PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 4/2013. (II.27.) önkormányzati rendelete

a kitüntetések, elismerő címek, díszpolgári cím adományozásáról

Hatályos: 2013. 03. 01- 2013. 11. 29

Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Püspökladány Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 21/2006. (X. 14.) önkormányzati rendelet 15. § (1) bekezdése c) pontjában biztosított véleményezési jogkörében eljáró Oktatási, Kulturális és Sportbizottság véleményének kikérésével a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Díszpolgári cím


1. §


Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete Díszpolgári címet adományoz azoknak a személyeknek, akik a helyi társadalmi élet területén a város és a lakosság javára huzamosabb időn át példamutató, eredményes munkát végeztek, tevékenységükkel Püspökladánynak hírnevet szereztek.


2. §


(1)    Díszpolgári cím magyar és külföldi személynek adományozható. A Díszpolgári cím adományozására posztumusz címként is lehetőség van.  


(2)    A Díszpolgári cím Magyarország október 23-i nemzeti ünnepe alkalmából kerül átadásra.


(3)    Javaslatot a polgármester, a települési képviselő tehetnek. A javaslatokat írásos indokolással kell ellátni. A javaslatok benyújtásának határideje minden év augusztusának utolsó munkanapja.


(4)    A Díszpolgári címben részesítetteknek díszes oklevél kerül átadásra, mely tartalmazza:
- az adományozó megjelölését,
- az adományozott nevét,
- az adományozó pecsétjét,
- a polgármester és a jegyző aláírását.


(5)    A Díszpolgári cím tulajdonosának nevét, az adományozás indokait a „Város Díszpolgárainak Névkönyvébe” kell bejegyezni.


3. §


(1)    Díszpolgári cím birtokosa a lakosság és a képviselő-testület tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért:
a) meg kell hívni az önkormányzat által szervezett hivatalos ünnepségekre,
b) felkérhető, a várost képviselő delegáció résztvevőjéül,
c) fényképe a városháza tanácskozó termében kifüggesztésre kerül.


(2)    Az (1) bekezdésben felsorolt jogok érvényesüléséért a polgármesteri hivatal a felelős.


II. Fejezet


Pro Urbe emlékérem


4. §


Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a város fejlesztésében, gazdasági és kulturális életében, az egészségügy, oktatás, tudomány, közművelődés, sport, nemzetközi együttműködés terén kiemelkedően eredményes és maradandó munkát végzett személyek, kollektívák elismeréseként Pro Urbe emlékérmet (továbbiakban: emlékérem) alapít.


5. §


A díjjal oklevél és egy 10,5 cm átmérőjű bronzplakett jár, melynek egyik oldalán a város címere és a „Pro Urbe Püspökladány” felirat, másik oldalán Püspökladány város látképe látható.


6. §


(1)    Az emlékérem magyar és külföldi személynek és kollektívának egyaránt adományozható. A Pro Urbe emlékérem adományozására posztumusz elismerésként is lehetőség van.


(2)    Az emlékérem adományozására egyéb vonatkozásban e rendelet 2. § (2)-(3) bekezdésében foglaltak az irányadók.


(3)    Az emlékérem tulajdonosának nevét, az adományozás indokait a „Pro Urbe Névkönyvbe”  kell bejegyezni.


7. §


Az emlékérem tulajdonosait meg kell hívni az önkormányzat által szervezett hivatalos ünnepségekre.


III. Fejezet


Csenki Imre néptanító díj


8. §


(1)    Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete  Id. Csenki Imre néptanító munkásságának emlékére Csenki Imre néptanító díjat alapít és adományoz azoknak a Püspökladányban tevékenykedő személyeknek, akik a nevelés, oktatás, közművelődés és sport területén huzamosabb időn át példamutató, eredményes, olyan nevelő, oktató munkát végeztek városunkban, amely a kötelező kereteken túlmutató.


(2)    A Csenki Imre néptanító díj képzőművészeti alkotás, – 28 cm magas (bronz, gránit) kisplasztika – amely id. Csenki Imrét ábrázolja. A kitüntetéssel együtt kerül átadásra az adományozásról szóló díszes oklevél.


(3)    A kitüntetéssel nettó 50 000 Ft pénzjutalom jár.


9. §


(1)    A kitüntetés évente egy fő részére adományozható. Az átadásra a városi pedagógusnap alkalmából, ünnepélyes keretek között kerül sor.


