Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 40/2013. (VIII.30.) önkormányzati rendelete

33/2013. (VII. 15.) számú az Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítéséről szóló rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 08. 30- 2017. 02. 27

A Budapest Főváros VIII. került Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében foglalt feladatkörében eljárva, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló, módosított 1993. évi LXXVIII. törvény (a továbbiakban: Ltv.) 54. §-ában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvényben (továbbiakban: Mötv.) kapott felhatalmazás a következő rendeletet alkotja:



1. § A Rendelet 11. § (1) bekezdés jelölést kap:

11. § (1) Az elidegenítésre átadott üres lakást a Budapest Józsefvárosi Önkormányzat versenyeztetési szabályzata szerint kell értékesíteni. Kivétel ez alól, ha a legfeljebb 10 m2 alapterületű lakást a közvetlen szomszéd külön tulajdoni illetőség tulajdonosa csatolás céljából kívánja megvásárolni. Ebben az esetben a lakás, a tulajdonosi jogokat gyakorló bizottság döntése alapján, versenyeztetési eljáráson kívül is elidegeníthető.


2. § A Rendelet 11. § új (2) bekezdéssel egészül ki:

(2) A 1396/2013. (VII. 2.) Korm. határozatban meghatározottak megvalósítása érdekében üres lakás versenyeztetési eljárás mellőzésével is elidegeníthető.


3. § A Rendelet 19. § (4) bekezdése az alábbira módosul:

(4) Ha a lakás, a 8. § (5) bekezdés szerinti tulajdonostárs, a 9. § (5) bekezdés szerinti üres társbérleti lakrész vevője, 10. § szerinti elhelyezésre jogosult jogcím nélküli lakáshasználó, vagy a 11. § szerinti vevő részére kerül elidegenítésre, a vételár azonos a lakás beköltözhető forgalmi értékével. A vételárból semmilyen jogcímen nem adható kedvezmény, a vételár nem csökkenthető.


4. § A Rendelet 21. § új (12) bekezdéssel egészül ki:

(12) A 20. § paragrafus alapján kötött adásvételi szerződések esetében a vevőt nem illetik meg (2), (4) és (5) bekezdés szerinti kedvezmények.


5. § A Rendelet IV. fejezete új alcímmel egészül ki:





Részletfizetés 



24. § (1)A részletfizetés igénybevétele mellett megvásárolt lakások esetében a vagyonkezelő szervezet a vevő kérésére, a vevő által, a részletfizetés során felhalmozott hátralék megfizetésére 2 éves időtartamra részletfizetési megállapodást köthet, amennyiben a vevőnek nem volt még nem teljesített részletfizetési megállapodása. A hátralékot a vevő, a megállapodás megkötésének időpontjában hatályos Ptk. szerinti, a késedelmes fizetésre vonatkozó kamattal növelten köteles egyenlő részletekben eladó részére megfizetni.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltnál hosszabb időtartamú részletfizetés engedélyezéséről, valamint a kamat mérsékléséről, elengedéséről a hatáskörrel rendelkező bizottság jogosult dönteni.

(3)Az (1) bekezdésben foglalt részletfizetési megállapodás megkötésével kapcsolatban a vagyonkezelő szervezet szükség esetén, a hatáskörrel rendelkező bizottság hozzájárulását kérheti.


6. § A Rendelet 24. § számozása 25. § számozásra, a 25. §-a 26. §-ra, a 26. §-a 27. §-ra, a 27. §-a 28. §-ra, a 28. §-a pedig 29.§ számozásra módosul.


7. § Jelen rendeletmódosítás 2013. augusztus 30. napján lép hatályba. Rendelkezéseit mindazokban az esetekben alkalmazni kell, amikor az Önkormányzatot ajánlati kötöttség nem terheli.




Budapest, 2013. augusztus 30.




                        Rimán Edina s. k.                                                 Dr. Kocsis Máté s. k.

                            jegyző                                                        polgármester



Indokolás az Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelethez



Általános indokolás


A Kormány, a 1396/2013. (VII. 2.) Korm. határozatában a Holokauszt Gyermekáldozatainak Emlékhelye – Európai Oktatási Központ létrehozásáról döntött. A kormányhatározatban foglaltak maradéktalan végrehajtásához szükséges az Önkormányzat közreműködése, és az üres lakások elidegenítési feltételeinek módosítása mind a versenyeztetési eljárás alóli felmentés, mind a vételár megfizetése tekintetében.

Az Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítéséről szóló 33/2013. (VII. 15.) számú rendelet egy ponton a korábban hatályos 16/2005. (IV. 20.) számú, az Önkormányzat tulajdonában álló lakások elidegenítéséről szóló önkormányzati rendelettől eltérő rendelkezést tartalmaz a térítés mellett önkormányzati tulajdonba került lakások vételárának megfizetése tárgyában. A korábban hatályos rendelkezés szerint a vevőt nem illeti meg vételárkedvezmény a vételár egyösszegű megfizetése, vagy részletfizetés esetén a futamidő lejárta előtti kiegyenlítése esetén. A jelenleg hatályos rendeletből ez kimaradt, ezért a rendelkezés módosítása szükséges.

A munkavégzés során olyan részletfizetési kérelem került benyújtásra, amelyre vonatkozó rendelkezések nem kerültek meghatározásra, ezért a részletfizetési kérelmek elbírálásának általános szabályait rendeletben szükséges rögzíteni.

A rendelet megalkotása az Önkormányzat számára költségvetési hatással rendelkezik, mivel olyan rendelkezéseket nem tartalmaz, amelyek során bevétel kieséssel lehet számolni.

A rendelet megalkotásával a feladatellátóra többletmunka nem hárul.



Részletes indokolás


  1. § Új bekezdés számozás miatt szükséges a módosítása.
  2. § A versenyeztetési eljárás nélkül, kormány határozat végrehajtása érdekében elidegeníthető lakások körét határozza meg.
  3. § A térítés mellett önkormányzati tulajdonba került lakások vételárának megfizetése során adható kedvezményeket határozza meg.
  4. § A térítés mellett önkormányzati tulajdonba került lakások vételárának megfizetésére vonatkozó szabályokat tartalmazza.
  5. § A részletfizetési kötelezettség nem teljesítése miatt hátralékot felhalmozó vevők által, a hátralék részletekben történő megfizetésének feltételeit tartalmazza.
  6. § A 24., 25., 26., 27., 28. § számozására vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
  7. § A hatályba léptető rendelkezések.