Hajdúnánás Városi Önkormányzata Képviselő-testületének 34/2013. (XII. 20.) Önkormányzati Rendelete

az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről

Hatályos: 2014. 01. 01- 2015. 08. 31

Hajdúnánás Városi Önkormányzat Képviselő-testülete a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 14. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:



I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. § (1) E rendelet a Hajdúnánás Városi Önkormányzat tulajdonában lévő határozatlan és határozott időre bérbe adott lakásokra és nem lakás céljára szolgáló helyiségekre terjed ki.


(2) Bérlőkijelölési joggal érintett lakások a képviselő-testület külön határozata után akkor értékesíthetők, ha a jog gyakorlója előzetes írásbeli hozzájárulását adja.


(3) Szolgálati és szakember elhelyezés céljára bérbe adott lakások akkor értékesíthetők, ha a bérbeadás feltételei az elidegenítés időpontjában is fennállnak.


(4) Feltételhez kötött hatósági kiutalás alapján bérbe adott lakások akkor értékesíthetők, ha a bérlő, vagy házastársa az elidegenítés időpontjában is az önkormányzatnál, vagy az intézménynél áll munkaviszonyban.



2. A tartósan önkormányzati tulajdonban maradó lakások köre


2. § A tartósan önkormányzati tulajdonban maradó lakások körét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.



II. fejezet

Az önkormányzati tulajdonú lakások eladásának szabályai


3. A vételár megállapítása


3. § (1)    Ha a lakást az elővásárlásra jogosult vásárolja meg, a vételár a bérlő által a lakásra fordított és meg nem térített értéknövelő beruházások értékével csökkentett üres és beköltözhető lakás forgalmi értékének 95 %-a.


(2)    Ha a lakást a bérlő vagy a bérlőtárs vásárolja meg, a vételárba be kell számítani a szerződés tárgyát képező lakásra a bérlő által az önkormányzat vagy jogelődje részére ténylegesen befizetett, vagy a kiutaló határozatban jóváírt lakás-használatbavételi díj összegét.


(3)    A (2) bekezdésben foglalt kedvezmény a bérlőt csak akkor illeti meg, ha saját részére szerez tulajdonjogot és csak arra az összegre, amelyet a bérbeadón keresztül közvetlenül az önkormányzat vagy jogelődje javára fizetett meg.


4. A lakás vételárának megfizetése, kedvezmények


4. § (1)    Ha a lakást az Ltv. alapján elővásárlási joggal rendelkező jogosult vásárolja meg, a vételárat egy összegben, vagy kérelmére havonként egyenlő részletben legalább 15 évi részletfizetési kedvezménnyel fizetheti meg.


(2)    Ha az (1) bekezdés szerint jogosult az egy összegű teljesítést vállalja és a teljes vételárat a szerződéskötéssel egyidejűleg kifizeti, részére a vételár 10 %-ának megfelelő összegű árengedményt kell megállapítani.

Szerződéskötéssel egyidejű kifizetésnek tekinthető hitelintézet közreműködésével történő legkésőbb 90 napon belüli halasztott megfizetés is.


(3)    Ha az (1) bekezdés szerinti jogosult a vételárat részletfizetéssel kívánja megfizetni, a szerződés megkötésekor a megállapított vételár 20 %-át egy összegben kell megfizetnie.


(4)    Részletfizetés esetén az éves kamat mértéke 10 %.


(5)    Ha a jogosult a szerződés megkötésétől számított 1 éven túl, de 3 éven belül fizeti meg a vételár-hátralékot, a fennálló tartozásra 12 % engedmény illeti meg.


(6) Ha a jogosult a szerződés megkötésétől számított 7 éven belül fizeti meg a vételár-hátralékot, a fennálló tartozásra 8 % engedmény illeti meg.


(7)    A részletfizetési kedvezménnyel történő értékesítés esetén a törlesztési határidő elmulasztásakor az adóst a teljesítésre teljesítési határidő kitűzésével írásban fel kell szólítani.



5. Üres, vagy lakott lakások értékesítése


5. § (1) Ha a lakás üres és beköltözhető, az csak nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján értékesíthető. A kikiáltási ár azonos a lakás üres és beköltözhető forgalmi értékével.


