Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 42/2013. (IX. 23.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról szóló 31/2008. (X.15.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 09. 24- 2013. 09. 24

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32 cikk (1) bekezdés e) pontjában, valamint a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. § (5) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlésének a  közterületek használatáról szóló 31/2008. (X.15.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Ör.) 5. § (2) bekezdés g) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: 

„g) a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 34. §  – 35. §-a hatálya alá nem tartozó filmforgatásra, valamint televíziós felvételre, ha azok időtartama az 1 órát meghaladja,”

2. §  (1)   Az  Ör.  6. § (1) bekezdés e) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„e) az önkormányzat, részönkormányzat, kisebbségi önkormányzat, az önkormányzat intézményei, valamint az önkormányzat 100%-os gazdasági társaságai a tevékenységi körükhöz tartozó és általuk szervezett kulturális és sportrendezvények megtartása, kivéve az adott rendezvényhez a szervezővel kötött megállapodással kapcsolódó belépődíjjal, vagy más ellentételezéssel járó vendéglátási, szórakoztatási, árusítási és reklámozási célú közterület-használat,”

(2) Az Ör. 6. § (1) bekezdés i) pontja helyébe a következő  rendelkezés  lép: 

„i) az önkormányzat kulturális intézményei és az önkormányzat 100%-os gazdasági társaságai a tevékenységi körükhöz tartozó, általuk szervezett és a közönség számára ingyenesen látogatható éves szinten legfeljebb 8 – kulturális és sportrendezvény esetében, a rendezvényhez a szervezővel kötött külön megállapodással kapcsolódó, vendéglátási, szórakoztatási, árusítási és reklámozási célú közterület-használat. A 8 rendezvényt az Oktatási és Kulturális Bizottság határozza meg. Erről a döntéséről a bizottság a közterület-kezelőt értesíti,” 

(3)  Az Ör. 6. § (1) bekezdése a következő o) ponttal egészül ki: „o) a Tüke piac és a Patrónus Kft. által szervezett helyi piacok,”

4. § Az Ör. a  következő 7. alcímmel, 11/A. §-sal és 11/B. §-sal egészül ki: 

„7. Közterület filmforgatási célú használata”

„11/A. § (1) A mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény (a továbbiakban: Mktv.) 34. § (1) bekezdése szerinti filmalkotás forgatása céljából történő közterület-használat (a továbbiakban: filmforgatás) engedélyezésére

a) a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény,

b) a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény végrehajtására kiadott, az önkormányzatok tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú közterületek használatához kapcsolódó részletes szabályokról szóló 205/2013.(VI.14.) Korm. rendelet rendelkezéseit,

c) e rendelet szabályait a 11/A. § – 11/B. §-ban foglalt eltérésekkel kell alkalmazni. 

(2) Filmforgatás célú közterület-használattal összefüggő – az Mktv.-ben meghatározott –  közgyűlési a polgármester gyakorolja a közterület kezelőjének közreműködésével. 

(3) A filmforgatásra irányuló közterület-használati hatósági szerződést a polgármester abban az esetben hagyja jóvá, ha a kérelmező a következő feltételek teljesítését vállalja a hatósági szerződésben:

a) az igénybevett közterületeken az eredeti állapot helyreállítását, az a közterületi utcabútorokban és a burkolatokban bekövetkezett károk, továbbá a filmforgatás miatti, vagy azzal összefüggésben harmadik személy által az Önkormányzat felé érvényesített károk megtérítését,

b) a forgatás engedélyezett ideje alatt az utcabútorok, szobrok, egyéb közcélú berendezések és kihelyezett tárgyak rendben- és tisztán tartását,

c) a keletkezett hulladék elszállítását,

d) filmforgatással érintett lakosság, intézmények és vállalkozások tájé-koztatását a filmforgatással kapcsolatos lényeges információkról,

e) az esetleges forgalomkorlátozásokról tájékoztató megjelentetését a helyi médiában,

f) az adott közterület jellegétől függően mindazon előírások teljesítését, amely az filmforgatással kapcsolatban a közútkezelői hozzájárulásban, (zöldterület kezelői hozzájárulásban) a jóváhagyott forgalomtechnikai tervben szerepel, vagy a közterület használattal kapcsolatban bármely szerv kötelezően előír,

g) a parkolási közszolgáltatás és a menetrend szerinti helyi autóbusszal történő személyszállítás átszervezéséből adódó költségek megtérítését. Erre vonatkozóan az érintett közszolgáltatókkal megállapodást kell kötni.

(4) A filmforgatást akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint a rendkívüli természeti események esetén az Önkormányzat az akadály elhárulása után az esetleges kárelhárítást, vagy helyreállítást követő 8 munkanapon belül biztosítja újra a közterületet olyan időtartamban, ameddig a filmforgatás akadályozva volt.

(5) Nem adható közterületen történő filmforgatáshoz hozzájárulás:

a) ha a hatósági szerződés nem tartalmazza a filmforgatással érintett ingatlanok gyalogos, vagy gépkocsival történő megközelíthetőségét,

b) olyan közterületre, amelyre vonatkozóan a hatósági szerződésnek a közterület-kezelőhöz történő megérkezésekor érvényes közterület- használati szerződés van, és az ebben foglalt használattal a filmforgatás nem egyeztethető össze,

c) ha a kérelmező fél  a megelőző 3 éven belül a közterületet engedély nélkül használta, vagy a használatra irányuló engedélye azért szűnt meg, mert a közterületet  a megállapodásban foglaltaktól eltérően használta, vagy a  díjfizetési kötelezettségét nem teljesítette,

d) vasárnapra és ünnepnapra,

e) iskolák, óvodák előtti kedvezményes parkolás időtartamára,

f) egészségügyi intézményeknél lévő azon parkolók használatára, amelyeket az egészségügyi területi ellátási kötelezettség teljesítése céljából, kedvezményes bérlettel rendelkező házi-, gyermek- és fogorvosok vehetnek igénybe,

g) mozgássérültek gépkocsival történő várakozására szolgáló parkolókra.

