Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (VII. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás szabályairól

Hatályos: 2023. 04. 26

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (VII. 20.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat vagyonáról és vagyongazdálkodás szabályairól

2023.04.26.

Taktaharkány Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIV. törvény (továbbiakban Mötv.) 109. § (4) bekezdésében, 143. § (4) bekezdés i) pontjában, a nemzeti vagyonról szóló 2011. évi CXCVI. törvény (továbbiakban Nvtv.) 3. § (1) bekezdés 6) pontjában, 5. § (2) bekezdés c) pontjában, a 11. § (16) bekezdésében, 13. § (1) bekezdésében, a 18. § (1) bekezdésében, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. (továbbiakban Áht.) 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdése e) pontjában és a Mötv. 107. §-ban meghatározott feladatkörében eljárva - az alábbi rendelkezéseket hozza:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata (továbbiakban: önkormányzat) tulajdonában lévő és tulajdonába kerülő

a) ingatlan és ingó vagyonra, valamint vagyoni értékű jogokra, befektetett pénzügyi eszközökre (továbbiakban: ingatlan és ingó vagyon),

b) az önkormányzat társulásba vitt vagyonára,

c) az önkormányzat által alapított és fenntartott saját költségvetési szervek, intézmények vagyonára, továbbá

d) vállalkozásba vitt vagyonra,

e) az önkormányzat követeléseire,

f) az önkormányzat kötelezettségeire.

2. Az önkormányzati vagyon

2. § (1) Az önkormányzati vagyon törzsvagyonból és üzleti vagyonból áll. Az önkormányzat törzsvagyona forgalomképes és korlátozottan forgalomképes vagyon.

(2) Az üzleti vagyonba forgalomképes vagyonelemek tartoznak, mindazon vagyontárgy, mely nem tartozik a törzsvagyon körébe.

(3) Az önkormányzat vagyontárgyainak felsorolását a melléklet tartalmazza.

3. Az önkormányzat törzsvagyona

3. § (1) Forgalomképtelen vagyontárgyak:

a) a Nvtv. 5. § (4) bekezdésében megjelölt vagyontárgyak, valamint

b) mindazon vagyontárgyak, melyeket törvény vagy az önkormányzat rendelete nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonnak minősít.

(2) Korlátozottan forgalomképes vagyonba tartoznak azok a vagyonelemek, melyek nem képezik a forgalomképtelen törzsvagyon és az üzleti vagyon részét.

(3) Az önkormányzat a jogszabály által kötelezően forgalomképtelen törzsvagyonba sorolt vagyonelemeken túl, saját döntése alapján további forgalomképtelen törzsvagyonba sorolandó vagyonelemeket nem határoz meg.

4. § (1) Korlátozottan forgalomképes törzsvagyon körébe tartozó -kötelező, vagy vállalt önkormányzati feladatok ellátását vagy hatáskör gyakorlását szolgáló -vagyontárgyak:

a) nevelési, oktatási és művelődési intézmények, (óvodák, iskola, napközi és központi konyha, könyvtár, művelődési ház, alkotóház, tájház),

b) egészségügyi és szociális intézmények: háziorvosi rendelő, fogorvosi rendelő és

c) szolgálati lakás, Szociális Szolgáltató Központ épületei,

d) sportlétesítmények,

e) közművek,

f) köztemető,

g) erdők, szántók, legelők.

(2) A korlátozott forgalomképesség tartalma az egyes vagyonelemek vonatkozásában az alábbiakat jelenti:

a) Vízi közművek nem idegeníthetők el, nem terhelhetők meg. Vízi közműveket az önkormányzat többségi részesedéssel az e célra létrehozott gazdálkodó szervezet útján működtetheti. Egyéb közművek működtetési jogát koncessziós szerződés keretében lehet átengedni. Az önkormányzat a közüzeme működéséhez szükséges - vagyonátadási törvények alapján az önkormányzat tulajdonába került - vagyont a közüzemre bízza, mely vagyonnal a közüzem - ha jogszabály másként nem rendelkezik - önállóan gazdálkodik. A közüzemre bízott vagyont az önkormányzat csak a közüzem megszüntetése és átszervezése esetén - az átszervezéssel arányosan - vonhatja el.

b) Az intézmények, középületek az adott intézményi feladat, illetve középület esetén a közfeladat ellátásáig nem idegeníthetők el és nem terhelhetők meg. Nem idegeníthető el és nem terhelhető meg az adott intézmény vagy középület akkor sem, ha az intézményi, illetve a közfeladat ellátása csak ideiglenesen szünetel. A használat és a hasznosítási jog kizárólag egy évnél rövidebb időre ruházható át.

c) A muzeális kiállítóhely tárgyainak elidegenítéséhez a miniszter hozzájárulása

d) szükséges.

(3) A korlátozottan forgalomképes vagyon csak az önkormányzat képviselő-testülete egyedi döntése alapján rendeletmódosítással, vagy helyi népszavazás útján idegeníthető el, vagy minősíthető át egyéb vagyonná.

4. A vagyon feletti tulajdonosi jog gyakorlása

5. § (1) Az önkormányzatot vagyona tekintetében tulajdonosi jogok illetik meg, és kötelezettségek terhelik.

