről,

b) számba veszi a fizetési hátralékok teljes körét, felhalmozódásának idejét adósságtípusonként,

c) megvizsgálja az adós háztartásának gazdálkodását, fizetési kapacitását, az adósságkezelés várható eredményességét.

d) Az a) –c) pontban foglaltak alapján javaslatot tesz az adósságkezelési szolgáltatás iránti   kérelem elbírálására , a kezelésbe vonandó adósságok körére és az adósságkezelés  időtartamára.

(4) Javaslatát az adósságkezelési tanácsadó a kérelem benyújtását követő 15 munkanapon belül köteles megküldeni a Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatalba.

32.§


(1) A képviselő-testület Szociális- és Egészségügyi Bizottsága – a tanácsadó javaslatát figyelembe véve – határozattal dönt az adósságkezelési szolgáltatásban részesítésről és annak időtartamáról.

(2) A határozatnak tartalmaznia kell az (1) bekezdésben foglaltakon túl különösen:

a) az adósságkezelési szolgáltatásba bevont adósság összegét,

b) az adósságcsökkentési támogatás összegét és havi összegét, a folyósítás módját,

c) kötelezést az adósságkezelési tanácsadás igénybevételére és arra, hogy a jogerőre emelkedéstől számított 3 munkanapon belül az adós a tanácsadóval adósságkezelési megállapodást kössön,

d) kötelezést arra, hogy a határozat jogerőre emelkedéséről küldött értesítés kézhez vételét követő 5 munkanapon belül az adós igazolja a Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal felé a részletfizetési megállapodás megkötését az adósságot kezelő szolgáltató szervvel,

e) tájékoztatást a mulasztások jogkövetkezményeiről,

f) a hitelező értesítését az adósságcsökkentési támogatásról.

(3) Az adósságot kezelő szolgáltató szervvel kötött részletfizetési megállapodás birtokában a jegyző az adósságcsökkentési támogatás folyósítását elrendeli.

(4) A részletfizetési megállapodás hiányában az adósságcsökkentési támogatás nem folyósítható. Amennyiben az adós a határozat jogerőre emelkedéséről küldött értesítés kézhez vételét követő 5 munkanapon belül a részletfizetési megállapodásról szóló igazolás bemutatásának nem tesz eleget, akkor az adósságcsökkentési támogatás megállapításáról szóló határozat visszavonásra kerül.

(5) Az adósságkezelési tanácsadó figyelemmel kíséri az adósságkezelési megállapodásban foglaltak betartását. Amennyiben az adós esetében a Szoctv. 55/B.§ (1) bekezdésének bármely feltétele bekövetkezik, ezen tényt a tanácsadó 3 munkanapon belül jelzi a Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal felé.

(6) Egyösszegű támogatás esetén az adósságcsökkentő támogatás abban az esetben folyósítható, ha az adós eleget tesz az adósság és a megállapított adósságcsökkentési támogatás különbözete befizetésének és ezt a határozat jogerőre emelkedéséről szóló értesítés kézhezvételét követő 5 munkanapon belül igazolja a Sátoraljaújhelyi Polgármesteri Hivatal felé.

(7) Amennyiben az adós nem tesz eleget a (6) bekezdésben foglalt kötelezettségének az adósságcsökkentési támogatás megállapításáról szóló határozat visszavonásra kerül.


Ellenőrzés, felülvizsgálat

33.§


(1) A hatáskör gyakorlója jogosult a megállapított segély/támogatás feltételeinek és felhasználásának ellenőrzésére.

(2) Amennyiben a segélyben/támogatásban részesülő a Szoctv-ben és jelen rendeletben meghatározott feltételekkel nem rendelkezik, vagy azok megsértésével nyújtott szociális ellátást vesz igénybe, az Szoctv. 17.§-ban foglalt jogkövetkezmények terhelik.



IV. FEJEZET

EGYÉB RENDELKEZÉSEK


34. §


(1) A képviselő-testület a szociálpolitikai döntések szakami véleményezése, értékelése, elemzése céljából Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre.

(2) A Szociálpolitikai Kerekasztal évente egy ülést tart.

(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal tagjai:

a) a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke,

b) Sátoraljaújhely Város Önkormányzat jegyzője

c) a Szociális Osztály vezetője

d) a Városi Önkormányzat Egyesített Szociális Intézmény képviselője,

e) a Családsegítő Szolgálat képviselője,

f) a Szent Anna Szeretetotthon képviselője,

g) Mozgáskorlátozottak Egyesülete Sátoraljaújhelyi Csoportja képviselője,

h) Zemplénért Civil Szervezetek Szövetsége képviselője,

i) a Máltai Szeretetszolgálat Helyi Csoportjának képviselője.

(4) A szociálpolitikai kerekasztalt a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke vezeti.


V. FEJEZET

ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

35. §

(1) Ezen rendelet 2014.január 1. napján lép hatályba, azzal, hogy a hatályba lépés napján már benyújtott, de el nem bírált kérelmek esetében is ezen rendelet rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Ezen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a pénzben és természetben nyújtható szociális ellátásokról szóló 5/2007 (II.6.), a rendkívüli gyermekvédelmi támogatásról szóló 7/2007 (III.6.), és az adósságkezelési szolgáltatásról szóló 8/2007.(III.7.) önkormányzati rendelet.

(3) Ezen rendelet az állampolgárok szélesebb körét érinti, ezért annak hiteles szövegét az önkormányzat hivatalos lapjában, valamint internetes honlapján is közzé kell tenni.






Fedorné dr. Fráter Zsófia

Szamosvölgyi Péter

címzetes főjegyző

polgármester