Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2013. (II.10.) önkormányzati rendelete

az építésüggyel összefüggő egyes helyi önkormányzati hatósági eljárások részletes szabályairól•

Hatályos: 2014. 05. 15- 2015. 06. 30

Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogkörében eljárva, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. § (6) bekezdés 3. és 7. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. fejezet

A rendelet célja, hatálya

  1. §[1] A rendelet célja Józsefváros építészeti, városképi, illetve természeti értékeinek védelme és igényes alakítása érdekében – a helyi adottságok figyelembevételével – a városképi illeszkedés követelményeinek érvényesítése, valamint a beépítésre szánt területek rendeltetésszerű használatának biztosítása, összességében az épített környezet rendezett és esztétikus kialakítása.


2.§ [2]

II. fejezet

Településképi véleményezési eljárás részletes szabályai

3.§[3] Településképi véleményezési eljárást kell lefolytatni

a.) új építmény építésére vonatkozó engedélyezés esetén,

b.) meglévő építmény bővítésére, valamint a településképet érintő átalakítására irányuló építési, összevont vagy fennmaradási engedélyezési eljárásokat megelőzően

kivéve a fővárosi helyi értékvédelem alá vont építmények esetében.


4.§ A településképi vélemény alapját képezi:

a.) [4]a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott esetekben a tervtanácsi állásfoglalás,

b.) az a) pontban nem szereplő, de a 3. § szerinti településképi véleményezési eljáráshoz kötött esetekben a főépítészi szakmai álláspont.

c.) [5]műemlékek esetén a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ Műemléki Tanácsadó Testületének szakmai véleménye, ennek hiányában a helyi tervtanács konzultációs véleménye.


4/A.§[6] (1) A kérelmező, építtető papír alapú kérelmet nyújt be, és a kérelem benyújtásáig az építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló Kormányrendeletben meghatározottakat.

(3) A kérelem benyújtására a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról és működési rendjéről szóló önkormányzati rendelet 1. függelékében meghatározott tervtanácsi üléseket megelőzően hét nappal, ügyfélfogadási időben van lehetőség, a Rendelet 1. sz. függeléke alapján.



5.§[7] (1) A településképi véleményezési eljárás lefolytatása és az építészeti-műszaki dokumentáció értékelése során a településképben harmonikusan megjelenő, városképet nem zavaró, az épített és természeti környezethez illeszkedő és annak előnyösebb megjelenését segítő megoldási szempontokat kell érvényesíteni.

(2) A településképi véleményezési eljárás lefolytatása során vizsgálni szükséges, hogy a véleményezésre benyújtott építészeti-műszaki tervdokumentáció tartalma megfelel-e a vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

(3) A településképi véleményezési eljárás részletes vizsgálati szempontjai:

a) a tervezett beépítés megfelelően figyelembe veszi-e a hatályos településrendezési eszközök előírásait,

b)nem korlátozza-e indokolatlan mértékben a szomszédos ingatlanok benapozását, illetve kilátását,

c)teljesíti-e a műemléki- és helyi védettségű területek, épületek esetében az értékvédelemmel kapcsolatos előírásokat és elvárásokat,

d)a homlokzat tagolása, a nyílászárók kiosztása összhangban van-e az épület rendeltetésével és használatának sajátosságaival,

d.) a homlokzat színezése utcaképi szempontból megfelelő-e,

e.) a rendeltetéssel összefüggő reklám- és információs berendezések elhelyezése, kialakítása a helyi előírásoknak megfelel-e,

f.) a gépészeti berendezések és azok tartozékainak városképi megjelenése megfelelő-e,

g.) a tetőzet kialakítása megfelelően illeszkedik a környezet adottságaihoz, elősegíti-e az építmény városképi szempontból előnyösebb megjelenését,

h.) meglévő építmény bővítése esetén a homlokzatot is érintő felújítás, átalakítás, emeletráépítés illeszkedik-e az adott épület struktúrájához, valamint a meglévő utcaképbe.