(2) Az önkormányzat jogi személy, a tulajdonosi jogok gyakorlásával kapcsolatos feladat és hatáskörök a képviselő-testületet illetik meg. A képviselő-testületet a polgármester képviseli.

(3) A képviselő-testület a (2) bekezdésben megjelölt hatáskörét az e rendeletben meghatározottak szerint a polgármesterre ruházhatja át.

(4) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy

a) a tulajdonosi jog gyakorlója döntései alapján megkösse a szerződéseket, ellenőrizze az abban meghatározottak teljesítését,

b) a szerződés nem teljesülése esetén indokolt esetben megtegye a szerződés módosítására, felbontására vagy megszüntetésére irányuló jognyilatkozatokat,

c) önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokon közműszolgáltatók részére vezetékjogot, használati jogot biztosítson oly mértékig, melyek az ingatlan rendeltetésszerű használatát nem befolyásolhatják,

d) jogszabályi rendelkezésekkel ellentétes feltételeket tartalmazó szerződési ajánlatot elutasítson.

(5) A tulajdonosi jogok gyakorlásával kapcsolatos feladatok és hatáskörök pontos meghatározását e rendelet tartalmazza.

5. Önkormányzati vagyon hasznosítása, az egyes tulajdonosi jogok

6. § A vagyon hasznosítása alatt az egyes vagyontárgyak használata, bérbe, használatba, haszonbérletbe, üzemeltetésbe, vagyonkezelésbe adása, apportba vitele értendő. Ide tartozik az önkormányzat kötelező feladatainak ellátásához nem szükséges vagyon elidegenítése is.

7. § (1) Vagyont értékesíteni 8.000.000.-Ft értékhatár felett versenytárgyalás útján lehet. A versenytárgyalás nyilvános, indokolt esetben zártkörű. Az értékesítés a legjobb ajánlatot tevő részére történhet.

(2) Nem kell elidegenítésre meghirdetni az ingatlan tulajdonjogát, ha az önkormányzat feladatát más helyi önkormányzat feladatként, vagy az állam feladatként vesz át és a feladat ellátását közvetlenül szolgáló önkormányzati vagyon a feladatellátáshoz szükséges.

(3) Nem kell meghirdetni az önkormányzati tulajdon bérbe adását, használati jogának átruházását, ha a bérlő a bérleti szerződés lejártát követően az általa bérelt ingatlant a hatáskört gyakorló által meghatározott új feltételek mellett kívánja bérelni, és az éves bérleti, használati díj nem éri el a kétmillió forintot.

8. § (1) Az önkormányzat vagyonának ingyenes (térítésmentes) átruházása a képviselő-testület kizárólagos hatásköre.

(2) A forgalomképtelen törzsvagyon körébe tartozó vagyont ingyenesen átruházni nem lehet.

9. § (1) Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona nem terhelhető meg, a korlátozottan forgalomképes törzsvagyon az önkormányzat képviselő-testülete döntése alapján terhelhető meg.

(2) Az önkormányzat forgalomképes egyéb vagyona megterhelhető. A vagyon megterhelése - értékhatár nélkül - a képviselő-testület joga.

10. § (1) Az önkormányzat saját felelősségére vállalkozási tevékenységet folytathat, kizárólag a költségvetési alapokmányban foglaltak szerint.

(2) Az önkormányzat forgalomképtelen vagyona vállalkozásba nem vihető be.

11. § Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes vagyona az alábbi feltételek mellett vihető be vállalkozásba:

a) a közművek által megtestesített önkormányzati vagyon a vagyonátadási törvényből adódóan vesz részt a vállalkozásban, a különböző gazdasági társaságban megjelenő részesedés formájában,

b) az intézmények és középületek, muzeális emlékek, köztéri szobrok, mint vagyontárgyak nem szolgálhatnak közvetlen vállalkozási célt.

12. § Az önkormányzat egyéb vagyona vállalkozásba vihető. Az önkormányzati vagyon vállalkozásba viteléről értékhatártól függetlenül az önkormányzat képviselő-testülete dönt, a részesedésekkel (részvények, üzletrészek, vagyoni betétek) kapcsolatos döntéseket is a képviselő-testület hozza meg.

13. § Az önkormányzat a vagyonátadási törvények alapján vagyonával a közműveket működtető gazdasági társaság tagjává vált.

14. § Az önkormányzat vagyona megjelenhet részvény, üzletrész, vagyoni betét formájában is.

15. § Az önkormányzat a kötelező feladatainak ellátására gazdasági társaságban részt vehet, betéti társaságnak csak kültagja lehet.

16. § (1) Az önkormányzati vagyon használatát, hasznosítási jogát évi 500.000.-Ft érték felett csak versenytárgyalás útján lehet átengedni, mely nyilvános, de a képviselő-testület döntése alapján indokolt esetben zártkörű.

(2) A képviselő-testület a legjobb ajánlatot tevő javára dönt.

(3) A használati, hasznosítási jog átadása történhet ingyenesen, vagy visszterhesen is, illetve koncessziós szerződéssel történő üzemeltetéssel, vagy egyéb bérleti jogviszonnyal. Koncessziós szerződés kötésére a képviselő-testület jogosult.

17. § Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyonának használati, illetve hasznosítási jogát átengedni csak az alábbiak szerint lehet:

a) koncessziós szerződéssel, jogszabály alapján, illetve e rendelet szerint, vagy

b) az önkormányzat külön rendeletében meghatározottak szerint.

