Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 44/2013. (XII.20.) önkormányzati rendelete

a lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 57/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 12. 21- 2013. 12. 21

Zalaegerszeg Megyei Jogú Város Közgyűlése a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvény 3. § (1) és (2) bekezdésében, 4. § (3) bekezdésében, 12. § (5) bekezdésében, 19. § (1) és (2) bekezdésében, 20. § (3) bekezdésében, 21. § (6) bekezdésében, 23. § (3) bekezdésében, 27. § (2) bekezdésében, 31. § (2) bekezdésében, 33. § (3) bekezdésében, 34. § (1), (3) és (6) bekezdésében, 35. § (2) bekezdésében, 54. § (1) és (3) bekezdésében, 68. § (2) bekezdésében, 84. § (1) és (2) bekezdésében, 85/F. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 9. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. § A lakások bérletéről, valamint elidegenítésükről szóló 57/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Ör.) 1. § (3) bekezdés 6) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(3)    A lakások tekintetében az önkormányzatot, mint tulajdonost és bérbeadót megillető jogokat és kötelezettségeket, illetve a lakásgazdálkodással kapcsolatos feladatokat – e rendeletben szabályozott módon – a közgyűlés, és a közgyűlés felhatalmazása alapján az alábbi szervek és személyek gyakorolják, illetve látják el

a)      a közgyűlés dönt]

„6)     a lakbértartozás, a 49. § (1) bekezdés szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozás és a közüzemi díjtartozás miatt megszüntetett lakásbérleti jogviszony esetén a bérlő ismételt kijelöléséről,”


2. § Az Ör. 3. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) Szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén bérlőkijelölésre akkor kerülhet sor, ha az igénylő és a vele együttköltöző személyek Magyarország területén beköltözhető lakás tulajdonjogával, haszonélvezetével nem rendelkeznek, kivéve, ha örökléssel szerezték meg olyan lakás tulajdonjogát (résztulajdonjogát), amelyben más haszonélvező életvitelszerűen lakik.”


3. § Az Ör. 17. § (3) bekezdés 4-5. és 7. pontjai helyébe a következő rendelkezés lép:

[(3) Az (1) bekezdésben meghatározott lakásbérbeadás esetén a bérlőkijelölési jogot]

„4. a 2/f. számú melléklet a) pontjában felsorolt műteremlakásoknál a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.,

5.       a 2/f. számú melléklet b) pontjában felsorolt műterem jellegű lakásoknál és a 2/f. számú melléklet c) pontjában felsorolt kulturális célú lakásoknál az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság,

7.       a 2/h. számú mellékletben felsorolt sportolói lakásoknál a használati kvótával rendelkező szakosztályok javaslatára az Oktatási, Kulturális és Sport Bizottság

gyakorolja.”


4. § Az Ör. 18. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)        Az (1) bekezdés b) pontjában meghatározott esetben kizárólag szociális jelleggel adható bérbe olyan lakás, amely az igénylő fizetőképességének megfelel.”


5. § Az Ör. 33. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)        Szociális helyzet alapján történt bérbeadás esetén, a határozott időre szóló bérleti jogviszony meghosszabbítható, de a továbbiakban csak költségelven történhet a bérbeadás, ha a bérlő a 10. § (3) bekezdésben meghatározott szociális rászorultsági feltételeknek már nem felel meg, feltéve, hogy lakbértartozással, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozással és közüzemi díjtartozással nem rendelkezik.”


6. § Az Ör. 34. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(1)    A költségelven bérbe adott lakás határozott időre szóló bérleti jogviszonya meghosszabbítható, és a lakás ismételten költségelven adható bérbe, ha]

„b)     a lakás – a rendelet szabályai alapján – csak költségelven adható bérbe, feltéve, hogy lakbértartozással, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozással és közüzemi díjtartozással a bérlő nem rendelkezik.”


7. § Az Ör. 42. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2)        A tartási szerződés felbontása esetén a tartási szerződéshez adott polgármesteri hozzájárulást vissza kell vonni.”


8. § (1) Az Ör. 44. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4)   A lakásbérleti jogviszony megszűnése esetén a bérbeadó az óvadékot lakbértartozás, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozás és közüzemi díjtartozás, illetve a lakás rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának helyreállításához szükséges költségek megtérülésére használhatja fel.”


(2) Az Ör. 47. § (2) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(2) Lakbérkedvezményre jogosult]

„d) a 2/f. számú melléklet a)-d) pontjaiban felsorolt műteremlakás, műterem jellegű lakás, kulturális és felsőoktatási célt szolgáló lakás bérlője.”


9. § Az Ör. 48. § (3) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(3)    Lakbértámogatásra jogosult az (1) bekezdésben meghatározott bérlő, ha az alábbi feltételeknek együttesen megfelel]

„d)    lakbértartozással, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozással és közüzemi díjtartozással nem rendelkezik.”


10. § Az Ör. 48/A. § (3) bekezdés c) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(3)    Nem jogosult lakbérengedményre a bérlő, ha]

„c)     lakbértartozással, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozással és közüzemi díjtartozással rendelkezik.”


11. § Az Ör. 52. § (4) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

[(4)      A bérleti szerződés közös megegyezéssel történő megszüntetésének további feltétele, hogy a bérlő]

„b)     az eredeti lakására lakbértartozással, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozással és közüzemi díjtartozással ne rendelkezzen.”


12. § Az Ör. 55. §-a előtti cím helyébe a következő cím lép:

„A lakásbérleti jogviszony felmondása lakbértartozás, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozás és közüzemi díjtartozás miatt”


13. § Az Ör. 56. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3)   Ha az elhalt bérlő után lakbértartozás, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozás és közüzemi díjtartozás maradt, a bérbeadó igényét hagyatéki teherként köteles bejelenteni.”


14. § Az Ör. 58. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3)   Önkormányzati bérlakásra kötött csereszerződéshez a polgármester csak akkor járulhat hozzá, ha a cserélő feleknek lakbértartozása, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozása és közüzemi díjtartozása nincs.”


15. § Az Ör. 60. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5)   A jogosult elővásárlási jogával akkor élhet, ha a bérbeadóval szemben lakbértartozása, a 49. § (1) bekezdése szerinti külön szolgáltatásokkal kapcsolatos díjtartozása és közüzemi díjtartozása nincs.”


16. § (1) Az Ör. 5. számú melléklete helyébe a rendelet 1. melléklete lép.

(2) Az Ör. 8. számú melléklete helyébe a rendelet 2. melléklete lép.

(3) Az Ör. 10. számú melléklete helyébe a rendelet 3. melléklete lép.


17. § (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a hatályba lépését követő napon hatályát veszti.

(2) Az Ör. 2/f. számú mellékletének e) pontja hatályát veszti.




                        Dr. Kovács Gábor  sk.

                   jegyző

Gyutai Csaba sk.

                          polgármester