Ráckeve Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (II. 25.) önkormányzati rendelete

RÁCKEVE VÁROS 2013. évi KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL

Hatályos: 2013. 07. 03- 2013. 12. 21

Szerkesztés...


RÁCKEVE VÁROS ÖNKORMÁNYZATA


4/2013.(II.25.) önkormányzati rendelete

Ráckeve Város 2013. évi KÖLTSÉGVETÉSÉRŐL


a 11/2013.(VI.10.) és a 13/2013.(VII.2.) módosító önkormányzati rendeletekkel egységes szerkezetben



                  

Ráckeve Város Önkormányzatának Képviselő-testülete az államháztartásról szóló módosított 2011. évi CXCV tv. 23.§, az Államháztartási törvény végrehajtásáról szóló 368/2011.(XII.31.) Kormányrendelet, valamint a 2013. évi költségvetésről szóló 2012. évi CCIV törvény alapján a város 2013. évi költségvetéséről az alábbi rendeletet alkotja.


I. fejezet

A rendelet hatálya



1.§ A rendelet hatálya a képviselő-testületre és annak bizottságaira, Ráckeve Város önkormányzatára és az önkormányzat felügyelete alá tartozó intézményekre terjed ki.


      


II. fejezet

A város költségvetésének kiadási és bevételi főösszege



2.§[1] (1) A képviselő-testület az önkormányzati költségvetés kiadási főösszegét 2.057.976 eFt-ban, a finanszírozási kiadásokkal együtt  2.071.501 eFt-ban a 3. sz. mellékletben foglaltak  szerint állapítja meg.

 (2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben meghatározott kiadási főösszegen belül

     - az összes kiadást és a kiemelt előirányzatokat a 3. és a 3/a. sz. melléklet,

- a beruházási kiadásokat feladatonként a 4. sz. melléklet,

- a felújítási feladatokat a 5. sz. melléklet,

- a társadalom és szociálpolitikai juttatások, valamint a működési célú pénzeszköz átadások előirányzatait az 6. sz. melléklet szerint

     állapítja meg.

- Az európai uniós támogatásokból származó beruházásokat szintén mérlegszerűen bemutatva a 4/1, 2., 3. sz. melléklet tartalmazza.

        (3) A képviselő-testület a költségvetési létszámkeretet  3/a/1. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

 (4) A képviselő-testület az intézmények önkormányzati támogatását - címrend szerint - a 3/c. sz. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

 (5) A képviselő-testület a céltartalékok előirányzatát - célonként - a 3/1. sz. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.  

 (6) A képviselő-testület az általános tartalék összegét a 3. sz. mellékletben foglaltak szerint 13.191 eFt-ban állapítja meg.  

(7) A képviselő-testület költségvetés azon céljait, mely  az adósságot keletkeztető ügyleteknek minősül, a 7. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.

(8) A képviselő-testület az előző éveket bemutató zárt rendszerű mérleget az 1/a. sz. melléklet szerint fogadja el.


3.§[2]  A képviselő-testület az önkormányzat bevételi főösszegét 2.071.501  eFt-ban bevételi forrásonként és  2. sz. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.


A saját bevételen túli finanszírozási célú pénzügyi műveletek bevételeit működési és felhalmozási cél szerinti bontásban a 7/a. sz. melléklet állapítja meg.

             

4.§ A képviselő-testület megállapítja, hogy a működési hiány nincsen, működési és likviditási hitel nem került betervezésre.


5.§[3] A képviselő-testület a működési és felhalmozási célú bevételek és kiadások mérlegét a 1. sz. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.


6.§[4] (1) A képviselő-testület a 2014. és 2015. évekre vonatkozó várható előirányzatokat

 a rendelet 11. sz. melléklete szerint tudomásul veszi.

(2) A képviselő-testület az önkormányzat több éves kihatással járó feladatait a  12.     sz. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá, az adósságot keletkeztető ügyletek saját bevétel szerinti megfelelését az ügyletek teljes futamidejére a 12/a. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.


7.§ A képviselő-testület az előirányzat felhasználási tervet a 9. sz. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.


7/A.§ A képviselő-testület az EU támogatásokból megvalósuló beruházások bevételeit és kiadásait bemutató kimutatás tervezetét tartalmazó kimutatást a 4/1., 2., 3. sz. mellékletek szerint hagyja jóvá.


