Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 34/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

Hatályos: 2023. 02. 01

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése 34/2013. (XI.29.) önkormányzati rendelete

a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás helyi szabályairól

2023.02.01.

Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlése a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a 4. § (2) bekezdés d) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Közgyűlés Jogi Ügyrendi és Bűnmegelőzési Bizottsága, Városrendezési, Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Bizottsága és az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. A közszolgáltatással ellátott terület határa, a közszolgáltatás tartalma

1. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó kötelező közszolgáltatással ellátott terület határa: Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási határa.

(2) A közszolgáltatás kiterjed

a) az ingatlanon keletkező, közműpótló létesítményben összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére és ártalmatlanítás céljából történő elszállítására,

b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz kijelölt ártalmatlanító telepen történő elhelyezésére.

2. Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

1. Közműpótló létesítmény: közműcsatornával nem rendelkező ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ideiglenes gyűjtésére alkalmas, ingatlanon elhelyezett akna.

2. Közszolgáltatási díj: a közszolgáltatásért az ingatlantulajdonos által a közszolgáltatónak fizetendő, e rendeletben meghatározott díj.

3. Ingatlantulajdonos: a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 44/B. §-a szerinti ingatlantulajdonos.

3. A közszolgáltató és az ártalmatlanító hely megnevezése

3. § (1) A közszolgáltatás teljesítésére jogosult, és kötelezett közszolgáltató a Bácsvíz Zrt. (továbbiakban: közszolgáltató).

(2) A közszolgáltató a közszolgáltatást Kecskemét Megyei Jogú Város közigazgatási határain belül köteles rendszeresen elvégezni.

(3) Az ingatlanokon keletkező nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet Kecskemét, Mindszenti krt. 36. szám alatti szennyvíztisztító telepen kijelölt átadási helyen kell elhelyezni, a települési szennyvíztisztító telep szennyvízfogadó műtárgyában.

4. Az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató jogai és kötelezettségei, a közszolgáltatás kötelező igénybevételének módja és feltételei

4. § (1) A közszolgáltatás körében az ingatlantulajdonos és a közszolgáltató közötti jogviszonyt a közszolgáltatás esetében az a tény hozza létre, hogy a közszolgáltató az ingatlantulajdonos számára a közszolgáltatást felajánlja, és a közszolgáltatás teljesítésére rendelkezésre áll.

(2) A közszolgáltatás teljesítésének feltételeiről a közszolgáltató az ingatlantulajdonost írásban köteles értesíteni vagy felhívás közzététele útján tájékoztatni.

(3) A közszolgáltatás feltételeiben bekövetkezett változásokról a közszolgáltató az ingatlantulajdonost - a változás bekövetkezte előtt 30 nappal - írásban vagy felhívás közzétételével értesíteni köteles.

5. § (1) Az ingatlantulajdonos köteles a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során megfelelő gondossággal eljárni annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét és jó közérzetét ne veszélyeztesse, a város természetes és épített környezetét ne szennyezze, a növény-, és állatvilágot ne károsítsa.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles biztosítani a gyűjtőhely megközelíthetőségét a szállítójármű számára oly módon, hogy az elláthassa feladatát.

(3) Az ingatlantulajdonos mentesül a közszolgáltatás igénybevételére vonatkozó kötelezettsége alól, ha nem használt vagy beépítetlen ingatlanán háztartási szennyvíz nem keletkezik, és ennek tényét írásban bejelenti a közszolgáltatónak. A mentesítés időtartama megegyezik az ingatlantulajdonos bejelentésében szereplő időtartammal.

6. § (1) A közszolgáltatás első igénybevételét megelőzően, de legkésőbb azzal egyidejűleg az ingatlantulajdonos vagy a közszolgáltató kezdeményezésére a 4. §

(1) bekezdése szerint létrejött jogviszonyt írásba kell foglalni, amelynek során meg kell határozni

a) a közszolgáltatásra irányuló jogviszony kezdő napját,

b) a teljesítés helyét,

c) a felek jogait és kötelezettségeit.

d) a közszolgáltatási díjat és alkalmazásának feltételeit,

e) a közszolgáltatási díj megfizetésének módját,

f) a szerződés módosításának, felmondásának feltételeit,

(2) A közszolgáltatás alapdíját az 4 § (1) bekezdése alapján, a szerződés írásba foglalásától függetlenül meg kell fizetni.

5. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtésével és elszállításával kapcsolatos kötelezettségek, a közszolgáltatás igénybevételének módja és feltételei

7. § (1) Közműpótló létesítménybe csak kommunális vagy összetételében kommunális jellegű szennyvíz vezethető. Tilos a közműpótló létesítményben mérgező-, tűz- és robbanásveszélyes anyagot, állati tetemet vagy egyéb olyan anyagot elhelyezni, amely veszélyeztetheti a begyűjtést, az ürítést végző vagy más személyek életét és testi épségét, egészségét, valamint a szennyvíztisztító telep rendeltetésszerű működését és a műtárgyainak állagát.

(2) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos bejelentésétől számított legfeljebb 48 órán belül a vele egyeztetett időpontban a szolgáltatást elvégezni, az ingatlantulajdonos pedig a begyűjtést elősegíteni.

(3) Az elmulasztott elszállítást, ha

a) az a közszolgáltató hibájából nem történt meg 24 órán belül,

b) az a közszolgáltatótól független, kívül álló okok miatt történt meg 48 órán belül, vagy a rajta kívül álló ok megszűnése után azonnal pótolni kell.

(4) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtése és elszállítása, ártalmatlanítása jogszabályban meghatározott esetben szüneteltethető vagy korlátozható.

(5) Az ismeretlen összetételű szennyvizet veszélytelenségének, vagy veszélyességének megállapításáig veszélyes hulladéknak kell tekinteni, amely esetekben a közszolgáltató a mindenkori jogszabályi előírások figyelembevételével, megfelelő intézkedések mellett megtagadja annak elszállítását.

(6) A közszolgáltató a háztartási szennyvíz elszállítását nem tagadhatja meg, kivéve az (5) bekezdésben foglaltakat és azt az esetet, ha a szennyvíz az átadási helyen szennyvízelvezető törzshálózatba vagy szennyvízelvezető műbe a külön jogszabályok szerint nem helyezhető el.

6. A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz ártalmatlanításával kapcsolatos rendelkezések

8. § (1) A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet csak a kijelölt átadási helyen szabad leereszteni és ártalmatlanítani.

(2) A közszolgáltató a begyűjtött és beszállított, az átadási hely üzemeltetője pedig az ártalmatlanításra átvett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel összefüggő nyilvántartást oly módon köteles kialakítani, hogy az átadási helyen ténylegesen elhelyezett nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz mennyisége, minősége és származási helye azonnal és pontosan megállapítható legyen.

7. Az üdülőingatlanokra, az időlegesen használt ingatlanokra vonatkozó sajátos szabályok

9. § (1) Az ingatlan-nyilvántartásban üdülő vagy hétvégi ház rendeltetéssel nyilvántartott ingatlan (a továbbiakban: időlegesen használt ingatlan) tulajdonosa a közszolgáltató felé nyilatkozatot tehet arról, hogy az időlegesen használt ingatlant szezonális jelleggel használja. A nyilatkozatnak tartalmaznia kell azt is, hogy az ingatlanban bejelentett lakóhelye senkinek nincs.

(2) A nyilatkozathoz csatolni kell az időlegesen használt ingatlan tulajdoni lapjának 30 napnál nem régebbi hiteles másolatát.

(3) A nyilatkozatot a szezonális használatot megelőzően legalább 15 nappal kell eljuttatni a közszolgáltató részére.

(4) Az (1) bekezdés szerinti nyilatkozat alapján az e rendelet szerinti közszolgáltatást az időlegesen használt ingatlan tulajdonosa szezonális jelleggel jogosult igénybe venni és a közszolgáltatás igénybevételével kapcsolatos kötelezettségei is erre az időszakra terjednek ki.