5/A.§[8] A településképi véleményezési eljárás során kiadott vélemény 6 hónapig érvényes.



III. fejezet

Településképi bejelentési eljáráshoz kötött tevékenységek, a településképi eljárás szabályai

6.§[9] Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni - a műemléket érintő vagy műemléki jelentőségű területen örökségvédelmi engedélyhez kötött tevékenység kivételével - az alábbi építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött építési tevékenység megkezdése előtt:

1.    [10]az építési engedéllyel építhető építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása esetében, ha az építési tevékenységgel az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy változatlan formában újjáépíteni.

2. meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászárójának – áthidalóját nem érintő – cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása esetén.

3. meglévő épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása esetén, ha ehhez az épület tartószerkezetét nem kell megváltoztatni, átalakítani, megbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni.

4. [11]a nettó 20,0 m2 alapterületet az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése esetén.

5. [12]nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű, nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése esetén.

6. önálló reklámtartó építmény építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése vagy megváltoztatása esetén, amennyiben annak mérete az építési tevékenység után sem haladja meg

  1. beépítésre nem szánt területen a 9,0 m,
  2. beépítésre szánt területen a 4,5 m 
    magasságot.
    7.  [13]

8.   [14]

9. [15]park, játszótér, sportpálya megfelelőségi igazolással vagy 2013. július 1-e után gyártott szerkezetek esetében teljesítménynyilatkozattal rendelkező műtárgyainak építése, egyéb építési tevékenység végzése.

10. [16]megfelelőség igazolással - vagy 2013. július 1-je után gyártott szerkezetek esetében teljesítménynyilatkozattal - rendelkező építményszerkezetű, tömegtartózkodás céljára nem szolgáló, és legfeljebb 180 napig fennálló

  1. rendezvényeket kiszolgáló színpad, színpadi tető, lelátó, mutatványos, szórakoztató, vendéglátó, kereskedelmi, valamint előadás tartására szolgáló építmény,
  2. kiállítási vagy elsősegélyt nyújtó építmény,
  3. levegővel felfújt vagy feszített fedések (sátorszerkezetek),
  4. ideiglenes fedett lovarda
  5. az a) és b) alpontokban meghatározott rendeltetéssel rendelkező és legfeljebb 50 fő egyidejű tartózkodására alkalmas vagy nettó 20 m2 alapterületet meg nem meghaladó - az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerinti - állvány jellegű építmény
    építése.
    11. a telek természetes terepszintjének - építési tevékenységgel összefüggő – 0,5-1,0 m mértékű végleges jellegű megváltoztatása.
    12. támfal építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenységgel nem haladja meg a rendezett alsó terepszinttől számított 1,0 m magasságot.
    13. kerítés, kerti építmény, tereplépcső, járda és lejtő, építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése.
    14. [17] nap-kollektor, szellőző- és klímaberendezés, áru- és pénzautomata, építményen vagy építmény közterületi homlokzati falában való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni.
    15. [18]
  6. 16. utasváró fülke építése.
    17. zászlótartó oszlop (zászlórúd) építése esetén, melynek terepszinttől mért magassága a 6,0 métert nem haladja meg.