7/B.§ A képviselő-testület likviditási ütemtervet tartalmazó kimutatást a 10. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.


7/C.§ A képviselő-testület a közvetett támogatások tervezetét tartalmazó kimutatást a 8. sz. melléklet szerint hagyja jóvá.



III. fejezet

A költségvetés végrehajtásával kapcsolatos rendelkezések



8.§ A képviselő-testület felhatalmazza az intézmények vezetőit az önkormányzati költségvetésben előírt bevételek beszedésére, a kiadások teljesítésére.


9.§ Az általános tartalékkal való rendelkezés joga a képviselő-testületet illeti meg.


10.§ (1) A 9. sz. mellékletben szereplő előirányzat-felhasználási tervtől eltérni csak testületi döntéssel lehetséges.

      (2) Az előirányzat felhasználási terv alakulásáról az I. félévi és az év végi beszámoló keretében kell számot adni. Az előirányzat felhasználási ütemterv szerinti likviditási tervet folyamatosan aktualizálni szükséges.


11.§ (1) A céltartalék felhasználására a képviselő-testület jogosult a (2)-(3) bekezdésben foglalt eltéréssel.

    (2)  A Csatornamű Tulajdonközösség üzemeltetési bevétele terhére céltartalékba helyezett előirányzat felhasználására a tulajdonközösség képviseletére jogosult rendelkezése szerint kerülhet sor.

    (3) A civil szervezetek részére elkülönített előirányzat feletti rendelkezés joga a Művelődési, Oktatási, Sport  és Ifjúsági Bizottságot illeti meg


12.§ Az intézmények közötti átcsoportosítás joga a képviselő-testületet illeti meg.


13.§ (1) Az önkormányzat költségvetésében elkülönített feladatok közül önkormányzati feladatok (3/b. sz. melléklet 6. alcím) közötti átcsoportosításra – összeghatár nélkül - a polgármester jogosult a (2) bekezdésben foglalt kivétellel.

    (2) Dologi előirányzatból bérelőirányzatba átcsoportosítás nem eszközölhető. Ezen kitétel nem vonatkozik a Szakorvosi Rendelőintézet kiemelt előirányzatira.

14.§ (1) A rendelet 4. sz. mellékletében szereplő felhalmozás és tőke jellegű kiadások, valamint az 5. sz. mellékletben szereplő támogatások, pénzeszközátadások, előirányzatainak módosítására a képviselő-testület jogosult a (2) és (4) bekezdésben foglalt eltérésekkel.  

(2) A felhalmozás és tőke jellegű kiadások előirányzatainak módosítására az intézményvezetők bruttó 100 eFt, azaz Egyszázezer forint összeghatárig  jogosultak.

(3) A pályázat útján elnyert és/vagy egyéb átvett pénzeszköz vonatkozásában, amennyiben az felhalmozási célokat szolgál, az előirányzat módosítására az intézményvezető jogosult az átvett pénzeszköz nagyságáig.

(4) A támogatások, pénzeszköz átadások, egyéb kiadások tekintetében a

           a) felhasználásra, az előirányzaton belüli átcsoportosításra a szociális juttatások tekintetében a polgármester jogosult,

              b) a sport támogatások felosztása a Művelődési, Oktatási, Sport és Ifjúsági Bizottság hatásköre az általuk meghatározott elvek alapján. 


15.§  Az intézmények vezetői  a 2012. évi pénzmaradvány terhére - annak jóváhagyásáig - a kötelezettséggel terhelt összeg erejéig eszközölhetnek kifizetést. A Szakorvosi Rendelőintézet a 2012. évi teljes pénzmaradványával rendelkezhet.  A kötelezettséggel vállalt maradvány jogszabályi megfelelését a fenntartó fokozottan ellenőrzi.

                        

16.§ A képviselő-testület a város költségvetésének végrehajtásához a következő feladatokat határozza meg:        

(1) Az elmúlt időszakról áthúzódott kötelezettség-vállalásokon túl beruházási és felújítási feladatok tényleges kivitelezésére akkor kerülhet sor, ha arra az önkormányzat a forrásokat (pályázat, hitel, egyéb átvett pénzeszköz) teljes mértékben biztosította.