18. § Az önkormányzat korlátozottan forgalomképes törzsvagyonának használati, illetve hasznosítási jogát

a) koncessziós szerződéssel,

b) bérleti szerződéssel jogszabályban rögzített feltételek mellett e rendelet szabályainak betartásával, illetve más önkormányzati rendelet szerint.

19. § Az önkormányzat forgalomképes egyéb vagyonának használati, illetve hasznosítási jogát ideiglenesen át lehet engedni

a) koncessziós szerződéssel,

b) bérleti szerződéssel, használati díj ellenében.

20. § (1) Az önkormányzat vagyona társulásba vihető. A társult önkormányzatok eltérő szabályozása hiányában a Ptk. közös tulajdonra vonatkozó szabályait kell alkalmazni.

(2) A társulás ingatlanvagyonának felújítása és fejlesztése a társuló önkormányzatok képviselő-testületeinek döntése alapján történik.

21. § Az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyona társulásba nem vihető be.

22. § (1) Az önkormányzat szabadon felhasználható pénzeszközeiből értékpapírt vásárolhat.

(2) A képviselő-testület dönt arról, milyen lekötésű, milyen címletű és lejáratú értékpapír kerüljön megvásárlásra. Az értékpapír csak a magyar állam által kibocsátott garantált értékpapír lehet.

(3) A meglévő értékpapírok értékesítéséről, annak módjáról, feltételeiről értékhatártól függetlenül a képviselő-testület dönt.

(4) A 100.000.-Ft-ot meg nem haladó értékpapír forgalom (eladás, vásárlás) lebonyolítása a polgármester hatásköre azzal a kikötéssel, hogy arról a képviselő-testületet a soron következő ülésen tájékoztatja.

6. Az önkormányzati vagyon vagyonkezelésbe adása

23. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat tulajdonában lévő korlátozottan forgalomképes és üzleti vagyonának meghatározott körét a Mötv. 109. §-a és a Nvtv. 11. §-a, valamint e rendelet keretei között, önkormányzati közfeladat ellátása érdekében vagyonkezelésbe adhatja.

(2) A vagyonkezelői jog létesítéséről, a vagyonkezelési szerződés megkötéséről való döntés a képviselő-testület hatásköre. Döntését megelőzően a vagyontárgy értéke és a közfeladat jellege alapján e rendelet szerint meghatározható tulajdonosi jog jogosultjának véleményét, illetve, ha az megegyezik a döntéshozóval, akkor az illetékes bizottság véleményét ki kell kémi.

(3) A vagyonkezelő a tulajdonos nevében, a vagyonkezelési szerződésben foglaltaknak megfelelően gyakorolja vagyonkezelői jogait, illetve teljesíti kötelezettségeit.

(4) A vagyonkezelésbe adott vagyont a vagyonkimutatás elkülönítetten tartalmazza.

(5) A vagyonkezelésbe adás az önkormányzat feladatainak hatékonyabb ellátását biztosítja a Mötv. 109. § (3) bekezdésében meghatározott céllal.

24. § (1) Az önkormányzati vagyon vagyonkezelésbe adása nyílt pályázati eljárás lefolytatásával, majd vagyonkezelési szerződés megkötésével történik.

(2) Az önkormányzati vagyon kezelője a Nvtv. 11. § (1) bekezdésének megfelelő szervezet lehet.

(3) A vagyonkezelői szerződések tartalmára a Mötv.-ben illetve a Nvtv.-ben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyvről szóló törvény rendelkezései az irányadók.

(4) Ingatlan esetében a vagyonkezelői jog létrejöttéhez annak az ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzése szükséges.

25. § Az önkormányzati vagyon kezelője jogosult a rábízott vagyontárgyak

a) birtoklására,

b) használatára, hasznainak szedésére,

c) bérbe adására és egyéb tulajdonviszonyokat nem érintő hasznosítására.

26. § (1) A vagyonkezelő köteles

a) a rábízott vagyon biztosítására,

b) fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával kapcsolatos feladatok ellátására,

c) önkormányzati vagyonnal kapcsolatos nyilvántartási és adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni,

d) a vagyonnak a gazdálkodás szabályai szerinti használatára és gyarapítására,

e) a vagyonkezelői jog ellenértékeként meghatározott pénzösszeg vagy más ellenszolgáltatás szerződés szerinti megfizetésére, illetve teljesítésére.

27. § A vagyonkezelő a szerződéssel rá átruházott jogok gyakorlását saját szervezete útján, vagy más, a Nvtv. 11. § (11) bekezdése c) pontjának megfelelő szereplők közreműködésével látja el. A más személy eljárásáért úgy felel, mintha maga járt volna el.

28. § A vagyonkezelési szerződésben meg kell határozni

a) a vagyonkezelési jog gyakorlásának mértékét, terjedelmét, korlátait, az esetleges korlátozások pontos meghatározását,

b) a vagyonkezelésbe adott eszközök számviteli nyilvántartási adatait tartalmazó tételes

c) jegyzéket,

d) a vagyonkezelés ellenőrzésével kapcsolatos eljárást,

e) a vagyonkezeléssel kapcsolatos beszámolási kötelezettség módját,

f) a vagyonkezelési jog felmondásának lehetőségeit, feltételeit. A vagyonkezelői jog azonnali hatállyal felmondható a vagyonkezelő súlyos szerződésszegése esetén, illetve, ha tevékenysége az ellenőrzést akadályozza.

g) a vagyonkezelő a vagyont érintő beruházás, fejlesztés előtt köteles beszerezni az átadó írásbeli hozzájárulását,

h) a vagyoni, személyi és szakmai feltételek igazolásának módját,

i) a vagyon megterhelésének tiltását,

j) a vagyonkezelői szerződés megszűnésének eseteit,

k) a felmondási időt.