(2)    Kitüntetés adományozására irányuló javaslatot tehetnek:
- a polgármester, a települési képviselő,
-    a város nevelési, oktatási intézményeinek nevelőtestületei, azok alkalmazotti közösségei, a város intézményeinek vezetői az általuk vezetett közösségek véleményének kikérésével (nevelési, oktatási intézményekben a szakmai közösségek, szülői szervezetek, iskolaszékek, diákönkormányzatok előzetes véleménye alapján).


(3)    A javaslatokat írásos indokolással kell ellátni. A javaslatok beérkezésének határideje minden év márciusának utolsó munkanapja.  


10. §


A Csenki Imre néptanító díj tulajdonosa a lakosság és a képviselő-testület tiszteletét és megbecsülését élvezi, ezért meg kell hívni az önkormányzat által szervezett hivatalos ünnepségekre.


IV. Fejezet


Az év mecénása díj


11. §


Püspökladány Város Önkormányzatának Képviselő-testülete azon személyek munkásságának elismerése érdekében, akik a város oktatási, nevelési, egészségügyi, szociális, kulturális, közművelődési, sport, tudományos, művészeti (továbbiakban: közéleti) területén kiemelkedő támogatást biztosítanak, az év mecénása díjat alapítja.


12. §


A díj azon személy részére adományozható, aki a város közéleti tevékenységét az adott tárgyévben a legkiemelkedőbb módon támogatja.


13. §


Az adományozásra javaslatot a polgármester, a települési képviselő, az önkormányzat bizottságai, az önkormányzat intézményeinek vezetői, a civil szervek, az önkormányzat közalapítványai, alapítványok tehetnek minden év októberének utolsó munkanapjáig, írásos indokolással együtt.


14. §


(1)    Egy adott tárgyévben egy díj adományozható.


(2)    A díj átadására december hónapban kerül sor, ünnepélyes keretek között.


(3)    A díjátadásra meg kell hívni a képviselő-testület, az önkormányzati bizottságok tagjait, az önkormányzati intézmények, a civil szervek, a közalapítványok, alapítványok kezelő szerveinek vezetőit, a helyi médiákat.


15. §


(1)    A díjjal oklevél és egy 10,5 cm  átmérőjű bronz plakett jár, melynek egyik oldalán „Az év mecénása” felirat és az adott évszám, másik oldalán Püspökladány címere látható.


(2)    Az oklevelet a polgármester írja alá és az önkormányzat címeres pecsétje kerül rá.


(3)    A kitüntetett nevét, az adományozás évét be kell jegyezni „Az év mecénása  Emlékkönyvbe”.


V. Fejezet


Vegyes rendelkezések


16. §


(1)    A kitüntetés, elismerő cím, díszpolgári cím adományozásáról a képviselő-testület minősített többséggel dönt.


(2)    A Díszpolgári cím, valamint a Pro Urbe emlékérem természetes személy birtokosát halála esetén „Díszpolgári sírhely” illeti meg a Városi Köztemető I. parcellájában.
    A sírhely adományozásáról a hozzátartozók igénye alapján a polgármester dönt.


(3)    A javaslatokat zárt borítékban, személyesen, vagy postai úton Püspökladány város polgármesterének címezve lehet benyújtani (4150 Püspökladány, Bocskai u. 2.).
A javaslatnak tartalmaznia kell a javasolt személyi adatait, az adományozandó elismeréssel összefüggő tevékenységének ismertetését, az odaítélés indokoltságát.


17. §


A névkönyvbe, emlékkönyvbe való bejegyzést a jegyző hitelesíti aláírásával, pecsétjével.


18. §


(1)    A kitüntetés, elismerő cím, díszpolgári cím visszavonható attól a személytől, illetve kollektívától, aki/amely a kitüntetésekkel járó tiszteletre és megbecsülésre méltatlanná vált.


(2)    Visszavonás esetén az oklevelet, plakettet, illetve kisplasztikát az erről szóló határozatban megjelölt határidőig a város polgármesteréhez vissza kell juttatni. A méltatlanná vált személy nevét a névkönyvből, emlékkönyvből törölni kell.  


VI. Fejezet


Záró rendelkezések


19. §


(1)    Ez a rendelet 2013. március 1-jén lép hatályba.


(2)    Hatályát veszti a kitüntetések, elismerő címek, díszpolgári cím adományozásáról szóló 7/2004. (III. 26.) önkormányzati rendelet.




D o m b i  Imréné                             K e s e r ű   László
       polgármester                                 jegyző