Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 36/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 32/2012. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 17- 2013. 12. 17

Szerkesztés...

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat

36/2013. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 32/2012. (XI. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 86. § (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. §

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzatnak az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérbeadásának feltételeiről, valamint a lakbér mértékéről szóló 32/2012. (XI. 26.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 2. § (1) bekezdés c) pontjának ca) alpontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„ca)    a Budapest XVI. kerület Újszász u. 88. szám alatti épületben (továbbiakban: Szobabérlők Háza) található lakások esetén a bérleti szerződés meghosszabbításáról, valamint a fsz. 11., I. em 26, I. em. 27., II. em. 38., II. em. 40., II. em. 46., II. em. 48. szám alatti lakás bérbeadásáról és a bérleti szerződés meghosszabbításáról,”

2. §

A Rendelet 14. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)   A Szobabérlők Házában lévő lakás – a 15. §-ban foglalt lakások kivételével – bérletére az a személy nyújthat be pályázatot, aki Budapest Főváros XVI. kerületében legalább 3 éve bejelentett lakóhellyel rendelkezik, vagy az Önkormányzat üzemeltetésében működő intézménynél eltöltött legalább 1 éves közszolgálati vagy közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkezik, vagy a XVI. kerületi Rendőrkapitányság hivatásos személyi állományába tartozó, a kerületben ténylegesen legalább 6 hónapja szolgálatot teljesítő dolgozó, illetve XVI. kerületi székhellyel bejegyzett sportszervezethez legalább 3 hónapja igazolt sportoló és vállalja, hogy a mindenkori bérleti díj és szolgáltatási díj összegére számlavezető bankjánál az Önkormányzat javára azonnali beszedési megbízást ad. A lakóegységek bérlőit az ESZB pályázati eljárás keretében jelöli ki.”

3. §

A Rendelet 14. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)    A pályázatot írásban, e rendelet 4. melléklete szerinti formanyomtatványon, a pályázati kiírásban megjelölt helyen és időben, zárt borítékban kell benyújtani. A pályázathoz mellékelni kell e rendelet 2. és 3. melléklete szerinti jövedelem- és vagyonnyilatkozatokat is.”

4. §

A Rendelet 15. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1)   A Szobabérlők Házában található fszt. 11., I. em. 26., I. em. 27., II. em. 38., II. em 40., II. em. 46., II. em. 48. szám alatti szolgálati lakóegységeket a Budapest XVI. kerületi Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonnyal (a továbbiakban: köztisztviselő), valamint a XVI. kerületben közalkalmazotti jogviszonnyal rendelkező személy (a továbbiakban: közalkalmazott), veheti bérbe. Fenti ingatlanok közül az I. em. 26. valamint a II. em. 38. szám alatti lakást az Önkormányzat a közigazgatási területén a Klebelsberg Intézményfenntartó Intézet által működtetett iskolák vendégtanárának elhelyezéséhez biztosítja, pályázati eljárás lefolytatása nélkül, kijelölés alapján.”

5. §

A Rendelet 47. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„E rendelet alkalmazásában:

  1. Társadalmilag rászorult személy: aki a pályázat benyújtásának időpontjában legalább egy év folyamatos munkaviszonyból származó jövedelemmel rendelkezik, azonban az együtt költözők együttes jövedelme és vagyona nem teszi lehetővé lakás piaci alapon történő bérbevételét, valamint a társadalmilag rászorult személy és házastársa (élettársa), illetve a vele együtt lakó vagy együtt költöző közeli hozzátartozója egy főre jutó havi nettó jövedelme meghaladja az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a kétszeresét;
  2. Sportszervezet: a sportról szóló 2004. évi I. törvény 15. §-ában meghatározott szervezet;
  3. Sportoló: a sportról szóló 2004. évi I. törvény 1. §-ában meghatározott természetes személy;
  4. Sportszervezethez igazolt sportoló: az a sportoló, akinek a játékjogának a használatával az adott sportszervezet rendelkezik.”

Záradék:

E rendelet 2013. év XII. hó 16. napján kihirdetésre került.

Ancsin László

jegyző

 

 

 6. §

E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Ancsin László

jegyző

Kovács Péter

polgármester


Általános indokolás

A rendelet módosításával a Szobabérlők házában található lakások igénybevételének lehetősége megnyílik a helyi sportszervezetek igazolt sportolói valamint a kerületben dolgozó köztisztviselők, kormánytisztviselők és közalkalmazottak valamint a XVI. kerületben dolgozó rendőrök előtt.

Részletes indokolás

1. §-hoz:

A rendelet hatásköri rendelkezési között a Polgármesteri Hatáskör esetében az I. em 26 számú lakás helyett a II. em 39. számú lakás szerepelt. Ezt javítani szükséges.

2. §-hoz:

A Szobabérlők házában található lakások igénybevételének lehetősége megnyílik a helyi sportszervezetek igazolt sportolói valamint a kerületben dolgozó köztisztviselők, kormánytisztviselők és közalkalmazottak valamint a XVI. kerületben dolgozó rendőrök előtt. 

3 §-hoz:

A hivatkozott bekezdésben a melléklet helyes száma javításra került.

4 §-hoz:

A Szobabérlők Házában ezentúl az I. em. 26. szám alatti ingatlan is vendégtanár elhelyezésére szolgál, így a köztisztviselői lakások száma bővült, valamint közalkalmazott és köztisztviselő pályázhat a fszt 9-es számú lakásra, a korábbi I. em. 26 számú helyett, illetve a hatáskörök megállapításáról szóló paragrafusban szereplő számozás, és az anyagi jogi szabályok megállapításánál szereplő számozások összefésülésre kerültek.

5 §-hoz:

Értelmező rendelkezéseket tartalmaz.

6 §-hoz:

Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.