29. § (1) A vagyonkezelőt megillető jogok gyakorlását, szabályszerűségét, célszerűségét a polgármester a Polgármesteri Hivatal közreműködésével ellenőrzi.

(2) A tulajdonosi ellenőrzés célja az önkormányzati vagyonnal való gazdálkodás vizsgálata, a nyilvántartás hitelességének, teljességének, helyességének biztosítása, a jogszerűtlen, szerződésellenes, vagy a tulajdonos érdekeit sértő, illetve az önkormányzatot hátrányosan érintő vagyongazdálkodási intézkedések feltárása és a jogszerű állapot helyreállítása.

(3) Az ellenőrzést szükség szerint a helyszínen, vagy az adatok bekérése útján kell végrehajtani.

(4) A polgármester vagy a Polgármesteri Hivatal polgármester által felhatalmazott dolgozója az ellenőrzés keretén belül jogosult

a) az ellenőrzés alá vont ingatlan területére belépni, az ellenőrzés tárgyához kapcsolódó iratokba, elektronikus adathordozókba betekinteni, azokról másolatot, kivonatot készíteni. Az iratbetekintés során be kell tartani az adatvédelmi szabályokat.

b) a vagyonkezelő vezetőjétől, vagy alkalmazottjától írásban vagy szóban felvilágosítást, információt kémi.

(5) A polgármester, illetve a Polgármesteri Hivatal polgármester által felhatalmazott dolgozója az ellenőrzés során köteles

a) jogait úgy gyakorolni, hogy az ellenőrzött vagyonkezelő tevékenységét és rendeltetésszerű működését ne zavarja,

b) a vagyonkezelő vezetőjét az ellenőrzés megkezdését megelőzően legalább 3 nappal tájékoztatni,

c) megállapításait ellenőrzési jelentésbe foglalni, annak tervezetét és a végleges jelentést a vagyonkezelő vezetőjének megküldeni.

(6) Az ellenőrzött vagyonkezelő, vagy képviselője jogosult

a) az ellenőrzési cselekményeknél jelen lenni,

b) az ellenőrzés megállapításait megismerni, a jelentés tervezetére észrevételt tenni.

(7) Az ellenőrzött vagyonkezelő, vagy képviselője köteles

a) az ellenőrzést elősegíteni, abban közreműködni,

b) az ellenőrzésre irányuló információkat megadni akár szóban, akár írásban, az iratokba való betekintést biztosítani

c) az ellenőrzés zavartalan lebonyolításához szükséges egyéb feltételeket biztosítani,

d) az ellenőrzés megállapításai alapján tett intézkedéseiről az ellenőrzést végzőt tájékoztatni.

(8) A polgármester a tulajdonosi ellenőrzésének legfontosabb megállapításairól összefoglaló jelentésben a tárgyévet követő év március 31-ig tájékoztatja a képviselő-testületet.

30. § (1) A vagyonkezelői jog megszűnik

a) határozott idejű vagyonkezelési szerződés esetén a határozott idő elteltével,

b) határozatlan idejű vagyonkezelési szerződés esetén a szerződés felmondásával,

c) a (3), (4) bekezdés szerinti rendkívüli felmondással,

d) a vagyontárgy megsemmisülésével,

e) a vagyonkezelő jogutód nélküli megszűnésével,

f) a szerződésben meghatározott egyéb ok vagy feltétel bekövetkezése esetén,

(2) A felmondási idő jogszabály, vagy a felek eltérő rendelkezése hiányában

a) rendes felmondás esetén legalább 6 hónap,

b) rendkívüli felmondás esetén két hónap

c) a felmondás azonnali hatállyal történhet, ha a vagyonkezelő a kezelésébe adott vagyonnal az önkormányzati feladatot nem látja el, vagy a vagyonban kárt okoz, vagy magatartása közvetlenül károkozással fenyeget.

(3) Az önkormányzat a vagyonkezelési szerződést rendkívüli felmondással akkor szünteti meg, ha

a) a vagyonkezelő a szerződésben foglalt kötelezettségét az önkormányzati költségvetési és vagyongazdálkodási érdekeket hátrányosan érintő módon megszegi,

b) a vagyonkezelő az ellene a szerződéskötés előtt megindult csőd- vagy felszámolási eljárásról az önkormányzatot nem tájékoztatja, vagy a vagyonkezelő ellen a szerződés tartama alatt csőd- vagy felszámolási eljárás indul,

c) a vagyonkezelő adó-, illeték-, vám- vagy társadalombiztosítási járulék tartozása több mint hat hónapja lejárt, és ennek megfizetésére halasztást nem kapott.

(4) A vagyonkezelési szerződés hatálya alá tartozó vagyontárgyak körének megváltozása esetén a vagyonkezelő a változás bekövetkezésétől számított 8 napon belül köteles kezdeményezni a szerződés módosítását.

