Budapest XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2013. (XII.16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013. (X. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 17- 2013. 12. 17

Szerkesztés...

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzat

37/2013. (XII. 16.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013. (X. 21.) önkormányzati rendelet módosításáról

Budapest Főváros XVI. Kerületi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el:

1. §

Budapest Főváros XVI. kerületi Önkormányzatnak az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013. (X. 21.) önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 6. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:          

„Építési konténer, állvány elhelyezése, építőanyag, építési törmelék tárolása, betonpumpa, daruzás, elkerített munkaterület használata esetén az ajánlatot benyújtani és a közterület használati díjat megfizetni a Budapest XVI. kerületi Polgármesteri Hivatal (továbbiakban: Polgármesteri Hivatal) Ügyfélszolgálati Irodáján kell. Amennyiben a jelen szakaszban meghatározott közterület használat időtartama a 7 napot nem haladja meg, a használati díj megfizetésével és e rendelet 1. számú függelékében szereplő nyilatkozat aláírásával a használati engedély e rendeletben foglalt feltételekkel megadottnak minősül, a szerződés pedig a jelen rendeletben foglaltak szerint a felek között létrejön.”

2. §

A Rendelet 7. § t) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„t)        egyéb, e rendelet 1. számú mellékletében részletezett esetben.”

           

3. §

A Rendelet 13. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6)    Az elfoglalt közterületek nagyságának meghatározásánál a felülnézetből számított vetület alapterületét, plakát, hirdetőtábla esetén a hirdetőfelület nagyságát kell figyelembe venni, azzal, hogy minden megkezdett m2-t egész m2-ként kell figyelembe venni.„

4. §

A Rendelet 14. § (1) bekezdés g) pontja hatályát veszti.


5. §

A rendelet 16. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3)    A rendelet 1. számú mellékletében meghatározott közterület-használati díjnak megfelelő használati díjat valamint a használati díj ötszörösének megfelelő, de minimum 30.000 Ft pótdíjat kell fizetni annak, aki a közterületet szerződés nélkül, vagy a szerződéstől eltérően, vagy a szerződés megszűnése után használja. A használati díj, valamint pótdíj fizetési kötelezettség a szerződés nélküli használat kezdetétől, valamint a szerződés megszűnésétől, vagy a szerződéstől való eltérés megállapításától az eredeti állapot helyreállításáig tart. Mentesül a pótdíj fizetése alól az, aki a jogcím nélküli használatot a szerződés megszűnésétől számítottan, illetve az Önkormányzat ilyen irányú felhívásától számított 3 napon belül megszünteti.”

6. §

  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

  1. A Rendelet 1. számú melléklete helyébe e rendelet 1. számú melléklete lép.

  1. A Rendelet e rendelet 1. számú függelékével egészül ki.

  1. E rendelet előírásait kell alkalmazni a hatályba lépését követően kötendő szerződéseknél, a szerződések módosításánál, meghosszabbításánál, illetőleg a hatályba lépését követően indult ügyekben, amennyiben az szerződéskötéssel nem jár. 

  1. E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvének való megfelelését szolgálja.

Ancsin László

jegyző

Kovács Péter

polgármester

1. sz. melléklet

1. sz. függelék

Záradék:

E rendelet 2013. év XII. hó 16. napján kihirdetésre került.

Ancsin László

jegyző

 



ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS

A Képviselő-testület 2013. október 21-ei ülésén megalkotta az Önkormányzat tulajdonában lévő közterületek használatáról és rendjéről szóló 31/2013. (X. 21.) önkormányzati rendeletét. A rendelet elfogadásakor az előterjesztő által befogadott módosító indítvány elfogadásakor egyes szabályok módosulása miatt kialakult koherencia zavar elhárítása szükséges, valamint a rendelet korábbi melléklete jelen rendelet elfogadásával függelék lesz, így egyszerűbb a kezelhetősége.

RÉSZLETES INDOKOLÁS

1. §-hoz

A rendelet mellékletét függelékre változtatja. A függelék tartalma részletesebb, és módosítása egyszerűbb lesz.

2. §-hoz

Pontosítja a rendelet mellékletének megjelölését.

3. §-hoz

A közterület használatának számításakor plakát és hirdetőtábla esetén a hirdetési felület után kell díjat fizetni.

4. §-hoz

A díjmentességek köréből kikerül a műemlék jellegű ingatlanok felújításához szükséges közterületi konténerek díja, ugyanis ennek alkalmazása során felmerülő problémák nincsenek arányban az alkalmazható díjkedvezmény okozta előnyökkel.

5. §-hoz

Pontosítja a rendelet mellékletének megjelölését.

6. §-hoz

Záró rendelkezéseket tartalmaz. A rendelet kiegészül az 1. számú függelékkel, illetve az 1. számú melléklet módosul, ami a közterület-használati díjakat módosítja minimális mértékben, illetve az 1. kategóriájú területek használati lehetőségeit bővíti.