(2) Ha a hátralékos bérlő kilakoltatására végrehajtható bírósági ítélet van, akkor a lakás nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján lakottan is értékesíthető. A kikiáltási ár azonos a lakás üres és beköltözhető forgalmi értékének 50 %-ával.


(3) A pályázóknak a végrehajtás alá vont lakáson fennálló tartozás összegének megfizetésére kötelezettséget kell vállalni. A pályázat további feltételeit hirdetményben kell meghatározni.


(4) A pályázatot elnyert vevőnek az adásvételi szerződés megkötése előtt a fennálló tartozást egy összegben meg kell fizetni.



III. fejezet

A nem lakás céljára szolgáló helyiségek eladása


6. A nem lakás céljára szolgáló helyiségek vételára


6. § (1) A nem lakás céljára szolgáló helyiségek vételára - ha azt az elővásárlási jog jogosultja vásárolja meg - azonos a helyiség beköltözhető forgalmi értékével.


(2) A helyiség vételárából le kell vonni a bérlő által az önkormányzatnak vagy jogelődjének megfizetett igénybevételi díjat.


(3) Az üresen álló, nem lakás céljára szolgáló helyiségeket versenytárgyalás útján kell értékesíteni. A kikiáltási ár azonos a helyiség beköltözhető forgalmi értékével.



7. A vételár megfizetése


7. § A helyiségek vételárát egy összegben kell megfizetni a szerződésben megjelölt időpontig.




IV. Fejezet

Az értékesítéssel kapcsolatos eljárási szabályok


8. A vásárlási szándéknyilatkozata


8. § (1) Azon jogosultak, akik e rendelet hatályba lépésének napján nem az 1. számú mellékletben foglalt lakások bérlői, és folyamatos bérleti jogviszonyuk időtartama meghaladta a két évet, valamint hatvan napot meghaladó lakbér és közüzemi díj hátralékuk igazoltan nincs, vásárlási szándéknyilatkozatukat minden negyedév utolsó napjáig jelenthetik be a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal Közgazdasági Irodáján.


(2) A Közgazdasági Iroda megvizsgálja az elővásárlási jog fennállását és előterjesztést készít a képviselő-testület ülésére az elidegenítésre kerülő önkormányzati ingatlanok üres, beköltözhető forgalmi értékének meghatározására.


(3) Ha a Közgazdasági Iroda azt állapítja meg, hogy a bejelentőnek elővásárlási joga nincs, erről az ügyfelet 60 napon belül értesíti.          


(4) Ha a Hajdúnánás Városi Önkormányzat, mint tulajdonos az elővásárlása jogosult személynek adásvételi ajánlatot tesz, ajánlatához 90 napig van kötve. Ezen idő alatt élhet a jogosult az elővásárlási jogával, jelentheti be vételi szándékát. A határidő elmulasztása az ajánlat elutasítását jelenti, erre a jogosult figyelmét az ajánlatban fel kell hívni.


(5) Ha a jogosult az ajánlatot elfogadja, vele az adásvételi szerződést meg kell kötni.



9. Az értékesítés előkészítése, szerződéskötés


9. §    (1) A Képviselő-testület a polgármester előterjesztése alapján jóváhagyja a lakás és nem lakás célú helyiségek forgalmi értékét, és megállapítja a vételárat. A forgalmi érték meghatározását az ingatlankezelő szervezet által megbízott, ingatlanok értékbecslésére jogosult szervezetnek kell elvégezni.


(2) Amennyiben az ilyen módon meghatározott forgalmi értéket a Képviselő-testület nem fogadja el, úgy külön költség terhére kér fel értékbecslésre jogosult szervezetet az ingatlan forgalmi értékének megállapítására.


