Törökbálint Önkormányzat Képviselő-testületének 35/2013. (IX.23.) önkormányzati rendelete

a közterületek filmforgatási célú használatáról

Hatályos: 2013. 09. 24

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében, valamint 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


A rendelet célja, hogy meghatározza a Törökbálint Város Önkormányzatának tulajdonában álló közterületek (a továbbiakban: közterületek) filmforgatási célú használatának szabályait.


2. §


A rendelet hatálya kiterjed a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 2. § 2. pontjában meghatározott filmalkotások, valamint a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvény hatálya alá tartozó reklámfilmek közterületen történő forgatására, továbbá a közterületnek a filmforgatáshoz kapcsolódó technikai jellegű tevékenységhez, illetve a stáb parkolásához szükséges használatára (a továbbiakban: filmforgatási célú közterület-használat).


3. §


A filmforgatási célú közterület-használattal kapcsolatos hatáskörök gyakorlására a polgármester jogosult.


4. §


(1) A filmforgatási célú közterület-használat legfeljebb 10 napra engedélyezhető, az időtartam egy alkalommal, legfeljebb további 10 nappal meghosszabbítható.

(2) A filmforgatási célú közterület-használat munkanapokon 8 és 20 óra között, szombaton 8 és 18 óra között engedélyezhető.  Vasárnapra és ünnepnapra filmforgatási célú közterület-használat nem engedélyezhető.

(3) A forgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint rendkívüli természeti események esetén a közterület-használatot az akadály elhárulását, rendkívüli természeti esemény esetén az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követő legfeljebb 3 munkanapon belül újra biztosítani kell, olyan időtartamban, ameddig az akadályoztatás fennállt.

(4) A filmforgatás célú közterület-használat akkor engedélyezhető, ha az nem ellentétes a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM rendeletben foglalt szabályokkal.  


5. §


(1) A filmforgatási célú közterület-használatért a kérelmező az Mktv. 3. mellékletében meghatározott mértékű díjat köteles fizetni.

(2) Turisztikailag kiemelt közterületnek minősül az Ófalu, illetve a Tó-park területe.

(3) Mentesül a díj megfizetése alól a kérelmező, amennyiben az engedélyt közérdekű célokat szolgáló filmalkotás forgatásához kéri. Közérdekű célokat szolgáló filmalkotásnak minősülnek az oktatási, tudományos vagy ismeretterjesztő témájú filmalkotások, továbbá azok a filmalkotások, amelyek célja a település történelmének, kulturális, természeti, művészeti és sport életének, valamint az önkormányzat és intézményei tevékenységének, működésének bemutatása.


6. §


(1) A hatósági szerződés abban az esetben hagyható jóvá, ha a kérelmező abban vállalja:

a) a filmforgatás befejezését követően az eredeti állapot helyreállítását,

b) az igénybe vett közterület és a közterületen elhelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállítását,

d) a szomszédos lakóingatlanok gyalogosan vagy gépkocsival történő megközelíthetőségének folyamatos biztosítását,

e) a filmforgatással érintett lakosság előzetes tájékoztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

f) az esetleges forgalomelterelés, forgalomkorlátozás esetén a helyszín biztosítását, az elterelés, illetve a forgalomkorlátozás megszervezését, az ahhoz szükséges engedélyek beszerzését,

g) az esetleges forgalomelterelésről, forgalomkorlátozásról tájékoztató megjelentetését a helyi médiában, továbbá

h) a filmforgatás miatti vagy azzal összefüggésbe hozható esetleges károk megtérítését, beleértve a harmadik személy által az önkormányzat felé érvényesített kárt is.

(2) A hatósági szerződés jóváhagyásának feltétele továbbá, hogy a filmforgatási célú közterület-használathoz kapcsolódó, hatósági engedélyhez, illetve bejelentéshez kötött tevékenység esetén a kérelmező csatolja az engedélyt, illetve a bejelentést.  


7. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.