7. Az önkormányzat követeléseiről való lemondás

31. § (1) Az önkormányzat követeléseiről - mint az önkormányzati vagyon részéről - való lemondás joga

a) az adósok, vevők és egyéb követelések vonatkozásában 100.000.-Ft felett a képviselőtestületet,

b) adósok, vevők és egyéb követelések vonatkozásában 100.000.-Ft alatt a polgármestert illeti, valamint

c) a polgármester joga a munkavállalókkal szembeni különféle követelésekről való lemondás joga.

(2) A polgármester az (1) bekezdés b) és c) pontja szerinti döntéséről a képviselő-testületet soron következő ülésén tájékoztatja.

32. § (1) A 31. § (1) bekezdés a) pontjában meghatározott követelést csak akkor lehet elengedni, ha

a) az nem veszélyezteti az önkormányzat likviditását,

b) ha a követelés érvényesítése érdekében indított eljárás során a követelés részben vagy egészben behajthatatlan és remény sincs a követelés későbbi behajthatóságára,

c) ha a követelés érvényesítése, behajtása bizonyíthatóan a követelés összegét meghaladó költségekkel járna,

d) ha a bíróság bevonásával történő behajtás során a követelés elengedéséről bírói egyezség történt,

e) ha a felszámolási eljárás vagy csődeljárás során a követelés részben vagy egészben nagy valószínűséggel pénzügyileg nem realizálható, vagy ha csődeljárás során csődegyezségi megállapodást kötöttek,

f) ha a követeléssel érintett szerv, vagy személy bizonyítottan nem érhető el, nem lelhető fel.

(2) A polgármester e rendeletben meghatározott követelés elengedési jogát az (1) bekezdés a) pontját figyelembe véve gyakorolja.

(3) A követelésről való lemondás történhet az egész követelésre, vagy annak egy részére vonatkozóan.

8. Hitelfelvétel és törlesztés, kötvény kibocsátás, beruházás és felújítás, lízing

33. § (1) Az, önkormányzat hitelt vehet fel és kötvényt bocsáthat ki. A hitel felvételével, a meglévő hitelek törlesztésével, a kötvény kibocsátásával kapcsolatos rendelkezéseket az önkormányzat költségvetési rendelet határozza meg.

(2) Az önkormányzat a költségvetési rendeletben dönt a megvalósítandó beruházásokról, felújításokról, rendelkezik azok pénzügyi fedezetéről.

(3) Az önkormányzat lízing-szerződés kötéséről a költségvetési rendeltben dönt.

9. Ellenérték nélkül kapott, illetve felajánlott vagyon

34. § (1) Az önkormányzat számára más személy, illetve szerv által ellenérték nélkül juttatott vagyon elfogadásáról a képviselő-testület dönt.

(2) Az. ellenérték nélkül juttatott, vagy felajánlott vagyon elfogadásának feltétele, hogy az önkormányzat teljesíteni tudja az elfogadott vagyonnal kapcsolatos kötelezettségeket, ez a kötelezettség ne okozzon likviditási nehézséget és ne zavarja az önkormányzati feladatok ellátását.

10. A költségvetési szerv gazdálkodása a vagyonnal

35. § Az önkormányzat a kötelező és vállalt feladatainak ellátására intézményt alapíthat. Az alapított intézmény vagyona az önkormányzat vagyona, amit az önkormányzat az alapított intézmény használatába ad. A használati jog ingyenes, az önkormányzat ennek ellenértékét nem követelheti.

36. § A költségvetési szerv a kezelésébe kapott ingatlanokat és ingó vagyontárgyakat az alapfeladata sérelme nélkül bevételei növelésére fordíthatja.

37. § (1) A költségvetési szerv vezetője köteles gondoskodni a költségvetési szerv használatában lévő ingatlanok karbantartásáról, az elhasználódott ingók pótlásáról. A költségvetési szerv köteles a fenti kiadásokat a költségvetési tervezés folyamatában írásos előterjesztés formájában jelezni.

(2) A költségvetési szerv használatába adott ingatlanok és ingók felújítása az önkormányzat és a költségvetési szerv közös feladata. A felújítás tárgyában a képviselő-testület dönt a költségvetés tervezésekor.

(3) A költségvetési szerv vezetője a vagyon ingyenesen történő átengedését a képviselőtestület hozzájárulásával teljesítheti.

(4) A költségvetési szerv a használatába adott vagyont nem terhelheti meg.

38. § A részben önállóan gazdálkodó költségvetési szerv az előirányzatok feletti rendelkezési jogának megfelelően gyakorolhatja a vagyonkezelési jogait.

11. A vagyonleltár

39. § Az. önkormányzat vagyoni helyzetének állapotát leltárban kell kimutatni az éves zárszámadáshoz kapcsolódóan. A leltárt december 31. fordulónappal kell készíteni.

40. § (1) A vagyonleltárnak külön kell tartalmaznia a törzsvagyont forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes bontásban, az önkormányzat egyéb vagyonát és a kötelezettségeket.

(2) A vagyonleltárnak a törzsvagyon tekintetében követnie kell az e rendeletben meghatározott vagyontípusokat. Ki kell emelni a befektetett eszközök csoportjaiban a részesedéseket, az értékpapírokat, követeléseket, egyéb aktív elszámolásokat, kötelezettségeket és egyéb pénzeket.