    6/A.§[19] Az építésügyi hatósági engedélyhez kötött, de a jogerős engedélytől eltérően megvalósuló – az eltérést illetően építésügyi hatósági engedélyhez nem kötött – építési munkák csak településképi bejelentési eljárás alapján végezhetők.
    7.§  (1) Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a közterületről látható módon elhelyezendő cégérekkel, cégfeliratokkal és reklámhordozókkal kapcsolatban, függetlenül azok megjelenítésének formájától és módjától.(2) Az (1) bekezdés szerinti eljárást kell lefolytatni a már elhelyezett cégérek, cégfeliratok és reklámhordozók átalakítása, módosítása, cseréje, felújítása vagy bármilyen egyéb módon történő megváltoztatása esetén.
    8.§  Abban az esetben, amennyiben a 6.§ 3.-6. és 10. pont szerinti tevékenység folytatására, és a 7.§-ban felsoroltak elhelyezésére közterületen kerül sor, a közterület-használati hozzájárulás csak a településképi bejelentési eljárás lefolytatását követően, a bejelentés tudomásulvételét tartalmazó igazolás alapján adható meg.
    9.§[20] Településképi bejelentési eljárást kell lefolytatni a meglévő építmények, önálló rendeltetési egységek rendeltetésváltoztatása és építési telek ideiglenes hasznosítása esetén.
    10.§     [21]Településképi bejelentési eljárás a kérelmező által a polgármesternek címzett, a kerületi főépítészhez ügyfélfogadási időben benyújtott, 2. függelék szerinti bejelentésre indul. A bejelentéshez papíralapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni (utóbbi esetben a dokumentáció .pdf vagy .jpg formátum lehet).
    10/A.§ [22](1) Az ügyintézési határidőt nem szakítja meg egyetlen eljárási cselekmény sem.
    (2) A kérelmező és a Főépítészi Iroda, a kérelmezővel egyeztetett módon írásban, szóban, írásbelinek nem minősíthető elektronikus úton tart kapcsolatot tájékoztatás céljából.
    11.§ A beadott dokumentációnak - a bejelentés tárgyának megfelelően - az 1. melléklet szerinti munkarészeket kell tartalmaznia.
    11/A.§[23] (1) A 6.§ 1., 2., 4., 5., 9., 10., 16., pontjai esetén, a településképi illeszkedést tervtanácsi véleménnyel kell igazolni, mely a műszaki leírás részeként nyújtandó be.
    (2) Az (1) bekezdés szerinti esetben, a tervtanácsi vélemény megléte a településképi bejelentési eljárás megindításának feltétele.
    (3) A 8.§-ban meghatározott esetben közterületi elhelyezés esetén – a közműszolgáltatókkal dokumentáltan egyeztetett helyszínrajz és fotómontázs is szükséges.
    12.§[24]  (1) A településképi bejelentési eljárás lefolytatása és az építészeti-műszaki dokumentáció értékelése során a településképben esztétikusan megjelenő, városképet nem zavaró, az épített és természeti környezethez illeszkedő, és annak előnyösebb megjelenését segítő, a magasabb szintű és a helyi előírásokat figyelembe vevő javaslatokat kell támogatni.
    (2) Részletes vizsgálati szempontok:
    a.)  benyújtott dokumentáció megfelel-e az 1. mellékletben meghatározott tartalomnak,
    b.) tervezett megoldás léptékében, arányaiban megfelelően illeszkedik–e a kialakult településszerkezetbe,
    c.) nem zavarja-e a környezetében levő épületek, építmények, utcák, terek, használhatóságát,
    d.) harmonikusan illeszkedik-e a környezetébe, figyelembe veszi-e a környező beépítés sajátosságait,
    e.) a rendeltetésváltozás során a kialakítás megfelel-e az eredeti épület funkcionális, szerkezeti rendszerének és a gazdaságos megvalósítás követelményeinek,
    f.) kielégíti-e a helyi építészeti értékek védelmével kapcsolatos építészeti esztétikai elvárásokat,
    g.) megjelenésével, színezésével, méreteivel nem okoz-e zavart a történeti jelentőségű, műemléki- és helyi értékvédelmi területek és épületek vonatkozásában, valamint a város kiemelt jelentőségű közterületei felőli látványban,
    amennyiben az érintett közterületre készült közterület-alakítási terv, akkor a benyújtott tervdokumentáció annak figyelembe vételével készült-e.
    12/A.§[25] (1) A polgármester a kérelmet érdemi vizsgálat nélkül, nyolc napon belül elutasítja, ha
    a.) nincs hatásköre vagy nem illetékes,
    b.) a kérelem nyilvánvalóan lehetetlen célra irányul,
    c.) a kérelmet érdemben már elbírálta, és változatlan tényállás és jogi szabályozás mellett ugyanazon jog érvényesítésére irányuló újabb kérelmet nyújtottak be, és újrafelvételnek nincs helye, feltéve, hogy a kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasítását jogszabály nem zárja ki,
    d.) a kérelem nyilvánvalóan nem az előterjesztésére jogosulttól származik.
    (2) Az eljárás megszüntethető, ha
    a.) az ügy tárgyát képező vagyontárgy megsemmisült, vagy olyan mértékben károsodott, hogy az eljárás okafogyottá vált,
    b.) a kérelmező kérelmét visszavonta, kivéve, ha az eljárásban több kérelmező vesz részt, és nem mindegyikük vonta vissza kérelmét,
    c.) a kérelmező halála vagy a jogi személy, illetve a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet megszűnése következtében az eljárás okafogyottá vált, és eljárásbeli jogutódlás sem következett be,
    d.) az eljárás folytatására okot adó körülmény már nem áll fenn,
    e.) jogszabályváltozás miatt az ügy elbírálása a továbbiakban már nem a polgármester hatáskörbe tartozik.
    (3) Ha az ügy érdemi eldöntése olyan kérdés előzetes elbírálásától függ, amelyben az eljárás más szerv hatáskörébe tartozik, vagy ugyanannak a hatóságnak az adott üggyel szorosan összefüggő más hatósági döntése nélkül megalapozottan nem dönthető el, a polgármester az eljárást elutasítja. Amennyiben a más szerv előtti eljárás megindítására a kérelmező jogosult, erre őt megfelelő határidő kitűzése mellett fel kell hívni.
    (4) A kérelmező helyett törvényes képviselője vagy az általa vagy törvényes képviselője által meghatalmazott személy, továbbá a kérelmező és képviselője együtt is eljárhat.
    (5) A kérelmezőnek joga van ahhoz, hogy az eljárás során nyilatkozatot tegyen, vagy a nyilatkozattételt megtagadja.
    13.§   A településképi bejelentési eljárás során kiadott igazolás 6 hónapig érvényes.
    13/A.§[26] A települési, bejelentési eljárás során kiadott döntéssel szemben írásban, a Képviselő-testületnek címzett, a kerületi főépítészhez benyújtott fellebbezéssel lehet fordulni a döntés kézhezvételétől számított 15 napon belül.