           (2) Az Ács Károly Művelődési Központ előirányzatai között 2093 ezer Ft összeget elkülönítetten tart nyilván, mely az érdekeltségnövelő pályázat önrészeként szolgál. Az előirányzatból 380 ezer Ft összeg  a Múzeum szakmai kiadásaihoz kapcsolódik.

    

     (4)  A céltartalékba helyezett  pályázat előkészítési alap összegét elsősorban beruházási célra kell fordítani, amennyiben a pályázatok előkészítése során nem kerül felhasználásra.

     (5)  A kinnlevőségek kezelése kiemelt fontosságú feladat. A képviselő-testület  a kinnlevőségek alakulásáról negyedévente beszámolót kér. A végrehajtási eljárás a végrehajtási mögöttes jogszabályoknak megfelelő legszorosabb határidővel induljon meg.

     (6) A képviselő-testület kiemelten fontosnak tartja a több évre kihatóan stratégiai célok meghatározását, melyek az idegenforgalmi értékeink megtérülését eredményeznék.

     (7) A költségvetési előirányzatok felhasználásáról az intézmények félévente  beszámolnak a képviselő-testületnek.

  

   (8) A képviselő-testület fokozottan felhívja minden intézményvezető figyelmét a kötelezettségvállalás pénzügyi szabályainak betartására a pénzeszközökkel való hatékony gazdálkodás érdekében.


17.§ (1) Az évközben keletkező önkormányzati többletbevételek felhasználására kizárólag a képviselő-testület jogosult a (2)-(3) bekezdésben foglaltakra is tekintettel.

(2) Az évközben keletkező többletbevételt és kiadási megtakarítást általános tartalék növelésére kell fordítani.

(3) A helyiségek hasznosításából származó bevétellel rendelkező intézmények esetében a pénzmaradvány rendezésekor a terven felüli bevétel az intézménytől nem elvonható, az szakmai kiadásra fordítandó. A felhasználás előfeltétele a bevételi előirányzat tervezésének megalapozottsága. 

(4) A bevételi kiesés pótlásának módjáról kizárólag a képviselő-testület dönt.


18.§ (1) Hitel felvétele kizárólag a képviselő-testület hatásköre a (2), (3) bekezdésben foglal eltéréssel. A tényleges hitel felvételéről a képviselő-testület önálló határozatban dönt.

       

(2) A gazdálkodás zavartalan biztosítása érdekében, a bevételek és kiadások időben eltérő felmerülése miatt, folyószámlahitel felvételére jogosult a polgármester 90.000 eFt erejéig.


19.§ A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert - külön határozatban részletezettek szerint - az átmenetileg szabad pénzeszközök befektetésének lebonyolításával.

                

20.§ Részvények vétele, értékesítése, valamint alapítványi eszközök átadása és átvétele a képviselő-testület kizárólagos hatásköre.


21.§ (1) Ha évközben az önkormányzat részére az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely fejezet vagy elkülönített állami pénzalap pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet a soron következő ülésén tájékoztatja.

(2) A képviselő-testület az (1) bekezdésben biztosított pótelőirányzattal december

31-éig dönt e rendelet megfelelő módosításáról.

(3) A képviselő-testület az 5.§ szerinti előirányzat (valamennyi saját hatáskörben végrehajtott) módosításokkal összefüggésben a (2) bekezdésben megjelölt határidőig módosítja jelen rendeletét.

(4) A költségvetési rendelet módosításának időpontja, illetve a zárszámadás fordulónapja közötti időszakban történt módosításokról legkésőbb a tárgyévet követő év március 31-éig dönt.


22.§ Ha évközben az Országgyűlés előirányzatot zárol az önkormányzattól, akkor haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni e költségvetési rendelet módosítását.


23.§ Az önkormányzat által nyújtott támogatások felhasználásáról a költségvetési évet követő év február 1-jéig számot kell adni a támogatottaknak a rendeltetésszerű felhasználásról, a jegyző által meghatározott formában és módon.

24.§ Jutalmazásra, teljesítményösztönzésre fordítható összeget a képviselő-testület 0 Ft-ban határozza meg.