(3) Az önkormányzat képviselő-testülete részére a zárszámadáshoz csatolt vagyonkimutatást az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 249/2000. (XII. 24.) Korm. rendelet 44/A. § (2) bekezdésében meghatározott szerkezetben kell elkészíteni, azt tovább részletezni nem kell.

41. § A vagyonkimutatás összeállításáért a Polgármesteri Hivatal vezetője tartozik felelősséggel.

12. A vagyon értékelése a tulajdonosi jogok gyakorlásakor

42. § (1) A vagyon értékének meghatározásakor általában az adott vagyonnak az önkormányzat könyvviteli nyilvántartásában szereplő értékét kell alapul venni.

43. § (1) A vagyon értékesítésekor, beleértve az értékpapírokat is, tízmillió forint feletti vagyon piaci értékének meghatározása érdekében szakértő bevonása szükséges.

(2) Ha a szakértő által meghatározott vagyoni érték magasabb, mint a könyvviteli nyilvántartásban kimutatott érték, úgy az előbbit kell alapul venni az értékesítéssel kapcsolatos jogok gyakorlásakor.

(3) Apport gazdasági társaságba való bevitelekor a vagyon piaci értékét szakértő bevonásával kell megállapítani és a piaci értéken kell a vállalkozásba bevinni.

(4) A használat vagy a hasznosítási jog átengedésekor az ellenérték meghatározásakor ötmillió forintérték felett a használat vagy hasznosítási jog piaci értékének meghatározása érdekében szakértő bevonása szükséges.

13. Vegyes és záró rendelkezések

44. § Az e rendeletben foglalt előírások teljesítéséről, különös tekintettel a tulajdonosi jogok gyakorlása e rendeletnek való megfeleléséről a végrehajtott ellenőrzések megállapításai alapján a polgármester évente legalább egyszer tájékoztatja a képviselő-testületet.

45. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a 8/2003.(IX.2.) önkormányzati rendelet.

1. melléklet az 5/2013. (VII. 20.) önkormányzati rendelethez

Forgalomképtelen belterületi közparkok, játszóterek

Hrsz.

megnevezés

ha

m2

2009. évi változás

1150/3

Kresz-park - Trianoni emlékmű

828

1230/5

Köztér

2168

972/2

Zrinyi úti park

1866

975/2

Rendezvénypark

3790

1403

Beépítetlen terület-játszótér

1

2261

1506

Honfoglalási Emlékliget

1

6833

1018/1 1

Gárdonyi tér

1556

723/1 2

'56-os Park

516

terület összesen:

3

3956

7746

könyvszerinti érték

4.639eFt

Forgalomképtelen közintézmény

hrsz.

megnevezés

ha

m2

67

Köztemető

2

8341

területe

2

8341

értéke

22.901eFt

Forgalomképtelen belterületi utak

Hrsz.

megnevezés

ha.

m2

2009. évi változás

2012.

15

Széchenyi u.

4034

4109

36

"

2230

2315

46

"

965

68

Temető

1952

76 .

Temető köz

678

93

Attila u.

5514

108

Árpád u.

3240

152

Sport u.

1935

160

Sport u.

2145

175

Magyar u.

1941

190

Gyöngyvirág u.

2445

209

Szabadság u.

5164

8902

228

Gyöngyvirág u.

2590

229

Megyaszói u.

9105

250

Bocskai u.

2017

281

Akácfa u

4487

4566

330

Csalogány u.

4267

382

Móra Ferenc u.

1921

397

Móricz Zsigmond u.

2079

398

Szabadság u.

1440

412/2

Kölcsey u.

2201

413

Alkotmány u.

5282

428

Kodály Z. u.

1

958

1 ha 760 m2

468

Megyaszói u.

716

469

Csalogány u.

2325

470/1

Alkotmány u.

8426

492

Hunyadi u.

3197

3280

542

Hunyadi u.

3779

571

Harangod u.

1354

575

József A. - Ady E. u. összekötő

730

576

József A u.

4908

5038

589

Jókai u.

1721

672

Ady E u.

3813

3648

709/1

Bartók B. u.

4345

779

Arany J. u.

4539

809

Kossuth u.

6045

827

Petőfi S u.

4386

863

Toldi u.

3857

3949

889/1

Vörösmarty u.

1

4057

890/1

Magtár u.

8708

942

Bem u.

4188

4097

950

Zrínyi M u.

3935

981

Vágóhíd melletti u.

796

989

Gárdonyi G. u.

3602

990/1

Gépállomás u.

6534

6833

1015

Béke zsákutca

362

1022

Deák u.

1

1462

1040

Zöldág u.

875

1058

Rásony u.

4258

4081

1089

Iskola u.

3039

1116

Szövetkezet u.

2070

1123

Kis köz.

1105

1150/2

Honvéd u.

4369

1150/4

Honvéd u.

1

9771

14978

1155

Damjanich u.

1

3696

1189

Damjanich u.

713

1244

Erkel F. u.

8274

1245

Sport u.

4572

1276

Móricz Zsigmond u.

7213

1277

Magyar u.

5000

1310

Gyöngyvirág u.

4895

1312

Móricz Zsigmond u.

2169

1323

Munkácsy u.

1592

1334

Erkel F u. folyt.