IV. fejezet

Településképi kötelezettség megszegése

14.§[27] (1) Településképi kötelezettségnek minősül:

a) településképet rontó reklámok, cégérek, hirdető-berendezések megszüntetése és eltávolítása, ha azok mérete, anyaga, megjelenése nem felel meg a reklám-elhelyezésre vonatkozó előírásoknak, különösen, ha:

aa) műszaki állapota nem megfelelő,

ab) tartalmi megjelenése idejétmúlt, vagy aktualitását vesztette,

ac) nem illeszkedik a településképbe, és a jellemző városképi látványban idegen elemként jelenik meg,

ad) előnytelenül változtatja meg az épület homlokzatát, tetőzetét, kirakatát, portálját,

ae) bejelentés nélkül helyezték el,

af) harsány színeivel, nagy méretével, kirívó, feltűnő módon jelenik meg a városképben,

b) a helyi építészeti és városképi értékvédelem érdekében, az építmény, műtárgy, településképi elem rossz műszaki- esztétikai állapotának megszüntetése, különösen ha:

ba) műszaki állapota nem megfelelő, balesetveszélyes, homlokzati elemei hiányosak, töredezettek, színezése lekopott,

bb) nem a rendeltetésének megfelelő funkcióra használják,

bc) megjelenése, színezése az egységes és harmonikus városképet lerontja,

bd) az építési övezetre előírt zöldfelületi kialakítás, parkoló-fásítás, növényzettelepítés nem valósult meg, hiányos, vagy az elpusztult növényzet pótlása nem történt meg,

be) a telek be nem épített területét nem az előírásoknak megfelelően használják,

bf) az építkezéssel érintett telek és környezete - az átmeneti állapot ideje alatt – nincs a vonatkozó előírásoknak megfelelően rendben tartva, bekerítve,

c) a bejelentési eljárás lefolytatása a 6.§, 6/A.§, 7.§ és 9.§-ban meghatározott esetekben.