IV. fejezet

Az intézmények pénzellátása



25.§ Az intézmények részére az önkormányzati támogatást időarányos, havi bontásban kell folyósítani az előirányzat-felhasználási tervben foglaltak szerint.


26.§ Az intézmények vezetői az általuk elismert, esedékességet követő 30 napon túli, illetve 30-60 nap közötti tartozásállományáról havonta, a tárgyhót követő 10-éig kötelesek adatszolgáltatást nyújtani a Polgármesteri Hivatalhoz. A hivatal az Integrált Városfejlesztési és Pénzügyi Bizottságot negyedévenként, vagy szükség szerint haladéktalanul tájékoztatja a tartozásállományról.


26/A.§ Az önkormányzat által nyújtott támogatások átutalásáról a megállapodásokban foglalt határidőig kell gondoskodni, ennek hiányában a jelen rendelet 10.§ (1) bekezdésében foglaltak szerint kell eljárni.


 V. fejezet

Vegyes, átmeneti rendelkezések


27.§ A képviselő-testület a jelen rendelet 18.§ (1) bekezdésben jelzett hitel és járulékai visszafizetésének biztosítékául az önkormányzat költségvetési bevételeit ajánlja fel. Kötelezettséget vállal arra, hogy a hitel visszafizetés időtartama alatt a kért hitelt és járulékait a futamidő éveiben - a felhalmozási és tőke jellegű kiadásokat megelőzően - a költségvetésébe betervezi és jóváhagyja, illetve költségvetési előirányzat módosításai során figyelembe veszi.


28.§ (1) A képviselő-testület a költségvetés helyzetére tekintettel - a jegyző által meg     határozott tartalmú - információt kér valamennyi intézménytől negyedévenként, a negyedévet követő testületi ülésre, első alkalommal  május hónapra. A második negyedévi információ az I. félévi beszámoló részeként, míg a III. negyedévi információ a koncepcióval együtt kerüljön beterjesztésre.

(2) Az átruházott hatáskörben hozott intézkedésekről az érintettek (11.§ (3), 14.§, 15.§, 19.§) a féléves és éves beszámolót keretében adnak számot.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a 2013. évi költségvetési gazdálkodás zavartalan megkezdéséhez az intézmények számára a 2012. december havi időarányos támogatás összegének megfelelő támogatás átutalásáról gondoskodjon.


29.§ Az intézmények vezetői, mint vagyonkezelők csak tehermentes vagyont fogadhatnak el 200 eFt értékhatárig. Ezen értékhatár felett pedig kizárólag a képviselő-testület hozzájárulásával fogadhatnak el vagyont.


30.§ A költségvetési szerv alapítványhoz csak a képviselő-testület engedélyével csatlakozhat.


31.§ A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy a társadalombiztosítási források átvételére vonatkozó megállapodást kösse meg.


32.§ A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy alkalmanként 100.000 Ft /eset keretösszegig egyedi kezességvállalást teljesítsen az önkormányzati feladatok között szereplő reprezentációs keret terhére.


33.§ Önkormányzati biztos kirendelése szükséges, ha az éves eredeti előirányzat 3,5 % át meghaladó, 60 napon túli tartozásállomány halmozódik föl.  A biztos kirendeléséről a képviselő-testület dönt.


34.§  Ez a rendelet 2013. február 25-én lép hatályba, de rendelkezései visszamenőleg 2013. január 1-jétől alkalmazandóak.





      Szadai József  s.k.                                  Mesterné Veszeli Mária s.k.

          polgármester                                                                                   jegyző





ZÁRADÉK



A rendelet egységes szerkezetbe foglalása:

2013. július 2.




                                                                                               Mesterné Veszeli Mária

                                                                                                                                                jegyző




[1] Módosította a 13/2013.(VII.2.) önk. rendelet 1.§-a, hatályos: 2013. július 3-ától

[2] Módosította a 13/2013.(VII.2.) önk. rendelet 2.§-a, hatályos: 2013. július 3-ától

[3] Módosította a 13/2013.(VII.2.) önk. rendelet 3.§-a, hatályos: 2013. július 3-ától

[4] Módosította a 13/2013.(VII.2.) önk. rendelet 4.§-a, hatályos: 2013. július 3-ától