2332

1347

Alkotmány u. új rész

5884

458

Dózsa u.

176

1417/1

út

5105

1417/2

út

882

1417/3

út

1056

1417/4

út

960

terület összesen

26

7767

könyvszerinti érték:

404.004 eFt

Forgalomképtelen külterületi utak

hrsz.

megnevezés

ha

m2

3

Külterületi-utak

2795

7

"

1901

9

"

1811

23

"

1

7449

29

"

1

469

35

"

2

4991

36

"

1

2624

41

"

7174

42

"

1

548

48

"

3930

051/24

"

3611

59

"

1

3858

61

"

1

9196

66

"

2

9182

69

"

1

9907

71/2

"

4975

72

"

7451

79

"

7161

85

"

4

2523

89

"

6615

93

"

3310

95

"

2

4609

101

"

3762

114

"

4051

117

"

1259

122

"

2

188

128

"

2

3908

152

"

1

1766

156

"

3021

159

"

1

2792

0160/6

"

860

164

"

3433

046/19

út

1468

058/18

út

7664

067/46

út

365

090/8

út

925

090/10

út

1629

099/3

út

1329

099/6

út

2699

099/6

út

338

051/27

út

3444

terület összesen:

38

3585

könyvszerinti érték:

124.955 eFt

Korlátozottan forgalomképes külterületi szántó, legelő, árok, nádas, mocsár

hrsz.

megnevezés

ha

m2

051/2

szántó

5

0690

erdősítés

0155/6

használó: Lajcsák„

6,37 ak

2158

0155/13

„Lajcsák

5,97 ak

2024

0155/16

„Lajcsák

3,73 ak

1259

0155/19

„Szatmári Péter

6,87 AK

2329

0157/5

„Potencsik

2154

0157/11

„Szatmári Péter

4,20

1423

0157/13

„Szatmári Péter

6,29

2133

0157/15

Lajcsák„

6,63 ak

2247

0157/18

„Szatmári Péter

12,73 ak

4316

0157/20

Szatmári Péter

11,10/2

3763/2

080/a

"

59

4964

0103

"

2089

0107/1

"

2464

0109/2

"

1255

0120

"

7601

0141/1

"

2

0024

0144/5

"

8851

0155/27/a

"

1

5467

013/2

legelő és gazd. épület

8

2609

2012. november 7.

015/b

árok

3764

043

"

4969

045/c

"

7285

064

"

4438

0111

"

7414

0142

"

1

0708

0158

"

3499

045/b

nádas

1

9465

045/d

"

3

3316

050/3/b

"

5

0812

075

nádas

6

2406

2008.12.04.

047/2/b

mocsár

3

9530

0107/3

töltés

82

0107/4

"

979

0109//1

"

196

047/2

erdő, járási mintatér, mocsár

13

2646

050/3

erdő, nádas

6

3026

067/3

mocsár

3

5009

0102/

erdő

2

9341

0110/3

szántó

1

2968

0157/7

szántó

5589

0157/8

szántó

2158

0157/10

szántó

2158

0157/12

szántó

2271

0157/14

szántó

2162

terület összesen

251

9102

könyvszerinti érték:

36.353eFt

Korlátozottan forgalomképes erdők állománya

Hrsz.

Megnevezés

ha.

m2

039

Erdő- Csikor 100 éves

3

6318

045/a,f

"

4

6489

047/2/a

"

9

3116

050/3/a

"

1

4765

076/a

"

1

8302

080/b

"

2

3890

0155/27/a

"

3

9022

0157/1

"

5

0530

051/2

szántó

5

0690

erdősítés 1

terület összesen

32

2432

könvvszerinti érték:

7.109 eFt

Korlátozottan forgalomképes csatorna, belvízelvezető árok

hrsz.

megnevezés

ha

m2

032/3

Csatorna

7838

054

"

4164

068

"

7120

074

"

5031

091

"

4

1678

097

"

2

4419

098

"

2

0831

087

"

1

5426

099/2

"

2

1982

0121

"

3002

1034

Belvízelvezető árok

1000

1211/1

"

255

0154/1

Sós-ér

1762

0154/2

Sós-ér

6801

terület összesen:

16

1309

könvvszerinti érték.

-

Korlátozottan forgalomképes belterületi beépítetlen földterületek

hrsz

megnevezés

ha

m2

2009. évi változás

53

Gyep, árok

1

2581

1 ha 2500
m2

54

Gyep, árok

1

1509

709/2

Kopárság

1215

975/1

Beépítetlen terület

1624

975/2

"

1071

3790

1230/4

"

554

1246/3

"

976

1246/4

"

977

terület összesen

3

0507

könyvszerinti érték

1.249 eFt

Korlátozottan forgalomképes közoktatási, művelődési intézmények

hrsz.

megnevezés

ha

m2

282/2

Óvoda

2670

1090

Óvoda

2211

893

Általános Iskola

9481

867

Napközi Otthon

2121

1113

Művelődési Ház

990

1135

Tájház

1060

1064

Alkotóház - Vendégház

1751

3648

terület összesen

1

7256

könyvszerinti
értéke

116.646eFt

Korlátozottan forgalomképes egészségügyi és szociális intézmények

hrsz.

