Ricse Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2013. (X. 11.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Hatályos: 2013. 07. 01- 2015. 02. 26

Ricse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete

6/2013. (VI. 27.) önkormányzati rendelete

a kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételéről


Ricse nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotói hatáskörében a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvény 3. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, - figyelemmel a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 347/2012. (XII. 11.) Kormányrendeletre – Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a 2012. évi XC. törvény 10. § (4) bekezdésében meghatározott fogyasztóvédelmi hatóság és szakmai érdekképviselet véleményét figyelembe véve a következőket rendeli el:


1. Helyi közszolgáltatás szervezése


1. § (1) Ricse Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete a kéményseprő-ipari tevékenység ellátására helyi közszolgáltatást szervez, tekintettel az Mötv. 12. § (2) bekezdésére, a közszolgáltatás ellátását Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatától átvállalja, e tevékenység ellátásáról közszolgáltatás útján gondoskodik.


(2) A kéményseprő-ipari közszolgáltatás kötelező igénybevételről szóló önkormányzati rendelet Ricse Nagyközség Önkormányzata feladatkörébe tatozó kéményseprő-ipari közszolgáltatás ellátásának helyi szabályozását, az emberi élet- és vagyonbiztonságot, a természeti és épített környezet levegőtisztaságának védelmét, a klímavédelmet, az energiahatékonyságot és a károsanyag-kibocsátás csökkentését, a kémények rendeltetésszerű és biztonságos működtetésének biztosítását szolgálja.


2. A rendelet hatálya


2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya a kéményseprő-ipari közszolgáltatásról szóló 2012. évi XC. törvényben és végrehajtási rendeletében meghatározott kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás teljes körére terjed ki.


(2) A rendelet területi hatálya Ricse nagyközség közigazgatási területére terjed ki.


(3) A rendelet személyi hatálya a kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatást ellátó, jelen rendelet 3. §-ában megnevezett szolgáltatóra, valamint Ricse nagyközség területén lévő minden ingatlan tulajdonosára, kezelőjére, használójára (továbbiakban: Tulajdonos) terjed ki.


3. A közszolgáltatást végző közszolgáltató megnevezése


3. § (1) Ricse nagyközség közigazgatási területén a kéményseprő-ipari közszolgáltatás teljesítésére – közszolgáltatási szerződés alapján – kizárólagos jogot szerzett szolgáltató a Zempléni Idegenforgalmi KFT 3950 Sárospatak, Rákóczi u. 58. (továbbiakban: Szolgáltató).


(2)  A Szolgáltató a közszolgáltatási szerződésben rögzített 5 éves határozott időtartamban jogosult és köteles ezen rendelet hatálya alá tarozó közszolgáltatást ellátni.



4. Kéményseprő-ipari közszolgáltatási tevékenységek


4. § (1) A közszolgáltatás szervezett ellátása – a (2) bekezdésben foglalt kivétellel – kiterjed a lakásban és más helyiségben épülő, vagy más használatában lévő tüzelőberendezés égéstermékeinek elvezetésére szolgáló kémény – ide értve a tartalékkéményt is, valamint tartozékainak műszaki felülvizsgálatára, ellenőrzésére, tisztítására és szakvélemény adására.


(2) A kötelező kéményseprő-ipari közszolgáltatás nem terjed ki arra a kéményre, amely használaton kívül áll és amelynek bekötőnyílásait és tisztítónyílásait befalazták vagy nem éghető anyaggal tömören, illetőleg egyéb nem oldható szerelési technológiával (kötéssel) lezárták és a kéménytisztítás helyét jól látható módon megjelölték.


5. A Szolgáltató jogai és kötelezettségei


5. § (1) A Szolgáltató a munka megkezdése előtt kellő időben – de a munka megkezdését legalább 8 nappal megelőzően – köteles a tulajdonost írásban vagy hirdetmény útján értesíteni.


(2) Az (1) bekezdésben körülírt szervezett kéményseprő-ipari közszolgáltatás teljesítésénél kiszállási díjat nem állapíthat meg a Szolgáltató. Kiszállási díj felszámítására az 1. mellékletben meghatározott esetekben van lehetőség.


6. A Tulajdonos jogai és kötelességei


6. § (1) A Tulajdonos jogosult tájékoztatást kérni az önkormányzat által rendeletben megállapított közszolgáltatási díjról és a Szolgáltató a tájékoztatást köteles legkésőbb a munka megkezdése előtt megadni.


(2) A Tulajdonos az ellenőrzést, szükség szerinti tisztítást követően köteles ezen rendelet 1. mellékletében meghatározott díjat megfizetni.


(3) Díjfizetési kötelezettség csak a ténylegesen elvégzett és leigazolt szolgáltatás után keletkezik.


(4) Meglévő kémény felújítását, kémények számában bekövetkezett változást, illetőleg valamely kéménynek használaton kívüli kéménnyé történő átalakítását vagy ismételt használatba vételét a munka megkezdését megelőző 15 nappal a Tulajdonos írásban vagy a Szolgáltató ügyfélszolgálati irodáján személyesen köteles bejelenteni.


(5) A tüzelési mód változását a Tulajdonos köteles a Szolgáltatónak írásban vagy a Szolgáltató ügyfélszolgálati irodájában bejelenteni.


7. Díjmegállapítás, díjfizetés


7. § (1) A közszolgáltatás ellátásáért Ricse nagyközség közigazgatási területén egységesen fizetendő díjakat ezen rendelet 1. melléklete tartalmazza.


(2) A Szolgáltató a tárgyidőszakban a megállapított díjakról és egyéb szolgáltatásairól díjjegyzéket készít és telephelyén azt jól látható módon kifüggeszti.


(3) Az év közben használatba vett kéményeknél az időarányos évi díjat a használatba vételt követő hónap első napjától kell fizetni.


(4) A Tulajdonos jelen rendelet melléklete szerinti díjat és járulékait fizetési felszólításra akkor is köteles fizetni, ha a Szolgáltató a kéményseprő-ipari közszolgáltatás elvégzésének idejéről az 5. § (1) bekezdése szerint bizonyítható módon, időben értesítette, de a munka elvégzésében megakadályozták, vagy a munka elvégzésének helyi feltételeit nem biztosították.


8. Záró rendelkezések


8. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.


(2) Ezen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a kötelező kéményseperő-ipari közszolgáltatásról szóló 18/2002. (XII. 11.) önkormányzati rendelet, valamint a módosításáról szóló 9/2004. (II. 13.), a 22/2004. (XII. 14.), a 26/2005. (X. 28.), a 6/2007. (II. 17.), a 20/2008. (XII. 22.), a 17/2009. (XII. 15.), a 10/2010. (XII. 22.), a 15/2011. (XII. 22.) és a 9/2012. (XII.27.) önkormányzati rendelet.


(3) Ez a rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az európai parlamenti és tanácsi irányelvnek – 2006/123/EK – való megfelelést szolgálja.


                                   Vécsi István                                        dr. Vitányi Szilvia

                                   polgármester sk.                                              jegyző sk.



























Mellékletek