Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 5/2013 (II.22..) önkormányzati rendelete

a partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2013. 02. 23- 2015. 03. 11


Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 1. pontjában meghatározott feladatkörben eljárva, a Magyarország alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontban és a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet (továbbiakban: Korm. r.) 29.§-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


I. Általános rendelkezések

1. §

  1. Jelen rendeletalkotás célja, hogy a településfejlesztési és településrendezési dokumentumok megalkotása során biztosított legyen az érintett partnerek tájékoztatása, véleményezési lehetősége és az elfogadott településrendezési eszközök nyilvánossága, oly módon, hogy mindez hatékony módon segítse a település fenntartható fejlődését.
  2. E rendelet hatálya Budajenő község közigazgatási területére, a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia és a településrendezési eszközök dokumentumaira, valamint a dokumentumok kidolgozása során az eljárásában közreműködő partnerekre terjed ki.
  3. E rendelet értelmében partner: Budajenő község adott településfejlesztési és településrendezési dokumentuma kidolgozásával, módosításával érintett területrész lakossága, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezet, valamint egyház.


II. A tájékoztatás módja

2. §

  1. Partnerségi egyeztetés (továbbiakban: part.e.) a Korm.r.-ben meghatározott dokumentumok és eljárások fajtái szerint az alábbi szakaszokban történik:

Dokumentum

Eljárás fajtája

Egyeztetési szakasz

Előzetes tájékoztatás

véleményezési szakasz

1. Településfejlesztési koncepció

1.1. Korm. r. 30. § szerint

part.e. van

part.e. van

2. Integrált településfejlesztési stratégia

2.1. Korm. r. 31.§ szerint

part.e. nincs

part.e. van

3. Településrendezési eszközök (településszerkezeti terv,

helyi építési szabályzat)

3.1. Teljes eljárás

a Korm. r. 36-40. § szerint

part.e. van

part.e. van

3.2. Egyszerűsített eljárás

a Korm. r. 41.§ szerint

part.e. nincs

part.e. van

3.3. Tárgyalásos eljárás

a Korm. r. 42.§ szerint

part.e. nincs

part.e. nincs

  1. [1]A tájékoztatók megjelenésének időpontjáról hirdetményt kell megjelentetni a település honlapján és az önkormányzat hirdetőtábláján a tájékoztató megjelenésével egy időben.
  2. A hirdetményben közölni kell a tájékoztató megjelenésének tárgyát, időpontját és a javaslatok, vélemények beadásának határidejét.
  3. A tájékoztató az: önkormányzat honlapján ill. munkaidőben az önkormányzat hivatalos helyiségében nyomtatott formában tekinthető meg az előzetes tájékoztatási szakaszban legalább 21 nap, a véleményezési szakaszban legalább 30 nap időtartamig.
  4. [2]A település egészére kiterjedő településrendezési eszköz (településszerkezeti terv, helyi építési szabályzat) teljes eljárása során legalább egy alkalommal Falufórumot kell tartani, kivéve, ha kizárólag magasabb rendű jogszabálynak való megfeleltetés a módosítás vagy az új eszköz készítésének a célja.


III. A javaslatok, vélemények dokumentálásnak módja

3. §

  1. A javaslatok, vélemények benyújtásának módja, határideje: javaslatot, véleményt írásos formában az önkormányzati hivatal titkárságán a tájékoztató megjelenésének első napjától számítva az előzetes tájékoztatási szakaszban 21, a véleményezési szakaszban 30 napon belül lehet benyújtani.
  2. A javaslatok, vélemények dokumentálásának, nyilvántartásának módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.
  3. A partner a 2.§ (1) bekezdésében meghatározott előzetes tájékoztatóval kapcsolatban kifejtheti előzetes javaslatait a településrendezési eszköz készítésével kapcsolatban, továbbá meg kell jelölje az eljárás további szakaszaiban való részvételi szándékát.
  4. Amennyiben a partner a tájékoztatási szakaszban a 3.§ (1) bekezdésében meghatározott határidőn belül részvételi szándékát nem jelzi, az eljárás további –azaz a véleményezési- szakaszban nem vesz részt és kifogást nem emelő véleményezőnek kell tekinteni.
  5. A partner a véleményezési szakaszban a 3.§ (1) bekezdésben meghatározott határidőn belül kifejtheti a dokumentummal kapcsolatos, indokolással alátámasztott véleményét, észrevételét, jogszabályon alapuló véleményénél a jogszabályhelyet megjelöli.
  6. Valamennyi vélemény az adott településrendezési eszköz ügyiratának részét képezi, és azokat a főépítész a tervező felé továbbítja.
  7. Valamennyi véleményt a Korm. r. 39.§ (2) bekezdésében meghatározott döntés meghozatalához a döntéshozó Képviselő-testülettel ismertetni kell.


IV. Az el nem fogadott javaslatok, vélemények indokolásának módja, dokumentálásuk, nyilvántartásuk rendje

4. §

  1. A javaslatok, vélemények elfogadására, illetve el nem fogadására, valamint mindezek indokolására a főépítész  - a tervezők és az illetékes Bizottság közreműködésével - javaslatot tesz, amelyet a döntéshozó Képviselő-testülettel ismertetni kell.
  2. A főépítészi válaszokról a Képviselő-testület a Korm. r. 39.§ (2) bekezdésében meghatározott határozatával egyidejűleg dönt.
  3. A nyilvántartás módja az iratkezelés általános rendje szerint történik.


V. Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz nyilvánosságát biztosító eszközök

5. §

  1. Az elfogadott koncepció, stratégia és településrendezési eszköz az elfogadástól számított egy hónapon belül nyomtatott formában olvasható a Budajenői Közös Önkormányzati Hivatalban, illetve felkerül a település honlapjára.


VI. Záró rendelkezések

6. §


  1. E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.
  2. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.



Budai István

polgármester

dr. Kovács Dénes

jegyző



Kihirdetve:

Budajenő, 2013.február hó 22. nap


dr. Kovács Dénes

jegyző


[1]

Módosította Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 5/2015.(III.12.) önkormányzati rendelet 1.§ (1) bekezdése. Hatályos 2015.03.12-től.


[2]

Módosította Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 5/2015.(III.12.) önkormányzati rendelet 1.§ (2) bekezdése. Hatályos 2015.03.12-től.