megnevezés

ha

m2

739/2

Családsegítő, ÖNO

832

1003

Orvosi rendelő, Rendőrség

1429

2866

975/3

Fogorvosi rendelő, szolg.lakás

1660

606

terület összesen

3921

könyvszerinti értéke

14.478eFt

Korlátozottan forgalomképes középület

hrsz

megnevezés

ha

m2

976/1

Községháza

2604

terület összesen

2604

könyvszerinti érték

7.624eFt

Korlátozottan forgalomképes egyéb létesítmények

hrsz

megnevezés

ha

m2

974

Polgárőrség

611

1124

Szociális Szolgáltató
Központ

2209

153/1

Sporttelep

2

9771

982

Vágóhíd

434

062/2

Szeméttelep

4

5000

terület összesen

8

2034

könyvszerinti érték

32.704eFt

Korlátozottan forgalomképes szolgálati lakások

hrsz

megnevezés

ha

m2

724/2

Szolgálati lakás

596

1005/2

"

608

trerület összesen

1204

könvvszerinti érték

4172 eFt

Forgalomképtelen üzemeltetésre átadott többségi tulajdonú önkormányzati létesítmények ( tulajdoni hányad 70/100)

hrsz.

megnevezés

ha

m2

889/2

Glóbusz

615

0160/5

T-2 kút

400

1346

T-3 kút

1136

1228/1

Vízmű

1942

terület összesen:

4093

könyvszerinti érték:

70.538eFt

2012. június 30. napjától 2037. június 29. napjáig, 25 éves határozott időtartamra
Forgalomképes belterületi beépítetlen telkek

hrsz

Megnevezés

ha

m2

1326

Beépítetlen földterület,telek

826

1329

"

824

1330

"

823

1333

"

821

1335

"

950

1336

"

950

1337

"

1023

1338

"

1023

1339

"

1023

1340

"

1023

134/1

"

1023

1342

"

1023

1343

"

1023

1345

"

1023

1405

"

524

1407

"

524

1408

"

524

1409

"

525

1410

"

524

1411

"

525

1412

"

524

1413

"

524

1414

"

525

1415

"

524

1416

"

525

1418

"

523

1419

"

523

1420

"

523

1421

"

523

1422

"

523

1423

"

523

1424

"

523

1425

"

523

1426

"

523

1427

"

523

1428

"

523

1429

"

523

1430

"

523

1440

"

662

1441

"

786

1442

"

786

1443

"

524

1444

"

524

1445

"

524

1446

"

524

1447

"

523

1448

"

524

1449

"

523

1450

"

524

1451

"

523

1452

"

524

1453

"

523

1454

"

524

1455

"

523

1456

"

524

1457

"

524

1458

"

524

1459

"

524

146/b

"

524

1461

"

523

1462

"

523

1463

"

523

1464

"

523

1465

"

523

1466

"

523

1467

"

523

1468

"

523

1469

"

523

1470

"

523

1471

"

523

1472

"

523

1473

"

523

1474

"

523

1475

"

523

1476

"

570

1477

"

570

1478

"

570

1479

"

570

1480

"

570

1481

"

570

1482

"

570

1483

"

570

1484

"

570

1485

"

570

1486

"

570

1487

"

570

1488

"

570

1489

"

570

1490

"

570

1491

"

570

1492

"

570

1493

"

570

1494

"

570

18

beépítetlen terület

1385

26

beépítetlen terület

1425

43/1

lakóház, udvar, gazdasági épület

4373

51

"

829

240

"

982

266

"

1343

572/1

beépítetlen terület

1882

3

723/2

lakóház, udvar, gazdasági épület

441

738

lakóház, udvar, gazdasági épület

1622

760

lakóház, udvar

604

833

lakóház, udvar, gazdasági épület

1463

971

lakóház, udvar, gazdasági épület

1039

992/1

lakóház, udvar

799

1006/4

lakóház, udvar

641

1018/1

lakóház, udvar, gazdasági épület

1556

1055

lakóház, udvar

1723

1104

lakóház, udvar

860

1114

áruház

315

1152

lakóház, udvar, gazdasági épület

567

1173

"

4398

1186

"

2963

1228/1/A

egyéb épület

234

1439/1

beépítetlen terület

2121

1439/2

beépítetlen terület

1

8113

terület összesen:

38

8200

könyvszerinti érték:

9.389eFt

Forgalomképes földhasználati jogú beépített telekrészek

hrsz.

megnevezés

ha

m2

337

Kodály Z. 7.sz.

900

344/1

Kodály Z.13.sz.

699

344/2

Kodály Z.13/a

676

891/2

Deák út - telefonközpont

88

terület összesen

2363

könyvszerinti érték

395eFt

Forgalomképes belterületi használt telekrészek, beépítetlen terület

hrsz.

megnevezés

ha

m2

55/2

Beépítetlen terület

305

769/2

Rákóczi út

79

944/2

Beépítetlen földterület

118

1009/2

Béke út - Kormányék mögötti

193

203

1009/3

Béke út - Egészségház - szolg.lak. mögötti

478

terület összesen

1095

könyvszerinti érték:

191 eFt

Terület összesen: 392 ha 6486 m2
Könyvszerinti érték összesen: 883.037eFt
Külterület 336 ha 0361 m2
1

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 1018/1. sorát a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 723/1. sorát a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

3

Az 1. mellékletben foglalt táblázat 38. sorát a Taktaharkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.