(2)[28] A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatásról szóló törvény szabályai alapján lefolytatott kötelezési eljárásban a polgármester kötelezheti az érintett ingatlan tulajdonosát az építmény, építményrész felújítására, átalakítására vagy elbontására. Reklámelhelyezéssel kapcsolatos településképi kötelezési eljárásban a reklámozó kötelezhető a rossz műszaki állapotú, avult, szabálytalan, településképbe nem illeszkedő reklám elbontására és átalakítására.


(3) Településképi kötelezettség megszegésének minősül

a) az e rendeletben meghatározott településképi bejelentési kötelezettség elmulasztása,

b) a bejelentett tevékenységtől eltérő tevékenység folytatása,

c) a tevékenységnek a bejelentési eljárás során kiadott igazolás érvényességi idejét meghaladó időn túl történő folytatása,

d) a Józsefváros helyi építészeti örökségének védelméről szóló önkormányzati rendeletben meghatározott kötelezettségek nem teljesítése,

e) ha a bejelentési eljárás során, a polgármester tiltó és figyelmeztető felhívása ellenére, a tiltott tevékenységet megvalósították.


(4) A kötelezési eljárás hivatalból vagy kérelemre folytatható le.


15.§ Településképi kötelezési eljárás lefolytatása esetén, amennyiben a kötelezett a kötelezésben foglaltakat nem hajtja végre, 50.000,- Ft bírsággal sújtható.

16.§ Ez a rendelet 2013. február 10-én lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybelépését követően indult ügyekben kell alkalmazni.



Budapest, 2013. február …





Rimán Edina s. k.

jegyző

Dr. Kocsis Máté s. k.

polgármester




  1. melléklet a 22/2013. (V.15.) önkormányzati rendelethez[29]
  2. Településképi bejelentési eljárás köteles tevékenység

    Műszaki leírás

    Helyszínrajz

    Alaprajz

    Homlokzatrajz

    Színterv

    Utcakép

    Látványterv

    1.

    2.

    3.

    4.

    5.

    6.

    7.

    1. az építési engedéllyel építhető építmény átalakítása, felújítása, helyreállítása, korszerűsítése, homlokzatának megváltoztatása esetében, ha az építési tevékenységgel az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit nem kell megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy változatlan formában újjáépíteni.

    x

    x


    x

    x

    x

    x

    2. meglévő építmény utólagos hőszigetelése, homlokzati nyílászáró – áthidalóját nem érintő – cseréje, a homlokzatfelület színezése, a homlokzat felületképzésének megváltoztatása.

    x

    x


    x

    x

    x

    x

    3. meglévő épület homlokzatához illesztett előtető, védőtető, ernyőszerkezet építése, meglévő felújítása. helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése, megváltoztatása esetén, ha ehhez az épület tartószerkezetét nem kell megváltoztatni, átalakítani, megbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni

    x

    x


    x



    x

    4. a nettó 20,0 m2 alapterületet az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű kereskedelmi, vendéglátó rendeltetésű épület építése, bővítése esetén.

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    5. nettó 50 m3 térfogatot és 3,0 m gerincmagasságot az építési tevékenységet követően sem meghaladó méretű, nem emberi tartózkodásra szolgáló építmény építése, bővítése esetén

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    6. önálló reklámtartó építmény építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése vagy megváltoztatása esetén, amennyiben annak mérete az építési tevékenység után sem haladja meg

    a) beépítésre nem szánt területen a 9,0 m,

    b) beépítésre szánt területen a 4,5 m magasságot.

    x

    x

    x



    x

    x

    7.








