Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 38/2013. (IX.30.) önkormányzati rendelete

a közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról, valamint a zöldterületek használatáról szóló 13/2008. (IV.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 10. 01- 2013. 10. 01

Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlése az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 200.§ (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.§

A közterületek rendeltetéstől eltérő használatáról, valamint a zöldterületek használatáról szóló 13/2008. (IV.28.) önkormányzati rendelet a következő 11/B. §-sal egészül ki:

„11/B.§ (1) Közterületen tilos a szeszes ital fogyasztása a (2) bekezdésben foglalt esetek kivételével.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt tilalom nem terjed ki:

a) az érvényes közterület-használati engedéllyel rendelkező, szeszes ital árusítására jogosult vendéglátó egységre, annak előkertjére, teraszára, sörsátrára, kitelepülése területére, a vendéglátó egység nyitvatartási idejére,

b) a szeszes italt is forgalmazó alkalmi rendezvények területére a rendezvény ideje alatt.”

2.§

Ez a rendelet 2013. október 1-jén lép hatályba, és az azt követő napon hatályát veszti.

Kelt: Szolnok Megyei Jogú Város Közgyűlésének 2013. szeptember 26-i ülésén.


Szalay Ferenc s.k.

Dr. Sebestyén Ildikó s.k.

polgármester

jegyző


Indokolás

szeszesital fogyasztására vonatkozó tilalom megállapításáról szóló önkormányzati rendelethez

Általános indokolás

Az egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról szóló 2013. évi XCIII. törvény 187. § 51. pontja 2013. szeptember 1-i hatállyal módosította (kiegészítette) a Szabs. tv. szeszesital-árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegésére vonatkozó, a tv. 200.§-ában foglalt rendelkezéseit azzal, hogy aki a szeszes ital árusítására vagy a közterületen történő fogyasztására vonatkozó -önkormányzati rendeletben meghatározott- tilalmat megszegi, szabálysértést követ el.

Fentiek alapján a Szabs. tv-ben biztosított jogkör alapján a szeszes ital közterületen történő fogyasztására vonatkozó helyi szabályok önkormányzati rendeletben történő meghatározása történik.

Részletes indokolás

1.§ - hoz

A paragrafus tartalmazza a szeszesital közterületen történő fogyasztására vonatkozó tilalmat, illetve az e szabály alóli kivételeket.

2.§ - hoz

A rendelet hatálybalépéséről rendelkezik, tekintettel a rendeletben meghatározott rendelkezésekre, indokolt ezek mielőbbi hatálybaléptetése.