(3) A Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal

  1. ellátja az általános tájékoztatással kapcsolatos feladatokat,

  2. nyilvántartja az elővásárlási joggal rendelkezők bejelentéseit, tájékoztatja vevőket a vételi lehetőségekről, a vételárról és a fizetési feltételekről,

  3. elbírálja a jogosultság fennállását,

  4. az ingatlankezelő szervezet bevonásával az adott ingatlanok értékesítéséről előterjesztést készít a Képviselő-testületnek,

  5. lefolytatja a versenytárgyalást, és

  6. ellátja az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyeztetéssel kapcsolatos feladatokat azon nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében, melyek nincsenek az ingatlankezelő szervezet kezelésében.


(4) Ingatlankezelő szervezet feladatai:

  1. az ingatlan értékesítésre alkalmas állapotba való előkészítése,

  2. elkészítteti az adott ingatlan értékbecslését,

  3. szükség szerint elvégzi az ingatlanok társasházzá történő alakítását,

  4. a vevővel megköti a szerződést, átveszi a vételárat, nyilvántartja a részletfizetést,

  5. befolyt pénzösszegeket és a kamatokat elkülönített számlán kezeli, azokat negyedévente elszámolási kötelezettség terhe mellett az Önkormányzat részére átutalja, és

  6. ellátja a lakások és az általa kezelt nem lakás céljára szolgáló helyiségek esetében az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyeztetéssel kapcsolatos feladatokat.


(5) A (3)-(4) bekezdésekben fel nem sorolt, szükség szerinti feladatokat a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal és az ingatlankezelő szerv a Polgármester által kiadott külön szabályzatban foglaltak szerint látja el.


(6) Az elővásárlási jog jogosultja az eladási ajánlat kézhezvételétől számított 90 napon belül köteles nyilatkozni az ajánlatot tevőnek, mely nyilatkozat alapján - vételi szándék esetén - a szerződést további 90 napon belül kell megkötni.


(7) Ha az elővásárlási jogával élő személy nem köti meg az adásvételi szerződést lényeges tartalmának elfogadása után, úgy a szerződés előkészítésével felmerülő költségeket a bérbeadó részben vagy egészben az elálló féltől követelheti.


(8) Részletfizetési kedvezménnyel történő értékesítés esetén a törlesztési határidőnek 60 nappal történő elmulasztásakor az ingatlankezelő szervezet az adóst a teljesítésre legalább 30 napos teljesítési határidő kitűzésével írásban felszólítja.


(9) Ha a vevő a részletfizetési kötelezettségét a (8) bekezdésben meghatározott felszólítás ellenére sem teljesíti, az értékesítéssel megbízott szerv köteles a vevőt további 30 napon belüli teljesítésre ismételten felszólítani.


(10) Ha a vevő a (8), (9) bekezdésekben meghatározott felszólítások ellenére sem teljesíti részletfizetési kötelezettségét, az értékesítéssel megbízott szerv köteles a tartozások behajtására intézkedni, s erről az Önkormányzatot értesíteni.


(11) Ha az értékesítéssel megbízott az értékesítés során nem a lakástörvényben vagy a rendeletben foglalt feltételekkel értékesíti a lakást, helyiséget vagy a kedvezményeket bármely okból nem a rendelkezések szerint számolja el és ezzel az önkormányzatnak kárt okoz, vétkességtől függetlenül köteles azt az önkormányzatnak megtéríteni.



10. Versenytárgyalás útján történő értékesítés


10. § (1) Ha a lakás vagy a helyiség üresen áll vagy az elővásárlási jog jogosultja lemondott a jogának gyakorlásáról, a lakást nyilvánosan meghirdetett versenytárgyalás útján kell értékesíteni. Versenytárgyalás útján kell értékesíteni a lakást vagy a bérbe adott helyiséget akkor is, ha lakott, de a bentlakóknak vagy bérlőknek elővásárlási joga nincs.


(2) Azon nem lakás céljára szolgáló helyiségeket, melyet az önkormányzat a saját eszközeiből 1992. január 1-jét követően létesített, versenytárgyalás útján lehet értékesíteni az értékbecslést követően.


(3) A versenytárgyalásról a hirdetményt a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján, a piaci hirdetőtáblán és a Hajdúnánási Újságban kell közzé tenni legalább 30 nappal korábban.