    8.








    9. park, játszótér, sportpálya megfelelőségi igazolással vagy 2013. július 1-e után gyártott szerkezetek esetében teljesítménynyilatkozattal rendelkező műtárgyainak építése, egyéb építési tevékenység végzése.

    x

    x

    x


    x

    x

    x

    Településképi bejelentési eljárás köteles tevékenység

    Műszaki leírás

    Helyszínrajz

    Alaprajz

    Homlokzatrajz

    Színterv

    Utcakép

    Látványterv

    1.

    2.

    3.

    4.

    5.

    6.

    7.

    10. megfelelőség igazolással - vagy 2013. július 1-je után gyártott szerkezetek esetében teljesítménynyilatkozattal - rendelkező építményszerkezetű, tömegtartózkodás céljára nem szolgáló, és legfeljebb 180 napig fennálló

    a) rendezvényeket kiszolgáló színpad, színpadi tető, lelátó, mutatványos, szórakoztató, vendéglátó, kereskedelmi, valamint előadás tartására szolgáló építmény,

    b) kiállítási vagy elsősegélyt nyújtó építmény,

    c) levegővel felfújt vagy feszített fedések (sátorszerkezetek),

    d) ideiglenes fedett lovarda,

    e) az a) és b) alpontokban meghatározott rendeltetéssel rendelkező és legfeljebb 50 fő egyidejű tartózkodására alkalmas vagy nettó 20 m2 alapterületet meg nem meghaladó - az Országos Tűzvédelmi Szabályzat szerinti - állvány jellegű építmény

    építése.

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    11. A telek természetes terepszintjének - építési tevékenységgel összefüggő – 0,5-1,0 m mértékű végleges jellegű megváltoztatása.

    x

    x

    x




    x

    12. Támfal építése, bővítése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, megváltoztatása, melynek mérete az építési tevékenységgel nem haladja meg a rendezett alsó terepszinttől számított 1,0 m magasságot.

    x

    x

    x



    x

    x

    13. Kerítés, kerti építmény, tereplépcső, járda és lejtő, építése, meglévő felújítása, helyreállítása, átalakítása, korszerűsítése, bővítése.

    x

    x

    x



    x

    x

    14. Szellőző- és klímaberendezés, áru- és pénzautomata, építményen vagy építmény közterületi homlokzati falában való elhelyezése, ha ahhoz nem kell az építmény tartószerkezeti rendszerét vagy tartószerkezeti elemeit megváltoztatni, átalakítani, elbontani, kicserélni, megerősíteni vagy újjáépíteni.

    x

    x

    x

    x



    x

    15.








    16. Utas váró fülke építése.

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    x

    17. Zászlótartó oszlop (zászlórúd) építése esetén, melynek terepszinttől mért magassága a 6,0 métert nem haladja meg.

    x

    x

    x



    x

    x

    18. Reklám, cégér, cégfelirat elhelyezés.

    x

    x


    x


    x

    x

    19. Rendeltetésmódosítás, építési telek ideiglenes hasznosítása.

    x

    x

    x





  1. függelék  az  5/2013. (II.10.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM

A Józsefvárosi Önkormányzat területén a településképi véleményezési eljárás lefolytatásához

Gazdasági társaságok, társadalmi és egyéb szervezetek esetében:

Kérelmező neve: ..............….…......…….……..........……..………………........ telefon: ……..…….……....  

Kapcsolattartó ügyintéző neve: ..............….…....…….……..........………….….... telefon: ……...……………

e-mail:…………………………………………………………..

Székhelye:             (irsz).......…….….…...……....(település) ……….…..…..…….…..(utcanév) ….... (házszám)

Levelezési cím: :             (irsz).......…….….…...……....(település)

                            ……….…..…..…….…..(utcanév) ….... (házszám)


Egyéni vállalkozás esetében:

Kérelmező neve: ..............….…......…….……..........……..………………........ telefon: ……..…….……....







e-mail:…………………………………………………………..