(5) Az (1) bekezdés szerinti szezonális használat május, június, július, augusztus és szeptember hónapokra terjed ki.

8. Személyes adatok kezelésére vonatkozó rendelkezések

10. § (1) A közszolgáltató a közszolgáltatás ellátásával összefüggésben, kizárólag a közszolgáltatást igénybe vevő személyek nyilvántartása érdekében, a közszolgáltatás igénybe vételének időtartama alatt jogosult a közszolgáltatást igénybe vevő nevét, lakcímét, születési helyét és idejét, anyja nevét, mint személyes adatot kezelni.

(2) Az ingatlantulajdonos köteles az (1) bekezdésben meghatározott adatokat a közszolgáltatónak 30 napon belül bejelenteni, ha tulajdonosváltozás vagy egyéb ok folytán a közszolgáltatás igénybevételére kötelezetté válik.

(3) A közszolgáltató köteles az ingatlantulajdonos adatainak kezelésével összefüggésben a mindenkor hatályos adatvédelmi rendelkezéseket betartani.

9. A közszolgáltatás díja, az egységnyi díjtétel, a fizetendő díj megállapítása, díjmentesség és díjkedvezmény alkalmazása

11. § (1)1 Az ingatlantulajdonosnak a közszolgáltatás igénybevételéért kéttényezős – alapdíjból és ürítési díjból álló – közszolgáltatási díjat kell fizetnie, amelynek legmagasabb egységnyi díját az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az ürítési díj egységnyi díjtétele az ingatlanon keletkező nem közművel összegyűjtött és elszállított háztartási szennyvízmennyiség egységnyi térfogatára vetített díja.

(3) Az ingatlan tulajdonosa a közszolgáltatásért fizetendő ürítési díjat a (2) bekezdés szerinti egységnyi díjtétel és az elszállított mennyiség szorzata alapján köteles megfizetni.

(4) Az ingatlantulajdonos köteles

a) az alapdíjat a közszolgáltató által évente kibocsátott számla alapján, annak kiállításától számított 15 napon belül,

b) az ürítési díjat alkalmanként, a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésével egyidejűleg, a közszolgáltató által helyben kiállított számla alapján a helyszínen megfizetni.

(5) Nem tagadhatja meg a közszolgáltatási díj megfizetését az, aki a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvízzel kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, feltéve, hogy a közszolgáltató a közszolgáltatásra vonatkozó 4. § (2) és (3) bekezdés szerinti tájékoztatási kötelezettségének eleget tett és a közszolgáltatás teljesítésére vonatkozó rendelkezésre állását igazolja.

(6) Az időlegesen használt ingatlanok vonatkozásában a közszolgáltatás díját a szezonális használat időtartamára kell megfizetni.

(7) Az alapdíjból 100 %-os mértékű díjkedvezmény illeti meg a természetes személy által használt lakás- és üdülőingatlan tulajdonosát.

(8) A társasházat és a lakásszövetkezetet a díjkedvezmény az ingatlan tulajdonnal rendelkező természetes személyek vonatkozásában illeti meg. A díjkedvezmény megállapítására a társasháznak vagy lakásszövetkezetnek a szippantott szennyvízre vonatkozó rezsicsökkentésről, valamint egyes törvényeknek a további rezsicsökkentéssel összefüggő módosításáról szóló 2013. évi CXIV. törvény 2. §-a szerinti tájékoztatását és adatszolgáltatását kell alapul venni.

(9) A (7)-(8) bekezdés szerinti díjkedvezményt a közszolgáltató kérelem nélkül biztosítja.

12. § Ez a rendelet 2014. január 1. napján lép hatályba.

13. §2

1. melléklet

A nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatás legmagasabb díja

A

B*

1 3

alapdíj

53 Ft/hónap/ingatlan

2 4

ürítési díj

2008 Ft/m3

*A díjak az általános forgalmi adó összegét nem tartalmazzák.
1

A 11. § (1) bekezdése a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 27/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 13. §-t a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 27/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 1. sora a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 27/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

4

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 2. sora a Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 27/2022. (XII. 8.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.