(6) A filmforgatási célú közterület-használat

a) nem haladhatja meg a 30 napot. Az (5) bekezdés d) pontja szerinti napok ebbe az időtartamba nem számítanak be.

b) naponta 8-tól 22 óráig szólhat,

c) a 3. mellékletben felsorolt turisztikailag kiemelt központi területeken nem haladhatja meg az 500 m²-t, beleértve a technikai stábot és a parkolást is.

(7) A filmforgatási célú közterület használatnak a hatósági szerződésben, valamint a (6) bekezdés a) pontjában meghatározott időtartama – a (4) bekezdésben meghatározott körülmények beállta nélkül is – további 10 nappal meghosszabbítható, ha a kérelmező igazolja, hogy erre a produkció befejezése érdekében annak ellenére szükség van, hogy az engedélyezett időszak alatt a forgatás folyamatosan történt.

(8) A filmforgatási célú közterület-használat csak a díj egy összegben a közterület-kezelő számlájára megérkezését követően kezdhető meg.

11/B. § (1) A filmforgatási célú közterület-használatáért  fizetendő közterület-használat díjai – e rendelet  2. mellékletében meghatározott díjaktól eltérően – megegyeznek az Mktv. 3. mellékletében a megyei jogú városokra megállapított díjtételek mindenkori legmagasabb mértékével.

(2)   Az (1) bekezdés szerinti közterület-használati díj megállapításához az e rendelet alkalmazásában a turisztikailag kiemelt és a díszburkolattal ellátott központi közterületek felsorolását a 3. melléklet tartalmazza.

(3) Mentesül a kérelmező az (1) bekezdés szerinti közterület- használati díj megfizetése alól, ha a filmalkotás olyan közérdekű célt szolgál, amelyet az Önkormányzat, az Önkormányzat intézménye, az Önkormányzati tulajdonában álló gazdasági társaság, valamint ezek tulajdonában lévő gazdasági társaság megbízásából Pécs Várost népszerűsíti és nem a közvetlen profitszerzés érdekében termék, vagy szolgáltatás forgalmazására irányul.

(4)  A (3) bekezdés alapján a vállalkozások részére nyújtott kedvezmény mértékének (vagyoni juttatásnak) meg kell felelnie az Európai Közösségek Bizottsága EK-Szerződés 87. és 88. cikkének a csekély összegű (de minimális) támogatásokra való alkalmazásáról szóló 69/2001/EK rendeletében foglalt szabályoknak.”

5. § Az Ör. 22. §-a a következő (3) és (4) bekezdéssel egészül ki:

„(3) Az Oktatási és Kulturális Bizottság a 2. mellékletben meghatározott díjtételekhez képest 50%-os mértékű díjkedvezményben részesíti az olyan – a 6. § (1) bekezdés e), i), o) és p) pontjában nem szabályozott – a közönség számára ingyenesen látogatható, a helyi, vagy az országos médiában hírként megjelenő kulturális, turisztikai, és sportrendezvények szervezőit, amely rendezvények Pécs Város népszerűsítését szolgálják.

Az Oktatási és Kulturális Bizottság a 2. mellékletben meghatározott díjtételekhez képest 100%-os mértékű díjkedvezményben részesíti – a 6. § (1) bekezdés e), i), o) és p) pontjában nem szabályozott – olyan országos részvételt biztosító kulturális, turisztikai és sportrendezvények szervezőit, amely rendezvények Pécs Város életében kiemelkedő jelentőséggel bírnak, és azokat a közönség ingyenesen látogathatja.”

6. § Az Ör. 30. §-a a következő (1c) bekezdéssel egészül ki: 

„(1c) E rendeletnek a közterületek használatáról szóló 31/2008.(X.15.) önkormányzati rendelet módosításáról szóló 42/2013.(IX.23.) önkormányzati rendelettel (a továbbiakban: Rend2.) módosított 5. § (2) bekezdés g) pontját, 6. § (1) bekezdés e), i) és o) pontját, 6. § (2) bekezdését, újonnan beiktatott 22. § (3) és (4) bekezdését, újonnan beiktatott 7. alcímét, 11/A. § és 11/B. §-át,  2. melléklet 53. sorát, valamint újonnan beiktatott 3. mellékletét a Rend.2 hatályba lépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.”

7. § Az Ör. az 1. melléklet szerinti 3. melléklettel egészül ki.

8. §  Az Ör. 2. melléklete a 2. melléklet szerint módosul. 

9. § Pécs  Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Pécs Város környezetkímélő forgalmi rendjéről, a   fizetőparkoló-helyek működtetéséről, valamint a várakozási díjakról szóló 49/2011. (X.31.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A rendelet hatálya nem terjed ki: a taxiállomások, a filmforgatási célú közterület-használat esetén a stáb által igénybe vett parkolók használatának szabályaira.”

10. § Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlésének Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 18/2013.(V.22.) önkormányzati rendelete 1. melléklete és 2. melléklete a 3. melléklet szerint módosul.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Dr. Páva Zsolt sk.                                                    Dr. Lovász István sk.

polgármester                                                                     jegyző

Záradék:

Megalkotta: a Közgyűlés a 2013. szeptember 19-i ülésén.

Kihirdetve: 2013. szeptember 23. napján.