Lakcíme: irsz.:                   helység: ........….......……......…..... (u., tér):….……………….….…..szám:……...

Levelezési cím: :             (irsz).......…….….…...……....(település)

                            ……….…..…..…….…..(utcanév) ….... (házszám)


Magánszemélyek esetében:

Kérelmező neve: ..............….…......…….……..........……..………………........ telefon: ……..…….……....

e-mail:…………………………………………………………..







Lakcíme: irsz.:                    helység: ........….....……......…..... (u., tér):…….………….….………..szám:…....

Levelezési cím: :             (irsz).......…….….…...……....(település)

                            ……….…..…..…….…..(utcanév) ….... (házszám)

A folytatni kívánt építési tevékenység jellege (építési tevékenység, összevont, fennmaradási engedély, stb.):

.........................................................…..…...............................…………..………

A folytatni kívánt tevékenység pontos helye (cím, hrsz):

.........................................................…..…...............................…………..………

Az ÉTDR-be feltöltött mappa azonosító száma (ÉTDR azonosító):


Budapest, 201.... év .... hó .......... nap.


……………………………….



kérelmező aláírása



A kérelemhez tartozó, ÉTDR-be feltöltött mellékletek listája:
































  1. függelék  az  5/2013. (II.10.) önkormányzati rendelethez

KÉRELEM

A Józsefvárosi Önkormányzat területén a településképi bejelentési eljárás lefolytatásához


Kérjük a nyomtatványt olvashatóan, nyomtatott betűvel kitölteni!

 betűvelkitölteni! kitölteni!




Gazdasági társaságok, társadalmi és egyéb szervezetek esetében:

Kérelmező neve: ..............….…......…….……..........……..………………........ telefon: ……..…….……...

Kapcsolattartó ügyintéző neve: ..............….…....…….……..........………….….... telefon: ……...……………

e-mail:…………………………………………………………..

Székhelye: ………irsz).......…….….…...……....(település) ……….…..…..…….…..(utcanév) ….... (házszám)

Levelezési cím: : ……………….(irsz).......…….….…...……....(település)

                            ……….…..…..…….…..(utcanév) ….... (házszám)


Egyéni vállalkozás (egyéni cég) esetében:

Kérelmező neve: ..............….…......…….……..........……..………………........ telefon: ……..…….……....







e-mail:…………………………………………………………..


Lakcíme: irsz.:                   helység: ........….......……......…..... (u., tér):….……………….….…..szám:……...

Levelezési cím: :             (irsz).......…….….…...……....(település)

                            ……….…..…..…….…..(utcanév) ….... (házszám)


Magánszemélyek esetében:

Kérelmező neve: ..............….…......…….……..........……..………………........ telefon: ……..…….……....

e-mail:…………………………………………………………..







Lakcíme: irsz.:                    helység: ........….....……......…..... (u., tér):…….………….….………..szám:…....

Levelezési cím: :             (irsz).......…….….…...……....(település)

                            ……….…..…..…….…..(utcanév) ….... (házszám)

A folytatni kívánt tevékenység (a ……….2013. (………) önkormányzati rendelet meghatározottak közül):

.........................................................…..…...............................…………..………

A folytatni kívánt tevékenység helye (cím, hrsz):


.........................................................…..…...............................…………..………


A folytatni kívánt tevékenység tervezett kezdési időpontja:


.........................................................…..…...............................…………..………


A folytatni kívánt tevékenység tervezett időtartama:


.........................................................…..…...............................…………..………


A kérelemhez a kérelmezőnek az alábbi mellékleteket kell csatolnia a a …/2013. (………) önkormányzati rendelet ….§-ban foglaltaknak megfelelően (A csatolt mellékletet kérjük X-szel jelölni)