(4) A hirdetményben közölni kell a lakás, helyiség ingatlan-nyilvántartási adatait, címét, jellegét, alapterületét, szobaszámát, komfortfokozatát. Meg kell jelölni a jelentkezők számára nyitva álló jelentkezési határidőt, versenytárgyalás időpontját, helyét és a letétbe helyezendő bánatpénz összegét. A bánatpénz összege a lakás vagy helyiség kikiáltási árának 10 %-a.


(5) A versenytárgyaláson csak olyan jelentkező vehet részt, aki a hirdetményben foglalt feltételeket elfogadja, továbbá helyi adó tartozása igazoltan nincs.


(6)  A versenytárgyalás útján történő értékesítés esetén csak egy összegben, készpénzzel vagy átutalással lehet a vételárat kiegyenlíteni.


(7)  Az ingatlankezelő szerv a Közgazdasági Iroda értesítése alapján a versenytárgyalás nyertesével megköti a szerződést. Amennyiben a versenytárgyalás nyertese a szerződést, a versenytárgyalás lefolytatásától számított 30 napon belül önhibájából nem köti meg, a bánatpénz összege az önkormányzatot illeti meg.

(8)   A nyertes visszalépése esetén az értékesítéssel megbízott köteles lehetőséget biztosítani a második legtöbbet ígérő vevőnek, hogy szerződést kössön az általa felajánlott vételár mellett.


(9)   A versenytárgyalás eredménytelensége esetén új hirdetményt kell kiadni.


11. Az elidegenítésből származó bevételek elszámolása és felhasználása


11. § A befolyt vételárral és kamatokkal szemben az alábbi költségek számolhatók el:

a. telekalakítás, földrészlet megosztásával,

b. társasházzá való átalakítással,

c. forgalmi érték megállapításával,

d. elidegenítés lebonyolításával,

e. számlakezeléssel ténylegesen felmerült, igazolt költségek.


12. A kedvezményesen vásárolt lakások továbbadásának feltételei


12. § Ha a vevő a lakást részletvételre vásárolja meg, a lakás tulajdonjogának további átruházásához a polgármester csak akkor járulhat hozzá, ha a vevő az ingatlankezelő szervezet igazolása szerint a még fennálló vételárhátralékot és annak járulékait kiegyenlítette.


V. Fejezet


13. Átmeneti rendelkezések


13. § (1)  A határozott időre bérbe adott lakások bérlői közül nem élhetnek elővásárlási jogukkal azok a bérlők, akik pénzbeli térítés ellenében mondtak le bérleti jogviszonyukról, és ezt követően kapták meg határozott időtartamra a lakást.


(2) Az értékesítésre kijelölt, vagy az elővásárlási jog bejelentése alapján értékesítésre előkészített épületen, lakásban, helyiségben a kezelő csak azonnali beavatkozást igénylő munkákat végezhet el. Amennyiben a karbantartás körét meghaladó javítási munka kerül elvégzésre, arról a Hajdúnánási Közös Önkormányzati Hivatalt értesíteni kell és a vételárát újból meg kell állapítani.


(3) A lakást, a helyiséget és a hozzátartozó épületrészt terhelő köztartozások és a fenntartással kapcsolatos költségek fedezetéről és kiegyenlítéséről az adás-vételi szerződés megkötését követő hónap 1. napjáig a kezelő köteles gondoskodni.


(4) Nem köthető szerződés olyan személlyel, akinek lakbér, bérleti díj, közüzemi díj, állami vagy helyi adótartozása, továbbá adók módjára behajtandó köztartozás hátraléka áll fenn. A tartozás hiányát a vevő a szerződéskötést megelőzően igazolni köteles.


14. Záró rendelkezések


14. § (1)  E rendelet 2014. január 01. napján lép hatályba.


(2) Hatályát veszti az önkormányzati tulajdonban lévő lakások és helyiségek elidegenítéséről szóló 11/2004. (V. 03.) Önkormányzati Rendelet módosítására és egységes szerkezetbe foglalásáról szóló 8/2009. (III. 25.) Önkormányzati Rendelet.



Hajdúnánás, 2013. december 19.


                       Szólláth Tibor                                                               Dr. Kiss Imre

                        polgármester                                                                       jegyző

Mellékletek