  1. Műszaki leírás (telepítés és/vagy építészeti kialakítás és/vagy rendeltetésmódosítás vonatkozásában)


  1. helyszínrajz (M= 1:500 léptékben)


  1. alaprajz (a szükséges szintekről, M= 1:200)


  1. az érintett homlokzat felmérési és tervezett rajza (min. M=1:200)


  1. színterv


  1. utcakép (min. egy-egy szomszédos épület ábrázolásával)


  1. látványterv



Egyéb:

A településképi bejelentési eljárás a Józsefvárosi Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Főépítészi Ügyosztály, Főépítészi Irodáján (1082 Budapest, Baross u. 63-67., III. emelet 306. sz. helyiség) nyújtható be.


A bejelentéshez papíralapú dokumentációt vagy a dokumentációt tartalmazó digitális adathordozót kell mellékelni (utóbbi esetben a dokumentáció pdf vagy jpg formátum lehet).


[1]

Módosította 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 1. §, hatályos 2013. május 15-től.

[2]

Hatályon kívül helyezte a 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 17. §, hatályos 2013. május 15-től.

[3]

Módosította a 33/2015. (VI. 30.) önk. rendelet 1. §, hatályos 2015. július 1-től, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

[4]

Módosította 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 3. §, hatályos 2013. május 15-től.

[5]

Beiktatta a 33/2015. (VI. 30.) önk. rendelet 2. §, hatályos 2015. július 1-től, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

[6]

Beiktatta 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 4. §, hatályos 2013. május 15-től.

[7]

Módosította 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 5. §, hatályos 2013. május 15-től

[8]

Beiktatta 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 6. §, hatályos 2013. május 15-től.

[9]

Módosította a 15/2014. (V.01.) számú rendelet 1. § hatályos 2014. május 15-től.

[10]

Módosította a 33/2015. (VI. 30.) önk. rendelet 3. § (1) bek., hatályos 2015. július 1-től, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

[11]

Módosította a 33/2015. (VI. 30.) önk. rendelet 3. § (2) bek., hatályos 2015. július 1-től, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

[12]

Módosította a 33/2015. (VI. 30.) önk. rendelet 3. § (3) bek., hatályos 2015. július 1-től, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

[13]

Hatályon kívül helyezte a 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 17. §, hatályos 2013. május 15-től.

[14]

Hatályon kívül helyezte a 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 17. §, hatályos 2013. május 15-től.

[15]

Módosította a 33/2015. (VI. 30.) önk. rendelet 3. § (4) bek., hatályos 2015. július 1-től, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

[16]

Módosította a 33/2015. (VI. 30.) önk. rendelet 3. § (5) bek., hatályos 2015. július 1-től, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.

[17]

Módosította a 15/2014. (V.01.) számú rendelet 2. §, hatályos 2014. május 15-től.

[18]

Hatályon kívül helyezte a 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 17. §, hatályos 2013. május 15-től.

[19]

Beiktatta 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 7. §, hatályos 2013. május 15-től.

[20]

Módosította 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 8. §, hatályos 2013. május 15-től

[21]

Módosította 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 9. §, hatályos 2013. május 15-től

[22]

Beiktatta 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 10. §, hatályos 2013. május 15-től

[23]

Beiktatta 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 11. §, hatályos 2013. május 15-től

[24]

Módosította 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 12. §, hatályos 2013. május 15-től

[25]

Beiktatta 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 13. §, hatályos 2013. május 15-től

[26]

Beiktatta 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 13. §, hatályos 2013. május 15-től

[27]

Módosította 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 14. §, hatályos 2013. május 15-től

[28]

Módosította a 15/2014. (V.01.) számú rendelet 3. §, hatályos 2014. május 15-től.

[29]

Módosította 22/2013. (V. 15.) számú rendelet 16. §, hatályos 2013. május 15-től. Majd módosította a 33/2015. (VI. 30.) önk. rendelet 4. §, hatályos 2015. július 1-től, rendelkezéseit a hatályba lépését követően indult eljárásokban kell alkalmazni.